Kulinarne
Porównanie cen w KSIĘGARNIA, Książki oraz Kulinarne.
-
Surówki. - Iwona Czarkowska
Wydanie 2011r.Oprawa broszurowa.Strony 48.Format 13,5x20,5cm.
od 4.56 zł Zobacz oferty w 1 sklepie
-
Prywatne smaki PRL-u. - Andrzej Fiedoruk
Wydanie 2011r.Oprawa twarda.Strony 166.Format 16,0x24,0cm.Prywatne smaki PRL-u Andrzeja Fiedoruka to zapiski będące wspomnieniami z okresu panowania systemu totalitarnego w Polsce. I choć odcisnął on na społeczeństwie swoje piętno, to jednak wywołuje miłe wspomnienia i tęsknoty za zdrową, naturalną żywnością, produkowaną metodami naszych przodków. Jak Autor sam pisze: "Młodszym czytelnikom niech służy ona jako opis obyczajów PRL-u oraz smaków usytuowanych w kontekście wydarzeń, świąt czy też brutalnej jak na tamte czasy prozy życia. Pozostałych Państwa zapraszam do powrotu w lata młodości, a może i próby przypomnienia swoich własnych smako-chwil".
od 21.30 zł Zobacz oferty w 1 sklepie
-
Grzyby i owoce leśne. Kuchnia smakosza. - Reinhardt Hess
Wydanie 2011r.Oprawa broszurowa.Strony 144.Format 19x22cm.Urozmaicone przepisy. Grzyby i owoce leśne -marynowane albo pasteryzowane, przyrządzone na szybko lub w wykwintnej potrawie na specjalną okazję -są wyjątkowymi przysmakami, zwłaszcza gdy sami je zebraliśmy albo świeże przynieśliśmy z targu. Cenne informacje. O grzybach jadalnych i o tym, jak je zbierać, o czarnym bzie i związanych z nim legendach oraz wiele innych praktycznych porad kulinarnych. Pewny sukces. Ten, kto wie, jak to się robi, chętnie wypróbowuje nowe przepisy i z przyjemnością gotuje dla siebie, rodziny i przyjaciół.
od 8.22 zł Zobacz oferty w 1 sklepie
-
Pomidory. Kuchnia smakosza. - Cornelia Schinharl
Wydanie 2011r.Oprawa broszurowa.Strony 142.Format 19x22cm.Urozmaicone przepisy. Pomidory -marynowane albo pasteryzowane, na danie główne albo na przystawkę, przyprawione w sposób całkiem prosty albo wyrafinowany -smakują przy każdej okazji. Cenne informacje. O odmianach znanych od dawna i tych nowo odkrytych, o pomidorach z warzywniaka albo z własnego ogrodu, a także o ich kupowaniu, przechowywaniu i zastosowaniu kulinarnym. Pewny sukces. Ten, kto wie, jak to się robi, z przyjemnością gotuje dla rodziny i przyjaciół.
od 8.44 zł Zobacz oferty w 1 sklepie
-
Kuchnia antyrakowa. - Chantal Tse
Wydanie 2011r.Oprawa broszurowa.Strony 360.Format 14,5x20,5cm.Świadomość wielkiego wpływu, jaki na nasz organizm ma sposób odżywiania, jest coraz bardziej powszechna. Dr Chantal Tse, opierając się na najnowszych badaniach nad chorobą nowotworową, uważa, że spożywane przez nas produkty mają w profilaktyce raka znaczenie fundamentalne. Dotyczy to nie tylko substancji, których powinniśmy unikać, ponieważ mają działanie rakotwórcze, ale również tych, których dobroczynne działanie wspiera nasz organizm w walce z chorobą nowotworową. Kuchnia antyrakowa jest wyjątkową książką kucharską. We wstępie czytelnicy znajdą klarowny opis założeń autorki w odniesieniu do najnowszych badań nad rakiem. W części głównej znajdują się smakowite przypisy podzielone na 8 działów: Przystawki, Sałatki, Zupy, Tarty, Dania mięsne, Dania z ryb, Dania na słodko oraz Desery. Każdy przepis opatrzony jest informacją, które składniki potrawy mają działanie przeciwnowotworowe, co pozwoli modyfikować potrawy, zachowując jednocześnie ich zdrowotne działanie. Kuchnia antyrakowa to sprawdzone przepisy zarówno dla tradycjonalistów, jak i miłośników nowinek kulinarnych.
od 23.03 zł Zobacz oferty w 1 sklepie
-
Moje przepisy. - Federica Romagnoli
Wydanie 2011r.Oprawa twarda.Strony 96.Format 26,5x28,5cm.
od 22.28 zł Zobacz oferty w 1 sklepie
-
Grzyby Z babcinego notatnika - Grzegorz Sieczkowski
Jesteśmy ludem grzybojadów: cenimy grzyby, chętnie je zbieramy i przetwarzamy.Pomyśleć tylko, że w wielu krajach, np. w bogatej w grzybodajne lasy Szwecji grzybów po prostu... się nie zbiera, jako potencjalnie niebezpiecznych. Spacer po szwedzkim lesie dla wychowanego w uznaniu dla grzybów Polaka jest jak dla fana słodyczy zamknięcie na noc z ciastkami: wszędzie dorodne i piękne okazy, nic tylko zrywać i na patelnię - dziwi się jeden z czytelników `Kuriera Lubelskiego` i to pokazuje nam, jak głębokie różnice kulturowe istnieją nawet między geograficznie bliskimi społecznościami.To pięknie ilustrowane kompendium zawiera wiele cennych informacji zarówno na temat grzybów jadalnych, jak i trujących oraz mnóstwo sprawdzonych przepisów.Dowiemy się z niego jak grzyby zbierać, jak je suszyć, marynować i mrozić oraz jak przygotowywać z nich smakowite potrawy.
od 12.88 zł Zobacz oferty w 1 sklepie
-
Wielka księga kucharska. Gotujemy w domu. - Chuck Williams, K...
Wydanie 2011r.Oprawa twarda.Strony 640.Format 20,0x25,5cm.
od 39.07 zł Zobacz oferty w 1 sklepie
-
Apetyczna panna Dahl - Sophie Dahl
Wyrosłam w rodzinie prawdziwych smakoszy, a gotować zaczęłam, kiedy już umiałam utrzymać łyżkę w ręce. Książka "Apetyczna panna Dahl" zawiera setkę moich ulubionych przepisów na każda porę roku, a na dokładkę opowieści o perturbacjach i podróżach, które mnie do nich natchnęły. Od letnich duszonych warzyw o cytrynowym aromacie po przypieczone na chrupiąco placki oraz sałatki i zupy na wczesnojesienne ciepłe dni, dekadenckie desery i ciasta, które pamiętam z kuchni mojej babci Gee-Gee - obfite, ale zrównoważone posiłki stworzone na cześć prostej przyjemności jedzenia.
od 44.15 zł Zobacz oferty w 1 sklepie
-
Białe wino - Andre Domine
wyd. Olesiejuk Sp. z o.o.
od 11.97 zł Zobacz oferty w 1 sklepie
-
Wypiekanie chleba. Krok po kroku. - Lepard Dan, Whittington Ri...
Wydanie 2012r.Oprawa broszurowa.Strony 160.Format 16,5x21cm.Jeśli masz ochotę na samodzielnie upieczony chleb z jabłkami, ziemniakami i rozmarynem, kaszą manną, czosnkowy czy z serem roquefort i orzechami włoskimi, ta książka jest właśnie dla Ciebie! Dowiesz się z niej, jak tradycyjnymi metodami i z wykorzystaniem najlepszych składników upiec wiejskie pieczywo na zakwasie, klasyczne francuskie bagietki, włoską focaccię, pikantne bochenki z przyprawami i kuszące słodkie bułeczki. Wszystkie techniki i etapy prac (od robienia zakwasu, wyrabiania ciasta aż po kształtowanie bochenków, bułek i rogali) dokładnie opisano i zilustrowano. Kolorowe fotografie pieczywa świeżo wyjętego z piekarnika zachęcają do tego, by natychmiast zabrać się do pieczenia!
od 7.45 zł Zobacz oferty w 1 sklepie
-
Szybka kuchnia. - Praca zbiorowa
Wydanie 2011r.Oprawa twarda.Strony 200.Format 21,5x30,0cm.
od 35.24 zł Zobacz oferty w 1 sklepie
-
Grzyby - leśne skarby na naszym stole. - Grzegorz Sieczkowski
Wydanie 2011Oprawa broszurowaStrony 200Format 12x22 cm"Sprawa jest prosta - świat się dzieli na mikrofilów i mikrofobów, czyli inaczej mówiąc grzybofilów i grzybofobów. Pierwsi prezentują ludy zbierające i jedzące grzyby, drudzy- ludy obawiające się grzybów i podchodzące do nich z wielką nieufnością. Oczywiście w czasach, gdy na świecie dominuje kuchnia "fusion", podziały nie są tak czytelne jak kiedyś, jednak bez trudu można nadal stwierdzić jak biegnie linia podziału. No, przynajmniej w tak ważnej kwestii jak stosunek do jedzenia i zbierania grzybów. Nasi czytelnicy z pewnością należą do rodziny grzybojadów i z myślą o Nich właśnie ta książka została przygotowana."
od 11.82 zł Zobacz oferty w 1 sklepie
-
Odkrywanie smaku. - Kondrat Marek, Woźniak Adam, Wątor Pawe...
Wydanie 2011r.Oprawa twarda.Strony 192.Format 21,5x27,5cm.Stale staramy się usprawniać rytm życia, a liczba spraw do załatwienia zmusza nas do nieustannego i szybkiego podejmowania decyzji. Jak ocalić własne emocje i spróbować zachować spokój? Pragniemy chronić własną przestrzeń, z uwagą dokonywać przemyślanych wyborów, i choć na chwilę powstrzymać tempo. Ta książka ma być właśnie takim przystankiem, krótką chwilą dla siebie i bliskich, pomysłem na miłe spędzenie czasu.
od 31.07 zł Zobacz oferty w 1 sklepie
-
Austria jest piękna! Przewodnik kulinarny. - Mirosław Drewni...
Wydanie 2011r.Oprawa twarda.Strony 156.Format 24,5x24,5cm.Austria słynie z alpejskich lodowców, Mozarta i eleganckich restauracji, w których podaje się najlepszą w Europie kawę. Podróż po kraju, który uwodzi krajobrazami, zabytkami i imprezami światowej rangi, dostarcza niezapomnianych wrażeń, a smaczna kuchnia oraz poziom usług gastronomicznych zachwycają nawet najbardziej wyrafinowane gusta.Album Austria jest piękna! to przewodnik po kulturze i kuchni tego niewielkiego naddunajskiego kraju. Książka zawiera ciekawe informacje o austriackich regionach i ich kulinarnych tradycjach oraz przepisy na mnóstwo prostych, popularnych potraw oraz wiele nowatorskich dań. Całość uzupełniają wspaniałe zdjęcia krajobrazów i potraw.
od 9.15 zł Zobacz oferty w 1 sklepie
-
Kuchnia polska. Zbiór pomysłów na wyśmienite potrawy. - Pr...
Wydanie 2011r.Oprawa twarda.Strony 384.Format 21,0x28,5cm.
od 28.81 zł Zobacz oferty w 1 sklepie
-
Encyklopedia kulinarna. Ciasta. - Iwona Czarkowska
Wydanie 2011r.Oprawa twarda.Strony 256.Format 21,0x28,5cm.
od 29.70 zł Zobacz oferty w 1 sklepie
-
Ziemniaki. Kuchnia smakosza. - Mangold Matthias F.
Wydanie 2011r.Oprawa broszurowa.Strony 142.Format 19x22cm.Urozmaicone przepisy. Szybkie potrawy na co dzień lub dania specjalne będące rozkoszą dla podniebienia -na każdą okazję odpowiedni przepis. Cenne informacje. Regionalne gatunki, prosto z pola lub ogrodu, różnorodne zastosowania fenomenalnych bulw. Pewny sukces. Kto zna się na rzeczy, próbuje stworzyć coś własnego -w atmosferze relaksu i z pasją odkrywcy.
od 24.00 zł Zobacz oferty w 1 sklepie
-
Sztuka koktajlu - Alexander Miksovic
Książka niezbędna wszystkim miłośników koktajli i napojów alkoholowych. Znajdziesz tu wszystkie najbardziej znane i popularne drinki i koktajle na świecie. Oprócz dokładnych instrukcji do pracy za barem zarówno domowym, jak również profesjonalnym, każdy przepis opatrzoy jest kolorowym zdjęciem
od 12.71 zł Zobacz oferty w 1 sklepie
-
Smakowite dania na rodzinne spotkania REA - Zuzanna Wiciejowsk...
Coraz więcej osób rezygnuje z jedzenia mięsa, jeśli nie na stałe, to przynajmniej w okresie letnim. Aby dostarczyć organizmowi wszystkich potrzebnych do życia składników, należy przygotowywać smaczne i w pełni wartościowe posiłki z innych, niż mięso produktów.Przepisy zawarte w tej książce, w większości pochodzące z kuchnni francuskiej, dostarczą Państwu pomysłów na proste i łatwe do wykonania potrawy niezajmujące przy tym zbyt wiele czasu, niewymagające dużego wysiłku, ani wysokich umiejętności. Ich tajemnica polega m.in. na tym, że łączy się w nich zręcznie różne produkty i przyprawy, co w efekcie pozwala sporządzić nieskomplikowane, ale niezwykle apetyczne i smaczne potrawy.W pierwszej części książki znajdują się przepisy na "małe dania". Są to potrawy nadające się na drugie śniadanie, lunch, podwieczorek lub lekką kolację.Następny dział to sałatki, które mogą stanowić samodzielne danie lub dodatek do innych potraw.Zupy oryginalne i pomysłowe, bowiem smaczna zupa jest zwykle ważnym elementem posiłku.Wbrew pozorom nie jest to książka tylko dla jaroszy i wegetarian, ponieważ każda z potraw przygotowanych według podanych przepisów, może być również wspaniałym dodatkiem i uzupełnieniem dań z mięsa.
od 5.06 zł Zobacz oferty w 1 sklepie
-
Kucharz małej gastronomii. Testy przygotowujące do egzaminu ...
Zbiór zestawów przygotowujących do egzaminu potwierdzającego kwalifikacje zawodowe. Zbiór zawiera 10 zestawów przygotowujących do egzaminu potwierdzającego kwalifikacje zawodowe w zawodzie kucharz małej gastronomii. W skład każdego z zestawów wchodzi: 50 zadań testowych, sprawdzających wiadomości i umiejętności właściwe dla kwalifikacji w zawodzie kucharz małej gastronomii, 20 zadań testowych sprawdzających wiadomości i umiejętności związane z zatrudnieniem i działalnością gospodarczą, 1 zadanie praktyczne.
od 13.59 zł Zobacz oferty w 1 sklepie
-
Śledzie. 200 najlepszych przepisów kuchni polskiej i świato...
Wydanie 2011r.Oprawa twarda.Strony 206.Format 16,5x24,0cm.W książce zebrano dwieście przepisów na dania ze śledziem w roli głównej: śledziatki, czyli śledziowe sałatki, rolmopsy, smarowidełka (pasty), dania na ciepło i potrawy świąteczne. Są tu tradycyjne receptury i ich nowe, zmodyfikowane warianty, potrawy z kuchni regionalnej i dania popularne u naszych sąsiadów, propozycje dla początkujących adeptów sztuki kulinarnej i bardziej doświadczonych kucharzy.
od 17.10 zł Zobacz oferty w 1 sklepie
-
Przepisy z mojego ogrodu. - Applebaum-Sikorska Anna, Crittende...
Wydanie 2011r.Oprawa twarda.Strony 216.Format 17,0x24,5cm.Anna Applebaum-Sikorska, pisarka, felietonistka "The Washington Post", laureatka Nagrody Pulitzera zamieszkała wraz z mężem, Radosławem Sikorskim, w XIX-wiecznym dworku w Chobielinie. Tu uprawia swój warzywny ogród i gotuje nie tylko dla rodziny, ale także dla przyjaciół i znamienitych gości z zagranicy. Wraz z przyjaciółką, Danielle Crittenden, postanowiła napisać książkę o polskiej kuchni. Z finezją i fantazją uzupełniła tradycyjne potrawy o nowe składniki, czerpiąc to, co najlepsze z kuchni świata. Kulinarny powrót do przeszłości połączony z nowatorskim i twórczym spojrzeniem sprawił, że polskie dania zyskały na smaku, a także na lekkości.
od 35.90 zł Zobacz oferty w 1 sklepie
-
Zapraszam do stołu. Kuchnia Jerzego Kanppe - Jerzy Kanppe
Wydanie 2011r.Oprawa broszurowa.Strony 200.Format 14,5x20,5cm.Zapraszam do stołu to zbiór ponad siedemdziesięciu oryginalnych przepisów kulinarnych zilustrowanych smakowitymi zdjęciami potraw i fotografiami z planu serialu TVN.Ta książka to sposób na zdrową kuchnię, osłodzoną szczyptą serialowej miłości, z lekko pikantną nutą rozrywki.Odkryjcie przyjemność płynącą z gotowania i poznajcie kulinarne tajemnice Jerzego Knappe.
od 21.59 zł Zobacz oferty w 1 sklepie
-
Wok. - Praca zbiorowa
Wydanie 2011r.Oprawa broszurowa.Strony 80.Format 16,5x23,5cm.Dania z woka - głębokiej patelni używanej do przyrządzania potraw metodą stir-fry - to doskonały pomysł na błyskawiczne i smaczne obiady. Smażenie w woku umożliwia nie tylko zachowanie naturalnych barw, aromatów i jędrności stosowanych składników, lecz także ich walorów odżywczych. Przepisy zawarte w książce sięgają do tradycji dalekowschodnich oraz śródziemnomorskich. W poradniku znajdziesz receptury na smakowite dania wegetariańskie oraz potrawy mięsne i rybne. Obok przepisów na proste przekąski i sałatki podajemy również takie, które można z powodzeniem wykorzystać do przygotowania wystawnego obiadu. Wszystkie zaproponowane w książce potrawy charakteryzują się krótkim czasem gotowania, wysokimi walorami smakowymi oraz bogactwem witamin i składników mineralnych. Jeśli więc żyjesz w szybkim tempie, lecz dbasz o to, by zdrowo się odżywiać - ta książka jest dla ciebie!
od 7.45 zł Zobacz oferty w 1 sklepie
-
Jedz pysznie, chudnij cudnie... w święta, na grillu i imieni...
Wydanie 2011r.Oprawa broszurowa.Strony 246.Format 16,5x20,5cm.Moi klienci w trakcie kuracji odchudzającej obchodzą różne uroczystości rodzinne i towarzyskie, organizują święta i kinderbale - i świetnie sobie z tym radzą. Po urządzeniu takiej "zdrowej uczty" przychodzą do mnie zachwyceni łatwymi do zrobienia i pysznymi potrawami, które przyrządzili z zaproponowanych przeze mnie przepisów. O ile trzymamy się najważniejszych reguł nowego stylu odżywiania, takie "imprezowe szaleństwa" nie wpływają negatywnie na naszą wagę, a jednocześnie są miłymi przerywnikami w codziennym jadłospisie. Gotując z pasją, wkładając serce w każdą potrawę, jesteśmy w stanie w krótkim czasie wyczarować kulinarne majstersztyki, które przyniosą radość innym i nam samym, a co najważniejsze nie spowodują, że przybędziemy na wadze.
od 24.13 zł Zobacz oferty w 1 sklepie
-
Najlepsze dania Billa. - Bill Granger
Wydanie 2011r.Oprawa twarda.Strony 256.Format 19,5x25,5cm.Przepisy Billa Grangera na potrawy, które możemy znaleźć w jego cenionych restauracjach. Restaurator, autor książek, gospodarz kulinarnych programów telewizyjnych i opiekuńczy ojciec jest kucharzem samoukiem. Jego entuzjastyczne, radosne podejście do gotowania i doświadczenie życiowe zapewniły mu popularność, niegasnącą od wielu lat. W tej książce prezentuje 100 klasycznych przepisów na bułeczki śniadaniowe, owsiankę, naleśniki, rosół z makaronem, zupę z dyni, różne sałatki, spaghetti i sosy do nich, pieczone mięsa i ryby, kruche ciasto, tartę cytrynową, zapiekane banany i wiele innych. Przypomina potrawy z dawnych lat, upraszcza techniki, eliminuje kłopotliwe składniki i nadaje swoim ulubionym daniom nowoczesny kształt.
od 45.91 zł Zobacz oferty w 1 sklepie
-
Gwiazdka w garnku i kieliszku - Kręglicka Agnieszka, Chrzczon...
Agnieszka Kręglicka - warszawska restauratorka. Wraz z bratem Marcinem prowadzą sześć restauracji El Popo, greckie tawerny Meltemi i Santorini, włoską Chianti, piąta ćwiartką na Zamku Królewskim, bistro-księgarnię opasły Tom Piwu oraz zabytkową Fortecę. Sławomir Chrzczonowicz - od szesnastu lat zajmuje się zawodowo winem. Twórca i autor portalu Winomania.pl. Krytyk winiarski i dziennikarz, współpracuje z "Magazynem Wino"i "Przeglądem Gastronomicznym".
od 34.46 zł Zobacz oferty w 1 sklepie
-
Wino i jedzenie. - Evan Goldstein
Wydanie 2011r.Oprawa broszurowa.Strony 292.Format 19,0x24,0cm.To najlepsza książka, dotycząca dobierania wina do potraw, jaką dotychczas czytałem. Obowiązkowa lektura dla wszystkich, którzy kochają gotować, ale boją się doboru ostatecznego składnika potrawy idealnej - wina. Kevin Zraly.
od 40.21 zł Zobacz oferty w 1 sklepie
-
222 łatwe przepisy kuchni włoskiej. - Praca zbiorowa
Wydanie 2012r.Oprawa broszurowa.Strony 520.Format 21,5x21,5cm.Academii Barilla powstała w 2004 roku, a jej misją jest podkreślanie roli kuchni włoskiej i ochrona regionalnego dziedzictwa gastronomicznego poprzez walkę z imitatorstwem i podróbkami oryginalnych produktów. Akademia wspiera też najlepsze tradycje włoskich restauratorów poprzez inwestycje i organizację imprez tematycznych. To miejsce, gdzie wybitni zawodowi kucharze mogą się podzielić swoimi wyjątkowymi umiejętnościami. Academia Barilla prowadzi kursy dla entuzjastów kuchni, ma też w ofercie szkolenia dla osób z branży kulinarnej; propaguje najwyższą jakość, będącą wynikiem wieloletniego doświadczenia.Autentyczna kuchnia włoska jest silnie osadzona w tradycji, ale wielka rozmaitość wykorzystywanych w niej składników otwiera przed każdym kucharzem ogromne pole dla nowych kombinacji i dostarcza wielu nieznanych wrażeń.Kochamy kuchnię włoską - przede wszystkim za różnorodność świeżych, nieprzetworzonych produktów i składników, z których powstaja smaczne proste dania.Oto wybór łatwych dań, które może przygotować każdy, przepisów rodem z babcinej włoskiej kuchni, dzięki którym w mgnieniu oka przywołasz tradycyjne smaki Italii: spaghetti alla carbonara, lasagne alla napoletana, risotto alla milanese, peperoni ripieni alla siciliana, cantucci, pizza, focaccia.Zapraszamy do odkrywania nieskończonych możliwości, jakie daje kuchnia włoska.
od 52.38 zł Zobacz oferty w 1 sklepie