Polska kuchnia regionalna. Kuchnia podlaska - Praca zbiorowa
Porównanie cen Polska kuchnia regionalna. Kuchnia podlaska - Praca zbiorowa.
Polska kuchnia regionalna. Kuchnia podlaska - Praca zbiorowa
od 14.86 zł
Mówi się o niej "tygiel smaków". Kulinarne gusta i obyczaje wielu nacji przenikały się przez wieki, tworząc mieszankę potraw prostych, ale niezwykle różnorodnych, a nierzadko także wykwintnych. Podlasie to region porośnięty przez puszcze, stąd tyle tu dań z grzybami, dziczyzną i dzikim ptactwem. Jadano też wiele ryb łowionych w Bugu, Biebrzy, Narwi. Znano kilkanaście rodzajów ciast, w które można włożyć nadzienie, i wiele sposobów ich przygotowywania; ich nazwy trudno spamiętać: kakory, kibiny, knysze, kartacze, uszka... Najsławniejszym deserem jest sękacz, wypiekany na specjalnym ruszcie, ale pieczono też baby drożdżowe, pierniki, makowce...
-
Polska kuchnia regionalna. Kuchnia podlaska - Praca zbiorowa
Szczegóły oferty
Dostawa: od 0.00 zł
Dostępność: sprawdź dostępność w sklepie14.86 zł