-
Dieta bezglutenowa - Praca zbiorowa
Coraz więcej osób wykazuje nietolerancję na gluten, co wymaga stosowania diety, której podstawową zasadą jest eliminacja produktów zawierających białko glutenowe zawarte m.in. w zbożach, takich jak pszenica, żyto, orkisz czy jęczmień. Dieta bezglutenowa łączy się zatem z pewnymi ograniczeniami i zmianą nawyków żywieniowych, nie musi jednak oznaczać rezygnacji ze smacznych i apetycznych posiłków, które przypadną do gustu całej rodzinie. Książka ta zawiera przepisy na łatwedo przyrządzenia, apetyczne dania - śniadania, obiady, kolacje i desery. Wszystkie przepisy zostały skonsultowane z dietetyczką.
od 19.54 zł Zobacz oferty w 1 sklepie
-
Nadwaga u dzieci - Praca zbiorowa
Problem nadwagi staje się coraz większym zagrożeniem. Borykają się z nim nie tylko dorośli, ale także, i to coraz częściej, dzieci. Dodatkowo złe przyzwyczajenia żywieniowe w czasie dzieciństwa zwiększają zagrożenie otyłością w dorosłości. Aby zapewnić naszym dzieciom w przyszłości zdrowe życia, musimy już teraz, w okresie dzieciństwa, zmierzyć się z tym wyzwaniem. W niniejszej publikacji skupiliśmy się na dwóch grupach wiekowych: dzieciach w wieku 4-7 oraz 7-9 lat, a o przygotowanie programu diety zwróciliśmy się do dietetyka. W książce prezentujemy więc najważniejsze informacje dotyczące otyłości: czym jest, jak z nią walczyć, a także do kogo się zgłosić o pomoc. Ale głównie praktyczne porady, liczne przepisy kulinarne oraz przykładowe tygodniowe zestawy żywieniowe. Nie zabrakło również informacji o aktywności fizycznej dziecka, w tym przykładowych zestawów ćwiczeń.
od 19.54 zł Zobacz oferty w 1 sklepie
-
Kulinarna kolorowanka Przepisy prosto z ogrodu - Praca zbiorow...
Gotuj kolorowo! KOLOROWANKI i PRZEPISY Gotujesz coś smacznego i czekając na obiad czas możesz zapełnić ilustrowaniem dania. Książka łączy modne ostatnio kolorowanki z tematami smacznymi sprzedażowo, czyli kulinariami. Wszystkie potrawy są do błyskawicznego przygotowania. Najdłuższy czas przyrządzania to 20 minut. Potem już tylko czekasz i rysujesz rozkoszując się zapachami. W książce znajdują się przepisy na: ?Pizze i tarty ?Sałatki i dania warzywne ?Desery
od 19.56 zł Zobacz oferty w 1 sklepie
-
Pakiet Beata Pawlikowska. Przepisy na 4 pory roku Zima+Jesień...
Pakiet "Szczęśliwe Garnki" Przepisy na 4 pory roku. W pakiecie znajdują się dwa tytuły: Jesień i Zima.
od 19.57 zł Zobacz oferty w 1 sklepie
-
Zbiór zadań i pytań treningowych z chemii organicznej
Książka pt. "Zbiór zadań z pytań treningowych z chemii organicznej" przygotowana przez zespół pracowników Zakładu Chemii Organicznej jest przeznaczona głównie dla studentów SGGW. Zawarte w niej pytania odnoszą się do materiału wykładowego i ćwiczeniowego.I. WstępII. Stosowane skróty i oznaczeniaIII. Budowa związków organicznychIV. Kwasy i zasady. Elektrofile i nukleofile. Karbokationy i karboanionyV. Podstawy nomenklatury związków...
od 19.60 zł Zobacz oferty w 2 sklepach
-
Homeopatia Alternatywny sposób leczenia
Gdynia 2014, wydanie 1, objętość 78 str., oprawa miękka Każdy człowiek choć raz w życiu zetknął się z homeopatią. Ta alternatywna metoda leczenia zyskała sobie wielu zwolenników ? jako skuteczna i bezpieczna, można ją bowiem stosować nawet u alergików i małych dzieci.Czym różni się od tradycyjnej medycyny? Jak mówi już sama nazwa ? homeopatia to metoda zwalczająca ?podobne podobnym?. Taka specyfika działania ma na celu...
od 19.60 zł Zobacz oferty w 1 sklepie
-
Po co nam psychologia
Warszawa 2005, wydanie 1, format 145 x 205, objętość 143 str., oprawa miękkaNowe, rozszerzone wydanie popularnych wykładów, wcześniej wydanych w zbiorze pt. "W zgodzie ze sobą".Opis "W zgodzie ze sobą": Tym razem Ewa Woydyłło, psycholog i psychoterapeutka, prowadzi z czytelnikiem rozmowę o psychologii, rozumianej nie tylko jako gałąź nauki, lecz także jako rodzaj praktycznych umiejętności składających się na doświadczenia i indywidualną...
od 19.60 zł Zobacz oferty w 1 sklepie
-
Dokumentowanie terapii logopedycznej
Monografia ta jest pozycją zasługującą na baczną uwagę praktyków i teoretyków logopedii oraz osób związanych zależnościami formalno-administracyjnymi z logopedami: dyrektorów placówek służby zdrowia i oświaty, pracowników poradni psychologiczno-pedagogicznych, właścicieli ośrodków służby zdrowia, przedstawicieli organów kontroli nad wymienionymi placówkami. Może być też pomocna w praktyce akademickiej służącej...
od 19.60 zł Zobacz oferty w 1 sklepie
-
Zakażenia grzybami z rodzaju Malassezia
Pierwsze doniesienia na temat grzybów z rodzaju Malassezia pojawiły się w pracach Eichstedta w 1846 roku, natomiast opisy dotyczące wzrostu i hodowli tych grzybów na podłożach miały miejsce dopiero w 1927 roku i przypisywane są Panji. W 1939 roku Benham po raz pierwszy zaobserwował, że dodatek tłuszczu do pożywki jest często niezbędnym warunkiem wzrostu tych grzybów na podłożach.Część IZakażenia grzybami z rodzaju Malassezia1. Zakażenia grzybami z...
od 19.60 zł Zobacz oferty w 1 sklepie
-
Prosta metoda jak skutecznie pozbyć się zbędnych kilogramó...
Allen Carr swoją niezwykła książką `Prosta metoda jak skutecznie rzucić palenie` pomógł milionom palaczy uwolnić się od nałogów w prosty i łatwy sposób. Tym razem pokazuje, że jego prosta metoda rozwiązuje również problemy z nadwagą - i to bez rygorystycznej diety, bez wyrzutów sumienia, bez farmaceutyków. Ta książka niczego nie narzuca ani nie zabrania. Jeśli zastosujecie się do kilku prostych zaleceń, osiągniecie swój cel: zdrowe jedzenie, lepsze samopoczucie i trwałą utratę wagi. To nie kolejna dieta, to metoda, jak cieszyć się jedzeniem i nie tyć!
od 19.60 zł Zobacz oferty w 1 sklepie
-
Ziemniaki. 50 łatwych przepisów - Mario Grazia (przepisy), M...
Z wyglądu raczej korpulentny, czasami nieco garbaty, a niemal zawsze niezgrabny i pokraczny, kolorem wahający się pomiędzy odcieniami żółci, czerwieni i fioletu, ziemniak jest jednak istotnym brylantem wśród warzyw. Łatwa w uprawie i przechowaniu, obdarzona niepowtarzalnym smakiem i otwarta na wszelkie kulinarne fantazje bulwa jest rośliną o tysiącu twarzy, a każda z nich jest równie wyśmienita i ceniona w sztuce kulinarnej na całym świecie. Sposoby przygotowania są niemal nieograniczone: ziemniaki można podawać gorące lub na zimno, obrane lub w mundurkach, w całości lub w kawałkach, doprawione lub zupełnie bez przypraw. Można gotować je w wodzie i na parze, piec w piekarniku, bądź smażyć na patelni lub w głębokim tłuszczu. Można jeść je same, jak również w towarzystwie licznych dodatków - stanowią bowiem godną oprawę dla każdego kulinarnego arcydzieła.Academia Barilla, czyli międzynarodowy ośrodek starający się o spopularyzowanie kuchni włoskiej, wyselekcjonował 50 przepisów zawierających ziemniaki. Niektóre z nich to klasyczne potrawy z `Bel Paese`: gatto di patate (tort ziemniaczany), właściwy dla regionów Kampanii i Kalabrii, trenette z sosem pesto, typowe dla Genui ziemniaki z zielonym groszkiem, czy charakterystyczne dla Frulli-Wenecji Euganejskiej ziemniaczane fricos. Pozostałe receptury powstały poprzez kompozycję walorów niezwykłej bulwy z innymi klasycznymi składnikami kuchni trzech barw: serami w rodzaju montasio i parmezanu, przetworami mięsnymi, jak boczek lub kiełbaski cotechino, a także z orzechami włoskimi, prawdziwkami oraz baccalą. Niektóre dania, jak wywodzące się z Rosji bliny lub szwajcarskie rosti, nie są częścią kulinarnej historii Włoch. Mimo to Academia Barilla wybrała je przez wzgląd na ich najważniejsze założenia: umiłowanie dla podstawowych składników, elegancję zrodzoną z prostoty, wyjątkowe możliwości, a przede wszystkim radość z dzielenia się nimi.
od 19.60 zł Zobacz oferty w 1 sklepie
-
Pomidory. 50 łatwych przepisów - Mario Grazia (przepisy), Ma...
Pomidor - czerwone słońce. Pulchny, mięsisty i aromatyczny. Można go jeść na surowo, bez dodatków, lub z odrobiną oliwy z oliwek i szczyptą soli. Zimą zaś można się nim delektować, w postaci przetworów: To wspomnienie lata zamknięte w puszcze wzbogaci smak każdego dania makaronowego oraz szerokiej gamy innych potraw. To doprawdy `pomo d`oro`, czyli `złote jabłko`. Odkąd `tomatl` - bo tak brzmi jego pierwotna, aztecka nazwa - przybył w XVI wielu z Ameryki Środkowej do Europy, zawojował kuchnię wielu krajów. Początkowo uważano, iż pomidory są trujące, dlatego traktowano je wyłącznie jako roślinę ozdobną. Z czasem zaczęto przypisywać im tajemnicze właściwości afrodyzjaku, wykorzystując je do sporządzania magicznych napojów i ofiarowując damom jako symbol miłości. Wreszcie doceniono ich słodki, lecz lekko kwaskowaty smak. Co przyczyniło się do ich rozpowszechnienia w całym regionie śródziemnomorskim. Dojrzewając w klimacie sprzyjającym ich uprawie, pomidory weszły na stałe do tradycji kulinarnej wielu krajów europejskich.Obok pszenicy i oliwy z oliwek, pomidory stanowią jeden z głównych składników `diety śródziemnomorskiej`, która niedawno została uznana przez UNESCO za niematerialne dziedzictwo kulturowe ludzkości. Pomidory - surowe, przetarte, suszone, smażone, pieczone, faszerowane, grillowane, zapiekane, kandyzowane, w postaci sorbetów lub chutneyów - są głęboko zakorzenione w tradycjach kulinarnych takich krajów, jak Hiszpania, Francja, Włochy czy Grecja. Mając to na uwadze, Academia Barilla, jako międzynarodowy promotor włoskiej kuchni na świecie, wybrała spośród nich pięćdziesiąt receptur. W niektórych pomidory bezsprzecznie odgrywają główną rolę, na przykład w tradycyjnym przepisie na makaron z sosem pomidorowym - proste, lecz wyśmienite danie. W innych z kolei schodzą na drugi plan, niemniej ich smak i barwa są tak istotne, że bez nich potrawa straciłaby swój niepowtarzalny charakter. Czymże byłaby sałatka caprese, gdyby zabrakło w niej plasterków soczystych, czerwonych pomidorów?
od 19.60 zł Zobacz oferty w 1 sklepie
-
Koktajle - Gianfranco Di Niso, Davide Manzoni
Ta książka powstała z myślą o tych czytelnikach, którym nigdy nie dość wypraw w bezkresny świat jadła i napitku. Przedstawiamy zatem Koktajle - praktyczny kieszonkowy przewodnik, przydatny zarówno profesjonalnym barmanom, jak również ambitnym amatorom (w domu, na wakacjach, na przyjęciu, a nawet na kursie barmańskim).W książce tej prezentujemy 100 drinków, podzielonych na cztery sekcje: Happy Hour, Zawsze młode, Degestify oraz Trendy. Pojawiają się w nich `ponadczasowe` kompozycje w rodzaju Martini, a także słynnego Cuba Libre i Stingera, towarzyszą im zaś świeżo wpisane w kanon klasyczny Caipiroska, Cosmopolitan, i inne (między innymi ulepszona, jabłkowa wersja Marini).Każdemu drinkowi towarzyszy klarowny opis podzielony na następujące części: składniki, ciekawostki oraz przygotowanie, uzupełnione propozycjami sposobu podania
od 19.60 zł Zobacz oferty w 1 sklepie
-
Kasze polska specjalność - Stradecka Alina, Chomicz Aleksand...
Kasze uważane były za prymitywną strawę ludzi ubogich. Prawie nieznane w krajach zachodniej Europy, u nas zajęły pozycję tylko dodatku do dań mięsnych. Prawdziwe zalety kasz odkryto dopiero w drugiej połowie XX wieku i od tego czasu zrobiły karierę w światowej kuchni. Dowiedziono, że poza cenionym przez wegetarian białkiem roślinnym, skrobią oraz składnikami mineralnymi (potas, fosfor, magnez) i witaminami z grupy B, zawierają sporo błonnika. Mówi się również, że zapobiegają wielu chorobom cywilizacyjnym, jak miażdżyca czy rak jelita grubego.Wobec tych argumentów, pojawiło się na naszych stołach sporo potraw z kasz. Jedne pochodzą z kuchni staropolskiej, inne, jak bolońska polenta czy owocowo - mleczne zupy z kaszy manny, z różnych kuchni narodowych i częściowo się już u nas przyjęły. Całkowitą nowością są sałatki na bazie ugotowanej na sypko kaszy jęczmiennej, orkiszowej czy afrykańskiego kuskusu.Wszystkim na pewno przypadnie do gustu ich smak - delikatny i łatwo zmieniający się pod wpływem nowych przypraw.
od 19.60 zł Zobacz oferty w 1 sklepie
-
Wegetariański przepis na życie - Tanja Tronniker
Co jeść poza warzywami? Jak zapobiegać niedoborom składników niezbędnych do życia? Po co sięgać ze stołu podczas spotkania towarzyskiego?Oto podręczna "biblia" dla początkujących i zaawansowanych wegetarian, która pokazuje, jak w prosty sposób organizować sobie życie. Zawiera podstawowe przepisy i mnóstwo praktycznych rad.Coraz więcej osób decyduje się na dietę bez mięsa i ryb. Ta książka odpowiada wyczerpująco na wszystkie pytania, które stawiają sobie wegetarianie, nie tylko ci "świeżo nawróceni". Zawiera wiele informacji o mniej znanych produktach żywnościowych - jak seitan czy tofu - oraz starannie wybrane przepisy i tabele składników. Przytoczone cytaty słynnych wegetarian i przykłady różnych postaw uświadamiają nam jedno:Życie zgodne z zasadami wegetarianizmu to czysta przyjemność!
od 19.60 zł Zobacz oferty w 1 sklepie
-
Kuchnia dla faceta - Praca zbiorowa
Z tej nietypowej książki kucharskiej czytelnik dowie się jak przygotowac solidne, zdrowe, sycące posiłki, obfite przekąski, dania główne i desery. Dowie się również, jak uwarzyć własne piwo, usmażyć idealnego steka i... wygrać konkurs na żarłoka.
od 19.60 zł Zobacz oferty w 1 sklepie
-
Wiem co jem. Przepisy z programu - Bosacka Katarzyna, Misztal ...
"Program Wiem, co jem zrodził się w mojej głowie z miłości do dobrego jedzenia i z tęsknoty za nim. "Polskie jedzenie jest najlepsze na świecie" - zwykłam bowiem mawiać naszym gościom, którzy tłumnie przybywali do wynajmowanego przez nas domu pod Waszyngtonem. Lepiłam w nim pierogi i przyrządzałam chłodnik litewski dla prof. Zbigniewa Brzezińskiego, piekłam pasztet i kruche ciasto z wiśniami dla amerykańskich polityków, politologów i komentatorów, peklowałam karkówkę na grilla dla naszych amerykańskich sąsiadów. (...)Kupujmy prawdziwe jedzenie, wspierając jednocześnie uczciwych producentów. A jeśli ktoś ma dość sklepowej, przetworzonej żywności, zawsze może sięgnąć po przepisy z programu Wiem, co jem. Na pewno się nie zawiedzie." Katarzyna BosackaCzy można na co dzień jeść bez chemii? Czy da się unikać "sklepowej" przetworzonej żywności? Czy można jeszcze poczuć smak prawdziwego jedzenia? Oto książka dla wszystkich, którzy lubią wiedzieć, co "wrzucają do garnka". Dla tych, którzy chcą do minimum ograniczyć konserwanty i inne dodatki, a do maksimum wykorzystać naturalne składniki odżywcze. Kasia Bosacka proponuje 70 przepisów, które sprawdziła w swoim programie telewizyjnym. Bez konserwantów, bez zbędnych dodatków chemicznych. Smacznie i zdrowo. Przepisy kuchni polskiej na dania, które Autorka serwuje swoim przyjaciołom z całego świata. Sposoby na ograniczenie "chemii na stole".Wskazówki, dzięki którym poczujesz ogromna różnicę smaku między daniami gotowymi a przygotowanymi w domu. Przepisy zostały podzielone tematycznie na rozdziały, np.: "Co tygrysy lubią najbardziej", "Proste jak drut", czy "Dziękuję, nie marnuję". Przepiękne zdjęcia gotowych potraw pomagają wybrać potrzebny przepis i wyobrazić sobie smaczny finał.
od 19.60 zł Zobacz oferty w 1 sklepie
-
W kuchni ze świętymi. Błogosławione i smaczne przepisy dla...
Świętość to dziwna sprawa: mieszanka heroizmu i codzienności, wyjątkowych gestów oraz banalnych faktów. Pewne jest to, że kiedy Bóg, "jedyny Święty", znajduje dom w życiu pewnych osób, osiągają one pełnię swojego człowieczeństwa, stają się prawdziwymi ludźmi. Prawdziwy staje się także pokarm; przestaje być idolem, któremu poświęcamy uwagę i namiętności, lecz staje się narzędziem wzrastania w naśladowaniu Pana.FragmentAndrea Ciucci i Paolo Sartor, dwaj katoliccy księża, zafascynowani opowieściami o życiu świętych Kościoła, ale także rozkochani w domowej kuchni, postanowili zbadać, co tak naprawdę ich ulubieni patroni myśleli o jedzeniu i gotowaniu. Owocem ich poszukiwań jest zbiór niezwykle ciekawych przepisów na dania, które szczególnie upodobali sobie wielcy ludzie Kościoła. Okazuje się bowiem, że święci - choć gorliwi w wierze - nie uciekali od ziemskich przyjemności. Cenili dobre jedzenie, nie stronili od słodyczy ani od... wina! Byli ludźmi zarówno nieba, jak i ziemi. Teraz dostajemy od nich przepisy na smaczne i zdrowe posiłki, ale przede wszystkim doskonałą lekcję pielęgnowania przy stole przyjaźni i braterstwa.
od 19.60 zł Zobacz oferty w 1 sklepie
-
Wielo Kuchnia przepisy na rodzinne gotowanie - Agata Puścikow...
Gotować dla rodziny i... nie zwariować!Prawdziwa kuchnia powinna być smaczna, ale przede wszystkim... normalna! Rodzinna i przyjazna. Bez zadęcia i napięcia. Dlatego, moimi pomocnikami zazwyczaj są plączące się pod nogami dzieci. I zwierzęta./fragment/Wielodzietna, rodzinna, bez kompleksów a równocześnie niezwykle smaczna. Taka właśnie jest kuchnia Agaty Puścikowskiej, dziennikarki "Gościa Niedzielnego", żony i matki pięciorga dzieci. Wielokuchnia to zbiór przepisów na smaczne i szybkie potrawy z łatwo dostępnych składników. Zebrane tu pomysły to rodzinne receptury, przekazywane z pokolenia na pokolenie, rady przyjaciół, ale także owoce domowych eksperymentów i wielu lat kuchennej praktyki. Dzięki tym przepisom zupełnie innego wymiaru nabiorą uroczystości i święta, domowe obiady, piknikowe przysmaki czy proste posiłki, które w mgnieniu oka przygotujesz dla niespodziewanych gości! Garść dobrych przypraw, odrobina szaleństwa oraz solidna porcja luzu i humoru to składniki, z których nawet początkująca pani domu wyczaruje magiczne danie.
od 19.60 zł Zobacz oferty w 1 sklepie
-
Encyklopedia wypieków. Ciasta, ciastka, ciasteczka - Praca zb...
Oddajemy w Państwa ręce prawdziwą Encyklopedię wypieków. Znajdziecie tu zarówno receptury na rozmaite ciastka i ciasteczka - babeczki, tarteletki, herbatniki, makaroniki, wafelki, specjały idealne na drugie śniadanie - np. drożdżówki z serem czy jagodzianki - jak i drobne wypieki w sam raz do popołudniowej herbaty - np. pieguski czy kokosanki. Ponadto prezentujemy przepisy na wykwintne ciasta, które z powodzeniem możesz podać, gdy przyjdą goście - torty, kremówki czy eklery.A jeśli marzy się Wam domowy chleb o cudownym zapachu i chrupiącej skórce, bułeczki małe i większe - tu znajdziecie przepisy na nie wszystkie. W naszej książce znalazły się również praktyczne porady czyli wszystko, o czym powinno się wiedzieć przystępując do pieczenia ciasta. Porady dla początkujących i dla doskonałych, doświadczonych gospodyń.
od 19.60 zł Zobacz oferty w 3 sklepach
-
1000 przepisów. Kuchnia polska - Praca zbiorowa
Ten imponujący zbiór przepisów o różnym stopniu trudności pozwala zaplanować dowolny posiłek od codziennych obiadów po wielodaniowe uczty. Prezentujemy pomysły na przekąski, zupy, mięsa, ryby oraz na dania z mąki i ziemniaków.Łasuchom proponujemy wypieki i desery, a tęskniącym za babcinymi konfiturami receptury na domowe przetwory.Tu każdy znajdzie coś dla siebie, niezależnie od kulinarnych umiejętności.To uniwersalna książka kucharska, której nie może zabraknąć w żadnym domu.
od 19.60 zł Zobacz oferty w 1 sklepie
-
1000 przepisów. Kuchnia polska (ziemniaczki) - Praca zbiorowa
Ten imponujący zbiór przepisów o różnym stopniu trudności pozwala zaplanować dowolny posiłek od codziennych obiadów po wielodaniowe uczty. Prezentujemy pomysły na przekąski, zupy, mięsa, ryby oraz na dania z mąki i ziemniaków.Łasuchom proponujemy wypieki i desery, a tęskniącym za babcinymi konfiturami receptury na domowe przetwory.Tu każdy znajdzie coś dla siebie, niezależnie od kulinarnych umiejętności.To uniwersalna książka kucharska, której nie może zabraknąć w żadnym domu.
od 19.60 zł Zobacz oferty w 1 sklepie
-
Gotujemy pełną parą Gorączka Lodu Disney - Katarzyna Bła...
Poznaj mnóstwo inspirujących pomysłów dla dzieci i rodziców na zdrowe i pyszne jedzenie! Jeżeli masz problem z małym niejadkiem - ta książka pomoże uporać się z problemem. Książka autorstwa Katarzyny Błażejewskiej-Stuhr pokaże, że zarówno przygotowanie, jak i samo jedzenie może być świetną zabawą! Oprócz smacznych pomysłów na posiłki znajdziesz w niej ciekawostki dotyczące produktów - Skąd pochodzą? Gdzie rosną? Jak się je zbiera? Przepisom będą towarzyszyli bohaterowie znani z ulubionego filmu dzieci - Krainy Lodu!
od 19.60 zł Zobacz oferty w 1 sklepie
-
Kaszomaniak - Wanda Jackowska
Wanda Jackowska, z wykształcenia bibliotekarka i polonistka, z zawodu dziennikarka, jest wielbicielką kuchni lekkiej i niskokalorycznej. W swoich poradnikach kulinarnych promuje potrawy, które można szybko przyrządzić ze świeżych, łatwo dostępnych produktów z niewielką ilością tłuszczu. Była autorką i prezenterką telewizyjnych programów poradnikowych, w tym popularnego magazynu kulinarnego "Gotowanie na ekranie" emitowanego przez ponad 10 lat na antenie TVP.Drobne ziarenka - ogromna siła! Kasza nie musi być ani nudna, ani mdła. Kilka pomysłowych dań może zrewolucjonizować jej miejsce w Twojej kuchni. A warto, bo każdy rodzaj kaszy to inna moc błonnika, wartości odżywczych i niewielka liczba kalorii. Kasze są sycące, pożywne, niedrogie i smakowo bardzo różnorodne. Jeśli do gryczanej lub jęczmiennej dodamy sos i ulubione przyprawy, to uzyskamy iście królewskie danie. W Kaszomaniaku znajdziemy potrawyz komosą ryżową, amarantusem, kaszą gryczaną, jaglaną, kukurydzianą, również pęczakiem, kaszą jęczmienną, bulgurem i kuskusem, a także najważniejsze wiadomości o każdej z kasz. Bezglutenowcy także wybiorą coś dla siebie. Wypróbuj kaszowe zapiekanki, krokiety, kotlety, krupnik i... To jest pyszne!
od 19.61 zł Zobacz oferty w 1 sklepie
-
Atlas ziół - Aleksandra Halarewicz
Rośliny dziko rosnące od tysięcy lat towarzyszą człowiekowi. Jadalne zioła, traktowane jako uzupełnienie codziennego jadłospisu, mogą stać się inspiracją do wzbogacania potraw już znanych, jak i do poszukiwania nowych. W atlasie zamieszczono charakterystyki i fotografie 120 ziół, urozmaicone szczegółowymi opisami ich zastosowania i interesującymi ciekawostkami. Znajdują się tu zarówno zioła i przyprawy popularne, jak i te mniej znane, lecz warte poznania i stosowania.
od 19.64 zł Zobacz oferty w 1 sklepie
-
Superfoods - Cieślowska Beata, Cieślowska Patrycja
W dobie coraz większej świadomości żywieniowej poszukujemy nieprzetworzonych pokarmów bogatych w cenne dla zdrowia składniki. Warto przyjrzeć się produktom z kategorii superfoods. Zaskakujące, jak wiele jest ich wśród naszych typowo polskich towarów: pomidory, warzywa kapustne, czarnuszka, kasze zawierają wiele aktywnych biologicznie związków, witamin oraz składników mineralnych. Coraz łatwiej dostępne są również produkty egzotyczne, jak jagody goji czy tofu posiadające niezwykle cenne właściwości. Książka zawiera opisy ponad 40 produktów ... pokazuje ich właściwości, wpływ na zdrowie i sposoby wykorzystania w konkretnych przepisach.
od 19.64 zł Zobacz oferty w 1 sklepie
-
Domowy wyrób alkoholi / oprawa twarda - Adam Zagajewski
Książka zawiera:- szczegółowy opis procesu przygotowania i destylacji alkoholu- praktyczne porady oraz wskazówki dotyczące doboru aparatury- przepisy na wysokoprocentowe alkohole uzyskiwane domowym sposobem- whisky krok po kroku- receptury na nalewki i likiery- domowy wyrób win i koniaków
od 19.65 zł Zobacz oferty w 1 sklepie
-
Domowa spiżarnia / oprawa twarda - Praca zbiorowa
Książka ta podpowiada, jak samodzielnie, domowymi sposobami przygotować:- przetwory z owoców, warzyw i grzybów- kiełbasy i wędliny- Wina i nalewki- Tradycyjne masła , sery oraz oleje ziołowe- mrożonki- susze z owoców, warzyw i grzybów
od 19.65 zł Zobacz oferty w 1 sklepie
-
Przepiśnik dziecięcy Torcik
Książka przygotowana została dla wszystkich, którzy chcą twórczo spędzać czas w kuchni, w szczególności dla wszystkich dzieci, które marzą o rozwijaniu swoich kulinarnych talentów.Opisujemy podstawowe zasady bezpieczeństwa obowiązujące w kuchni, zwracamy małym adeptom sztuki kulinarnej uwagę, że nie wystarczy ugotować, warto też postarać się aby danie zostało odpowiednio podane. Przedstawiamy sposoby na to by proste potrawy stały się małymi dziełami sztuki, które sprawią mnóstwo radości wszystkim domownikom tak przy przygotowywaniu jak i spożywaniu. Dobra kuchnia jest tworzona przez pokolenia ludzi kochających kuchenne wyzwania i ceniących dobry smak. Skorzystaj z notatnika, który znajduje się w drugiej części książki i zanotuj najlepsze przepisy swoich znajomych i rodziny. Zanotuj w niej też swój każdy gastronomiczny eksperyment. Może kiedyś i Ty będziesz wielkim szefem kuchni.Mała akademia sztuki kulinarnej to książka pełna przepisów, kolorowych ilustracji i zdjęć, wzbogacona o wiele stron na właśne przepisy, tzw "przepiśnik"
od 19.65 zł Zobacz oferty w 1 sklepie
-
Przepiśnik dziecięcy SÓWKI - Różni autorzy
Książka przygotowana została dla wszystkich, którzy chcą twórczo spędzać czas w kuchni, w szczególności dla wszystkich dzieci, które marzą o rozwijaniu swoich kulinarnych talentów.Opisujemy podstawowe zasady bezpieczeństwa obowiązujące w kuchni, zwracamy małym adeptom sztuki kulinarnej uwagę, że nie wystarczy ugotować, warto też postarać się aby danie zostało odpowiednio podane. Przedstawiamy sposoby na to by proste potrawy stały się małymi dziełami sztuki, które sprawią mnóstwo radości wszystkim domownikom tak przy przygotowywaniu jak i spożywaniu. Dobra kuchnia jest tworzona przez pokolenia ludzi kochających kuchenne wyzwania i ceniących dobry smak. Skorzystaj z notatnika, który znajduje się w drugiej części książki i zanotuj najlepsze przepisy swoich znajomych i rodziny. Zanotuj w niej też swój każdy gastronomiczny eksperyment. Może kiedyś i Ty będziesz wielkim szefem kuchni.Mała akademia sztuki kulinarnej to książka pełna przepisów, kolorowych ilustracji i zdjęć, wzbogacona o wiele stron na właśne przepisy, tzw "przepiśnik"
od 19.65 zł Zobacz oferty w 1 sklepie