Domowa spiżarnia - Praca zbiorowa
Porównanie cen Domowa spiżarnia - Praca zbiorowa.
Domowa spiżarnia - Praca zbiorowa
od 16.46 zł
-
Domowa spiżarnia / oprawa twarda - Praca zbiorowa
Książka ta podpowiada, jak samodzielnie, domowymi sposobami przygotować:- przetwory z owoców, warzyw i grzybów- kiełbasy i wędliny- Wina i nalewki- Tradycyjne masła , sery oraz oleje ziołowe- mrożonki- susze z owoców, warzyw i grzybów
od 19.65 zł Zobacz oferty w 1 sklepie
-
Kuchnia domowa dla jaroszy - Praca zbiorowa
Książka zawiera przepisy na domowe dania jarskie, które z pewnością posmakują nie tylko zdeklarowanym wegetarianom. Podaje wypróbowane pomysły na potrawy z warzyw i grzybów oraz na rozmaite zupy, przepisy na jajka w wielu odsłonach oraz bogaty wybór potraw z mąki i ziemniaków, jak również wyśmienite dania z ryżu i kaszy.
od 13.67 zł Zobacz oferty w 1 sklepie
-
Domowa kuchnia polska - Praca zbiorowa
Współczesna kuchnia polska to wynik wielowiekowej tradycji kulinarnej, na którą wpływ miało wiele czynników.Jednym z nich było położenie i wynikający z tego zasób dostępnych, w tej szerokości geograficznej, surowców. Liczne lasy od wieków dostarczały grzybów, jagód, malin i miodu, a żyzne ziemie płodów rolnych, takich jak: zboża, groch, kasze, mięso i mleko. Te i inne dostępne surowce przetwarzane były w kuchni na różne sposoby, a podniebienie dawnych Polaków decydowało o wyborze z dostępnego asortymentu ulubionych dań.Drugim czynnikiem była religia, która w czasach pogańskich nadawała rytualnych znaczeń potrawom. Pierogi, przypominające słońce z jego promieniami, wiążą się z praktykami solarnymi, które praktykowane były na terenach dzisiejszej Polski, np. na górze Ślęży. Jajko, jako zalążek nowego życia, stało się symbolem odradzania się i początku świata, a mak, posiadający mnogość nasion, uważany był za symbol płodności.W czasach chrześcijańskich część pogańskich wierzeń została zaadoptowana do praktyk nowej wiary. Pierogi np. podawano pierwotnie jedynie w czasie świąt, a jajko jako symbol zmartwychwstania Chrystusa podawano w czasie świąt Wielkanocnych...
od 23.13 zł Zobacz oferty w 1 sklepie
-
Kuchnia polska domowa - Praca zbiorowa
Oddajemy w Twoje ręce książkę kucharską, która przyda się w każdym gospodarstwie domowym. Znajdziesz tu przepisy na dania o zróżnicowanym stopniu trudności, tańsze i droższe, proste i wyszukane - czyli dostosowane do różnych potrzeb i umiejętności.Prezentujemy przekąski zimne i ciepłe, zupy, dania jednogarnkowe, a także cała gamę mięs - drób, dziczyznę, cielęcinę, wołowinę, wieprzowinę, nawet królika i jagnięcinę.Ponadto proponujemy liczne ryby oraz potrawy z mąki i ziemniaków. Nie mogło tu zabraknąć również ciast, ciastek, tortów i deserów.Biorąc pod uwagę powracającą modę na robienie przetworów, umieściliśmy też obszerny dział z recepturami na dżemy, konfitury, marynaty i nalewki. Mamy nadzieję, że Kuchnia polska domowa stanie się Twoim ulubionym poradnikiem kulinarnym. Życzymy udanego kucharzenia!
od 25.55 zł Zobacz oferty w 1 sklepie
-
Domowa spiżarka. Marynowanie i kiszenie - Praca zbiorowa
Wiecznie zabiegane nie mamy już czasu, by wzorem naszych babć kisić i marynować a to duży błąd. Przygotowywane w ten sposób potrawy są cenne dla zdrowia i niezwykle bogate w witaminę C. Łącząc tradycję z trendem zdrowego odżywiania przygotowaliśmy książkę pełną kulinarnych inspiracji. Oprócz typowo polskich przepisów proponujemy podróż po obcych kuchniach i smakach w formie relishy, chutneyów i ajvarów wrażeń z pewnością nie zabraknie.
od 14.86 zł Zobacz oferty w 1 sklepie
-
Sałatki i surówki Domowa spiżarka - Praca zbiorowa
Różnorodność sałatek sprawia, że lubią je wszyscy. Te z przewagą świeżych warzyw i owoców szczególnie popularne są wśród osób liczących kalorie, z kolei propozycje zawierające mięso lub ryby królują na wszelkiego typu imprezach. Surówki natomiast stanowią nieodłączny element obiadu, doskonale komponując się z praktycznie wszystkimi daniami.W książce tej zamieściliśmy 70 apetycznych przepisów, wśród których na pewno znajdziecie coś dla siebie: kompozycje z warzyw i owoców, z dodatkiem sera lub jajka, a także mięsa lub ryby. Są to zarówno dodatki do dań obiadowych, jak i samodzielne przekąski.
od 15.31 zł Zobacz oferty w 1 sklepie
-
Domowa kuchnia polska - wersja angielska - Praca zbiorowa
Współczesna kuchnia polska to wynik wielowiekowej tradycji kulinarnej, na którą wpływ miało wiele czynników.Jednym z nich było położenie i wynikający z tego zasób dostępnych, w tej szerokości geograficznej, surowców. Liczne lasy od wieków dostarczały grzybów, jagód, malin i miodu, a żyzne ziemie płodów rolnych, takich jak: zboża, groch, kasze, mięso i mleko. Te i inne dostępne surowce przetwarzane były w kuchni na różne sposoby, a podniebienie dawnych Polaków decydowało o wyborze z dostępnego asortymentu ulubionych dań.Drugim czynnikiem była religia, która w czasach pogańskich nadawała rytualnych znaczeń potrawom. Pierogi, przypominające słońce z jego promieniami, wiążą się z praktykami solarnymi, które praktykowane były na terenach dzisiejszej Polski, np. na górze Ślęży. Jajko, jako zalążek nowego życia, stało się symbolem odradzania się i początku świata, a mak, posiadający mnogość nasion, uważany był za symbol płodności.W czasach chrześcijańskich część pogańskich wierzeń została zaadoptowana do praktyk nowej wiary. Pierogi np. podawano pierwotnie jedynie w czasie świąt, a jajko jako symbol zmartwychwstania Chrystusa podawano w czasie świąt Wielkanocnych...
od 23.13 zł Zobacz oferty w 1 sklepie