Kulinarne
Porównanie cen w KSIĘGARNIA, Książki oraz Kulinarne.
-
Wieprzowina - Anne Ridder
Untitled documentWieprzowina to nie tylko pieczony schab czy kotlet schabowy. Z dobrze przyrządzonej wieprzowiny przygotujesz pyszny codzienny obiad lub wykwintne potrawy na wyjątkowe okazje.W książce znajdziesz zarówno tradycyjne przepisy, jak i nowe, ale wypróbowane pomysły.Autorka o wieprzowinie wie wszystko. Zdradza nam tajniki swojej kuchni krok po kroku, dzieli się wiedzą i doświadczeniem. Z tej książki dowiesz się, jakie mięso wybrać, jak je przygotować, obsmażać, piec w piekarniku, smażyć na patelni, gotować i dusić, aby było soczyste, aromatyczne i pełne smaku. Poznasz 130 przepisów na dania z wieprzowiny. Dowiesz się, jak wzbogacać jej smak, łącząc z warzywami i owocami.Lubisz dania z wieprzowiny? Chcesz odkryć nowe smaki? Wypróbuj tradycyjne i nowoczesne przepisy kulinarne. Na co dzień i od święta
od 23.08 zł Zobacz oferty w 1 sklepie
-
Wina Hiszpanii - Sławomir Chrzczonowicz
Hiszpania to w ostatnich latach miejsce prawdziwej winiarskiej rewolucji. Poprawia się jakość win, zwiększa różnorodność oferty. Kolejne hiszpańskie regiony wchodzą do gry, proponując coraz to nowe wina. Czasami potężne i ekstraktywne, jak te z Ribera del Duero czy z Prioratu. Czasami rustykalne, trochę nieokrzesane, jak z Toro, czasami lekkie owocowe i rześkie, jak z Murcji czy Nawarry.Coraz częściej jednak ich jakość jest nie do podważenia.Sławomir Chrzczonowicz
od 8.76 zł Zobacz oferty w 1 sklepie
-
Wina i nalewki dla każdego - Teresa Stąpór
Miętówka, pieprzówka, cytrynówka... Któż z nas nie widział w babcinym kredensie stylowych karafek ze smacznymi, ziołowymi nalewkami o intensywnych kolorach? Któż z nas nie próbował na strychu, ukradkiem, w wielkiej tajemnicym, aromatycznego dziadkowego winka? Kogo z nas wreszcie nie wzmacniano i leczono nalewką czosnkową czy sokiem malinowym? To były czasy! Z pewnością warto i można chociaż w części do nich powrócić! Wystarczy trochę owoców, nieco ziół oraz cukru, duże szklane naczynie, sprawdzona receptura i szczypta słonecznych dni (uśmiechy też mile widziane). Prezentowana Państwu książka Teresy Stąpór Wina i nalewki dla każdego gwarantuje spełnienie tylko jednego, ale najważniejszego z powyższych warunków - zawiera znane od wieków, przez pokolenia doskonalone przepisy na niepowtarzalne w smaku, zapachu i barwie domowe nalewki oraz wina. Reszta należy do Państwa, a więc - do pracy!
od 10.77 zł Zobacz oferty w 1 sklepie
-
Wina i nalewki lecznicze - Barbara Jakimowicz-Klein
Nasze spiżarnie, a może i nawet piwnice kryją wiele przepisów na wyśmienite nalewki i wina domowe. Z reguły są to przepisy przekazywane z pokolenia na pokolenie. Innym razem są to eksperymenty domowników. Hobby wytwarzania niepowtarzalnych win i nalewek. Wino z porzeczek, czereśni, wiśni, nalewka z orzechówka i wiele innych przysmaków. A może wino z pieprzu lub z korzeni czerwonej papryki na uporczywy kaszel, orzechówka na schorzenia przewodu pokarmowego, a nalewka z dziurawca na dobry humor? Czy to jest możliwe? Oczywiście! Winami i nalewkami, które swój niepowtarzalny smak i aromat zawdzięczają owocom, ziołom i korzennym przyprawom, można się nie tylko delektować, ale i łagodzić wiele dolegliwości. Przyprawy ziołowe są bowiem nieocenione we wspomaganiu leczenia różnych schorzeń oraz w ich profilaktyce. Są one skarbnicą mikroelementów, soli mineralnych i witamin, niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Dlatego warto je wykorzystać, przyrządzając pokrzepiające, wzmacniające, uzdrawiające duszę i ciało wina, nalewki, a także oleje i octy. Barbara Jakimowicz-Klein podaje w swojej książce nie tylko receptury łatwych do wykonania domowym sposobem wyśmienitych trunków, ale i proste przepisy na ziołowe oleje i octy, podnoszące walory zdrowotne potraw, do których są dodawane. A zatem... Na zdrowie!
od 17.67 zł Zobacz oferty w 1 sklepie
-
Wina i nalewki ziołowe - Teresa Stąpór
Miętówka, pieprzówka, cytrynówka... Któż z nas nie widział w babcinym kredensie stylowych karafek ze smacznymi, ziołowymi nalewkami o intensywnych kolorach? Któż z nas nie próbował na strychu, ukradkiem, w wielkiej tajemnicy, aromatycznego dziadkowego winka? Kogo z nas wreszcie nie wzmacniano i leczono nalewką czosnkową czy sokiem malinowym? To były czasy! Z pewnością warto i można chociaż w części do nich powrócić! Wystarczy trochę owoców, nieco ziół oraz cukru, duże szklane naczynie, sprawdzona receptura i szczypta słonecznych dni (uśmiechy też mile widziane). Prezentowana Państwu książka Teresy Stąpór Wina i nalewki dla każdego gwarantuje spełnienie tylko jednego, ale najważniejszego z powyższych warunków zawiera znane od wieków, przez pokolenia doskonalone przepisy na niepowtarzalne w smaku, zapachu i barwie domowe nalewki oraz wina. Reszta należy do Państwa, a więc do pracy!
od 16.41 zł Zobacz oferty w 1 sklepie
-
Wina, likiery, soki owocowe własnego wyrobu - Heinrich Thonge...
Wydanie 2006 stron 120format 13x19 cmoprawa broszurowaUrodzaj owoców. Wspaniałe zbiory z własnego ogrodu lub zakupy na targu. Co zrobić by zachować na dłużej smak owoców, zapach lata? Poznaj wypróbowane, pewne i proste sposoby na domowy sok, wino lub likier. Zobacz i przeczytaj: Jak zrobić dobry sok na podwieczorek i na zimę: na zimno, po zamrożeniu czy na gorąco? Co warto wiedzieć, by sok był smaczny i zdrowy: jakie wybrać butelki i zamknięcia, ile dodać cukru i wody, co to jest kupażowanie, jak klarować, mieszać, nalewać do butelek. Jak zrobić pyszne domowe wino owocowe: z jakich owoców wino będzie najlepsze, jak otrzymać moszcz, jak obserwować i oceniać kolejne etapy i przebieg fermentacji, kiedy zakończyć proces, jak zlewać i przechowywać gotowe wino? Sposoby przygotowania octu z win owocowych. A na deser sztuka przygotowania likierów owocowych: z czego można zrobić likier, jakie dodatki warto dodać, jaki proces wyrobu likieru wybrać: z soków owocowych, nastawiane, z fermentacji owoców czy z wina owocowego.
od 16.09 zł Zobacz oferty w 1 sklepie
-
Winka nalewki i inne smakowitości - Zbigniew Ogrodnik
Pasikonik, Jagodzianka, Poranna rosa, Pszczółka, Łapanie niedźwiedzia... Cóż to za dziwaczny zbiór? Może bajki ...? Niezwykły koloryt, wspaniały aromat, niezapomniany smak. Dla niektórych to "niezbędnik każdego domu". I co istotne - można je mieć według własnego gustu i smaku. Jak mawiał Pawlak, sympatyczny bohater filmu "Sami swoi" - dobra nalewka w każdej domowej spiżarce być powinna - dla zdrowotności!
od 25.64 zł Zobacz oferty w 1 sklepie
-
Wino - Andre Domine
Kiedy kilka lat temu, uczestnicząc w Grand Jury podczas konkursu win z Roussillon, poznałem Andre Domine, nie przypuszczałem, że kiedyś będę brał udział w redakcji jego książki, w dodatku tej, którą parę miesięcy przed tym spotkaniem miałem okazję przeczytać w wersji francuskiej. Nie ukrywam, że wywarła na mnie wówczas spore wrażenie, przede wszystkim ze względu na ogrom zawartego w niej materiału i erudycję autora, a właściwie autorów, bo do tej gigantycznej pracy Andre zaprosił kilku równie kompetentnych współpracowników. Myślałem już wtedy o polskiej edycji, próbowałem zainteresować tematem kilka wydawnictw, także te, które książki o winach miały już w swoim dorobku, reakcja jednak była raczej niechętna. I tak temat - jak mi się wydawało - upadł. Powrócił dopiero teraz dzięki Wydawnictwu Olesiejuk, które postanowiło zaryzykować i udostępnić tę monumentalną książkę polskim czytelnikom. Jest to z pewnością pierwsza tak obszerna pozycja poświęcona winom na rynku polskim. Znacznie obszerniejsza niż Atlas win świata Hugh Johnsona i Jancis Robinson, zawierająca ogromną ilość informacji, czasami bardzo szczegółowych. (fragment wstępu)
od 92.91 zł Zobacz oferty w 1 sklepie
-
Wino i jedzenie. - Evan Goldstein
Wydanie 2011r.Oprawa broszurowa.Strony 292.Format 19,0x24,0cm.To najlepsza książka, dotycząca dobierania wina do potraw, jaką dotychczas czytałem. Obowiązkowa lektura dla wszystkich, którzy kochają gotować, ale boją się doboru ostatecznego składnika potrawy idealnej - wina. Kevin Zraly.
od 40.21 zł Zobacz oferty w 1 sklepie
-
Wino Jak zostać znawcą - Kitowski Richard, Klemm Jocelyn
Wino zostało stworzone po to, aby dostarczać nam przyjemności, a Ty wiesz jedynie tyle, że jest czerwone, różowe lub białe; słodkie albo wytrawne. Ale jak i gdzie się je produkuje, jak powinno smakować, to już całkiem inna historia... Z jakiego szczepu powstało wino? Jakie znaczenie ma rocznik? Jakie są rodzaje tych trunków? Co decyduje o bukiecie wina? Na te i wiele innych pytań odpowiedzą autorzy tego poradnika. Znajdziesz w nim mnóstwo przydatnych, aktualnych i łatwych do zastosowania wskazówek, dzięki którym z przeciętnego konsumenta zamienisz się w pewnego siebie amatora win. Z książki dowiesz się, jak dobierać wino do różnych potraw i jak odróżniać wspaniałe, umiarkowanie drogie trunki od drogich, nie zawsze wartych swojej ceny. W tajniki wina wprowadzą Cię profesjonalni sommelierzy z wieloletnim doświadczeniem.
od 19.79 zł Zobacz oferty w 1 sklepie
-
Wino, piwo, wódka oraz inne wyborne specjały - Eleonora Troj...
Mija czas odmierzany kolejnymi książkami. Następna zakończona z tegoroczną wiosną deszczową i zimną. Właśnie w taki czas docenia się przyjaźń, wspólne wieczory. Domowa spiżarnia aż kusi. Jeśli poświęciliście czas moim poprzednim książkom, to są w nich rozmaite wędliny, przetwory, nalewki itp. Napawają Was dumą, a gości sycą smakiem dodam teraz nowe. Wina, piwa, miody to znane trunki a jednak do tej pory się nimi nie zajmowałam. Za namową wydawcy, który dba abym się nie starzała bezczynnie, podjęłam wyzwanie. Temat nie jest mi obcy, razem z mężem zajmowaliśmy się tym wiele lat.Czasami dochodziło do sytuacji dramatycznych i śmiesznych jednocześnie. Jak wtedy, gdy ustawiony w szafie, zbyt szczelnie zatkany dymion eksplodował w czasie fermentacji. Czasy były trudne, komuna, a my w jednej minucie pozostaliśmy pozbawieni, na jakiś czas, większości ubrań. Tyle sprzątania, prania, a zapach i tak prześladował nas przez kilka tygodni. Teraz po latach wspominam to z rozrzewnieniem i z uśmiechem przypominam sobie nas zdezorientowanych tym co się stało, zjednoczonych w wysiłku szybkiego usunięcia skutków `wybuchu`.Podejmując trud przygotowania własnych win tych gronowych wytwarzanych z winogron, białych i czerwonych oraz owocowych z owoców świeżych: jabłek, gruszek, czereśni, pigwy, śliwek, moreli, pomarańczy, wiśni, truskawek, rabarbaru, porzeczek, morwy, malin, jeżyn oraz derenia, czarnego bzu, głogu, jarzębiny, tarniny ale również z suszonych nawet tych orientalnych jak figi, daktyle, rodzynki do wina z żyta, ziołowego (wermut), wina musującego i miodowego.Polska specjalność miody pitne: dwójniaki, trójniaki i czwórniaki to najstarsze napoje alkoholowe na naszych ziemiach i inaczej jak wino nie `idą do głowy` tylko `w nogi` co oznacza, że pijący pozostaje trzeźwy jedynie nie może się ruszyć z miejsca. Najbardziej skomplikowany jest proces przygotowania piwa ale nie ma rzeczy niemożliwych więc i z tym sobie poradzimy. W handlu dostępne są gotowe zestawy do przygotowania piwa więc dalsze czynności są proste. Piwa Ale, Lagery nie będą dla Was tajemnicą. W książce czekają również na odkrycie: bowla, poncz, krupnik litewski i kminkówka. Zapraszam, aczkolwiek pamiętajcie o umiarze.
od 28.24 zł Zobacz oferty w 1 sklepie
-
Wino. Jak zostać znawcą - Kitowski Richard, Klemm Jocelyn
Wino zostało stworzone po to, aby dostarczać nam przyjemności, a Ty wiesz jedynie tyle, że jest czerwone, różowe lub białe; słodkie albo wytrawne. Ale jak i gdzie się je produkuje, jak powinno smakować, to już całkiem inna historia...Z jakiego szczepu powstało wino? Jakie znaczenie ma rocznik? Jakie są rodzaje tych trunków? Co decyduje o bukiecie wina?Na te i wiele innych pytań odpowiedzą autorzy tego poradnika. Znajdziesz w nim mnóstwo przydatnych, aktualnych i łatwych do zastosowania wskazówek, dzięki którym z przeciętnego konsumenta zamienisz się w pewnego siebie amatora win. Z książki dowiesz się, jak dobierać wino do różnych potraw i jak odróżniać wspaniałe, umiarkowanie drogie trunki od drogich, nie zawsze wartych swojej ceny.W tajniki wina wprowadzą Cię profesjonalni sommelierzy z wieloletnim doświadczeniem.
od 21.26 zł Zobacz oferty w 1 sklepie
-
Wiosenne przepisy Siostry Anastazji - Anastazja Pustelnik
Tym razem Siostra Anastazja proponuje wiosenne sałatki, surówki, dania obiadowe, lekkie desery i przepyszne ciasta. Przepisy oparte są na tradycyjnych polskich produktach - dostępnych w każdym sklepie - a wszystkie potrawy są bardzo proste w przygotowaniu i sprawdzają się w każdej polskiej kuchni.Od kilkunastu lat korzystają z nich miliony czytelników.Zaufaj przepisom Siostry Anastazji ze Zgromadzenia Córek Bożej Miłości.
od 10.04 zł Zobacz oferty w 1 sklepie
-
Wiosenny detoks - Praca zbiorowa
Prosty sposób na oczyszczenie organizmu.Proponujemy przepisy na potrawy, które pozytywnie wpływają na kondycję i pomagają pozbyć się toksyn. Znajdziesz tu takie smakowite dania na każdą porę dnia, jak zielone gazpacho, gołąbki z nadzieniem warzywnym czy owsianka z jabłkiem i migdałami.Każda prezentowana potrawa została opatrzona informacją o walorach prozdrowotnych.
od 10.48 zł Zobacz oferty w 1 sklepie
-
Wiosenny obiad - Praca zbiorowa
Przepisy na wiosenne dania, które zachwycają nie tylko żywą kolorystyką, ale też świeżością smaku. Prezentujemy propozycje na lekkie i proste potrawy przyrządzone z młodych warzyw oraz sezonowych owoców. Znajdziesz tu takie specjały, jak zupa z czosnku niedźwiedziego, lasagne z marchewką czy tarta rabarbarowa z migdałami.
od 12.71 zł Zobacz oferty w 1 sklepie
-
Wiosna w kuchni pięciu przemian. Przepisy wegetariańskie - A...
Oto nie lada gratka dla miłośników gotowania według kuchni Pięciu Przemian i dla tych, którzy chcieliby spróbować swoich sił w tej metodzie - pierwsza z serii czterech książek kulinarnych na każdą porę roku. W przygotowaniu kolejne - Lato, Jesień i Zima.Wiosna w kuchni Pięciu Przemian to zbiór ponad stu autorskich przepisów - na dania wegetariańskie, a także bezglutenowe - opatrzonych zdjęciami apetycznych potraw.Przepisy dopasowane zostały do konkretnej pory roku z zachowaniem zasad Pięciu Przemian, dotyczących składników, przemian i smaków. W sześciu rozdziałach zawarte zostały przepisy na wiosenne zupy, surówki i sałatki, warzywa gotowane, duszone i pieczone, dania główne, przekąski i dodatki oraz desery.To twój osobisty przewodnik po kuchni Pięciu Przemian, dzięki któremu:Poznasz składniki, tajniki, receptury i nowe smaki; Rozwiniesz swój potencjał kulinarny oraz nauczysz się komponować pyszne, zdrowe i zrównoważone posiłki powiązane z wiosną; Nauczysz się wsłuchiwać w swój organizm, przywrócisz mu równowagę, a przede wszystkim osiągniesz pełną harmonię w życiu. Poznaj prosty sposób na zdrowe i pyszne potrawy, przygotowywane z sezonowych, ogólnodostępnychskładników!O kuchni Pięciu Przemian Wywodząca się ze Wschodu metoda, powszechna w tradycyjnej medycynie chińskiej, zakłada, że w każdej grupie smakowej znajdują się produkty zrównoważone, rozgrzewające i wychładzające, a każdy produkt w zależności od swoich właściwości ma określony wpływ na organizm człowieka. Żeby zaś osiągnąć pełną harmonię, należy spożywać produkty żywnościowe w Pięciu Smakach, nie eliminując przy tym żadnej grupy ani żadnej przemiany. Metoda gotowania odzwierciedla cykl odżywczy w przyrodzie i dlatego potrawy przyrządzane w ten sposób są wyjątkowo smaczne. Metodę można stosować w każdej diecie i w każdej kuchni, czy to regionalnej, czy wegetariańskiej. Wystarczy do potrawy dodawać produkty w odpowiedniej kolejności smaków - tak można przygotować każde danie. Można także dostosowywać je do własnych potrzeb, eliminując nielubiane składniki lub przyprawy i zastępując je ulubionymi.
od 23.03 zł Zobacz oferty w 1 sklepie
-
Włoska kuchnia na polskim stole - Paolo Cozza
Któż opowie lepiej o kuchni włoskiej niż rodowity Włoch? Najbardziej rozpoznawalny Włoch w Polsce zdradza sekrety jednej z najlepszych kuchni świata. Podaje przepisy na swoje ulubione dania i smakołyki na różne okazje, święta oraz uroczystości, łącząc przy tym tradycję polską i włoską. Pełen humoru poradnik kulinarny, przeplatany wspomnieniami, anegdotami i fotografiami z rodzinnego albumu autora oraz osobistymi radami, jak przygotować i odpowiednio podać potrawy zgodnie z włoskimi obyczajami. Ponad 100 przepisów na bardziej i mniej znane włoskie desery, pizze, zupy oraz dania z warzyw, makaronu, ryżu, ryb i mięsa.
od 23.34 zł Zobacz oferty w 1 sklepie
-
Włoskie smaki - Praca zbiorowa
Ta pięknie wydana książka kucharska, inspirowana kuchnią włoską i smakami Południa, zawiera mnóstwo pomysłów na wykwintne kolacje, rodzinne obiady i podwieczorki dla dzieci.Zamieszczono w niej również przepisy na nalewki i aperitify, przystawki i przekąski, posiłki jednodaniowe do błyskawicznego przygotowania oraz oryginalne potrawy, których nie powstydziłby się najlepszy kucharz.Zwolennicy lekkiej kuchni znajdą tu pomysły na fantazyjne sałatki i dania jarskiej.Amatorów słodyczy zachwycą przepisy na wspaniałe ciasta, zdrowe ciasteczka i rewelacyjne desery.Książka będzie także doskonałym przewodnikiem dla tych, którzy dopiero stawiają pierwsze kroki w kuchni, i źródłem inspiracji dla poszukiwaczy nowych smaków
od 8.76 zł Zobacz oferty w 1 sklepie
-
Włoskie smaki na polskim stole - Goretti Rogowska Maria, Jaku...
Dla księdza Bronisława gotowanie jest od lat ulubionym hobby i jako amator, jak sama nazwa wskazuje, podchodzi do przyrządzania potraw z miłością (amator od amare - kochać). Siostra Goretti jest natomiast profesjonalistką. Prawie dwadzieścia lat była szefową kuchni sto metrów od Watykanu w Domu Generalnym salwatorianów w Rzymie. Prawie piętnaście lat rzymskiej pasji zaowocowało realizacją pomysłu wspólnej książki kucharskiej.
od 27.63 zł Zobacz oferty w 1 sklepie
-
Włoskie wypieki. Pizza, calzone, stromboli - Praca Zbiorowa
Włoskie dania, które pokochał cały świat! Ta książka kucharska przedstawia ponad 50 przepisów na smakowite wypieki - pizzę, calzone, stromboli - do przygotowania w domu.
od 16.88 zł Zobacz oferty w 1 sklepie
-
Wok Kuchnia Azjatycka Na Co Dzień - Praca zbiorowa
Naprawdę warto odkryć nieograniczone możliwości zastosowania woka i wyjątkowy smak powstających w nim pysznych dań z warzywami, mięsem, rybą i drobiem, a także egzotycznych deserów.Zawarte w książce szczegółowe informacje i praktyczne wskazówki dotyczące gotowania w woku, jak również wspaniałe zdjęcia potraw będą cenną pomocą zarówno dla początkujących, jak i zagorzałych miłośników azjatyckiej kuchni.
od 13.91 zł Zobacz oferty w 1 sklepie
-
Wok. - Praca zbiorowa
Wydanie 2011r.Oprawa broszurowa.Strony 80.Format 16,5x23,5cm.Dania z woka - głębokiej patelni używanej do przyrządzania potraw metodą stir-fry - to doskonały pomysł na błyskawiczne i smaczne obiady. Smażenie w woku umożliwia nie tylko zachowanie naturalnych barw, aromatów i jędrności stosowanych składników, lecz także ich walorów odżywczych. Przepisy zawarte w książce sięgają do tradycji dalekowschodnich oraz śródziemnomorskich. W poradniku znajdziesz receptury na smakowite dania wegetariańskie oraz potrawy mięsne i rybne. Obok przepisów na proste przekąski i sałatki podajemy również takie, które można z powodzeniem wykorzystać do przygotowania wystawnego obiadu. Wszystkie zaproponowane w książce potrawy charakteryzują się krótkim czasem gotowania, wysokimi walorami smakowymi oraz bogactwem witamin i składników mineralnych. Jeśli więc żyjesz w szybkim tempie, lecz dbasz o to, by zdrowo się odżywiać - ta książka jest dla ciebie!
od 7.45 zł Zobacz oferty w 1 sklepie
-
WOK. Kuchnia azjatycka na co dzień. - Praca zbiorowa
Wok, najważniejsze w Azji naczynie kuchenne, zadomowił się już niemal na całym świecie i trudno sobie wyobrazić bez niego współczesną kuchnię. Krótki czas gotowania w woku gwarantuje zachowanie cennych składników odżywczych i doskonałego smaku potrawy. Ponadto wok w mistrzowski sposób pozwala przyrządzać potrawy lekkie, zdrowe i nieskomplikowane. Zawarte w książce ponad 120 przepisów, szczegółowe informacje i praktyczne wskazówki dotyczące gotowania, jak również wspaniałe zdjęcia potraw będą cenną pomocą zarówno dla początkujących, jak i zagorzałych miłośników azjatyckiej kuchni.
od 13.35 zł Zobacz oferty w 1 sklepie
-
Wódka. Przewodnik wraz z przepisami na drinki - Łukasz Goł...
Czy w ogóle jest sens pisać o wódce, trunku, który zdaniem wielu konsumentów najlepiej, jeśli w ogóle nie ma smaku? Kultura picia wódki w naszym kraju nie przewiduje degustacji, jak to robimy z koniakiem czy whisky, wódkę pije się w małych kieliszkach, zmrożoną, na raz, nie zastanawiając się nad jej smakiem. Najczęstsze kryteria wyboru wódki, to cena i moc alkoholu.Przynajmniej tak było do niedawna.Na szczęście czasy się zmieniają, a konsumenci coraz częściej doceniają jakość wódki. Wbrew hasłu reklamowanemu wódki Maximus Wódka o smaku wódki, wcale nie jest tak, że każda smakuje podobnie. Inny smak mają wódki ziemniaczane, inny żytnie, a inny jęczmienne. Zupełnie czym innym jest wódka jednokrotnie destylowana, a czym innym destylowana wielokrotnie.Historycy nie są pewni, kiedy zaczęto destynować alkohol.Pochodzenie zarówno słowa alkohol, jak i alembik, czyli nazwy urządzenia służącego do destylacji, wskazuje na to, że wywodzi się on ze świata arabskiego odpowiednio: al-kuhl (zły duch) oraz al-anbiq gdzie zaczęto wytwarzać mocne alkohole prawdopodobnie w VII wieku.
od 29.39 zł Zobacz oferty w 1 sklepie
-
Współczesna kuchnia chińska - Barbara Jakimowicz-Klein
Współczesna kuchnia chińska to obowiązkowa lektura dla wszystkich ciekawych świata i żądnych kulinarnych wrażeń. Książka autorstwa Barbary Jakimowicz-Klein wprowadza w obszar tak odległej dla Europejczyków kultury, przybliżając go nam dzięki znakomitym przepisom. Już dziś możemy się poczuć jak możni tego świata, wszak `klasyczna kuchnia chińska zaspokaja wyrafinowane upodobania potężnych i bogatych warstw społecznych (...), a sztuka kulinarna została podniesiona do rangi szacownego zajęcia, a nawet... nauki`. Uczmy się więc nowych, zdrowszych od tradycyjnych, sposobów przygotowywania potraw! Dzięki tej publikacji każdy może poznać namiastkę Dalekiego Wschodu nawet nie ruszając się z domu (rzecz jasna, zaopatrzywszy się uprzednio w niezbędne składniki oraz przyprawy ziołowe charakterystyczne dla kuchni chińskiej, wymienione w osobnym rozdziale wraz z opisem ich właściwości). Wystarczy zastosować się do kulinarnych wskazówek autorki i - wzorem Chińczyków - uczynić z potrawy nie tylko zwykłe danie, ale prawdziwe, poruszające wszelkie zmysły, dzieło sztuki. A zatem do dzieła!
od 16.08 zł Zobacz oferty w 1 sklepie
-
Wszystkie smaki świata - Praca zbiorowa
Gotowanie to podróż, to odkrywanie kultur, tradycji i smaków,to przywoływanie zapamiętanych obrazów, zapachów i emocji.Wszystkie smaki świata to ponad 200 przepisów na potrawywywodzące się z 11 krajów o wspaniałych kulinarnych tradycjach.Austria, Francja, Grecja, WłochyIndie, Japonia, ChinyMeksykEgipt, Maroko, TunezjaKażde danie przeniesie cię do aromatycznego świata przyprawi nowych kulinarnych doświadczeń.Poczujesz zapach kuminu i chili, bazylii i cynamonu.Poznasz słodycz tyrolskiego jabłecznika i subtelny smak placuszków naan.Skosztujesz greckiej pasty z bakłażanów,pysznych krewetek pieczonych w nori i meksykańskich quesadillas.Przeżyj kulinarną podróż przez cztery kontynenty i przekonaj się,że w twojej kuchni jest miejsce na wszystkie smaki świata.
od 30.64 zł Zobacz oferty w 1 sklepie
-
Wszystko na zielono - Praca zbiorowa
Przepisy na dania zimne i gorące z nowalijkami - rzodkiewkami, szparagami, kalafiorem oraz innymi młodymi warzywami, po które tak chętnie sięgamy wiosną. Znajdziesz tu smakowite propozycje na każdy posiłek dnia, m.in. kapuśniak z kalarepą i fasolę szparagową z płatkami migdałowymi.
od 13.49 zł Zobacz oferty w 1 sklepie
-
Wygraj z rakiem - Barnard Neal D., Reilly Jennifer K.
To, co jesz, czyni wielką różnicę!Dieta ma ogromny wpływ na rozwój i zanik choroby nowotworowej, jak również na długość i jakość życia ludzi cierpiących na nowotwory. Naukowcy badają wpływ codziennych wyborów żywieniowych na zapobieganie nowotworom oraz rolę właściwego odżywania w zwiększeniu szans przeżycia ze zdiagnozowaną chorobą.To więcej niż książka kucharska!Książka Wygraj z rakiem, napisana przez lekarza medycyny Neala Barnarda i dietetyczkę Jennifer Reilly, zawiera kompletny zestaw wskazówek, które możesz od razu wprowadzić w życie. Autorzy nie tylko przedstawiają naukowe fakty, ale krok po kroku objaśniają, jak w warunkach domowych przeprowadzić konieczne zmiany.
od 25.02 zł Zobacz oferty w 1 sklepie
-
Wyjątkowe wina - Sylvie Girard-Lagorce
Na świecie znajdziemy tysiące wielkich win. Jak poznać te najlepsze, jakimi kryteriami kierować się, by znaleźć te, które będą wyróżniały się na tle innych?Francuski poeta i koneser, Jeant Orizet napisał:`Aby zrobić wielkie wino potrzeba szaleńca, który założy winnicę, mędrca, który ustali zasady jej funkcjonowania, prawdziwego artysty, który je z uwielbieniem wypije...
od 17.02 zł Zobacz oferty w 1 sklepie
-
Wyjątkowe wina. Największe wina świata - Sylvie Girard-Lago...
Na świecie znajdziemy tysiące wielkich win. Jak poznać te najlepsze, jakimi kryteriami się kierować, by znaleźć te, które będą wyróżniały się na tle innych?Francuski poeta i koneser Jean Orizet napisał: Aby zrobić wielkie wino, potrzeba szaleńca, który założy winnicę, mędrca, który ustali zasady jej funkcjonowania, prawdziwego artysty, który stworzy wino, i amatora, który je z uwielbieniem wypije....
od 53.19 zł Zobacz oferty w 1 sklepie