Jesteś tutaj:Strona GłównaKSIĘGARNIA Książki

Książki

Porównanie cen w KSIĘGARNIA, Książki.

  • Kuchnia polska - Elżbieta Adamska

    Ponad 1000 dokładnie sprawdzonych przepisów na potrawy, które z łatwością można przygotować z dostępnych na rynku produktów. A wszystko opisane krok po kroku, aby gotowanie mogło być relaksem i przyjemnością.

    0 Ocen produktu

    od 11.97 zł Zobacz oferty w 6 sklepach

  • Potrawy wigilijne - Elżbieta Adamska

    Wigilia to magiczny dzień nawt dla tych którzy muszą wędrować po kilku domach aby zgodnie z tradycją przełamać się z najbliższymi opłatkiem i kolejny raz usłyszeć wyrzuty po odmowie zjedzenia porcji pierogówlub barszczyku. Wigilia jest jednym z najpiękniejszych dni w roku, bo chociaż na chwilę mamy przy sobie część rodziny Ponad 60 przepisów na tradycyjne dania wigilijne Ponad 30 barwnych fotografii 4 działy : zimne przystawki zupy dania z ryb i desery.

    0 Ocen produktu

    od 5.54 zł Zobacz oferty w 4 sklepach

  • Kuchnia polska dla koneserów - Praca zbiorowa

    Ta książka powstała z myślą o tych wszystkich, dla których gotowanie i jedzenie to nie prozaiczna konieczność, a forma sztuki oraz źródło wyrafinowanej przyjemności. Słowem - dedykujemy je wszystkim smakoszom.W niniejszej książce zamieściliśmy receptury zarówno na sztandarowe przeboje kuchni polskiej, jak i na mniej znane potrawy, które odznaczają się wyszukanym smakiem. Oprócz arcytradycyjnego kremu z borowików czy perliczki nadziewanej migdałami znajdziecie tu wykwintne morele w sosie winnym czy mus łososiowy w galarecie.Zapraszamy zatem do częstego korzystania z naszej książki, mając nadzieję, że przyrządzane według proponowanych tu przepisów specjały dogodzą Waszym podniebieniom.

    0 Ocen produktu

    od 15.78 zł Zobacz oferty w 3 sklepach

  • 100 najlepszych przepisów tradycyjnej kuchni polskiej - Elżb...

    Po wielu latach poszukiwań smaków, w czasie, których niemałą inspirację stanowiły podróże, lubię wracać do korzeni.Ponieważ wszyscy wiedzą, że przysłowia są mądrością narodów, tak jak większość Polaków zetknęłam się z przysłowiem `cudze chwalicie, swego nie znacie, sami nie wiecie, co posiadacie`. W oczywisty sposób wynika z tego, że warto się zainteresować kuchnią polską. Nie można jej poznać w restauracjach, w których zwykle serwuje się potrawy `uniwersalne`, chociaż coraz częściej pojawiają się regionalne kartacze, kołduny czy kołaczki.Opiszę tutaj dania proste, takie jak krupnik, bigos czy pierogi, które niezależnie od wieku i upodobań biesiadników zawsze cieszą się powodzeniem. To właśnie śledź po polsku, zrazy zawijane, buraczki i mazurki stanowią o tym, że nasza kuchnia zasługuje na uwagę.Jak pisał klasyk naszej kuchni narodowej Stanisław Czerniecki: Tak mi się bowiem zdało, żebyś wprzód skosztował staropolskich potraw, w których jeżeli swojemu nie znajdzie apetytowi ukontentowania, do dalszych i specjalniejszych cię odsyłam.Elżbieta Adamska

    0 Ocen produktu

    od 15.83 zł Zobacz oferty w 3 sklepach

  • Potrawy wielkanocne - Elżbieta Adamska

    Zbiór ponad 60 przepisów na tradycyjne dania wielkanocne. Obok przystępnych i szczegółowych instrukcji zamieszczono ponad 30 barwnych fotografii.

    0 Ocen produktu

    od 5.04 zł Zobacz oferty w 3 sklepach

  • Kuchnia polska - Praca zbiorowa

    Polska kuchnia słynie ze smaków, które pozostały zarówno po upodobaniach arystokratów, jak i chłopskich zwyczajach kulinarnych. Stąd na stołach królują smakowite zupy, mięsiwo - ze szczególnym uwzględnieniem dziczyzny i drobiu oraz potrawy mączne. Nie sposób też pominąć dania regionalne, które składają się na różnorodność rodzimego menu. Książka zawiera sprawdzone przepisy na przystawki, zupy, dania mięsne, wegetariańskie i mączne. Czytelnik znajdzie w niej także pomysły na desery, ciasta, tradycyjne nalewki i wina.

    0 Ocen produktu

    od 6.87 zł Zobacz oferty w 3 sklepach

  • Wielka księga nalewek - Praca zbiorowa

    "Przewodnik wraz z przepisami po szlachetnym alkoholu który w domowych warunkach możemy uczynić."Nalewki są najbardziej tradycyjnym polskim alkoholem. Pewnie większość z nas choć kilka razy w życiu próbowała samodzielnie wyprodukować alkoholowy smakołyk. Wytrawną nalewkę do mięs lub słodką, dobrze zastępującą likier - do kawy. W polskich domach nalewki od wieków robiło się w tysiącach odmian, stosując różnorodne receptury. Sekrety robienia nalewek przechodziły w rodzinie z pokolenia na pokolenie..

    0 Ocen produktu

    od 8.16 zł Zobacz oferty w 3 sklepach

  • Kuchnia polska dla wegetarian - Praca zbiorowa

    Wegetarianizm w polskiej tradycji kulinarnej nigdy nie był popularny, dlatego osoby przestrzegające tej diety zwykle posiłkują się przepisami na egzotyczne specjały z dalekich stron świata. W naszej kuchni występuje jednak całkiem sporo smacznych dań jarskich. Receptury na nie zebraliśmy w niniejszej książce, mając nadzieję, że te rodzime smaki przypadną do gustu wegetarianom. Podajemy przepisy na różnorodne dania z jajek, m.in., omlet na kilka sposobów czy jajka zapiekane w pomidorach. Prezentujemy też całą gamę polskich zup w wydaniu bezmięsnych - od żurku i szczawiowej począwszy, a na chłodniku jagodowym skończywszy - oraz inne potrawy z warzyw i grzybów. Ponadto znajdziecie tu bogaty zestaw dań z mąki i ziemniaków. Kuchnia polska słynie przecież z pysznych klusek, pierogów, pyz i racuchów. Uzupełnienie publikacji stanowi dział z przepisami na dania z kaszy i ryżu, w którym obok pomysłów na risotto umieściliśmy nieco zapomniany budyń z kaszy jaglanej czy leguminę z kaszy manny. Życzymy zatem, by Kuchnia polska dla wegetarian stała się inspiracją do kulinarnych poszukiwań.

    0 Ocen produktu

    od 15.78 zł Zobacz oferty w 3 sklepach

  • Encyklopedia wypieków. Ciasta, ciastka, ciasteczka - Praca zb...

    Oddajemy w Państwa ręce prawdziwą Encyklopedię wypieków. Znajdziecie tu zarówno receptury na rozmaite ciastka i ciasteczka - babeczki, tarteletki, herbatniki, makaroniki, wafelki, specjały idealne na drugie śniadanie - np. drożdżówki z serem czy jagodzianki - jak i drobne wypieki w sam raz do popołudniowej herbaty - np. pieguski czy kokosanki. Ponadto prezentujemy przepisy na wykwintne ciasta, które z powodzeniem możesz podać, gdy przyjdą goście - torty, kremówki czy eklery.A jeśli marzy się Wam domowy chleb o cudownym zapachu i chrupiącej skórce, bułeczki małe i większe - tu znajdziecie przepisy na nie wszystkie. W naszej książce znalazły się również praktyczne porady czyli wszystko, o czym powinno się wiedzieć przystępując do pieczenia ciasta. Porady dla początkujących i dla doskonałych, doświadczonych gospodyń.

    0 Ocen produktu

    od 19.60 zł Zobacz oferty w 3 sklepach

  • 365 obiadów - Lucyna Ćwierczakiewiczowa

    Lucyna Ćwierczakiewiczowa jest niewątpliwie barwną postacią. Ta korpulentna kobieta o wyjątkowo ciętym języku, wyprzedzała o całe dziesięciolecia swoje czasy. Zapisała się w księgach towarzyskich ówczesnej Warszawy poprzez większe i mniejsze skandale, po których krążyły później dziesiątki anegdot. Spośród tłumu wyróżniała ją nie tylko ogromna postura, ale i wielki talent doprowadzenia interesów, a także... do gotowania. Ćwierczakiewiczowa jest niezaprzeczalnie ikoną polskiej kuchni. Przez dziesięciolecia obowiązkową lekturą każdej pani domu było "365 obiadów za pięć złotych". Spośród wielu publikacji tej autorki, właśnie ta pozycja urosła do rangi swoistej Biblii i gościła pod każdym dachem. Udało się jej podnieść wagę zawodu kucharki, z dziewczyny "od garów", do rangi artystki uprawiającej sztukę kulinarną.W dobie, w której coraz bardziej zwracamy uwagę na to co jemy, gdy szukamy przepisów starych, sprawdzonych, opartych na zdrowych komponentach, postanowiliśmy nieco "odkurzyć" twórczość tej niezwykłej osoby. Oddajemy na Państwa ręce reprint owego kulinarnego arcydzieła.Reprodukcji poddaliśmy wydanie dwudzieste, obejmujące nakład 105.000 egzemplarzy, co w owych czasach było ilością przeogromną zważywszy też na fakt, iż poprzednich dziewiętnaście wydań razem wziętych nie osiągało takiej miary.

    0 Ocen produktu

    od 25.65 zł Zobacz oferty w 3 sklepach

  • Biologiczne mechanizmy zachowania się ludzi i zwierząt

    Warszawa 2012, wydanie 3, format 170 x 230, objętość 586 str., oprawa miękkaNowe, zmienione wydanie cenionego podręcznika, wprowadzającego w niezwykle dynamicznie rozwijającą się dziedzinę wiedzy - biopsychologię!Co w zachowaniu człowieka jest specyficznie ludzkie? Co zostało odziedziczone po zwierzęcych przodkach i w jaki sposób uległo modyfikacji w wyniku oddziaływań społecznych?Autor w usystematyzowany sposób przekazuje aktualną wiedzę o mechanizmach fizjologicznych...

    0 Ocen produktu

    od 52.30 zł Zobacz oferty w 2 sklepach

  • Słownik terminologiczny biotechnologii żywności i rolnictwa

    Warszawa 2010, wydanie 1, format 150 x 210, objętość 360 str., oprawa miękka "Słownik terminologiczny biotechnologii żywności i rolnictwa" stanowi polską wersję "Glossary of Biotechnology for Food and Agriculture" wydanego przez FAO w 2001 roku, a następnie dwukrotnie poprawianego i uaktualnianego w 2003 i 2007 roku.Słownik ten został przetłumaczony na kilka języków.Odniósł sukces wydawniczy w wielu krajach. Jest stale udoskonalany, gdyż terminologia biotechnologiczna ulega...

    0 Ocen produktu

    od 37.90 zł Zobacz oferty w 2 sklepach

  • Wybrane zagadnienia z analizy żywności

    Warszawa 2009, wydanie 1, format 165 x 235, objętość 252 str., oprawa miękkaW przedstawionej Czytelnikowi edycji książki omówione zostały podstawowe zagadnienia związane z analityką surowców i produktów żywnościowych.Zawiera ona opis badań podstawowych składników żywności przy zastosowaniu metod klasycznych i wybranych metod instrumentalnych.Od Autorów1.Błędy w analizie żywności, kalibracja szkła2.Pobieranie i przygotowywanie próbek do...

    0 Ocen produktu

    od 33.10 zł Zobacz oferty w 2 sklepach

  • Chemia organiczna ćwiczenia laboratoryjne dla studentów kier...

    Wrocław 2014, wydanie 1, format 170 x 240, objętość 96 str., oprawa miękkaWspółczesna chemia jest jedną z nauk przyrodniczych wymagających ciągłego potwierdzania stawianych hipotez i teorii danymi eksperymentalnymi. Dane te gromadzi się obecnie przy użyciu coraz nowocześniejszych metod analitycznych i programów komputerowych. Metody syntezy organicznej również stają się coraz bardziej wyrafinowane, wychodząc naprzeciw wymaganiom odnośnie tzw. zielonej chemii (green...

    0 Ocen produktu

    od 21.00 zł Zobacz oferty w 2 sklepach

  • Podstawy biooceny żywności

    Warszawa 2004, wydanie 1, format 170 x 230, objętość 148 str., oprawa miekka  Postępująca cywilizacja oraz rosnące tempo życia powodują szybki rozwój przemysłu spożywczego oraz przetwórstwa żywności, dostarczając coraz wię­cej nowych produktów spożywczych, w tym nowej generacji (żywność transgeniczna, funkcjonalna), oraz wysoce przetworzonych, o zmienionej wartości odżywczej w stosunku do surowca. Zmiany te mogą mieć charakter zarówno korzystny, jak i...

    0 Ocen produktu

    od 15.00 zł Zobacz oferty w 2 sklepach

  • Podstawy polityki regionalnej

    Wrocław 2014, wydanie 1, format 165 x 235, objętość 131 str., oprawa miękka We współczesnym świecie polityka regionalna stanowi jedną z głównych dziedzin polityki gospodarczej kraju. Jej znaczenie zwiększyło się wraz z postępującym procesem decentralzacji administracji publicznej oraz rosnącym udziałem regionalnych władz samorządowych w kształtowaniu polityki rozwoju kraju. Jednocześnie dynamizacja przekształceń społeczno- -gospodarczych, jaka nastąpiła w...

    0 Ocen produktu

    od 14.80 zł Zobacz oferty w 2 sklepach

  • Fotogrametria

    Warszawa 2014, wydanie 1, format 165 x 235, objętość 686 str., oprawa twarda Nowoczesna i aktualna książka poświęcona współczesnej fotogrametrii cyfrowej. Jest podzielona na trzy części dotyczące:? pozyskiwania danych fotogrametrycznych za pomocą kamer analogowych i cyfrowych, realizacji lotów fotogrametrycznych, obrazowania lotniczego i satelitarnego przy użyciu mikrofal i promieniowania laserowego;? metod opracowania zdjęć i obrazów, w tym...

    0 Ocen produktu

    od 60.90 zł Zobacz oferty w 2 sklepach

  • Tradycyjne więźby dachowe

    Wrocław 2009, wydanie 4, format 165 x 235, objętość 206 str., oprawa miękka Do rąk czytelników oddajemy czwarte, poprawione i rozszerzone, wydanie ?Tradycyjnych więźb dachowych?. Książka ta, najpierw w postaci skryptu a później monografii, znana jest od lat siedemdziesiątych ubiegłego wieku, ciesząc się niesłabnącym zainteresowaniem czytelników. Do grona miłośników należą przede wszystkim studenci budownictwa, choć jej walory...

    0 Ocen produktu

    od 39.40 zł Zobacz oferty w 2 sklepach

  • Przewodnik metodyczny po wybranych zabiegach fizykalnych

    Wrocław 2012, wydanie 3, format 165 x 235, objętość 446 str., oprawa miękka Książka rekomendowana przez: Polskie Towarzystwo Fizjoterapii Szanowni Czytelnicy, po sześciu latach od momentu ukazania się drugiego wydania naszego ?Przewodnika..." od-dajemy do Państwa dyspozycji trzecie, poszerzone wydanie ?Przewodnika metodycznego po wybranych zabiegach fizykalnych". Juz drugie wydanie naszego ?Przewodnika" z założenia miało być ?poprawione, uzupełnione i...

    0 Ocen produktu

    od 76.50 zł Zobacz oferty w 2 sklepach

  • Wybrane zagadnienia z technologii żywności pochodzenia rośl...

    Warszawa 2014, wydanie 1, format 165 x 235, objętość 348 str., oprawa miękka Wstęp"W podręczniku opisano procesy technologiczne przetwórstwa wybranych surowców pochodzenia roślinnego. Zamieszczone blokowe schematy technologiczne pozwalają na prześledzenie kolejności operacji jednostkowych i roli,jaką pełnią w procesie przetwarzania i utrwalania żywności. Różnorodność gatunków i odmian surowców roślinnych oraz kierunków ich...

    0 Ocen produktu

    od 37.90 zł Zobacz oferty w 2 sklepach

  • Wybrane zagadnienia z technologii żywności pochodzenia zwier...

    Warszawa 2014, wydanie 1, format 165 x 235, objętość 288 str., oprawa miękkaI. TECHNOLOGIA MIĘSA 1.Struktura i skład chemiczny mięsa oraz wpływ przemian poubojowych na jego właściwości technologiczne 2.Peklowanie mięsa3.Proces produkcji wędlin 4.Proces produkcji konserw mięsnych5.Technologia wędlin podrobowych6.Technologia żywności wygodnej z mięsa drobiowego7.Zastosowanie hydrokoloidów polisacharydowych jako dodatków funkcjonalnych w przetwórstwie...

    0 Ocen produktu

    od 33.10 zł Zobacz oferty w 2 sklepach

  • Żywność ekologiczna skrypt do ćwiczeń

    Warszawa 2014, wydanie 1, format 160 x 235, objętość 164 str., oprawa miękkaRozdział 1. Wstęp Rozdział 2. Jakość żywności ekologicznej ? podstawy teoretyczne 2.1. Czynniki warunkujące jakość żywności ekologicznej 2.2. Ekologiczne kryteria jakości żywności 2.3. Kryteria analityczne 2.4. Wyniki porównawczych badań analitycznych 2.4.1. Substancje szkodliwe ? azotany(III), azotany(V)2.4.2. Substancje szkodliwe ? pestycydy 2.4.3. Metale ciężkie...

    0 Ocen produktu

    od 29.50 zł Zobacz oferty w 2 sklepach

  • Technologia żywności i żywienia

    Rzeszów 2014, wydanie 1, format 165 x 235, objętość 402 str., oprawa miękkaPodręcznik jest przeznaczony dla studentów wydziałów technologii żywności i żywienia człowieka oraz pokrewnych specjalności, takich jak towaroznawstwo żywności czy przetwórstwo żywności. Ponadto może być wykorzystywany przez słuchaczy tych kierunków nauczania, których program zawiera przedmioty związane z żywieniem człowieka (higiena żywności, dietetyka,...

    0 Ocen produktu

    od 32.00 zł Zobacz oferty w 2 sklepach

  • Toksykologia żywności Przewodnik do ćwiczeń

    Warszawa 2010, wydanie 4, format 165 x 235, objętość 232 str., oprawa miękka "Niniejsza publikacja przeznaczona jest przede wszystkim dla studentów Wydziału Nasuk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji SGGW  jako pomoc dydaktyczna do ćwiczeń z przedmiotu toksykologia żywności. Może stanowić pomoc dla prowadzących zajęcia dydaktyczne w innych ośrodkach kształcących specjalistów związanych z żywnoscią i żywieniem."1.Zagadnienia ogólne2.Substancje...

    0 Ocen produktu

    od 28.40 zł Zobacz oferty w 2 sklepach

  • Towaroznawstwo żywności przetworzonej z elementami technolog...

    Warszawa 2010, wydanie 1, format 170 x 240, objętość 613 str., oprawa twarda "Niniejszy podręcznik przeznaczony jest dla studentów uczelni przyrodniczych realizujących przedmiot "towaroznawstwo produktów spożywczych". Podręcznik może być w szerokim zakresie wykorzystywany również przez studentów uczelni ekonomicznych, uczniów średnich szkół gastronomicznych i przemusłu spożywczego oraz kadrę inżyniersko-techniczną zakładów...

    0 Ocen produktu

    od 56.90 zł Zobacz oferty w 2 sklepach

  • Podstawy cytopatologii

    Wrocław 2003, wyd. 1, format 170 x 245, objętość 296 str., oprawa twarda Publikacja jest próbą wyjaśnienia podstaw komórkowego i molekularnego podłoża procesu chorobowego poprzez opis komórek, ich budowy molekularnej i funkcji biochemicznej. Prezentowane treści nawiązują wprawdzie do tradycyjnego nauczania cytologii, ale jednocześnie uwzględniają nowe podziały i problemy, które wynikają z zastosowania nowoczesnych metod badawczych, m.in. biologii...

    0 Ocen produktu

    od 48.00 zł Zobacz oferty w 2 sklepach

  • Ćwiczenia laboratoryjne z chemii żywności

    Książka do ćwiczeń laboratoryjnych z chemii żywności.Ćwiczenie 1.Składniki żywności i ich reakcje charakterystyczneĆwiczenie 2.Kinetyka zmian chemicznych w tłuszczach poddawanych mikrofalowemu i tradycyjnemu ogrzewaniuĆwiczenie 3.Hydroliza enzymatyczna tłuszczówĆwiczenie 4.Właściwości fizykochemiczne białek mleka ? kazeinyĆwiczenie 5.Badanie właściwości fizykochemicznych żywności ? na przykładzie miodów pszczelichĆwiczenie 6.Izolacja i...

    0 Ocen produktu

    od 23.60 zł Zobacz oferty w 2 sklepach

  • Zbiór zadań i pytań treningowych z chemii organicznej

    Książka pt. "Zbiór zadań z pytań treningowych z chemii organicznej" przygotowana przez zespół pracowników Zakładu Chemii Organicznej jest przeznaczona głównie dla studentów SGGW. Zawarte w niej pytania odnoszą się do materiału wykładowego i ćwiczeniowego.I. WstępII. Stosowane skróty i oznaczeniaIII. Budowa związków organicznychIV. Kwasy i zasady. Elektrofile i nukleofile. Karbokationy i karboanionyV. Podstawy nomenklatury związków...

    0 Ocen produktu

    od 19.60 zł Zobacz oferty w 2 sklepach

  • Wybrane choroby transmisyjne psów i kotów

    Niezbędna pozycja w bibliotece każdego lekarza weterynarii.Co znajdziesz w książce?- Najczęstsze przypadki z opisem epidemiologii, patogenezy oraz zdjęciami- Szczegółowy opis symptomów i diagnostyki chorób- Leczenie oraz zapobieganie chorobom transmisyjnymDlaczego warto?W ostatnich latach w Polsce obserwuje się zwiększoną częstotliwość pojawiania się chorób transmisyjnych u zwierząt domowych, które do niedawna uważane były za w pełni...

    0 Ocen produktu

    od 120.90 zł Zobacz oferty w 2 sklepach

  • Seminaria z cytofizjologii dla studentów medycyny weterynarii...

    Wrocław 2014, wydanie 2, format 168 x 238, objętość 364 str., oprawa miękkaZ Przedmowy:"Intensywne przygotowania do drugiego wydania podręcznika podjęliśmy po ponad 10 latach od pierwszego wydania, co w nauce biologii komórki stanowi epokę. Z tego też względu przeprowadziliśmy dyskusję z autorami, aby nie powiększając objętości, uzupełnić i unowocześnić przedstawiane tematy. Postanowiliśmy, że konieczne będzie też dodanie rozdziału poświęconego komórkom...

    0 Ocen produktu

    od 79.90 zł Zobacz oferty w 2 sklepach


Copyright © e-ceny.pl - najlepsza porównywarka cen, najlepsze e-centrum handlowe! Starcode Systems Wykonanie sStore
Strona używa plików cookies, więcej informacji.