Kulinarne
Porównanie cen w KSIĘGARNIA, Książki oraz Kulinarne.
-
Dieta w walce z rakiem - Beliveau Richard, Gingras Denis
Niniejsza książka nie proponuje konkretnych diet, ale wyjaśnia, dlaczego powinniśmy traktować jedzenie nie tylko jako żródło przyjemności i uzupełniania zużytej energii, ale także jako czynnik zachowania zdrowia i zapobiegania chorobom nowotworowym.
od 24.51 zł Zobacz oferty w 1 sklepie
-
Dieta z niskim indeksem glikemicznym - Lauritzson Ola, Davidss...
Książka zawiera smakowite propozycje pozwalające zachować zdrowie, oraz stanowi obowiązkową lekturę dla wszystkich pragnących schudnąć oraz kontrolować wagę i poziom cukru.Nareszcie jest - książka kucharska, na którą czekało wielu przyjaciół metody IG! Ola Lauritzson i Ulrika Dawidsson dzielą się w niej hojnie swoimi pomysłami i najlepszymi przepisami. Znajdziesz tutaj 100 przepisów na potrawy bez cukru i szybkich węglowodanów. Są łatwe w przygotowaniu i inspirują do zdrowszego odżywiania i trybu życia.Smakowite zdjęcia sprawiają, że łatwo jest przekonać się do metody IG. Podajemy wartości odżywcze wszystkich potraw przyrządzonych według naszych przepisów. Z książki dowiesz się, ile zawierają węglowodanów i jaki jest ich indeks oraz ładunek glikemiczny ( ŁG ). Wypróbuj 14-dniowe ,,Menu na dobry początek", żeby szybko wejść w rytm nowego, zdrowego trybu życia.
od 20.64 zł Zobacz oferty w 1 sklepie
-
Dieta z sukcesem SIMPLE GLYX. Przyjazny indeks glikemiczny - M...
Słyszałeś już cokolwiek na temat SIMPLE GLYX - diecie o niskim indeksie glikemicznym" Już ponad 1,5 miliona osób sięgnęło po książki Marion Grillparzers o diecie opartej na niskim indeksie glikemicznymSIMPLE GLYX to dieta zalecana przez lekarzy, ponieważ już w ciągu 4 tygodni poprawia samopoczucie, stan zdrowia i wyniki badań krwi. To dieta, która tak naprawdę nie jest dietą, ale zmianą stylu życia.. Dieta SIMPLE-GLYX jest".Całościowa: najważniejsza reguła diety brzmi " smakować życie i jedzenie. Tylko kiedy czujemy, że coś na nas dobrze działa, jesteśmy w stanie coś zmienić w swoim życiu. Do tego potrzebujemy sposobów postępowania dla uzyskania lepszego samopoczucia i walki ze stresem. I aktywności fizycznej, którą łatwo można włączyć do codziennego życia.Metaboliczna: jedząc mądrze wpływamy na naszą przemianę materii, więc chudnięcie staje się proste. Spożywając produkty o niskim indeksie glikemicznym regulujemy stężenie glukozy we krwi. A dzięki spożywaniu białka i niezbędnych kwasów tłuszczowych zwiększamy swoją termogenezę: kalorie uciekają przez skórę w postaci ciepła.Smaczną dietą: nic nie jest zakazane. Przepisy są różnorodne- każdy znajdzie coś dla siebie. Od przekąsek jedzonych palcami (finger food) aż do potraw "jesz, ile chcesz". Dla wegan i mięsożerców.Dietą dnia codziennego: sami wybieramy co pasuje do naszego życia. A żeby wskoczyć w lekkość zmysłów nie ma nic skuteczniejszego, radośniejszego, oszczędzającego czas niż trampolina.Dietą lekarzy: chroni serce, zapobiega cukrzycy, utrzymuje sprawność umysłu, uwzględnia problem nietolerancji pokarmowej i hamuje rozwój stanów zapalnych w organizmie.Dla każdego: potrawy niskoglikemiczne smakują i młodym i starszym. Kobietom i mężczyznom. Osobom żyjącym samotnie i w związkach. Szczupłym i grubym. Wegetarianom i mięsożercom. Także program aktywności ruchowej jest dla każdego.Dziecinnie łatwa: dieta oparta o IG to wiedza z 30 lat doświadczeń, pełna prostych reguł, życiowych przepisów na zdrowie, odrobiny motywacji sprowadzonych do prostego systemu kolorów świateł drogowych.Dietą na całe życie: czujemy, że jesteśmy w formie, rozbudzeni, radośni, zdrowi" i pozostajemy przy tej diecie, czasem bardziej, czasem mniej ściśle.
od 31.72 zł Zobacz oferty w 1 sklepie
-
Dieta. Zalecany sposób życia - Barbara Rubin
Bądźmy szczerzy ? pogubiliśmy się w labiryncie ?sprawdzonych? i ?skutecznych? cud-diet, któreinteresowały nas najwyżej miesiąc lub dwa. Odrzucone z powodu braku natychmiastowych rezultatów stawały się powodem rozczarowania i zgorzknienia. Ta książka na solidnym fundamencie naukowo-poznawczym buduje spójną i sprawdzoną w praktyce koncepcję stylu zdrowego odżywiania się, dzięki której odzyskujemy zdrowy wygląd, siły witalne i prawdziwy apetyt na życie. Ciekawe przykłady, praktyczne rady okraszone osobistymi doświadczeniami i obserwacjami autorki, przeplatane pełnymi humoru anegdotami oraz fascynującymi dygresjami, są wynikiem świadomie podjętego i konsekwentnie realizowanego stylu życia, który jest głównym architektem naszego funkcjonowania. Jej lektura może być świetną okazją do zweryfikowania własnego modelu życia, refleksji nad tym, co można zmienić, z czego być dumnym i co chronić jak największy skarb, by odczuwać radość istnienia. Skierowana jest do każdego, kto ceni swoje zdrowie, szanuje siebie, chce czuć pełnię życia i cieszyć się nim. Chciałoby się powiedzieć, że jest nie tylko wartościową, ale i wysmakowaną lekturą. Dzięki niej uczymy się jeść bez poczucia winy i żyć bez obaw o zdrowie.To lektura obowiązkowa dla wszystkich, którzy chcą poznać tajniki dobrego odżywiania. Autorka w mądry i inspirujący sposób pisze o zdrowych nawykach, które powinny nam towarzyszyć przez całe życie. Pokazuje czytelnikowi, jak ułożyć zrównoważoną i pełnowartościową dietę, a przy tym cieszyć się z jedzenia i celebrować posiłki. Autorka bierze pod lupę wszystkie składniki odżywcze i analizuje je pod każdym kątem. Przypomina nam również, że zdrowie i siły witalne to nie tylko kwestia odpowiedniej diety, ale przede wszystkim równowagi pomiędzy stanem fizycznym, emocjonalnym, psychicznym i duchowym. Polecamy wszystkim, którzy chcą dobrze i zdrowo żyć ? encyklopedię zdrowia, urody i dobrego samopoczucia.
od 42.78 zł Zobacz oferty w 1 sklepie
-
Dietetyczna kuchnia wegetariańska - Zofia Wieczorek-Chełmiń...
Dietetycy są zgodni, że prawidłowo zbilansowana dieta wegetariańska ma korzystny wpływ na zdrowie. U wegetarian rzadziej występują: otyłość, choroba niedokrwienna serca, nadciśnienie tętnicze, cukrzyca, osteoporoza, czy kamica żółciowa i nerkowa. Badania wykazują, że diety wegetariańskie obniżają zawartość cholesterolu całkowitego w surowicy krwi nawet o 20-30%, w porównaniu do osób żywiących się tradycyjnie. Wegetarianie, jak też osoby na tradycyjnej diecie mogą "zdrowo" się odżywiać, należy jednak pamiętać o niebezpieczeństwie wystąpienia niedoborów składników odżywczych, oraz o konieczności odpowiedniego komponowania posiłków wegetariańskich. Poradnik zawiera wskazówki jak prawidłowo zbilansować dietę oraz ciekawe i łatwe przepisy na dania kuchni wegetariańskiej. Dodatkowym atutem są precyzyjne wskazówki, oraz analiza wartości energetycznej do każdego przepisu.
od 29.97 zł Zobacz oferty w 1 sklepie
-
Diety na obniżenie masy ciała - Marzena Dalecka
Chcesz być atrakcyjna przez długie lata? Myślisz o mijającym czasie, zmieniającej się figurze, wadze? Zupełnie niepotrzebnie. Niniejsza książka to istna skarbnica wiedzy na temat prawidłowego żywienia, gwarantującego zachowanie zdrowia, urody i doskonałego samopoczucia. Zarówno Panie szczupłe, jak i te z nadwagą,z łatwością wybiorą odpowiednią dla siebie, smakowitą dietę. Autorka, Marzena Dalecka, w książce Diety na obniżenie masy ciała proponuje diety, które stosują gwiazdy TV, jak i diety popularne, co ważne, przystosowane do portfela każdej Polki, dla której dbałość o siebie w każdym wieku jest pewnym stylem na życie. Mnóstwo przepisów, porad, dokładnych informacji o produktach spożywczych i ich cennych wartościach odżywczych oraz energetycznych to - nie ma wątpliwości - niezwykłe zalety tego poradnika! Wiedza w nim zawarta z pewnością pomoże Ci pozostać zachwycającą kobietą przez długie lata. Zadziwisz rodzinę oraz znajomych swoją figurą i wigorem. Wszak życie zaczyna się dla Ciebie teraz...
od 18.94 zł Zobacz oferty w 1 sklepie
-
Diety na obniżenie poziomu cholesterolu - Andrew Laughin
Diety na obniżenie poziomu cholesterolu. Czy cholesterol jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu? W jakim pożywieniu występuje go najwięcej? Jakie konsekwencje zdrowotne związane z nadmiarem i niedoborem cholesterolu? W niniejszej książce autor próbuje znaleźć odpowiedz na tle i inne pytania. Warto pamiętać, iż odpowiednia dieta powinn abyć pierwszym krokiem podjętym w celu kontrolowania ilości cholesterolu we krwi. Dlatego też książkę uzupełniono najważniejszymi zasadami diety niskocholesterolowej.
od 18.94 zł Zobacz oferty w 1 sklepie
-
Diety niskoenergetyczne - Zofia Wieczorek-Chełmińska
Otyłość to nie tylko dyskomfort psychiczny, związany z wyglądem, lecz przede wszystkim groźba poważnych chorób, takich jak: nadciśnienie tętnicze, choroba wieńcowa, miażdżyca naczyń, udar mózgu, kamica pęcherzyka żółciowego, cukrzyca, choroby kości i stawów, ból kręgosłupa, zwiększone stężenie cholesterolu we krwi, zaburzenia oddychania, niektóre nowotwory oraz zwiększone ryzyko zgonu.Długotrwałe utrzymanie odpowiedniej masy ciała jest o wiele ważniejsze i trudniejsze niż pierwsze sukcesy w odchudzaniu. Wiele osób po uzyskaniu zamierzonej masy ciała powraca do złych nawyków żywieniowych i zaprzestaje aktywności fizycznej. Książka ta podpowiada co gotować, aby nie utyć i mieć przyjemność z jedzenia.
od 32.82 zł Zobacz oferty w 1 sklepie
-
Diety odchudzające - Ewa Stacewicz
Każdy chce wyglądać szczupło, modnie i atrakcyjnie - słowem pięknie. I to bez względu na wiek. Jak to zrobić? To proste, wystarczy pozbyć się kilku zbędnych kilogramów. Kobiety zastanawiają się często, dlaczego nie potrafią zrzucić tego zbędnego tłuszczu mimo biegania po sklepach, sprzątania domu i wielu innych czynności, które wykonują każdego dnia. Zapominają, że organizm szybko przyzwyczaja się do określonych czynności i potrafi oszczędnie wydzielać energię potrzebną do ich wykonania. Dlatego, aby zadbać o przyspieszenie przemiany materii, należy wybrać inny rodzaj aktywności fizycznej i zmienić nawyki żywieniowe. Każda dieta może być dobra i skuteczna, pod warunkiem, że będzie zapewniała minimalny bezpieczny dopływ energii podczas odchudzania, przy zachowaniu właściwego stosunku podstawowych składników odżywczych oraz dostarczania niezbędnych ilości witamin i soli mineralnych. Jednak to, co służy jednej osobie, nie zawsze pomaga drugiej, dlatego tak ważne jest wybranie i stosowanie właściwej diety. Przed Państwem książka DIETY ODCHUDZAJĄCE, w której autorka - Ewa Stacewicz - przedstawiła różnorodne sposoby na szybką utratę kilku kilogramów oraz łatwe w przygotowaniu przepisy na dania dietetyczne, które pomogą w procesie odchudzania. Powodzenia!
od 17.64 zł Zobacz oferty w 1 sklepie
-
Diety w zaburzeniach snu - Katarzyna Zapotoczna
Autorka Katarzyna Zapotoczna w książce Diety w zaburzeniach snu potraktowała zdrowe odżywianie jako jeden ze sposobów poprawy jakości snu. Oprała się na tym, że czynniki bioaktywne w specjalnie przyrządzonych do walki z tym schorzeniem potrawach, mogą być znakomitym suplementem diety, a nawet lekiem dla dobrego snu. Osoby cierpiące na bezsenność skarżą się na trudności w zasypianiu czy utrzymaniu snu,na zbyt wczesne budzenie się lub sen o złej jakości, który nie daje wypoczynku. Główną przyczynę upatrują w najczęściej przepracowaniu. A to tylko część prawdy.Przyczyn zaburzeń snu jest wiele. W Międzynarodowej Statystycznej Klasyfikacji Chorób i Problemów Zdrowotnych (ICD-10) zaburzenia snu dzieli się na nieorganiczne i organiczne, czyli niezwiązane lub związane z chorobami układu nerwowego lub somatycznymi.Najbardziej przydatny jest jednak podział bezsenności ze względu na czas trwania objawów: bezsenność przygodna (o czasie trwania do kilku dni) i bezsenność przewlekła, trwająca powyżej miesiąca, która najczęściej jest związana z zaburzeniami psychicznymi, przewlekłymi chorobami somatycznymi (jak: zaburzenia hormonalne, przewlekłe stany zapalne, przewlekłe zespoły bólowe, choroby neurologiczne i narządów ruchu, które uniemożliwiają aktywność fizyczną w ciąg dnia) oraz uzależnieniami np. od alkoholu. Autorka, kierując się taką klasyfikacją, konstruuje ciekawe diety do walki z zaburzeniami snu.Jeśli macie problem ze snem, zapraszam do skorzystania z tej bardzo ciekawej lektury.
od 16.41 zł Zobacz oferty w 1 sklepie
-
Dla łasuchów. Słodkie przysmaki i desery. - Praca zbiorowa
Wydanie 2011r.Oprawa twarda.Strony 158.Format 12,5x15,5cm.To od deseru zależy, jakie wrażenie nasz obiad zrobi na gościach.Oto szybkie, wyśmienite desery na każdą porę roku: pyszne kremy, rozkosznie słodkie musy, kruche ciasteczka z owocami i niskokaloryczne sorbety, a także domowe czekoladki i pralinki, wbrew pozorom nie tak trudne do zrobienia. Książeczka przedstawia desery klasyczne, takie jak torcik kawowy, tiramisu, pudding czy knedle, a także apetyczne nowości: zapiekankę z... pomarańczami, mrożony karmel czy lekki suflet cytrynowy. Je się oczami, dlatego każdemu przepisowi towarzyszy fantastyczne zdjęcie z propozycją dekoracyjnego podania deseru. A do tego - informacje praktyczne: szczegółowe listy składników, czas przygotowania (15-30 minut), ilość kalorii, zawartość białka, tłuszczy, węglowodanów w jednej porcji.
od 7.89 zł Zobacz oferty w 1 sklepie
-
Dobra kuchnia Dania z mlekiem. - Iwona Czarkowska
Wydanie 2011 r.Oprawa broszurowaStrony 48Format 13,5x21 cmWielu z nas zapewne nie zdaje sobie sprawy, jak wszechstronnym i niedocenianym produktem jest mleko. Dodajemy je codziennie do kawy lub herbaty, a tymczasem możemy wykorzystać je także jako jeden z bazowych składników dań głównych. Sałatki, sosy i różnorakie przekąski przyrządzone na bazie tego odżywczego produktu, zaskoczą z pewnością nawet najbardziej konserwatywne żołądki.
od 4.34 zł Zobacz oferty w 1 sklepie
-
Dobra kuchnia Dania z ziemniaków. - Iwona Czarkowska
Wydanie 2011 r.Oprawa broszurowaStrony 48Format 13,5x21 cmZiemniak w ziołach, w panierce, nadziewany szpinakiem, podany w postaci kremu czy przepysznych klusek z pewnością podbije niejedno podniebienie. Prezentowane przepisy podsuną pomysły na różnorodne dania z ziemniaków, urozmaicą jadłospis i - co istotne - wzbogacą codzienne menu o wiele wartościowych składników.
od 4.73 zł Zobacz oferty w 1 sklepie
-
Dobra kuchnia. Wielka encyklopedia kuchni polskiej - Praca zbi...
Wielka encyklopedia kuchni polskiej to skarbnica tradycyjnych i współczesnych przepisów do wykorzystywania na co dzień i od święta. Według nich przygotujesz szybki pożywny i smaczny obiad, niedzielne ciasto czy grillową ucztę, a przy specjalnej okazji, dzieło sztuki kulinarnej, którym zaskoczysz rodzinę i znajomych. Znajdziesz tu tradycyjne potrawy z mąki, kaszy, jaj, grzybów, mięsa i ryb, kolorowe sałatki, surówki, zaostrzające apetyt przystawki, znakomite desery, a także dania dla dzieci. Nie zabrakło smakołyków kojarzących się ze swojską kuchnią: domowe przetwory, pieczywo, wędliny, pasztety, nalewki. Wszystko to w jednej książce, którą zawsze warto mieć w zasięgu ręki.Polskiej kuchni nie trzeba nikomu zachwalać - o bogactwie jej smaków i aromatów świadczą zarówno współczesne, jaki dawne receptury, często twórczo modyfikowane. Pierogi, kluski, bigos, kapuśniak, barszcz, żurek, schabowy, pierniki, mazurki, makowce... Lista rodzimych przysmaków, podbijająch nie tylko nie tylko polskie podniebienia, jest znacznie dłuższa. Słyniemy ze znakomitych zup, mięs, sosów, pasztetów i ryb przyrządzanych na wiele sposobów. Jak dawniej, tak i dziś chętnie sięgamy po przepisy innych kuchni świata, dostosowując je nievco do naszych własnych upodobać kulinarnych.
od 87.95 zł Zobacz oferty w 1 sklepie
-
Dobre życie Superżywność dla wszystkich + Poradnik żywien...
Właściwe odżywianie i szeroko rozumiana profilaktyka zdrowotna to podstawa zdrowego stylu życia. Niezwykle ważnym jego elementem jest dieta oparta o odpowiednie składniki odżywcze, witaminy, fitozwiązki i inne substancje naturalne, które składają się na superżywność (ang. superfoods). Książka zawiera wiele niezwykle przydatnych zaleceń, wskazówek zdrowotnych i dietetycznych, które mają za zadanie przyczynić się do poprawy zdrowia i komfortu psychicznego człowieka.Do książki Dobre życie, superżywność dla wszytkich dołączony jest niezwykle przydatny poradnik żywieniowy o tłuszczach trans i indeksie glikemicznym.
od 24.80 zł Zobacz oferty w 1 sklepie
-
Dobre, bo włoskie - Praca zbiorowa
Opracowany przez zespół najpopularniejszego amerykańskiego magazynu kulinarnego Saveur (Smak, fr.), zbiór 30 klasycznych włoskich przepisów kulinarnych - od zupy minestrone, poprzez sos bolognese i pesto oraz klasyczny makaron tagliatelle, po deser zabajone. Wzbogacona smakowitymi informacjami o włoskiej tradycji kulinarnej, książka stanowi doskonały podręcznik domowego gotowania w jednym z najbardziej lubianych stylów kulinarnych. Kuchnia włoska dla każdego - dla wszystkich, którzy gotują w domu i mają ochotę na klasyczne dania włoskie, ale wcale nie mają dużo czasu na ich przyrządzenie. Redaktorzy SAVEUR, jednego z najbardziej uznanych amerykańskich magazynów kulinarnych, zebrali blisko 40 autentycznych włoskich przepisów na szybkie do przygotowania potrawy, które usatysfakcjonują entuzjastów tej uwielbianej przez wszystkich kuchni. Część książki została poświęcona włoskim winom - z niej dowiemy się, jak dobrać najlepsze do obiadu czy kolacji.
od 17.10 zł Zobacz oferty w 1 sklepie
-
Dobry cukier Słodzimy naturalnie - Lynne Melcombe
Naturalna słodycz bez cienia goryczy. Ludzki organizm potrzebuje węglowodanów we krwi w ilości równej zaledwie dwóm łyżeczkom cukru. Ta potrzeba może zostać zaspokojona poprzez strawienie węglowodanów złożonych, niekoniecznie nawet zawartych w owocach, lecz również w innych produktach spożywczych. Nie należy lekceważyć problemów zdrowotnych powodowanych przez cukier rafinowany: obciąża on metabolizm, zaburza procesy trawienne i sieje spustoszenie w mózgu. Uznaje się go za przyczynę wielu dolegliwości, począwszy od próchnicy, otyłości i cukrzycy po zapalenie stawów i nowotwory. Słodycz z pewnością stanowi przyjemną część życia, rzecz w tym, by nie przerodziła się w gorycz. Dlatego warto wiedzieć, który cukier jest dobry, unikać niebezpiecznych dla zdrowia sztucznych słodzików i sięgać po naturalne słodkości.
od 10.20 zł Zobacz oferty w 1 sklepie
-
Dojrzała i szczupła - Magdalena Makarowska
Gdy dzieci stają się coraz bardziej dorosłe, a wypady na aerobik robią się coraz mniej kuszące, my chcemy przecież być nadal zgrabne, szczupłe i zdrowe. W dojrzalszym wieku trzeba jednak zadbać o to inaczej, niż gdy dopiero wchodzi się w dorosłość albo wraca do dawnej sylwetki po ciąży. Autorka książki - doświadczona dietetyczka, która udzielała skutecznych porad dziesiątkom pacjentek - przedstawia i uzasadnia program żywieniowy dostosowany do wymogów dojrzałego organizmu i nastawiony na to, byśmy mogły się cieszyć: ? zdrowiem - swoim i najbliższych, ? dobrą sylwetką, ? energią do aktywnego życia, ? a przy tym wszystkim pysznymi potrawami! Można to osiągnąć bez drakońskich wyrzeczeń i bez rujnowania domowego budżetu. W sposób, który naprawdę polubisz.
od 23.46 zł Zobacz oferty w 1 sklepie
-
Dom pełen smaku - Basia Ritz
W naszej rodzinie jedzenie nie tylko cieszyło, ale i potrafiło koić najstraszniejsze smutki. Stoły zawsze były suto zastawione, a Babcie miały czarodziejskie szafy, z których wyciągały głęboko ukryte smakołyki - za dobre świadectwo albo wyrecytowany wierszyk, na otarcie łez, kiedy spadłam z roweru, za dzielność przy wyrywaniu mleczaka. A później nawet na złamane serce...Moja kulinarna podróż zaczęła się już w dzieciństwie, a potem rozwijała się w Kolonii i podczas wypraw w najbardziej odległe zakątki świata. W Domu pełnym smaku dzielę się klasycznymi przepisami na dania, które można przyrządzić w prosty sposób, ale i wystawnie, a przyprawiam je smakowitymi anegdotami. Opowiadam o moich kulinarnych mistrzach i mistrzyniach. O tym, dlaczego sernik Pani Tereski jest taki pyszny i jakie danie najlepiej leczy szaleństwa karnawału. Dowiesz się, co znaczy dla mnie Las Vegas, dlaczego obchodziliśmy dwie Wigilie i wybierzesz się za kulisy programu MasterChef.Książka zawiera 70 przepisów na moje ulubione dania - wytrawne i na słodko.
od 14.99 zł Zobacz oferty w 1 sklepie
-
Domowa Apteka Siostry Marii - Goretti Guziak Maria
Domowa apteka Siostry Marii to książka inna niż wszystkie. Zawiera wiele sprawdzonych sposobów na łagodzenie i leczenie różnych dolegliwości i chorób, a także szereg porad kosmetycznych.Wszystkie przepisy zawierają tylko naturalne składniki i wykorzystują leczniczą moc ziół, warzyw i owoców.To prawdziwa skarbnica wiedzy o leczeniu naturalnymi sposobami przekazywana z pokolenia na pokolenie.
od 24.96 zł Zobacz oferty w 1 sklepie
-
Domowa kuchnia polska - Praca zbiorowa
Współczesna kuchnia polska to wynik wielowiekowej tradycji kulinarnej, na którą wpływ miało wiele czynników.Jednym z nich było położenie i wynikający z tego zasób dostępnych, w tej szerokości geograficznej, surowców. Liczne lasy od wieków dostarczały grzybów, jagód, malin i miodu, a żyzne ziemie płodów rolnych, takich jak: zboża, groch, kasze, mięso i mleko. Te i inne dostępne surowce przetwarzane były w kuchni na różne sposoby, a podniebienie dawnych Polaków decydowało o wyborze z dostępnego asortymentu ulubionych dań.Drugim czynnikiem była religia, która w czasach pogańskich nadawała rytualnych znaczeń potrawom. Pierogi, przypominające słońce z jego promieniami, wiążą się z praktykami solarnymi, które praktykowane były na terenach dzisiejszej Polski, np. na górze Ślęży. Jajko, jako zalążek nowego życia, stało się symbolem odradzania się i początku świata, a mak, posiadający mnogość nasion, uważany był za symbol płodności.W czasach chrześcijańskich część pogańskich wierzeń została zaadoptowana do praktyk nowej wiary. Pierogi np. podawano pierwotnie jedynie w czasie świąt, a jajko jako symbol zmartwychwstania Chrystusa podawano w czasie świąt Wielkanocnych...
od 23.13 zł Zobacz oferty w 1 sklepie
-
Domowa kuchnia polska - wersja angielska - Praca zbiorowa
Współczesna kuchnia polska to wynik wielowiekowej tradycji kulinarnej, na którą wpływ miało wiele czynników.Jednym z nich było położenie i wynikający z tego zasób dostępnych, w tej szerokości geograficznej, surowców. Liczne lasy od wieków dostarczały grzybów, jagód, malin i miodu, a żyzne ziemie płodów rolnych, takich jak: zboża, groch, kasze, mięso i mleko. Te i inne dostępne surowce przetwarzane były w kuchni na różne sposoby, a podniebienie dawnych Polaków decydowało o wyborze z dostępnego asortymentu ulubionych dań.Drugim czynnikiem była religia, która w czasach pogańskich nadawała rytualnych znaczeń potrawom. Pierogi, przypominające słońce z jego promieniami, wiążą się z praktykami solarnymi, które praktykowane były na terenach dzisiejszej Polski, np. na górze Ślęży. Jajko, jako zalążek nowego życia, stało się symbolem odradzania się i początku świata, a mak, posiadający mnogość nasion, uważany był za symbol płodności.W czasach chrześcijańskich część pogańskich wierzeń została zaadoptowana do praktyk nowej wiary. Pierogi np. podawano pierwotnie jedynie w czasie świąt, a jajko jako symbol zmartwychwstania Chrystusa podawano w czasie świąt Wielkanocnych...
od 23.13 zł Zobacz oferty w 1 sklepie
-
Domowa kuchnia polska - wersja francuska - Praca zbiorowa
Współczesna kuchnia polska to wynik wielowiekowej tradycji kulinarnej, na którą wpływ miało wiele czynników.Jednym z nich było położenie i wynikający z tego zasób dostępnych, w tej szerokości geograficznej, surowców. Liczne lasy od wieków dostarczały grzybów, jagód, malin i miodu, a żyzne ziemie płodów rolnych, takich jak: zboża, groch, kasze, mięso i mleko. Te i inne dostępne surowce przetwarzane były w kuchni na różne sposoby, a podniebienie dawnych Polaków decydowało o wyborze z dostępnego asortymentu ulubionych dań.Drugim czynnikiem była religia, która w czasach pogańskich nadawała rytualnych znaczeń potrawom. Pierogi, przypominające słońce z jego promieniami, wiążą się z praktykami solarnymi, które praktykowane były na terenach dzisiejszej Polski, np. na górze Ślęży. Jajko, jako zalążek nowego życia, stało się symbolem odradzania się i początku świata, a mak, posiadający mnogość nasion, uważany był za symbol płodności.W czasach chrześcijańskich część pogańskich wierzeń została zaadoptowana do praktyk nowej wiary. Pierogi np. podawano pierwotnie jedynie w czasie świąt, a jajko jako symbol zmartwychwstania Chrystusa podawano w czasie świąt Wielkanocnych...
od 23.13 zł Zobacz oferty w 1 sklepie
-
Domowa kuchnia polska - wersja Hiszpańska - Praca zbiorowa
Współczesna kuchnia polska to wynik wielowiekowej tradycji kulinarnej, na którą wpływ miało wiele czynników.Jednym z nich było położenie i wynikający z tego zasób dostępnych, w tej szerokości geograficznej, surowców. Liczne lasy od wieków dostarczały grzybów, jagód, malin i miodu, a żyzne ziemie płodów rolnych, takich jak: zboża, groch, kasze, mięso i mleko. Te i inne dostępne surowce przetwarzane były w kuchni na różne sposoby, a podniebienie dawnych Polaków decydowało o wyborze z dostępnego asortymentu ulubionych dań.Drugim czynnikiem była religia, która w czasach pogańskich nadawała rytualnych znaczeń potrawom. Pierogi, przypominające słońce z jego promieniami, wiążą się z praktykami solarnymi, które praktykowane były na terenach dzisiejszej Polski, np. na górze Ślęży. Jajko, jako zalążek nowego życia, stało się symbolem odradzania się i początku świata, a mak, posiadający mnogość nasion, uważany był za symbol płodności.W czasach chrześcijańskich część pogańskich wierzeń została zaadoptowana do praktyk nowej wiary. Pierogi np. podawano pierwotnie jedynie w czasie świąt, a jajko jako symbol zmartwychwstania Chrystusa podawano w czasie świąt Wielkanocnych...
od 23.13 zł Zobacz oferty w 1 sklepie
-
Domowa kuchnia polska - wersja niemiecka - Praca zbiorowa
Współczesna kuchnia polska to wynik wielowiekowej tradycji kulinarnej, na którą wpływ miało wiele czynników.Jednym z nich było położenie i wynikający z tego zasób dostępnych, w tej szerokości geograficznej, surowców. Liczne lasy od wieków dostarczały grzybów, jagód, malin i miodu, a żyzne ziemie płodów rolnych, takich jak: zboża, groch, kasze, mięso i mleko. Te i inne dostępne surowce przetwarzane były w kuchni na różne sposoby, a podniebienie dawnych Polaków decydowało o wyborze z dostępnego asortymentu ulubionych dań.Drugim czynnikiem była religia, która w czasach pogańskich nadawała rytualnych znaczeń potrawom. Pierogi, przypominające słońce z jego promieniami, wiążą się z praktykami solarnymi, które praktykowane były na terenach dzisiejszej Polski, np. na górze Ślęży. Jajko, jako zalążek nowego życia, stało się symbolem odradzania się i początku świata, a mak, posiadający mnogość nasion, uważany był za symbol płodności.W czasach chrześcijańskich część pogańskich wierzeń została zaadoptowana do praktyk nowej wiary. Pierogi np. podawano pierwotnie jedynie w czasie świąt, a jajko jako symbol zmartwychwstania Chrystusa podawano w czasie świąt Wielkanocnych...
od 25.04 zł Zobacz oferty w 1 sklepie
-
Domowa kuchnia polska - wersja portugalska - Praca zbiorowa
Współczesna kuchnia polska to wynik wielowiekowej tradycji kulinarnej, na którą wpływ miało wiele czynników.Jednym z nich było położenie i wynikający z tego zasób dostępnych, w tej szerokości geograficznej, surowców. Liczne lasy od wieków dostarczały grzybów, jagód, malin i miodu, a żyzne ziemie płodów rolnych, takich jak: zboża, groch, kasze, mięso i mleko. Te i inne dostępne surowce przetwarzane były w kuchni na różne sposoby, a podniebienie dawnych Polaków decydowało o wyborze z dostępnego asortymentu ulubionych dań.Drugim czynnikiem była religia, która w czasach pogańskich nadawała rytualnych znaczeń potrawom. Pierogi, przypominające słońce z jego promieniami, wiążą się z praktykami solarnymi, które praktykowane były na terenach dzisiejszej Polski, np. na górze Ślęży. Jajko, jako zalążek nowego życia, stało się symbolem odradzania się i początku świata, a mak, posiadający mnogość nasion, uważany był za symbol płodności.W czasach chrześcijańskich część pogańskich wierzeń została zaadoptowana do praktyk nowej wiary. Pierogi np. podawano pierwotnie jedynie w czasie świąt, a jajko jako symbol zmartwychwstania Chrystusa podawano w czasie świąt Wielkanocnych...
od 25.04 zł Zobacz oferty w 1 sklepie
-
Domowa kuchnia polska - wersja rosyjska - Praca zbiorowa
Współczesna kuchnia polska to wynik wielowiekowej tradycji kulinarnej, na którą wpływ miało wiele czynników.Jednym z nich było położenie i wynikający z tego zasób dostępnych, w tej szerokości geograficznej, surowców. Liczne lasy od wieków dostarczały grzybów, jagód, malin i miodu, a żyzne ziemie płodów rolnych, takich jak: zboża, groch, kasze, mięso i mleko. Te i inne dostępne surowce przetwarzane były w kuchni na różne sposoby, a podniebienie dawnych Polaków decydowało o wyborze z dostępnego asortymentu ulubionych dań.Drugim czynnikiem była religia, która w czasach pogańskich nadawała rytualnych znaczeń potrawom. Pierogi, przypominające słońce z jego promieniami, wiążą się z praktykami solarnymi, które praktykowane były na terenach dzisiejszej Polski, np. na górze Ślęży. Jajko, jako zalążek nowego życia, stało się symbolem odradzania się i początku świata, a mak, posiadający mnogość nasion, uważany był za symbol płodności.W czasach chrześcijańskich część pogańskich wierzeń została zaadoptowana do praktyk nowej wiary. Pierogi np. podawano pierwotnie jedynie w czasie świąt, a jajko jako symbol zmartwychwstania Chrystusa podawano w czasie świąt Wielkanocnych...
od 23.13 zł Zobacz oferty w 1 sklepie
-
Domowa kuchnia polska - wersja Włoska - Praca zbiorowa
Współczesna kuchnia polska to wynik wielowiekowej tradycji kulinarnej, na którą wpływ miało wiele czynników.Jednym z nich było położenie i wynikający z tego zasób dostępnych, w tej szerokości geograficznej, surowców. Liczne lasy od wieków dostarczały grzybów, jagód, malin i miodu, a żyzne ziemie płodów rolnych, takich jak: zboża, groch, kasze, mięso i mleko. Te i inne dostępne surowce przetwarzane były w kuchni na różne sposoby, a podniebienie dawnych Polaków decydowało o wyborze z dostępnego asortymentu ulubionych dań.Drugim czynnikiem była religia, która w czasach pogańskich nadawała rytualnych znaczeń potrawom. Pierogi, przypominające słońce z jego promieniami, wiążą się z praktykami solarnymi, które praktykowane były na terenach dzisiejszej Polski, np. na górze Ślęży. Jajko, jako zalążek nowego życia, stało się symbolem odradzania się i początku świata, a mak, posiadający mnogość nasion, uważany był za symbol płodności.W czasach chrześcijańskich część pogańskich wierzeń została zaadoptowana do praktyk nowej wiary. Pierogi np. podawano pierwotnie jedynie w czasie świąt, a jajko jako symbol zmartwychwstania Chrystusa podawano w czasie świąt Wielkanocnych..
od 23.13 zł Zobacz oferty w 1 sklepie
-
Domowa kuchnia św. Hildegardy - Salomon Yvette
Święta Hildegarda z Bingen, doktor Kościoła, to nie tylko mistrzyni życia duchowego, ale wspaniała znawczyni roślin, warzyw, owoców i innych pokarmów oraz ich wpływu na organizm człowieka. Współczesna medycyna, badając pisma św. Hildegardy i stosując nowoczesne metody badawcze potwierdziła dobroczynny wpływ proponowanej przez nią diety na życie i zdrowie człowieka.
od 31.07 zł Zobacz oferty w 1 sklepie
-
Domowa kuchnia włoska - Aleksandra Seghi
Kuchnia włoska to nie tylko spaghetti czy pizza. To również bogactwo aromatów i smaków domowych potraw przygotowanych z naturalnych składników Prezentowana książka zawiera mnóstwo przepisów na smakowite, znane i mniej znane potrawy rodem z Włoch.
od 27.41 zł Zobacz oferty w 1 sklepie