
Kuchnia dwudziestolecia Co i jak jadano - Agnieszka Jeż-Kaflik
Porównanie cen Kuchnia dwudziestolecia Co i jak jadano - Agnieszka Jeż-Kaflik.
Kuchnia dwudziestolecia Co i jak jadano - Agnieszka Jeż-Kaflik





od 19.79 zł
Uwaga! Książka dostępna w przedsprzedaży. Zamówione egzemplarze zostaną wysłane po 24 marca.Kuchnia polska dwudziestolecia międzywojennego była wielosmakowa i różnobarwna jak pejzaż społeczny niejednorodnej etnicznie Drugiej Rzeczypospolitej. Wyrosła z tradycji szlacheckiej, przechodziła gwałtowne przeobrażenia wymuszone nowymi warunkami ekonomicznymi, w tym pracą zarobkową kobiet, oraz rozwojem cywilizacyjnym. Zwłaszcza w miastach polubiono nowoczesne, proste i szybkie potrawy. Kuchnia ziemiańska zmieniała się wolniej. Tu nadal gotowano - tłusto, ciężko i pracochłonnie - choć zapewne bardzo smacznie.Książka zaprasza czytelników w podróż po bogactwie smaków i zwyczajów kulinarnych dwudziestolecia. Sięgając do ówczesnych książek kucharskich, wspomnień i pamiętników oraz rubryk kulinarnych w gazetach, autorka snuje opowieść o tym, co, jak i gdzie jadano w czasach Drugiej Rzeczypospolitej. Oprócz interesującej części historycznej, w książce znajdziemy 100 przepisów na najróżniejsze potrawy, proste i bardziej wyrafinowane, dobre na co dzień i od święta. Obok wciąż popularnych dań, jak tradycyjny polski żur, pyszny bigos czy śledzie w śmietanie, odkryjemy również wiele zapomnianych potraw i smaków, jak miszkulancja, orszada czy pyszny międzywojenny deser Coupe a la Mode. Wszystkie receptury zostały opracowane i "dopowiedziane" przez Autorkę, tak aby każdy - niezależnie od umiejętności kucharskich - mógł je z łatwością wykonać.Wszystkim miłośnikom kuchni i dwudziestolecia międzywojennego życzymy smacznego!
-
Kuchnia dwudziestolecia Co i jak jadano - Agnieszka Jeż-Kaflik
Szczegóły oferty
Dostawa: od 0.00 zł
Dostępność: sprawdź dostępność w sklepie19.79 zł