Kulinarne
Porównanie cen w KSIĘGARNIA, Książki oraz Kulinarne.
-
Smaczny pomysł. Gotowanie z dziećmi. - Linda Collister
Wydanie 2012r.Oprawa broszurowa.Strony 128.Format 23,5x23,0cm.
od 11.55 zł Zobacz oferty w 1 sklepie
-
Rewolucja zielonych koktajli. - Victoria Boutenko
Wydanie 2010r.Oprawa broszurowa.Strony 162.Format 15,0x23,0cm."Od momentu odkrycia zielonego koktajlu piję jego odmiany codziennie i dzielę się nimi z innymi. Tak bardzo przepadam za zielonymi koktajlami, że z radością będę je piła aż do ostatnich dni życia. Pokochali je gorąco wszyscy członkowie mojej rodziny i wielu naszych przyjaciół. Gdziekolwiek nie pojadę, otrzymuję nowe wieści od miłośników zielonych koktajli z całego świata. Dzięki codziennemu miksowaniu, badaniom naukowym i listom od naszych czytelników zebraliśmy w tej nowej książce najlepsze przepisy i podstawowe zasady tworzenia i spożywania zielonych koktajli.Mam nadzieję, że Wy także z radością odkryjecie świat zielonych koktajli i znajdziecie ulubione przepisy pozwalające się cieszyć najlepszym zdrowiem. Szczęśliwego miksowania!"VICTORIA BOUTENKO, Przedmowa
od 24.55 zł Zobacz oferty w 1 sklepie
-
Święta na stołach świata. - Anais Vially
Wydanie 2010r.Oprawa twarda.Strony 208.Format 16,5x25,0cm.
od 20.87 zł Zobacz oferty w 1 sklepie
-
Kresowy tygiel kulinarny - Andrzej Fiedoruk
Swój codzienny jadłospis możemy wzbogacić potrawami kuchni innych narodów, zwłaszcza jeśli jest to kuchnia sąsiadów, mocno osadzona w historii Polski, kuchnia zagubiona w dawnych kresowych dworkach szlacheckich, mieszczańskich jadalniach i okopcona sadzą włościańskich pieców. Taki jest kresowy tygiel kulinarny. Może nie tak wyraźny jak kuchnie narodowe, ale realny, wystarczy tylko uważnie się przyjrzeć kulturze poszczególnych narodów, które ją budowały. Jest ona istotą kuchni pogranicza, zróżnicowana, ale i jednorodna, jednoznacznie łatwa do zidentyfikowania. Zapraszamy więc wszystkich, którym nieobce są rozkosze poszukiwania smaków, na kulinarną wyprawę na Kresy.
od 26.54 zł Zobacz oferty w 1 sklepie
-
Jak jeść. Przewodnik konsumenta. - Michael Pollan
Wydanie 2010r.oprawa twarda.Strony 160.Format 12,5x20,5cm."Jak jeść - przewodnik konsumenta" to tłumaczenie ostatniej, wydanej w 2010 roku bestsellerowej książki "Food Rules" Michaela Pollana. Przez ostatnie 25 lat ten niezwykle popularny amerykański dziennikarz i profesor pisze książki i artykuły o tym jaki udział w tym, co jemy ma natura, a jaki nowoczesna technologia i produkcja żywności."Jak jeść - przewodnik konsumenta" to zbiór zabawnych i praktycznych porad, popartych badaniami naukowymi, ale przede wszystkim wynikających ze zdrowego rozsądku. Pollan przestrzega na przykład przed jedzeniem rzeczy, których opakowanie sprawia, że równie dobrze wyglądałyby w lodówce, dziale papierniczym i chemicznym. Zaleca też, żeby kupując jedzenie myśleć zawsze "czy mógłbym ten produkt znaleźć w spiżarce mojej babci". Błyskotliwie napisana, fascynująca lektura, która sprawi, że inaczej spojrzysz na swoje codzienne posiłki a etykietki "ekologiczny" i "dietetyczny" nabiorą dla ciebie nowego znaczenia.
od 19.79 zł Zobacz oferty w 1 sklepie
-
Życie ze smakiem, czyli jak zdrowa dieta zmienia styl życia....
Wydanie 2010r.Oprawa broszurowa.Strony 280.Format 15,0x21,0cm.Przekonaj się, że czasem niewiele trzeba, by życie stało się lepsze - wystarczy wprowadzić drobne zmiany w diecie! Z poradnikiem dowiesz się, jak mądrze planować posiłki, by być zdrowszym, szczuplejszym, mieć lepszą odporność i więcej energii.
od 20.26 zł Zobacz oferty w 1 sklepie
-
Jakie wino masz w kieliszku? FK - Chris Losh
Niemal każdy lubi wino. Kieliszek schłodzonego chardonnay przed telewizorem, szklaneczka czerwonego malbec do niedzielnego obiadu, czy też lampka bąbelków na specjalną okazję - zawsze znajdzie się takie, które pasuje do danej sytuacji.To właśnie dzięki tej różnorodności wino jest tak fascynujące, ale taka różnorodność może też wprowadzić wiele zamieszania. Na pewno zdarzyło wam się mieć w ręku długą kartę win lub stanąć przed sklepową wystawą z 200 gatunków wina i nie mieć pojęcia, od czego zacząć.Na szczęście, jeśli chodzi o wino, nawet skromna wiedza bardzo pomaga. W tej przystępnie napisanej książce specjalista od win, Chris Losh, zabierze nas w podróż do świata tego trunku. Dowiemy się wszystkiego: od metod produkcji, przez różnice smaku poszczególnych odmian winorośli, po zasady dobierania odpowiedniego wina do posiłku i dokonywania wyboru w restauracji.Jest to znakomity wstęp do magicznego świata, dzięki któremu już nigdy się w nim nie zgubimy
od 8.15 zł Zobacz oferty w 1 sklepie
-
Przysmaki światowej sławy. - Beata Woźniak
Wydanie 2011r.Oprawa twarda.Strony 128.Format 17,0x24,5cm.
od 11.68 zł Zobacz oferty w 1 sklepie
-
Kuchnia Neli. - Nelly Rubinstein
Wydanie 2010r.Oprawa twarda.Strony 328.Format 16,5x24,0cm. Niecodzienna książka kucharska przygotowana przez żonę wielkiego pianisty i... wielkiego smakosza. Zgromadzone w niej zostały przepisy najsmakowitszych potraw świata, poznanych podczas licznych wędrówek Autorki po świecie. Nie jest to typowa książka kucharska: brakuje w niej metod żywienia, obliczania kalorii... jest za to swoistym pamiętnikiem wspólnego, rodzinnego gotowania i długiego życia u boku sławnego Artura Rubinsteina.
od 23.22 zł Zobacz oferty w 1 sklepie
-
Ryby morskie. Przystawki oraz dania główne. - Hanna Grykało...
Oprawa broszurowa.Strony 64.Format 23,5x22,5cm.
od 4.03 zł Zobacz oferty w 1 sklepie
-
Przyjęcia Szybko i smacznie - Hanna Boguta-Marchel (tłum.)
Proste i szybkie przepisy, które będą idealne na każde przyjęcie!Precyzyjne wskazówki krok po kroku.Realny czas przygotowania.Wartości odżywcze każdego dania.Wystarczy najbardziej podstawowe kuchenne wyposażenie.Każdy przepis wypróbowany i dokładnie przetestowany.W serii "Szybko i smacznie" przygotowaliśmy kilkanaście tytułów z prostymi przepisami i znakomitymi fotografiami
od 3.58 zł Zobacz oferty w 1 sklepie
-
Kuchnia wegetariańska. Szybko i smacznie - Hanna Boguta-March...
Proste przepisy na pyszne i szybkie dania. Precyzyjne wskazówki krok po kroku z czasami przygotowania. Wartości odżywcze jednej porcji każdego dania. Wystarczy najbardziej podstawowe wyposażenie kuchni. Każdy przepis został dokładnie przetestowany. W serii Szybko i smacznie przygotowaliśmy 12 tytułów z prostymi przepisami i znakomitymi fotografiami.
od 3.58 zł Zobacz oferty w 1 sklepie
-
Szybko i smacznie - Ryby i owoce morza - Hanna Boguta-Marchel ...
Proste i szybkie przepisy na potrawy z ryb i owoców morza. Precyzyjne wskazówki krok po kroku oraz wartości odżywcze dla każdego dnia.
od 3.57 zł Zobacz oferty w 1 sklepie
-
120 przepisów bezglutenowych - Beata Połatyńska
Jest to zbiór doskonałych, sprawdzonych przepisów na potrawy bezglutenowe o różnym stopniu trudności. Wszystkie pyszne, a co najważniejsze dokładnie przetestowane, co da Państwu stuprocentową gwarancję, iż przygotowywane danie na pewno się uda.Książka ta zawiera również wiele praktycznych rad, które z pewnością wykorzystacie Państwo podczas samodzielnego eksperymentowania z kuchnią bezglutenową, dlatego polecamy ją zarówno osobom, które już doświadczyły przygotowywania potraw bezglutenowych, jak i tym które dopiero wkraczają w świat bezglutenowego gotowania."120 Przepisów bezglutenowych" to poradnik jakiego jeszcze nie było, dlatego serdecznie zachęcamy do nabycia książki mając nadzieję, że pozwoli ona Państwu przekonać się, iż bezglutenowa kuchnia może być naprawdę smaczna i wcale nie taka trudna. Wszystkie potrawy zaprezentowane w tej książce są oparte na produktach, mąkach i mieszankach firmy BEZGLUTEN.
od 28.81 zł Zobacz oferty w 1 sklepie
-
Lato bez końca. Wyśmienite dania z grilla przez cały rok. -...
Wydanie 2011 r.Oprawa broszurowaStrony 192Format 21,5x27 cm* Ponad 100 sprawdzonych przepisów na dania z grilla, którymi można się delektować przez okrągły rok, ilekroć przyjdzie na to ochota. * Jeśli świeci słońce, wystarczy rozpalić grill, a gdy pogoda płata figle, autorka wyjaśni, jak przygotować te same potrawy w domu. * Dziesiątki gromadzonych latami kulinarnych porad i informacji o poszczególnych produktach. * Linki do strony www.juliebiuso.com, gdzie można obejrzeć sposoby przygotowania wybranych potraw, znaleźć słownik i poznać tajniki grillowania.
od 35.31 zł Zobacz oferty w 1 sklepie
-
Polska kuchnia regionalna - Maja Bartczak
Każdy zakątek Polski jest inny. Dotyczy to także kuchni, która w zależności od regionu oferuje charakterystyczne potrawy. W książce zebrano najciekawsze przepisy na smaczne regionalne dania. Dzięki nim nie tylko wzbogacimy domowy jadłospis, ale także przekonamy się, jak bogata jest nasza tradycja kulinarna.Książka zaprasza w kulinarną podróż po Polsce:* na POMORZU zjemy zupę z żółtej brukwi, miodny kuch czy karbonadę po kociewsku* WARMIA i MAZURY pochwalą się zupą warmińską, farszynkami i dzyndzałkami biskupa* kartaczy, kiszki ziemniaczanej i sękacza spróbujemy na PODLASIU i SUWALSZCZYŹNIE* pyry z gzikiem, kluchy na łachu czy szare kluchy odnajdziemy w WIELKOPOLSCE* sztufady wołowej, flaczków po warszawsku i galarety z nóżek skosztujemy na MAZOWSZU* na LUBELSZCZYŹNIE i POLESIU dowiemy się, jak przygotować płucka z warzywami, kulebiaczki czy nalewkę z żurawiny* smak "śląskiego nieba", germuszki, modrej kapusty i szpajzy cytrynowej poznamy na ŚLĄSKU* maczanką po krakowsku, bajglami czy kluskami scykanymi uraczymy się w MAŁOPOLSCEAlfabetyczny indeks potraw ułatwia odnalezienie interesujących dań.Szczegółowe wskazówki i kolorowe fotografie pomagają w realizacji kulinarnych pasji.Praktyczna i inspirująca książka kucharska!
od 24.57 zł Zobacz oferty w 1 sklepie
-
Przekąski i przystawki. Zimne i gorące. - Lucia Pantaleoni
Wydanie 2011r.Oprawa twarda.Strony 72.Format 19,5x19,5cm.Przystawki można podawać na zimno lub ciepło, a ich zadaniem jest pobudzić apetyt. Do tych serwowanych na zimno należą m.in. wędliny z warzywami, ryby marynowane lub w galarecie, różnego rodzaju pasty. Z kolei zapiekane owoce morza, tarty na słono i czy racuchy z mozzarellą to przykłady przekąsek podawanych na ciepło. W książce znajdziesz przepisy zarówno na bardzo proste przystawki, takie jak surowe warzywa maczane w sosie czosnkowym, jak i na wykwintne spotkania, np. langustynki w martini czy przegrzebki po wenecku. Część przekąsek, np. mozzarella w kieszonkach czy bruschetta z papryką i kozim serem, jest idealna dla dzieci; inne, jak kraby po triesteńsku czy carpaccio z sosem japońskim, warto podawać osobom o wyrobionym smaku. Niektóre przystawki są lekkie i typowe dla kuchni śródziemnomorskiej (np. warzywa po sycylijsku lub pomidorki czereśniowe z pistou). Jednak w książce nie zabrakło przepisów na potrawy bardziej sycące, takie jak zapiekanka ze szpinakiem i skwarkami czy też cygara z parmezanu.
od 21.30 zł Zobacz oferty w 1 sklepie
-
Dieta w walce z rakiem - Beliveau Richard, Gingras Denis
Niniejsza książka nie proponuje konkretnych diet, ale wyjaśnia, dlaczego powinniśmy traktować jedzenie nie tylko jako żródło przyjemności i uzupełniania zużytej energii, ale także jako czynnik zachowania zdrowia i zapobiegania chorobom nowotworowym.
od 24.51 zł Zobacz oferty w 1 sklepie
-
Potrawy z ziemniaków - Praca zbiorowa
Ziemniaki są najbardziej popularnym w Polsce warzywem i stanowią, wraz z przetworami zbożowymi, podstawę naszego wyżywienia. Należy się z tego cieszyć, ponieważ zdaniem żywieniowców ? ziemniak jest jednym z najlepiej zaprojektowanych przez przyrodę produktów: rodzi się w pierwszorzędnym ?opakowaniu?, a właściwie przechowywany utrzymuje świeżość przez bardzo długi czas. Ziemniaki królują na naszych stołach w różnej postaci od chrupiących frytek po smakowite zapiekanki, babki, kluski i pierogi. W prezentowanym tomiku autorzy przedstawili wybór ponad 160 dań, których podstawowym surowcem są ziemniaki, z których można przyrządzać doskonałe sałatki, kotlety, zapiekanki, placki, pierogi, knedle czy pyzy.
od 8.87 zł Zobacz oferty w 1 sklepie
-
Dania z ryżem. - Rachel Lane, Carla Bardi
Wydanie 2011r.Oprawa broszurowa.Strony 320.Format 18,5x22,5cm.Wspaniałe, odżywcze i wyraziste dania na każdą okazję. Ponad 140 przepisów na zdrowe posiłki z ryżem.Receptury przedstawione na kolorowych fotografiach w pełni oddają wygląd gotowego dania.Ryż stanowi podstawę wyżywienia ponad połowy ludzkości i na całym świecie uprawia się kilka tysięcy jego odmian.
od 17.02 zł Zobacz oferty w 1 sklepie
-
Na ostro - Rachel Lane, Carla Bardi
Wspaniałe, odżywcze i wyraziste dania na każdą okazję. Ponad 140 przepisów na zdrowe i pikantne zarazem posiłki.Receptury przedstawione na kolorowych fotografiach w pełni oddają wygląd gotowego dania.Jeśli lubisz pikantne dania, oto książka dla ciebie.Znajdziesz w niej ponad 140 szczegółowo opisanych przepisów na przygotowanie w domu pikantnych potraw, począwszy od dipów i sosów, poprzez zupy, sałatki, dania mięsne, z drobiu i owoców morza, aż po desery i koktajle.Pikantny smak w większości receptur pochodzi od papryczki chili, ale autorki sięgnęły również po inne, mniej znane przyprawy. Pamiętaj, że dania na ostro nie tylko doskonale smakują, ale są również bardzo zdrowe.
od 17.02 zł Zobacz oferty w 1 sklepie
-
GRZYBY DUSZONE, SMAŻONE, PIECZONE I WIELE INNYCH. - Hanna Szy...
Wydanie 2011Oprawa twardaStrony 106Format 24,5x22,5 cmW serii "Kanon Tradycyjnej Kuchni Polskiej" prezentujemy najlepsze, najbardziej charakterystyczne i sprawdzone przepisy, wybrane i polecane przez Hannę Szymanderską. Niektóre świetnie znane, inne - nieco zapomniane. Warto je sobie przypomnieć i przekonać się, jak bogata jest nasza kuchnia narodowa."Grzyby" to szósty tom piętnastotomowej serii.Dowiesz się z niego m.in.:* jakie grzyby nie nadają się do suszenia,* dlaczego smardze trzeba sparzyć przed przygotowaniem,* czym faszerować grzyby,* jak robi się salceson z grzybów, kiełbaski z opieniek oraz wiele innych dań, którymi zaskoczysz gości.Blisko 60 pięknie ilustrowanych przepisów to idealne źródło inspiracji kulinarnych dla całej rodziny, a także niezastąpiona pomoc przy układaniu codziennego menu.
od 27.59 zł Zobacz oferty w 1 sklepie
-
MIĘSO, CZYLI DANIA Z WOŁOWINY, CIELĘCINY, WIEPRZOWINY, BARA...
Wydanie 2011Oprawa twardaStrony 122Format 24,5x23 cmW serii "Kanon Tradycyjnej Kuchni Polskiej" prezentujemy najlepsze, najbardziej charakterystyczne i sprawdzone przepisy, wybrane i polecane przez Hannę Szymanderską. Niektóre świetnie znane, inne - nieco zapomniane. Warto je sobie przypomnieć i przekonać się, jak bogata jest nasza kuchnia narodowa."Mięso" to siódmy tom piętnastotomowej serii.Dowiesz się z niego m.in.:* jak przygotować podroby, aby były delikatne i smaczne,* skąd się wzięła moda na sztufady z wołowiny,* czym się różnią filety od kotletów,* jakie mięso jest najlepsze na pieczeń,* jak prawidłowo przygotować sznycle wiedeńskie oraz wiele innych dań.Ponad 80 pięknie ilustrowanych przepisów to idealne źródło inspiracji kulinarnych dla całej rodziny, a także niezastąpiona pomoc przy układaniu codziennego menu.
od 29.22 zł Zobacz oferty w 1 sklepie
-
DRÓB, CZYLI NAJSMACZNIEJSZE POTRAWY Z KURCZAKA, INDYKA, GĘSI...
Wydanie 2011Oprawa twardaStrony 116Format 24,5x23 cmW serii "Kanon Tradycyjnej Kuchni Polskiej" prezentujemy najlepsze, najbardziej charakterystyczne i sprawdzone przepisy, wybrane i polecane przez Hannę Szymanderską. Niektóre świetnie znane, inne - nieco zapomniane. Warto je sobie przypomnieć i przekonać się, jak bogata jest nasza kuchnia narodowa."Drób" to ósmy tom piętnastotomowej serii.Dowiesz się z niego m.in.:* co to są kapłony i pulardy i dlaczego mają tak delikatne mięso,* czym się różni drób faszerowany od nadziewanego,* po co, czym i jak szpikować drób przed pieczeniem,* skąd pochodzą kotlety Pożarskiego,* jak usunąć kości z kaczki.
od 27.59 zł Zobacz oferty w 1 sklepie
-
Mięso na różne sposoby - Praca zbiorowa
Planując posiłek, zarówno codzienny, jak i bardziej uroczysty, często zastanawiamy się, jakie mięso wybrać i jak je przyrządzić. Aby ułatwić Państwu decyzję, proponujemy przepisy na różne mięsa przygotowane na wiele sposobów. Oprócz przepisów na mięsa, które wykorzystujemy tradycyjnie, takie jak wołowina, wieprzowina i cielęcina, podajemy przepisy na mniej u nas popularne, chociaż równie bogate w wartości odżywcze i smakowe - jagnięcinę i baraninę. Można je przyrządzić na gorąco i na zimno, piec, smażyć, dusić i gotować. Są tu przepisy z naszej polskiej kuchni, ale również z kuchni innych narodów. W sumie ponad 160 przepisów zebranych w sześciu działach. Każdy znajdzie coś dla siebie.
od 8.85 zł Zobacz oferty w 1 sklepie
-
Jeść po papiesku - Ute Plock
Gdyby wybór głowy Kościoła zależał od młodzieńczej diety, moglibyśmy to odkryć, czytając karty tej oryginalnej książki. Obok wielu wspomnień, anegdot i historii z życia Benedykta XVI i jego rodziny zawiera ona siedemdziesiąt przepisów na tradycyjne potrawy kuchni bawarskiej. Wspomnienia i opowieści osób, które znały Josepha Ratzingera i jego rodzinę, w zestawieniu z wyjątkowymi recepturami tworzą doskonałą całość, pozwalając zakosztować atmosfery prostego życia przesyconego autentyczną duchowością oraz mocnych, naturalnych smaków i zapachów bawarskiej tradycji.
od 24.28 zł Zobacz oferty w 1 sklepie
-
Smaczna kuchnia polska - Joanna Krupska
Zbiór różnorodnych przepisów kulinarnych, łatwych do przygotowania, związanych z tradycyjną kuchnią polską jak i bardziej wykwintnych, niekonwencjonalnych.
od 6.85 zł Zobacz oferty w 1 sklepie
-
Grill - Hanna Grykałowska
Grillowanie stało się ulubionym zajęciem Polaków spędzających wiosenne i letnie weekendy na świeżym powietrzu. Powoli staje się to nasza tradycją narodową. Nie ma przecież nic lepszego, niż wypoczynek na łonie natury z rodziną i przyjaciółmi. Gwoździem programu jest zwykłe jedzenie przygotowane "pod chmurką".Proponujemy Państwu wiele interesujących i wypróbowanych przepisów. Duży wybór dań z różnego rodzaju mięs, drobiu, ryb i warzyw, zaspokoją apetyt najbardziej wymagających smakoszy, a gości zaskoczą oryginalnością potraw.Zamieściliśmy również przepisy na dipy, które do potraw z rusztu są koniecznym dodatkiem. Dobrze dobrany do potrawy dip sprawi, że nawet przeciętne danie nabierze szlachetności i smakowitości.
od 5.10 zł Zobacz oferty w 1 sklepie
-
Gotuj z Julią. - Julia Child
Wydanie 2011r.Oprawa broszurowa.Strony 246.Format 14,5x20,5cm.Książka zawierająca przepisy na potrawy i dodatki oraz praktyczne porady dla miłośników sztuki kulinarnej. Dowodem na ich przydatność są lata doświadczenia jakimi poszczycić się mogła najbardziej znana w Stanach Zjednoczonych szefowa kuchni, która nauczyła Amerykanów gotować i zaraziła ich miłością do jedzenia, wydając kolejne książki kucharskie i prowadząc pierwsze w tamtejszej telewizji show kulinarne. Ten niewielkich poradnik to niezbędnik, który powinien się znaleźć w podręcznej biblioteczce każdego szanującego się kucharza.
od 23.84 zł Zobacz oferty w 1 sklepie
-
Kuchnia polska. Potrawy tradycyjne - Anna Smaza
Z jakimi daniami obcokrajowcy kojarzą tradycyjną kuchnię polską? Najczęściej wymieniają bigos, barszcz czerwony, gołąbki, pierogi i kopytka. My, Polacy, często zapominamy o tych daniach, inspirujemy się obcymi kuchniami, potrawami, które są aktualnie popularne czy modne. Jednak czasem warto wrócić do tych dawnych dań, można je przecież również trochę unowocześnić, dopasować do dzisiejszych czasów, "odtłuścić". Proponujemy państwu przepisy na różne dania należące do tradycyjnej kuchni polskiej: mięsa, podroby, ryby, potrawy mączne i warzywne oraz ciasta. Z pewnością przyczynią się one do urozmaicenia i wzbogacenia państwa posiłków. Wykonanie wspaniałego polskiego obiadu czy kolacji naprawdę nie musi być trudne czy pracochłonne. Przykładowe przepisy: żur na zakwasie, flaki, galaretka z nóżek, kopytka z kapustą, karp smażony z pieczarkami, pierogi. W serii również: Potrawy z rusztu i grilla, Potrawy z ziemniaków, Surówki i sałatki, Sałatki dla każdego, Ciasta z owocami, Potrawy z ryb, Przyprawy i zioła, Potrawy mączne, Potrawy mięsne, Kuchnia włoska, Potrawy wegetariańskie, Zdrowo, szybko, tanio, Przetwory.
od 3.07 zł Zobacz oferty w 1 sklepie