
Polska kuchnia regionalna. Kuchnia góralska - Praca zbiorowa
Porównanie cen Polska kuchnia regionalna. Kuchnia góralska - Praca zbiorowa.
Polska kuchnia regionalna. Kuchnia góralska - Praca zbiorowa





od 14.86 zł
Chociaż na góralskich stołach pojawiały się wciąż te same produkty: ziemniaki, kapusta, słonina, kasze, to jednak pomysłowe gospodynie potrafiły z nich wyczarować rozmaite kluski, podawane ze smalcem, boczkiem, kapustą, grzybami, ale także z miodem, makiem, owocami. Ciasta - pierniki, drożdżowe kołacze, bufty, bombolki - jadano głównie z okazji świąt. Do ulubionych góralskich "deserów" należą śliwowica i nalewki z ziół i owoców. Góralskie kiełbasy słyną z ostrego przyprawiania i wyrazistego smaku. I cała ta kuchnia jest taka - wyrazista, wcale nie jednostajna. Kojarzy się też ze znanymi w całej Europie owczymi serami: oscypek, gołka, bryndza, bundz...
-
Polska kuchnia regionalna. Kuchnia góralska - Praca zbiorowa
Szczegóły oferty
Dostawa: od 0.00 zł
Dostępność: sprawdź dostępność w sklepie14.86 zł