Kulinarne
Porównanie cen w KSIĘGARNIA, Książki oraz Kulinarne.
-
Przekąski na imprezę. Łatwiejsze niż myślisz. Canapes, ta...
Wydanie 2011r.Oprawa broszurowa.Strony 284.Format 21,0x21,0cm.Doskonała książka kucharska zarówno dla amatorów, jak i bardziej doświadczonych szefów kuchni poszukujących nowych i oryginalnych pomysłów na potrawy podawane podczas przyjęć, imprez i spotkań towarzyskich Zawiera ponad 150 inspirujących przepisów, począwszy od krewetek w tempurze i ostrych albondicas (pulpeciki w sosie pomidorowym), na kalifornijskich hand rolls i klasycznym serowym fondue kończąc. Dzięki prostym, dokładnym przepisom, samodzielne wykonanie potraw jest łatwiejsze, niż myślisz. Przydatne informacje o najważniejszych składnikach i niezbędnym sprzęcie kuchennym sprawią, że nie będziesz potrzebować żadnej innej książki, aby urządzić niezapomniane przyjęcie.
od 28.61 zł Zobacz oferty w 1 sklepie
-
Nobel dla papryki. - Tadeusz Olszański
Wydanie 2011r.Oprawa twarda.Strony 124.Format 15,0x22,5cm."Mam sentyment do pachnących papryką i winem Węgier. Przed transformacją, w trudnych czasach, madziarska kuchnia była dla nas jedną z nie wielu stref smacznego jedzenia. Uczyłem się wtedy od węgierskich przyjaciół jak gotować, aby po powrocie do domu zaprosić na pikantny gulasz polskich gości. A coraz liczniejsze zachwyty - jak tyś to zrobił? - skłoniły mnie do napisania książki. Nobel dla papryki nie był zwykłą książką kucharską. Oprócz najważniejszych przepisów napisałem bowiem o węgierskiej sztuce kulinarnej i jej tajnikach dosłownie od kuchni. I o tym za co profesor Albert Szentgyorgyi w 1937 roku jako pierwszy węgierski uczony dostał nagrodę Nobla! No i książka zrobiła karierę, ukazała się w kilku nakładach w ponad 100 tysiącach egzemplarzy! A że madziarska kuchnia ciągle jest pyszna oraz chwalona przez tych, którzy odwiedzają bądź przejeżdżają przez Węgry i tęsknią za tamtymi smakami - wznowienie, a właściwie nowa wersja Nobla dla papryki spełni ich oczekiwania. Dzięki 75 najważniejszym i osobiście sprawdzonym przepisom węgierskich potraw! Od gulaszu po naleśniki Gundela. Jó etvagyat zatem czyli smacznego!" Tadeusz Olszański
od 19.83 zł Zobacz oferty w 1 sklepie
-
Grill na wiele sposobów. - Małgorzata Puzio
Wydanie 2011r.Oprawa broszurowa.Strony 170.Format 16,5x23,5cm.
od 13.23 zł Zobacz oferty w 1 sklepie
-
Czerwone wino - Andre Domine
wyd. Olesiejuk Sp. z o.o.
od 12.00 zł Zobacz oferty w 1 sklepie
-
Przepisy na kaca. - Hanna Szymanderska
Wydanie 2011r.Oprawa broszurowa.Strony 208.Format 15,0x20,5cm.Złe miłego następstwa - kac, kociokwik, katzenjammer, glątwa - zjawisko ośmieszane w literaturze, lekceważone przez encyklopedystów nie zasłużyło sobie na poważne potraktowanie także przez medycynę. O kacu naukowcy piszą rzadko i raczej niechętnie, nie prowadzi się też badań klinicznych umożliwiających opracowanie skutecznych leków, wypada więc sięgnąć po stare, sprawdzone sposoby walki z nim.
od 16.73 zł Zobacz oferty w 1 sklepie
-
Lecznicze nalewki - Andrzej Sarwa
Książka zawiera receptury łatwych do wykonania domowym sposobem trunków, które nie tylko mają dobroczynne działanie, lecz także doskonały smak, wygląd i zapach. Znajdujące się w owocach i innych częściach roślin substancje biologicznie czynne pomagają w przywracaniu prawidłowego funkcjonowania organizmu, zapobiegając powstawaniu chorób i wspomagając jego siły obronne.
od 16.96 zł Zobacz oferty w 1 sklepie
-
Kiełki. Cudowny pokarm. - Steve Meyerowitz
Wydanie 2011r.Oprawa broszurowa.Strony 200.Format 16,0x24,0cm.
od 26.56 zł Zobacz oferty w 1 sklepie
-
Imperium Gessler od kuchni. - Małgorzata Pietkiewicz
Wydanie 2011r.Oprawa broszurowa.Strony 248.Format 14,0x22,5cm.Rodzina Gesslerów. Bez nich trudno wyobrazić sobie restauracyjny biznes w Polsce. Na nich chcą wzorować się wszyscy. To opowieść o tym, jak Magda, Marta, Adam i Piotr zawładnęli naszą kulinarną wyobraźnią, i jednocześnie przewodnik po ich największych dokonaniach - kultowych lokalach w sercu Warszawy. To również opowieść o tym, jak cała czwórka nieustannie ze sobą rywalizuje...
od 31.07 zł Zobacz oferty w 1 sklepie
-
Lekka kuchnia polska. - Praca zbiorowa
Wydanie 2011r.Oprawa twarda.Strony 240.Format 17,5x24,5cm.
od 19.54 zł Zobacz oferty w 1 sklepie
-
Surówki. - Iwona Czarkowska
Wydanie 2011r.Oprawa broszurowa.Strony 48.Format 13,5x20,5cm.
od 4.56 zł Zobacz oferty w 1 sklepie
-
Prywatne smaki PRL-u. - Andrzej Fiedoruk
Wydanie 2011r.Oprawa twarda.Strony 166.Format 16,0x24,0cm.Prywatne smaki PRL-u Andrzeja Fiedoruka to zapiski będące wspomnieniami z okresu panowania systemu totalitarnego w Polsce. I choć odcisnął on na społeczeństwie swoje piętno, to jednak wywołuje miłe wspomnienia i tęsknoty za zdrową, naturalną żywnością, produkowaną metodami naszych przodków. Jak Autor sam pisze: "Młodszym czytelnikom niech służy ona jako opis obyczajów PRL-u oraz smaków usytuowanych w kontekście wydarzeń, świąt czy też brutalnej jak na tamte czasy prozy życia. Pozostałych Państwa zapraszam do powrotu w lata młodości, a może i próby przypomnienia swoich własnych smako-chwil".
od 21.30 zł Zobacz oferty w 1 sklepie
-
Grzyby i owoce leśne. Kuchnia smakosza. - Reinhardt Hess
Wydanie 2011r.Oprawa broszurowa.Strony 144.Format 19x22cm.Urozmaicone przepisy. Grzyby i owoce leśne -marynowane albo pasteryzowane, przyrządzone na szybko lub w wykwintnej potrawie na specjalną okazję -są wyjątkowymi przysmakami, zwłaszcza gdy sami je zebraliśmy albo świeże przynieśliśmy z targu. Cenne informacje. O grzybach jadalnych i o tym, jak je zbierać, o czarnym bzie i związanych z nim legendach oraz wiele innych praktycznych porad kulinarnych. Pewny sukces. Ten, kto wie, jak to się robi, chętnie wypróbowuje nowe przepisy i z przyjemnością gotuje dla siebie, rodziny i przyjaciół.
od 8.22 zł Zobacz oferty w 1 sklepie
-
Pomidory. Kuchnia smakosza. - Cornelia Schinharl
Wydanie 2011r.Oprawa broszurowa.Strony 142.Format 19x22cm.Urozmaicone przepisy. Pomidory -marynowane albo pasteryzowane, na danie główne albo na przystawkę, przyprawione w sposób całkiem prosty albo wyrafinowany -smakują przy każdej okazji. Cenne informacje. O odmianach znanych od dawna i tych nowo odkrytych, o pomidorach z warzywniaka albo z własnego ogrodu, a także o ich kupowaniu, przechowywaniu i zastosowaniu kulinarnym. Pewny sukces. Ten, kto wie, jak to się robi, z przyjemnością gotuje dla rodziny i przyjaciół.
od 8.44 zł Zobacz oferty w 1 sklepie
-
Kuchnia antyrakowa. - Chantal Tse
Wydanie 2011r.Oprawa broszurowa.Strony 360.Format 14,5x20,5cm.Świadomość wielkiego wpływu, jaki na nasz organizm ma sposób odżywiania, jest coraz bardziej powszechna. Dr Chantal Tse, opierając się na najnowszych badaniach nad chorobą nowotworową, uważa, że spożywane przez nas produkty mają w profilaktyce raka znaczenie fundamentalne. Dotyczy to nie tylko substancji, których powinniśmy unikać, ponieważ mają działanie rakotwórcze, ale również tych, których dobroczynne działanie wspiera nasz organizm w walce z chorobą nowotworową. Kuchnia antyrakowa jest wyjątkową książką kucharską. We wstępie czytelnicy znajdą klarowny opis założeń autorki w odniesieniu do najnowszych badań nad rakiem. W części głównej znajdują się smakowite przypisy podzielone na 8 działów: Przystawki, Sałatki, Zupy, Tarty, Dania mięsne, Dania z ryb, Dania na słodko oraz Desery. Każdy przepis opatrzony jest informacją, które składniki potrawy mają działanie przeciwnowotworowe, co pozwoli modyfikować potrawy, zachowując jednocześnie ich zdrowotne działanie. Kuchnia antyrakowa to sprawdzone przepisy zarówno dla tradycjonalistów, jak i miłośników nowinek kulinarnych.
od 23.03 zł Zobacz oferty w 1 sklepie
-
Moje przepisy. - Federica Romagnoli
Wydanie 2011r.Oprawa twarda.Strony 96.Format 26,5x28,5cm.
od 22.28 zł Zobacz oferty w 1 sklepie
-
Grzyby Z babcinego notatnika - Grzegorz Sieczkowski
Jesteśmy ludem grzybojadów: cenimy grzyby, chętnie je zbieramy i przetwarzamy.Pomyśleć tylko, że w wielu krajach, np. w bogatej w grzybodajne lasy Szwecji grzybów po prostu... się nie zbiera, jako potencjalnie niebezpiecznych. Spacer po szwedzkim lesie dla wychowanego w uznaniu dla grzybów Polaka jest jak dla fana słodyczy zamknięcie na noc z ciastkami: wszędzie dorodne i piękne okazy, nic tylko zrywać i na patelnię - dziwi się jeden z czytelników `Kuriera Lubelskiego` i to pokazuje nam, jak głębokie różnice kulturowe istnieją nawet między geograficznie bliskimi społecznościami.To pięknie ilustrowane kompendium zawiera wiele cennych informacji zarówno na temat grzybów jadalnych, jak i trujących oraz mnóstwo sprawdzonych przepisów.Dowiemy się z niego jak grzyby zbierać, jak je suszyć, marynować i mrozić oraz jak przygotowywać z nich smakowite potrawy.
od 12.88 zł Zobacz oferty w 1 sklepie
-
Wielka księga kucharska. Gotujemy w domu. - Chuck Williams, K...
Wydanie 2011r.Oprawa twarda.Strony 640.Format 20,0x25,5cm.
od 39.07 zł Zobacz oferty w 1 sklepie
-
Apetyczna panna Dahl - Sophie Dahl
Wyrosłam w rodzinie prawdziwych smakoszy, a gotować zaczęłam, kiedy już umiałam utrzymać łyżkę w ręce. Książka "Apetyczna panna Dahl" zawiera setkę moich ulubionych przepisów na każda porę roku, a na dokładkę opowieści o perturbacjach i podróżach, które mnie do nich natchnęły. Od letnich duszonych warzyw o cytrynowym aromacie po przypieczone na chrupiąco placki oraz sałatki i zupy na wczesnojesienne ciepłe dni, dekadenckie desery i ciasta, które pamiętam z kuchni mojej babci Gee-Gee - obfite, ale zrównoważone posiłki stworzone na cześć prostej przyjemności jedzenia.
od 44.15 zł Zobacz oferty w 1 sklepie
-
Białe wino - Andre Domine
wyd. Olesiejuk Sp. z o.o.
od 11.97 zł Zobacz oferty w 1 sklepie
-
Wypiekanie chleba. Krok po kroku. - Lepard Dan, Whittington Ri...
Wydanie 2012r.Oprawa broszurowa.Strony 160.Format 16,5x21cm.Jeśli masz ochotę na samodzielnie upieczony chleb z jabłkami, ziemniakami i rozmarynem, kaszą manną, czosnkowy czy z serem roquefort i orzechami włoskimi, ta książka jest właśnie dla Ciebie! Dowiesz się z niej, jak tradycyjnymi metodami i z wykorzystaniem najlepszych składników upiec wiejskie pieczywo na zakwasie, klasyczne francuskie bagietki, włoską focaccię, pikantne bochenki z przyprawami i kuszące słodkie bułeczki. Wszystkie techniki i etapy prac (od robienia zakwasu, wyrabiania ciasta aż po kształtowanie bochenków, bułek i rogali) dokładnie opisano i zilustrowano. Kolorowe fotografie pieczywa świeżo wyjętego z piekarnika zachęcają do tego, by natychmiast zabrać się do pieczenia!
od 7.45 zł Zobacz oferty w 1 sklepie
-
Szybka kuchnia. - Praca zbiorowa
Wydanie 2011r.Oprawa twarda.Strony 200.Format 21,5x30,0cm.
od 35.24 zł Zobacz oferty w 1 sklepie
-
Grzyby - leśne skarby na naszym stole. - Grzegorz Sieczkowski
Wydanie 2011Oprawa broszurowaStrony 200Format 12x22 cm"Sprawa jest prosta - świat się dzieli na mikrofilów i mikrofobów, czyli inaczej mówiąc grzybofilów i grzybofobów. Pierwsi prezentują ludy zbierające i jedzące grzyby, drudzy- ludy obawiające się grzybów i podchodzące do nich z wielką nieufnością. Oczywiście w czasach, gdy na świecie dominuje kuchnia "fusion", podziały nie są tak czytelne jak kiedyś, jednak bez trudu można nadal stwierdzić jak biegnie linia podziału. No, przynajmniej w tak ważnej kwestii jak stosunek do jedzenia i zbierania grzybów. Nasi czytelnicy z pewnością należą do rodziny grzybojadów i z myślą o Nich właśnie ta książka została przygotowana."
od 11.82 zł Zobacz oferty w 1 sklepie
-
Odkrywanie smaku. - Kondrat Marek, Woźniak Adam, Wątor Pawe...
Wydanie 2011r.Oprawa twarda.Strony 192.Format 21,5x27,5cm.Stale staramy się usprawniać rytm życia, a liczba spraw do załatwienia zmusza nas do nieustannego i szybkiego podejmowania decyzji. Jak ocalić własne emocje i spróbować zachować spokój? Pragniemy chronić własną przestrzeń, z uwagą dokonywać przemyślanych wyborów, i choć na chwilę powstrzymać tempo. Ta książka ma być właśnie takim przystankiem, krótką chwilą dla siebie i bliskich, pomysłem na miłe spędzenie czasu.
od 31.07 zł Zobacz oferty w 1 sklepie
-
Austria jest piękna! Przewodnik kulinarny. - Mirosław Drewni...
Wydanie 2011r.Oprawa twarda.Strony 156.Format 24,5x24,5cm.Austria słynie z alpejskich lodowców, Mozarta i eleganckich restauracji, w których podaje się najlepszą w Europie kawę. Podróż po kraju, który uwodzi krajobrazami, zabytkami i imprezami światowej rangi, dostarcza niezapomnianych wrażeń, a smaczna kuchnia oraz poziom usług gastronomicznych zachwycają nawet najbardziej wyrafinowane gusta.Album Austria jest piękna! to przewodnik po kulturze i kuchni tego niewielkiego naddunajskiego kraju. Książka zawiera ciekawe informacje o austriackich regionach i ich kulinarnych tradycjach oraz przepisy na mnóstwo prostych, popularnych potraw oraz wiele nowatorskich dań. Całość uzupełniają wspaniałe zdjęcia krajobrazów i potraw.
od 9.15 zł Zobacz oferty w 1 sklepie
-
Kuchnia polska. Zbiór pomysłów na wyśmienite potrawy. - Pr...
Wydanie 2011r.Oprawa twarda.Strony 384.Format 21,0x28,5cm.
od 28.81 zł Zobacz oferty w 1 sklepie
-
Encyklopedia kulinarna. Ciasta. - Iwona Czarkowska
Wydanie 2011r.Oprawa twarda.Strony 256.Format 21,0x28,5cm.
od 29.70 zł Zobacz oferty w 1 sklepie
-
Ziemniaki. Kuchnia smakosza. - Mangold Matthias F.
Wydanie 2011r.Oprawa broszurowa.Strony 142.Format 19x22cm.Urozmaicone przepisy. Szybkie potrawy na co dzień lub dania specjalne będące rozkoszą dla podniebienia -na każdą okazję odpowiedni przepis. Cenne informacje. Regionalne gatunki, prosto z pola lub ogrodu, różnorodne zastosowania fenomenalnych bulw. Pewny sukces. Kto zna się na rzeczy, próbuje stworzyć coś własnego -w atmosferze relaksu i z pasją odkrywcy.
od 24.00 zł Zobacz oferty w 1 sklepie
-
Sztuka koktajlu - Alexander Miksovic
Książka niezbędna wszystkim miłośników koktajli i napojów alkoholowych. Znajdziesz tu wszystkie najbardziej znane i popularne drinki i koktajle na świecie. Oprócz dokładnych instrukcji do pracy za barem zarówno domowym, jak również profesjonalnym, każdy przepis opatrzoy jest kolorowym zdjęciem
od 12.71 zł Zobacz oferty w 1 sklepie
-
Smakowite dania na rodzinne spotkania REA - Zuzanna Wiciejowsk...
Coraz więcej osób rezygnuje z jedzenia mięsa, jeśli nie na stałe, to przynajmniej w okresie letnim. Aby dostarczyć organizmowi wszystkich potrzebnych do życia składników, należy przygotowywać smaczne i w pełni wartościowe posiłki z innych, niż mięso produktów.Przepisy zawarte w tej książce, w większości pochodzące z kuchnni francuskiej, dostarczą Państwu pomysłów na proste i łatwe do wykonania potrawy niezajmujące przy tym zbyt wiele czasu, niewymagające dużego wysiłku, ani wysokich umiejętności. Ich tajemnica polega m.in. na tym, że łączy się w nich zręcznie różne produkty i przyprawy, co w efekcie pozwala sporządzić nieskomplikowane, ale niezwykle apetyczne i smaczne potrawy.W pierwszej części książki znajdują się przepisy na "małe dania". Są to potrawy nadające się na drugie śniadanie, lunch, podwieczorek lub lekką kolację.Następny dział to sałatki, które mogą stanowić samodzielne danie lub dodatek do innych potraw.Zupy oryginalne i pomysłowe, bowiem smaczna zupa jest zwykle ważnym elementem posiłku.Wbrew pozorom nie jest to książka tylko dla jaroszy i wegetarian, ponieważ każda z potraw przygotowanych według podanych przepisów, może być również wspaniałym dodatkiem i uzupełnieniem dań z mięsa.
od 5.06 zł Zobacz oferty w 1 sklepie
-
Kucharz małej gastronomii. Testy przygotowujące do egzaminu ...
Zbiór zestawów przygotowujących do egzaminu potwierdzającego kwalifikacje zawodowe. Zbiór zawiera 10 zestawów przygotowujących do egzaminu potwierdzającego kwalifikacje zawodowe w zawodzie kucharz małej gastronomii. W skład każdego z zestawów wchodzi: 50 zadań testowych, sprawdzających wiadomości i umiejętności właściwe dla kwalifikacji w zawodzie kucharz małej gastronomii, 20 zadań testowych sprawdzających wiadomości i umiejętności związane z zatrudnieniem i działalnością gospodarczą, 1 zadanie praktyczne.
od 13.59 zł Zobacz oferty w 1 sklepie