-
W mojej francuskiej kuchni - Loomis Susan Herrmann
Miedziane rondle wiszą nad kuchnią, tymianek i rozmaryn rozsiewają swój zapach w ogrodzie, a boulangerie jest otwarta każdego dnia w tygodniu. I jak tu nie kochać francuskiej prowincji i francuskiego jedzenia? Dwadzieścia lat temu Amerykanka Susan Loomis dała się temu uwieść i zamieszkała wraz z rodziną w niewielkiej miejscowości Louviers w Normandii. Opowiadając o swoich sąsiadach i przyjaciołach, ich tradycjach i zwyczajach, odziedziczonych po przodkach i pięknie kultywowanych przez młode pokolenia, Susan ukazuje wyjątkowość francuskiego posiłku, który w 2010 roku trafił na listę dziedzictwa kulturowego UNESCO, opowiada o wrodzonej Francuzom sztuce doboru najlepszych składników na obiad czy kolację, fenomenie sałaty w codziennym menu, bezgranicznej miłości do sera i wina, o czystej, a nie grzesznej (!), przyjemności, jaką daje zjedzenie deseru, doskonałości francuskiego pieczywa i niemarnowaniu resztek, niezbędnym wyposażeniu francuskiej kuchni, a także niewzruszonym sentymencie do smaków dzieciństwa. Uzupełnieniem tej pełnej ciepła opowieści o francuskim stylu życia w aspekcie kulinarnym są objaśnienia 12 podstawowych technik gotowania i pieczenia oraz kilkadziesiąt prostych a smakowitych przepisów na francuskie dania zaczerpniętych prosto od sąsiadów. Spróbujcie tylko pot-au-feu według przepisu miejscowego rzeźnika, albo czekoladowo-malinowej tarty Baptiste`a Bourdona, dostawcy warzyw na lokalny targ. I nie krępujcie się poprosić o dokładkę! To uwodzicielskie połączenie przepisów, opowieści i porad, którymi Susan dzieli się z nami w swej pełnej słońca kuchni. Niewiele osób rozumie francuską kuchnię tak dobrze jak ona, i jeśli naprawdę chcecie dowiedzieć się, na czym polega uczciwe francuskie gotowanie - bez dużego wysiłku, a ze wspaniałymi efektami - znajdziecie w tej książce doskonały przewodnik po tym świecie. David Lebovitz
od 24.78 zł Zobacz oferty w 1 sklepie
-
Zniszcz te kilogramy - Magdalena Makarowska
Spodnie znowu za ciasne? Prawie nie jesz, a wciąż nie schudłaś? Mama krzyczy, że się głodzisz, a koleżanki wciąż wyglądają lepiej niż Ty? Nie tędy droga! Zniszcz te kilogramy, ale nie niszcz siebie, bo to najcenniejsze, co masz ;-)Odchudzanie nie musi oznaczać głodu, połykania wacików, magicznych pigułek z internetu ani larw tasiemca. Dzięki tej książce zniszczysz kilogramy, nie niszcząc własnego zdrowia i dobrego nastroju. Będziesz najedzona, nauczysz się przygotowywać sobie samodzielnie posiłki (mama będzie z Ciebie dumna!), zrozumiesz, w jaki sposób dbać o zdrowie i urodę bez drastycznych wyrzeczeń, a efekt przerośnie Twoje oczekiwania! Dzięki smakowitym prostym przepisom oprócz wymarzonej wagi będziesz cieszyć się piękną skórą, twoje włosy odzyskają elastyczność, a oczy blask. Zamiast myśleć o tym, że jesteś głodna, zaczniesz myśleć, że jesteś piękna! Każda z nas jest. Tylko to pokaż!
od 16.88 zł Zobacz oferty w 1 sklepie
-
Specjały kuchni domowej czyli kluski pierożki racuchy i nale...
Nie ma takiego gotowego dania, które zastąpiłoby smak przygotowanych w domu placków, pierogów, racuchów, naleśników. Z tą myślą wybraliśmy dla Państwa potrawy, które w naszej kulinarnej tradycji zajmują ważne miejsce, bo są wyjątkowo polskie i pyszne - 164 sprawdzone przepisy na kluski, placki, racuchy, naleśniki, pierogi, knedle, czyli prawdziwe domowe specjały.
od 8.17 zł Zobacz oferty w 1 sklepie
-
Ulubione dania z grilla - Praca zbiorowa
Książka zawiera najciekawsze pomysły na ulubione specjały z grilla, które oczarują gości podczas przyjęć na świeżym powietrzu. Proponuje przepisy nie tylko na pyszne kiełbaski i różne rodzaje mięsa, ale także na wyśmienite ryby oraz owoce morza. Ponadto znajdują się tu pomysły na dania bezmięsne oraz na sałatki, które znakomicie komponują się z potrawami z grilla.
od 13.84 zł Zobacz oferty w 1 sklepie
-
Dzieci gotują. Ulubione przepisy - Praca Zbiorowa
Z tą książką dzieci polubią gotowanie i przekonają się, że nie jest ono trudne. Wystarczy tylko niewielka pomoc dorosłych. Można tu znaleźć przepisy na ulubione dziecięce potrawy, takie jak: pizza, klopsiki, babeczki, koktajle.
od 23.82 zł Zobacz oferty w 1 sklepie
-
Kaszomaniak - Wanda Jackowska
Wanda Jackowska, z wykształcenia bibliotekarka i polonistka, z zawodu dziennikarka, jest wielbicielką kuchni lekkiej i niskokalorycznej. W swoich poradnikach kulinarnych promuje potrawy, które można szybko przyrządzić ze świeżych, łatwo dostępnych produktów z niewielką ilością tłuszczu. Była autorką i prezenterką telewizyjnych programów poradnikowych, w tym popularnego magazynu kulinarnego "Gotowanie na ekranie" emitowanego przez ponad 10 lat na antenie TVP.Drobne ziarenka - ogromna siła! Kasza nie musi być ani nudna, ani mdła. Kilka pomysłowych dań może zrewolucjonizować jej miejsce w Twojej kuchni. A warto, bo każdy rodzaj kaszy to inna moc błonnika, wartości odżywczych i niewielka liczba kalorii. Kasze są sycące, pożywne, niedrogie i smakowo bardzo różnorodne. Jeśli do gryczanej lub jęczmiennej dodamy sos i ulubione przyprawy, to uzyskamy iście królewskie danie. W Kaszomaniaku znajdziemy potrawyz komosą ryżową, amarantusem, kaszą gryczaną, jaglaną, kukurydzianą, również pęczakiem, kaszą jęczmienną, bulgurem i kuskusem, a także najważniejsze wiadomości o każdej z kasz. Bezglutenowcy także wybiorą coś dla siebie. Wypróbuj kaszowe zapiekanki, krokiety, kotlety, krupnik i... To jest pyszne!
od 19.61 zł Zobacz oferty w 1 sklepie
-
Spiżarniane przetwory. Domowy wyrób. - Eleonora Trojan
Smażąc konfitury, smakując dżemy i galaretki wędruję myślą do lat dziecięcych, które kojarzą mi się z pachnącym sianem i ukwieconym sadem. Pamiętam "wiejskie cukierki" tj mieszankę suszonych owoców: były to śliwki mirabelki bez skórki, wiśnie, czereśnie i morele. Chciałabym, aby wszystkie dzieci mogły jeść takie słodycze, dlatego prosę - zapewnijcie im takie niezapomniane smakowe wspomnienia.
od 28.07 zł Zobacz oferty w 1 sklepie
-
Karol Strasburger - apetyt na życie - Strasburger Karol
Książka Apetyt na życie, czyli kuchnia pełna wspomnień to sentymentalna podróż przez życie popularnego i cenionego aktora, Karola Strasburgera. To wzruszające wspomnienia z dzieciństwa spędzonego w podwarszawskim Konstancinie i na Saskiej Kępie, pierwszych fascynacji sportowych, czasów nauki w szkole morskiej oraz studiów w szkole teatralnej. Opowieści przeplatają odziedziczone po słynnych przodkach i wypróbowane przez autora przepisy kulinarne. W książce znajdziemy ciekawe wątki dotyczące wakacyjnych podróży Karola Strasburgera, uroków kuchni śródziemnomorskiej, zamiłowania do koni, nart i tenisa ziemnego oraz fragmenty poświęcone pracy w teatrze i na planie filmowym. Autor zaprasza nas na prawdziwą wspomnieniową ucztę.
od 28.86 zł Zobacz oferty w 1 sklepie
-
Domowy wyrób. Smakowite zupy, buliony, polewki. - Kozłowska ...
Znane już były 5000 lat temu w Mezopotamii, stamtąd sztuka ich przyrządzania dotarła do Egiptu, a następnie do Grecji i Rzymu. W średniowieczu zupa była podstawowym pożywieniem ludzi ubogich. Przyrządzano ją zazwyczaj z gotowanego na wodzie chleba z niewielką ilością warzyw i dodatkiem ziół. Takie też są przepisy na zupy zawarte w tej książce - proste a zarazem zdrowe. Pełne witamin, pożywne, a jednocześnie proste w przygotowaniu.
od 16.46 zł Zobacz oferty w 1 sklepie
-
Ewa gotuje. Szybko. - Ewa Wachowicz
Wydanie 2010r. To już trzecia tego typu pozycja autorstwa Miss Polonia 1992. Do kogo jest adresowana nowa książka?- Spotkania, konferencje, setki telefonów. Po prostu urwanie głowy! Żyjemy w biegu, więc na jedzenie nie ma czasu... Dlatego moją kolejną, trzecią już książkę napisałam z myślą o "zabieganych" - mówi Ewa Wachowicz, producentka telewizyjna i autorka programów poradnikowo-kulinarnych. - Podpowiadam w niej, co jeść, by nie spędzać w kuchni wielu godzin, a jednocześnie gotować smacznie, zdrowo i nowocześnie, czerpiąc przy tym z naszej bogatej kulinarnej tradycji.W książce pod tytułem "Ewa gotuje - szybko" znajdziemy przepisy zarówno na potrawy kuchni światowej, przywiezione przez autorkę z różnych zakątków świata, jak i receptury z rodzinnego domu pani Ewy. Będą też przepisy podpatrzone u przyjaciół i znajomych, na przyjęciach i w restauracjach, a także nadesłane przez miłośników kulinarnego talentu Ewy Wachowicz.Wszystkie przepisy pochodzą z programu "Ewa gotuje", emitowanego przez TV Polsat od grudnia 2007 r.
od 29.59 zł Zobacz oferty w 1 sklepie
-
Domowe wypieki. Ciasta, desery, domowe pieczywo. - Praca zbior...
Wydanie 2012r.Oprawa broszurowa.Strony 64.Format 16,5x23,5cm.
od 4.35 zł Zobacz oferty w 1 sklepie
-
Dania mięsne. Obiady, potrawy z grilla, domowe wędliny. - Pr...
Wydanie 2012r.Oprawa broszurowa.Strony 64.Format 16,5x23,5cm.
od 4.35 zł Zobacz oferty w 1 sklepie
-
Domowe przetwory. Weki, marynaty, konfitury, dżemy. - Praca z...
Wydanie 2012r.Oprawa broszurowa.Strony 64.Format 16,5x23,5cm.
od 4.35 zł Zobacz oferty w 1 sklepie
-
Domowy wyrób - Tradycyjne przyprawy, zioła - Eleonora Trojan
Stylizowany na starodruk, pięknie wydany przewodnik po ziołach, który powinien znaleźć się w każdym domu! Znalazły się w nim opisy roślin, rady dotyczące ich zbierania, suszenia i przechowywania, informacje osposobie uprawy i przede wszystkim znakomite uwagi pozwalające samodzielnie przyrządzać aromatyczne ziołowe mieszanki. Dla zdrowia, urody i smaku - cóż bowiem warta byłaby najlepsza potrawa bez szczypty starannie skomponowanych ziół?
od 16.46 zł Zobacz oferty w 1 sklepie
-
Gotowanie na parze i w parowarze. Podróże kulinarne z Małgo...
Powyższa publikacja przeznaczona dla ludzi dbających o zdrowy tryb życia.Ciekawe przepisy na przygotowanie potraw z mięsa , ryb, owoców oraz warzyw.
od 4.76 zł Zobacz oferty w 1 sklepie
-
Zielone sałatki - Praca zbiorowa
Niebanalne i pożywne, lekkie i smaczne, a przede wszystkim szybkie i proste propozycje na świeże połączenia warzyw i owoców. Sałatki są lubiane przez wszystkich, to zasługa ich uniwersalności. Mogą być pełnowartościowym daniem obiadowym, przystawką, dodatkiem do głównego dania lub deseru. Są smaczne, kolorowe, apetyczne i zdrowe, a ich różnorodność zależy tylko od wyobraźni. W książce proponujemy 160 przepisów na niebanalne, kolorowe sałatki warzywne, z makaronem, ziemniaczane, w połączeniu z rybą lub paseczkami mięsa. Sałatki naprawdę wyjątkowe. Wyśmienite.
od 9.26 zł Zobacz oferty w 1 sklepie
-
Jedz i buduj mięśnie - Praca zbiorowa
Nawet najbardziej intensywny trening nie sprawi, że rozbudujesz muskulaturę i spalisz nadmiar tkanki tłuszczowej, jeśli nie będzie poparty odpowiednią dietą. A ta wcale nie musi być katorgą dla kubków smakowych i prowadzić do recesji twoich umiejętności kulinarnych! Zapomnij o codziennym przygotowywaniu piersi z kurczaka i brokułów gotowanych na parze i pakowaniu ich do pudełka, żeby w odpowiednim momencie wcisnąć je w siebie wbrew protestom organizmu! Ta dieta może być smaczna, zróżnicowana, a potrawy proste i zarazem niepozbawione finezji. Nie musisz też funkcjonować ze szczegółowym, żywieniowym "rozkładem jazdy" w ręku. Jak długo byłbyś w stanie to wytrzymać? Zamiast tego poznaj ogólne zasady żywienia wspomagającego przyrost masy mięśniowej i spalanie tłuszczu. Pozwolą ci one wyrobić właściwe nawyki. A gdy już będziesz wiedział, "z czym to się je", udaj się do kuchni i, korzystając z ponad 60 przepisów zawartych w tej książce naucz się przygotowywać przysmaki z drobiu, ryb i owoców morza, czerwonego mięsa oraz nabiału. Dowiedz się też, jak stosować suplementy. Przekonaj się, że trening siłowy zaczyna się w kuchni, a rozpoczęcie diety wcale nie musi oznaczać wypatrywania tęsknym wzrokiem jej końca.
od 16.18 zł Zobacz oferty w 1 sklepie
-
Kuchnia Polska - wersja włoska - Rafał Jabłoński
Książka kucharska o polskiej tradycyjnej kuchni po włosku. Wstęp zawiera rys historyczny polskiej kuchni, a środki 60 potraw z przepisami.
od 15.36 zł Zobacz oferty w 1 sklepie
-
Kuchnia Polska - wersja portugalska - Rafał Jabłoński
Książka kucharska o polskiej tradycyjnej kuchni po portugalsku. Wstęp zawiera rys historyczny polskiej kuchni, a środki 60 potraw z przepisami.
od 15.36 zł Zobacz oferty w 1 sklepie
-
Kuchnia Polska - wersja polska - Rafał Jabłoński
Książka kucharska o polskiej tradycyjnej kuchni. Wstęp zawiera rys historyczny polskiej kuchni, a środki 60 potraw z przepisami.
od 15.36 zł Zobacz oferty w 1 sklepie
-
Kuchnia Polska - wersja niemiecka - Rafał Jabłoński
Książka kucharska o polskiej tradycyjnej kuchni po niemiecku. Wstęp zawiera rys historyczny polskiej kuchni, a środki 60 potraw z przepisami.
od 15.36 zł Zobacz oferty w 1 sklepie
-
Kuchnia Polska - wersja hiszpańska - Rafał Jabłoński
Książka kucharska o polskiej tradycyjnej kuchni w języku hiszpańskim. Wstęp zawiera rys historyczny polskiej kuchni, a środki 60 potraw z przepisami.
od 15.36 zł Zobacz oferty w 1 sklepie
-
Kuchnia Polska - wersja francuska - Praca zbiorowa
Współczesna kuchnia polska to wynik wielowiekowej tradycji kulinarnej, na którą wpływ miało wiele czynników. Jednym z nich było położenie i wynikający z tego zasób dostępnych, w tej szerokości geograficznej, surowców. Liczne lasy od wieków dostarczały grzybów, jagód, malin i miodu, a żyzne ziemie płodów rolnych, takich jak: zboża, groch, kasze, mięso i mleko. Te i inne dostępne surowce przetwarzane były w kuchni na różne sposoby, a podniebienie dawnych Polaków decydowało o wyborze z dostępnego asortymentu ulubionych dań. Dlatego kuchnia średniowieczna obfitowała w mięsa, ryby oraz kasze, które były dodawane wówczas prawie do każdego dania.
od 15.36 zł Zobacz oferty w 1 sklepie
-
Kuchnia Pałucka - Krzysztof Leśniewski
Czornina z owijonkami, drożdżok z rabarbarym, zupa chlebowa, zupa z korbola, gomółki te potrawy to zaledwie przedsmak bogactwa tradycyjnej kuchni Pałuk. Kulinarne dziedzictwo tego, położonego między Pomorzem, Kujawami a Wielkopolską regionu intryguje i smakuje!Kuchnia Pałucka to zbiór ponad 150, wzbogaconych zdjęciami, przepisów. Krzysztof Leśniewski przewertował dziesiątki starych książek kucharskich i rozmawiał z regionalnymi gospodyniami. Zebrane przepisy wypróbował w praktyce, m.in. gotując podczas licznych regionalnych wydarzeń.Każda z potraw doczekała się również zdjęcia. Stare receptury zostały dostosowane do współczesnych warunków (niegdyś przepisy były raczej ogólnymi wskazówkami, dziś oczekujemy bardziej precyzyjnych instrukcji).Starając się podtrzymywać tradycję sezonowości w kuchni, autor pogrupował przepisy według czterech pór roku pozwala to na czerpanie kulinarnych inspiracji i sięganie po receptury, które w danym okresie roku można przyrządzić z najzdrowszych i najłatwiej dostępnych składników. Przepisy wzbogacają opisy regionalnych zwyczajów i obrzędów.
od 33.94 zł Zobacz oferty w 1 sklepie
-
Dieta na twoich zasadach - Tara Stiles
Stwórz własne zasady. Złam własne zasady. "Jedzenie ma być jedną z największych przyjemności w życiu. Jemy na spotkaniach towarzyskich i rodzinnych. Jemy jako społeczność. Jemy z przyjaciółmi, ukochanymi i w samotności. Jemy dla energii i dla zabawy. Jemy, by świętować. Jemy, kiedy nadchodzi czas posiłku. Jemy codziennie, kilka razy w ciągu dnia." - Tara Stiles W książce Dieta na twoich zasadach trzy życiowe umiejętności - jak poruszać swoim ciałem, jak uspokajać swój umysł oraz jak się odżywiać - stają się niezwykle proste, osiągalne, a nawet ekscytujące. Potrzebujesz tylko maty do jogi, pufy i kuchni. Z Tarą w roli przewodniczki i opiekunki robienie tego, co właściwe, jest przyjemne, łatwe i wręcz nieuniknione. Nie ma oceniania, poprawiania, zmartwień, stresu, obowiązkowego celu ani właściwej drogi. Wszystko, czego potrzebujesz, by znaleźć drogę do fantastycznego, pełnego energii życia, jest w tobie. Zestawy ćwiczeń, joga, medytacja, gotowanie - to wszystko tylko pomaga ci pozostać w kontakcie ze sobą. Celem jest zadbanie o siebie, byś mogła przeżywać pełne znaczenia radosne życie. Przestań zmagać się z nadwagą, niskim poziomem energii, niezadowoleniem ze swojego wyglądu, złością i stresem. Stwórz przestrzeń, w której będziesz odpoczywać, żyć swobodnie i znajdować radość z bycia sobą. To będzie wspaniała przygoda! Jest tylko jedna droga do zdrowia - twoja własna! O autorce: Tara Stiles - nazwana "jogową buntowniczką" przez "New York Timesa" założycielka i właścicielka studia Strala, które uczy systemu poruszania pobudzającego do wolności i powszechnie znanego jako bezpretensjonalne, otwarte na wszystkich i bezpośrednie podejście do jogi i medytacji. Artykuły o Tarze opublikował "New York Times", "The Times of India", brytyjski "The Times" oraz "Dagens Nyheter", pisało o niej także wiele znaczących krajowych i międzynarodowych czasopism. Tara jest projektantką i twarzą linii Reebok poświęconej jodze oraz autorką dwóch bestsellerów: Slim Calm Sexy Yoga oraz Yoga Cures. Nagrała kilka DVD we współpracy z Jane Fondą, Deepakiem Choprą, Tią Mowry, Brooklyn Decker i magazynem "ELLE". Ponadto Alliance for a Healthier Generation (Sojusz dla Zdrowszego Pokolenia), inicjatywa Billa Clintona walcząca z dziecięcą otyłością, zaangażowała Tarę w pomoc w promowaniu swojej działalności w ponad 21 tysiącach szkół biorących udział w programie. Jane Fonda nazwała Tarę "nową twarzą fitnessu", a magazyn "Vanity Fair" określił ją jako "najfajniejszą instruktorkę jogi wszech czasów".
od 45.58 zł Zobacz oferty w 1 sklepie
-
Masterchef Junior - Praca zbiorowa
Mogłoby się wydawać, że obsadzenie dzieci w roli kucharzy nie jest najlepszym pomysłem. Ta teza nie znajduje potwierdzenia w przypadku małych bohaterów programu "MasterChef Junior". Młodzi, bardzo młodzi kucharze z olbrzymią pasją i równie wielkim zaangażowaniem przygotowują potrawy, które wzbudzają podziw profesjonalistów. Pieką babkę bananową, budują buraczaną wieżę, serwują chałwę w trzech odsłonach, na język kulinarny przekładają smak lata! Swoją pasją zarażają innych, wśród których są również ich rówieśnicy. Udowadniają, że można świetnie się bawić i zawierać przyjaźnie nie tylko w piaskownicy czy na boisku, ale także w otoczeniu akcesoriów kuchennych. W tej książce przedstawiamy przepisy małych mistrzów patelni, chochli i miksera. Z pewnością zachęcą one zarówno dorosłych, jak i młodych fanów gotowania do eksperymentowania w świecie smaków i zapachów!
od 28.64 zł Zobacz oferty w 1 sklepie
-
Oliwa różne rodzaje oliwy i jej zastosowania - Lofthouse Tin...
Wydanie 2008 oprawa miękkaformat 14.5x20.5 cm stron 160 Oliwa już od czasów starożytnych, kiedy po raz pierwszy została wytłoczona w krajach basenu Morza Śródziemnego, pozostaje jednym z najcenniejszych naturalnych produktów. W niniejszej książce znaleźć można wszelkie informacje potrzebne do wykorzystania licznych kulinarnych i zdrowotnych zalet oliwy. Poczynając od tajników wyboru odpowiedniej odmiany oliwy, po jej zastosowania w pielęgnacji urody i leczeniu schorzeń, odkrywa przed czytelnikami zaskakującą uniwersalność tego produktu, prezentując dokładny przegląd dostępnych gatunków oliwy oraz liczne sposoby ich wykorzystania. Książka wyjaśnia, dlaczego ten np. zielono-złocisty ekstrakt z gorzkich owoców drzewa oliwnego jest od tak dawna niezwykle ceniony na całym świecie. Książka zawiera także smakowite przepisy kulinarne.
od 18.08 zł Zobacz oferty w 1 sklepie
-
Gotuj z fantazją 2 - Salzer Sabine, Dickhaut Sebastian
Jak ugotować pyszny sos do makaronu? Co można zrobić z imbirem? Czy da się piec w temperaturze 80 stopni C? A może ktoś miałby ochotę jeszcze na słoiczek domowego sosu chili? "Gotuj z fantazją 2" daje odpowiedzi na wszystkie te pytania i wiele innych: rzeczowo, przystępnie, dowcipnie. Coś dla siebie znajdą tu zarówno początkujący, jak i bardziej zaawansowani kucharze. Radzimy, jak robić zakupy, przygotowywać składniki, doprawiać potrawy i nakrywać do stołu. No i oczywiście, podajemy ponad 100 świetnych przepisów - tradycyjnych i nowoczesnych, bo chodzi o to, żeby gotowanie po prostu sprawiało przyjemność. Nic więcej.
od 33.99 zł Zobacz oferty w 1 sklepie
-
Kuchnia orientalna - Dopp Elisabeth, Willrich Christian, Rebbe...
Untitled documentWyczaruj w okamgnieniu orientalne smakołyki dla przyjaciół, gości i dla siebie. Falafel czy mezze, drób w wodzie pomarańczowej czy miętowa jagnięcina, ryby z tahiną, arabska moussaka, królewska sałatka owocowa czy rożki kokosowe - sto przepisów kulinarnych pozwoli oczarować biesiadników
od 21.21 zł Zobacz oferty w 1 sklepie
-
Tradycyjna kuchnia pomorsko - wielkopolska - Zbigniew Przybyla...
Tradycyjna kuchnia pomorsko - wielkopolska to pozycja wydana przez Zysk i s-ka. Zylce, ajntopy, jarmuże, zuptówki, kluchy z kaspusta, parzychy, rosoły z nudlami, czerniny, gapie zupy, dukane pyry, poliwki, golce to tylko nieliczne potrawy, które nieodłącznie można kojarzyć z kuchnią pomorsko-wielkopolską. Co zaś one oznaczają dokładnie, jak je przygotowywano, kiedy je jadano, jakie obrzędy były z nimi związane (zwłaszcza w nawiązaniu do świat wielkanocnych), tego właśnie czytelnicy mogą się dowiedzieć z tej książki.Zapewne dla wielu lektura będzie połączona z powrotem pamięcią do czasów dzieciństwa, które najczęściej jawi się jako okres bardzo radosny. Obrazki z młodości w takiej formie niekiedy towarzyszą nam przez całe życie i. co więcej, często są to te zdarzenia, które dzieją się w kręgu kuchni. W zasadzie nie ma się temu co dziwić, skoro dawniej znacznie silniej niż dzisiaj właśnie kuchnia zarówno w sensie dosłownym jako miejsce, jak i bardziej ogólnym łączącym się z obyczajami, obrzędami, była prawdziwym centrum życia. Tutaj przecież gromadziła się rodzina, tutaj gaworzyły ze sobą babcie i mamy odwiedzające się po sąsiedzku, tutaj koncentrowały się tak bardzo tajemnicze i zawsze ekscytujące zwłaszcza dzieci przygotowania do świąt, uroczystości rodzinnych, tutaj też można było dostać smakołyki, łakocie, nawdychać się najprzeróżniejszych aromatów, posmakować świeżo upieczonego ciasta, podejrzeć, co też babcie, mama czy gosposia wyczynia z najrozmaitszymi produktami, tutaj też, szczególnie jesienią i zimą, było przytulnie i ciepło, gdy wesoło buzował ogień w piecu.SPIS TREŚCI książki Tradycyjna kuchnia pomorsko - wielkopolskaOd WydawcyOd autoraZamiast wstępu, czyli o potrawach regionalnych i kuchennych obrazkach z dzieciństwaO smakołykach wielkanocnego stołu, szynce `spętanej" kiełbasami, babach z rodzynkami, sękaczach z kopy jaj, kuchach z wiadra mazurkach, święconce i zającu oraz dyngusowych przywoływkachO barwieniu jaj, prażnicy, szarych jajach, mącznych jajecznicach i koglach-moglachO ajntopach, zupach chlebowych, parzybrodzie, kwasie z kopytek, kapuścionce, zuptówkach, szabloku z zacierkami i brukwi na skopowinieO przednówkowych jarmużach, szpinakach, pospółkach, zacierkach z pazurów, słodkich zupkach, wiosennych zieleninach, sałacie z łopuchy, także o wojennych bambrzokach, kartoflach na kawie i dziadówachO powszednich poliwkach i zacirach, kluchach skubanych, pyzach pałuckich, pierogach z jagodami, naleśnikach z kompotem, prażusze z tatarki, gzikach, sarze i gomółkachO niedzielnych rosołkach, swojskich nudlach, smażonych karbonodach, pieczonym mięsie, kapuście szmurowanej, także o klopsach, fałszywym zającu, gołąbkach w białym sosie, kulajkach, zupie rakowej i zawiesistych sosachO zielonoświątkowym majeniu łabuziami i brzózkami, o majówkach, kulisie, maślonce, podpiwku, winku z modraków, słodkich podwieczorkach z kawą i puddingiem, święconych wianuszkach ziół, naparach z lipy, mięty i lekach z przykuchennej apteczki babuni, także o magii świętojańskiej, borówkach w cukrze i leguminach z poziomkamiO świętym chlebie, kuklach z wiśniami, sznytkach ze smalcem i cukrem, ruchaniakach i okrężnem, także o powszednich szturchanych kartoflach, krylkach ze sztypką, szarych i skubanych kluskach, golcach, kulajkach, plindzach, żandarze i zaklepańcachO śliwkach w occie, wiśniowych polewkach, apfelmusie, gruszkach w miodzie, kompocie z bani, ogórkach na prędkie użycie w śmietanie, zupie z gąsek, rydzkach z blachy, prawdziwkach duszonych i budyniu z grzybówO weselnych czerninach i kiszkach, kaczce z marmeladą, świętomarcińskim biciu gęsi, okrasach, półgęskach, brukwi na gęsinie, także o biciu świń, krwawych kiszkach, wurstzupie, skrzeczkach, kiełbasie w cebuli i głowie z grochemO toruńskich piernikach, katarzynkach, całuskach, brukowcach, pierniczkach domowych, wigilijnym karpiu w piwie, pomorskim śledziu, jagłach, kluskach z makiem, grochu z kapustą, zupie z brzadu, orzechach z marchwi i świątecznej dziczyźnieO zapustnych pomelkach, karnawałowych chruścikach, ruchankach i andrutach, powszednich sznekach z glancem, bibkach i balach z winem ze świętojanek oraz czarnych jagód, także o nalewkach i ajerkoniakach, pomorskich golonkach, nogach na ciepło, flakach, zylcach i sałatkachO Wielkim Poście, smakołykach ze śledzi, matjasach, rolmopsach, kulankach oraz rybich rosołach, kwaśnych i słodkich zupach, rybach prużonych i z rożynków; uklejach w occie, szczupakach ze słoniną, linach w kapuście, karasiach w sosie, sumach w qalacie, także o żurach, barszczach, kartoflach z olejem, burej fasoli i grochuZamiast podsumowania, czyli o kuchennym regionalizmie i o tym, dlaczego kuchnia naszych babć i dziadków była zdrowa i dlaczego na ją traktować jako prawdziwą nowoczesną `biokuchnię"PodziękowaniaSłownik niektórych regionalnych i dawnych wyrażeń. Objaśnienie dawnych miar i wag. Porównanie objętości i wagi produktów
od 21.97 zł Zobacz oferty w 1 sklepie