Jesteś tutaj:Strona GłównaKSIĘGARNIA KsiążkiKulinarne

Kulinarne

Porównanie cen w KSIĘGARNIA, Książki oraz Kulinarne.

  • Domowa kuchnia polska - wersja niemiecka - Praca zbiorowa

    Współczesna kuchnia polska to wynik wielowiekowej tradycji kulinarnej, na którą wpływ miało wiele czynników.Jednym z nich było położenie i wynikający z tego zasób dostępnych, w tej szerokości geograficznej, surowców. Liczne lasy od wieków dostarczały grzybów, jagód, malin i miodu, a żyzne ziemie płodów rolnych, takich jak: zboża, groch, kasze, mięso i mleko. Te i inne dostępne surowce przetwarzane były w kuchni na różne sposoby, a podniebienie dawnych Polaków decydowało o wyborze z dostępnego asortymentu ulubionych dań.Drugim czynnikiem była religia, która w czasach pogańskich nadawała rytualnych znaczeń potrawom. Pierogi, przypominające słońce z jego promieniami, wiążą się z praktykami solarnymi, które praktykowane były na terenach dzisiejszej Polski, np. na górze Ślęży. Jajko, jako zalążek nowego życia, stało się symbolem odradzania się i początku świata, a mak, posiadający mnogość nasion, uważany był za symbol płodności.W czasach chrześcijańskich część pogańskich wierzeń została zaadoptowana do praktyk nowej wiary. Pierogi np. podawano pierwotnie jedynie w czasie świąt, a jajko jako symbol zmartwychwstania Chrystusa podawano w czasie świąt Wielkanocnych...

    0 Ocen produktu

    od 25.04 zł Zobacz oferty w 1 sklepie

  • Domowa kuchnia polska - wersja Hiszpańska - Praca zbiorowa

    Współczesna kuchnia polska to wynik wielowiekowej tradycji kulinarnej, na którą wpływ miało wiele czynników.Jednym z nich było położenie i wynikający z tego zasób dostępnych, w tej szerokości geograficznej, surowców. Liczne lasy od wieków dostarczały grzybów, jagód, malin i miodu, a żyzne ziemie płodów rolnych, takich jak: zboża, groch, kasze, mięso i mleko. Te i inne dostępne surowce przetwarzane były w kuchni na różne sposoby, a podniebienie dawnych Polaków decydowało o wyborze z dostępnego asortymentu ulubionych dań.Drugim czynnikiem była religia, która w czasach pogańskich nadawała rytualnych znaczeń potrawom. Pierogi, przypominające słońce z jego promieniami, wiążą się z praktykami solarnymi, które praktykowane były na terenach dzisiejszej Polski, np. na górze Ślęży. Jajko, jako zalążek nowego życia, stało się symbolem odradzania się i początku świata, a mak, posiadający mnogość nasion, uważany był za symbol płodności.W czasach chrześcijańskich część pogańskich wierzeń została zaadoptowana do praktyk nowej wiary. Pierogi np. podawano pierwotnie jedynie w czasie świąt, a jajko jako symbol zmartwychwstania Chrystusa podawano w czasie świąt Wielkanocnych...

    0 Ocen produktu

    od 23.13 zł Zobacz oferty w 1 sklepie

  • Domowa kuchnia polska - wersja francuska - Praca zbiorowa

    Współczesna kuchnia polska to wynik wielowiekowej tradycji kulinarnej, na którą wpływ miało wiele czynników.Jednym z nich było położenie i wynikający z tego zasób dostępnych, w tej szerokości geograficznej, surowców. Liczne lasy od wieków dostarczały grzybów, jagód, malin i miodu, a żyzne ziemie płodów rolnych, takich jak: zboża, groch, kasze, mięso i mleko. Te i inne dostępne surowce przetwarzane były w kuchni na różne sposoby, a podniebienie dawnych Polaków decydowało o wyborze z dostępnego asortymentu ulubionych dań.Drugim czynnikiem była religia, która w czasach pogańskich nadawała rytualnych znaczeń potrawom. Pierogi, przypominające słońce z jego promieniami, wiążą się z praktykami solarnymi, które praktykowane były na terenach dzisiejszej Polski, np. na górze Ślęży. Jajko, jako zalążek nowego życia, stało się symbolem odradzania się i początku świata, a mak, posiadający mnogość nasion, uważany był za symbol płodności.W czasach chrześcijańskich część pogańskich wierzeń została zaadoptowana do praktyk nowej wiary. Pierogi np. podawano pierwotnie jedynie w czasie świąt, a jajko jako symbol zmartwychwstania Chrystusa podawano w czasie świąt Wielkanocnych...

    0 Ocen produktu

    od 23.13 zł Zobacz oferty w 1 sklepie

  • Domowa kuchnia polska - wersja angielska - Praca zbiorowa

    Współczesna kuchnia polska to wynik wielowiekowej tradycji kulinarnej, na którą wpływ miało wiele czynników.Jednym z nich było położenie i wynikający z tego zasób dostępnych, w tej szerokości geograficznej, surowców. Liczne lasy od wieków dostarczały grzybów, jagód, malin i miodu, a żyzne ziemie płodów rolnych, takich jak: zboża, groch, kasze, mięso i mleko. Te i inne dostępne surowce przetwarzane były w kuchni na różne sposoby, a podniebienie dawnych Polaków decydowało o wyborze z dostępnego asortymentu ulubionych dań.Drugim czynnikiem była religia, która w czasach pogańskich nadawała rytualnych znaczeń potrawom. Pierogi, przypominające słońce z jego promieniami, wiążą się z praktykami solarnymi, które praktykowane były na terenach dzisiejszej Polski, np. na górze Ślęży. Jajko, jako zalążek nowego życia, stało się symbolem odradzania się i początku świata, a mak, posiadający mnogość nasion, uważany był za symbol płodności.W czasach chrześcijańskich część pogańskich wierzeń została zaadoptowana do praktyk nowej wiary. Pierogi np. podawano pierwotnie jedynie w czasie świąt, a jajko jako symbol zmartwychwstania Chrystusa podawano w czasie świąt Wielkanocnych...

    0 Ocen produktu

    od 23.13 zł Zobacz oferty w 1 sklepie

  • Domowa kuchnia polska - Praca zbiorowa

    Współczesna kuchnia polska to wynik wielowiekowej tradycji kulinarnej, na którą wpływ miało wiele czynników.Jednym z nich było położenie i wynikający z tego zasób dostępnych, w tej szerokości geograficznej, surowców. Liczne lasy od wieków dostarczały grzybów, jagód, malin i miodu, a żyzne ziemie płodów rolnych, takich jak: zboża, groch, kasze, mięso i mleko. Te i inne dostępne surowce przetwarzane były w kuchni na różne sposoby, a podniebienie dawnych Polaków decydowało o wyborze z dostępnego asortymentu ulubionych dań.Drugim czynnikiem była religia, która w czasach pogańskich nadawała rytualnych znaczeń potrawom. Pierogi, przypominające słońce z jego promieniami, wiążą się z praktykami solarnymi, które praktykowane były na terenach dzisiejszej Polski, np. na górze Ślęży. Jajko, jako zalążek nowego życia, stało się symbolem odradzania się i początku świata, a mak, posiadający mnogość nasion, uważany był za symbol płodności.W czasach chrześcijańskich część pogańskich wierzeń została zaadoptowana do praktyk nowej wiary. Pierogi np. podawano pierwotnie jedynie w czasie świąt, a jajko jako symbol zmartwychwstania Chrystusa podawano w czasie świąt Wielkanocnych...

    0 Ocen produktu

    od 23.13 zł Zobacz oferty w 1 sklepie

  • Domowa Apteka Siostry Marii - Goretti Guziak Maria

    Domowa apteka Siostry Marii to książka inna niż wszystkie. Zawiera wiele sprawdzonych sposobów na łagodzenie i leczenie różnych dolegliwości i chorób, a także szereg porad kosmetycznych.Wszystkie przepisy zawierają tylko naturalne składniki i wykorzystują leczniczą moc ziół, warzyw i owoców.To prawdziwa skarbnica wiedzy o leczeniu naturalnymi sposobami przekazywana z pokolenia na pokolenie.

    0 Ocen produktu

    od 24.96 zł Zobacz oferty w 1 sklepie

  • Dom pełen smaku - Basia Ritz

    W naszej rodzinie jedzenie nie tylko cieszyło, ale i potrafiło koić najstraszniejsze smutki. Stoły zawsze były suto zastawione, a Babcie miały czarodziejskie szafy, z których wyciągały głęboko ukryte smakołyki - za dobre świadectwo albo wyrecytowany wierszyk, na otarcie łez, kiedy spadłam z roweru, za dzielność przy wyrywaniu mleczaka. A później nawet na złamane serce...Moja kulinarna podróż zaczęła się już w dzieciństwie, a potem rozwijała się w Kolonii i podczas wypraw w najbardziej odległe zakątki świata. W Domu pełnym smaku dzielę się klasycznymi przepisami na dania, które można przyrządzić w prosty sposób, ale i wystawnie, a przyprawiam je smakowitymi anegdotami. Opowiadam o moich kulinarnych mistrzach i mistrzyniach. O tym, dlaczego sernik Pani Tereski jest taki pyszny i jakie danie najlepiej leczy szaleństwa karnawału. Dowiesz się, co znaczy dla mnie Las Vegas, dlaczego obchodziliśmy dwie Wigilie i wybierzesz się za kulisy programu MasterChef.Książka zawiera 70 przepisów na moje ulubione dania - wytrawne i na słodko.

    0 Ocen produktu

    od 14.99 zł Zobacz oferty w 1 sklepie

  • Dojrzała i szczupła - Magdalena Makarowska

    Gdy dzieci stają się coraz bardziej dorosłe, a wypady na aerobik robią się coraz mniej kuszące, my chcemy przecież być nadal zgrabne, szczupłe i zdrowe. W dojrzalszym wieku trzeba jednak zadbać o to inaczej, niż gdy dopiero wchodzi się w dorosłość albo wraca do dawnej sylwetki po ciąży. Autorka książki - doświadczona dietetyczka, która udzielała skutecznych porad dziesiątkom pacjentek - przedstawia i uzasadnia program żywieniowy dostosowany do wymogów dojrzałego organizmu i nastawiony na to, byśmy mogły się cieszyć: ? zdrowiem - swoim i najbliższych, ? dobrą sylwetką, ? energią do aktywnego życia, ? a przy tym wszystkim pysznymi potrawami! Można to osiągnąć bez drakońskich wyrzeczeń i bez rujnowania domowego budżetu. W sposób, który naprawdę polubisz.

    0 Ocen produktu

    od 23.46 zł Zobacz oferty w 1 sklepie

  • Dobry cukier Słodzimy naturalnie - Lynne Melcombe

    Naturalna słodycz bez cienia goryczy. Ludzki organizm potrzebuje węglowodanów we krwi w ilości równej zaledwie dwóm łyżeczkom cukru. Ta potrzeba może zostać zaspokojona poprzez strawienie węglowodanów złożonych, niekoniecznie nawet zawartych w owocach, lecz również w innych produktach spożywczych. Nie należy lekceważyć problemów zdrowotnych powodowanych przez cukier rafinowany: obciąża on metabolizm, zaburza procesy trawienne i sieje spustoszenie w mózgu. Uznaje się go za przyczynę wielu dolegliwości, począwszy od próchnicy, otyłości i cukrzycy po zapalenie stawów i nowotwory. Słodycz z pewnością stanowi przyjemną część życia, rzecz w tym, by nie przerodziła się w gorycz. Dlatego warto wiedzieć, który cukier jest dobry, unikać niebezpiecznych dla zdrowia sztucznych słodzików i sięgać po naturalne słodkości.

    0 Ocen produktu

    od 10.20 zł Zobacz oferty w 1 sklepie

  • Dobre, bo włoskie - Praca zbiorowa

    Opracowany przez zespół najpopularniejszego amerykańskiego magazynu kulinarnego Saveur (Smak, fr.), zbiór 30 klasycznych włoskich przepisów kulinarnych - od zupy minestrone, poprzez sos bolognese i pesto oraz klasyczny makaron tagliatelle, po deser zabajone. Wzbogacona smakowitymi informacjami o włoskiej tradycji kulinarnej, książka stanowi doskonały podręcznik domowego gotowania w jednym z najbardziej lubianych stylów kulinarnych. Kuchnia włoska dla każdego - dla wszystkich, którzy gotują w domu i mają ochotę na klasyczne dania włoskie, ale wcale nie mają dużo czasu na ich przyrządzenie. Redaktorzy SAVEUR, jednego z najbardziej uznanych amerykańskich magazynów kulinarnych, zebrali blisko 40 autentycznych włoskich przepisów na szybkie do przygotowania potrawy, które usatysfakcjonują entuzjastów tej uwielbianej przez wszystkich kuchni. Część książki została poświęcona włoskim winom - z niej dowiemy się, jak dobrać najlepsze do obiadu czy kolacji.

    0 Ocen produktu

    od 17.10 zł Zobacz oferty w 1 sklepie

  • Dobre życie Superżywność dla wszystkich + Poradnik żywien...

    Właściwe odżywianie i szeroko rozumiana profilaktyka zdrowotna to podstawa zdrowego stylu życia. Niezwykle ważnym jego elementem jest dieta oparta o odpowiednie składniki odżywcze, witaminy, fitozwiązki i inne substancje naturalne, które składają się na superżywność (ang. superfoods). Książka zawiera wiele niezwykle przydatnych zaleceń, wskazówek zdrowotnych i dietetycznych, które mają za zadanie przyczynić się do poprawy zdrowia i komfortu psychicznego człowieka.Do książki Dobre życie, superżywność dla wszytkich dołączony jest niezwykle przydatny poradnik żywieniowy o tłuszczach trans i indeksie glikemicznym.

    0 Ocen produktu

    od 24.80 zł Zobacz oferty w 1 sklepie

  • Dobra kuchnia. Wielka encyklopedia kuchni polskiej - Praca zbi...

    Wielka encyklopedia kuchni polskiej to skarbnica tradycyjnych i współczesnych przepisów do wykorzystywania na co dzień i od święta. Według nich przygotujesz szybki pożywny i smaczny obiad, niedzielne ciasto czy grillową ucztę, a przy specjalnej okazji, dzieło sztuki kulinarnej, którym zaskoczysz rodzinę i znajomych. Znajdziesz tu tradycyjne potrawy z mąki, kaszy, jaj, grzybów, mięsa i ryb, kolorowe sałatki, surówki, zaostrzające apetyt przystawki, znakomite desery, a także dania dla dzieci. Nie zabrakło smakołyków kojarzących się ze swojską kuchnią: domowe przetwory, pieczywo, wędliny, pasztety, nalewki. Wszystko to w jednej książce, którą zawsze warto mieć w zasięgu ręki.Polskiej kuchni nie trzeba nikomu zachwalać - o bogactwie jej smaków i aromatów świadczą zarówno współczesne, jaki dawne receptury, często twórczo modyfikowane. Pierogi, kluski, bigos, kapuśniak, barszcz, żurek, schabowy, pierniki, mazurki, makowce... Lista rodzimych przysmaków, podbijająch nie tylko nie tylko polskie podniebienia, jest znacznie dłuższa. Słyniemy ze znakomitych zup, mięs, sosów, pasztetów i ryb przyrządzanych na wiele sposobów. Jak dawniej, tak i dziś chętnie sięgamy po przepisy innych kuchni świata, dostosowując je nievco do naszych własnych upodobać kulinarnych.

    0 Ocen produktu

    od 87.95 zł Zobacz oferty w 1 sklepie

  • Dobra kuchnia Dania z ziemniaków. - Iwona Czarkowska

    Wydanie 2011 r.Oprawa broszurowaStrony 48Format 13,5x21 cmZiemniak w ziołach, w panierce, nadziewany szpinakiem, podany w postaci kremu czy przepysznych klusek z pewnością podbije niejedno podniebienie. Prezentowane przepisy podsuną pomysły na różnorodne dania z ziemniaków, urozmaicą jadłospis i - co istotne - wzbogacą codzienne menu o wiele wartościowych składników.

    0 Ocen produktu

    od 4.73 zł Zobacz oferty w 1 sklepie

  • Dobra kuchnia Dania z mlekiem. - Iwona Czarkowska

    Wydanie 2011 r.Oprawa broszurowaStrony 48Format 13,5x21 cmWielu z nas zapewne nie zdaje sobie sprawy, jak wszechstronnym i niedocenianym produktem jest mleko. Dodajemy je codziennie do kawy lub herbaty, a tymczasem możemy wykorzystać je także jako jeden z bazowych składników dań głównych. Sałatki, sosy i różnorakie przekąski przyrządzone na bazie tego odżywczego produktu, zaskoczą z pewnością nawet najbardziej konserwatywne żołądki.

    0 Ocen produktu

    od 4.34 zł Zobacz oferty w 1 sklepie

  • Dla łasuchów. Słodkie przysmaki i desery. - Praca zbiorowa

    Wydanie 2011r.Oprawa twarda.Strony 158.Format 12,5x15,5cm.To od deseru zależy, jakie wrażenie nasz obiad zrobi na gościach.Oto szybkie, wyśmienite desery na każdą porę roku: pyszne kremy, rozkosznie słodkie musy, kruche ciasteczka z owocami i niskokaloryczne sorbety, a także domowe czekoladki i pralinki, wbrew pozorom nie tak trudne do zrobienia. Książeczka przedstawia desery klasyczne, takie jak torcik kawowy, tiramisu, pudding czy knedle, a także apetyczne nowości: zapiekankę z... pomarańczami, mrożony karmel czy lekki suflet cytrynowy. Je się oczami, dlatego każdemu przepisowi towarzyszy fantastyczne zdjęcie z propozycją dekoracyjnego podania deseru. A do tego - informacje praktyczne: szczegółowe listy składników, czas przygotowania (15-30 minut), ilość kalorii, zawartość białka, tłuszczy, węglowodanów w jednej porcji.

    0 Ocen produktu

    od 7.89 zł Zobacz oferty w 1 sklepie

  • Diety w zaburzeniach snu - Katarzyna Zapotoczna

    Autorka Katarzyna Zapotoczna w książce Diety w zaburzeniach snu potraktowała zdrowe odżywianie jako jeden ze sposobów poprawy jakości snu. Oprała się na tym, że czynniki bioaktywne w specjalnie przyrządzonych do walki z tym schorzeniem potrawach, mogą być znakomitym suplementem diety, a nawet lekiem dla dobrego snu. Osoby cierpiące na bezsenność skarżą się na trudności w zasypianiu czy utrzymaniu snu,na zbyt wczesne budzenie się lub sen o złej jakości, który nie daje wypoczynku. Główną przyczynę upatrują w najczęściej przepracowaniu. A to tylko część prawdy.Przyczyn zaburzeń snu jest wiele. W Międzynarodowej Statystycznej Klasyfikacji Chorób i Problemów Zdrowotnych (ICD-10) zaburzenia snu dzieli się na nieorganiczne i organiczne, czyli niezwiązane lub związane z chorobami układu nerwowego lub somatycznymi.Najbardziej przydatny jest jednak podział bezsenności ze względu na czas trwania objawów: bezsenność przygodna (o czasie trwania do kilku dni) i bezsenność przewlekła, trwająca powyżej miesiąca, która najczęściej jest związana z zaburzeniami psychicznymi, przewlekłymi chorobami somatycznymi (jak: zaburzenia hormonalne, przewlekłe stany zapalne, przewlekłe zespoły bólowe, choroby neurologiczne i narządów ruchu, które uniemożliwiają aktywność fizyczną w ciąg dnia) oraz uzależnieniami np. od alkoholu. Autorka, kierując się taką klasyfikacją, konstruuje ciekawe diety do walki z zaburzeniami snu.Jeśli macie problem ze snem, zapraszam do skorzystania z tej bardzo ciekawej lektury.

    0 Ocen produktu

    od 16.41 zł Zobacz oferty w 1 sklepie

  • Diety odchudzające - Ewa Stacewicz

    Każdy chce wyglądać szczupło, modnie i atrakcyjnie - słowem pięknie. I to bez względu na wiek. Jak to zrobić? To proste, wystarczy pozbyć się kilku zbędnych kilogramów. Kobiety zastanawiają się często, dlaczego nie potrafią zrzucić tego zbędnego tłuszczu mimo biegania po sklepach, sprzątania domu i wielu innych czynności, które wykonują każdego dnia. Zapominają, że organizm szybko przyzwyczaja się do określonych czynności i potrafi oszczędnie wydzielać energię potrzebną do ich wykonania. Dlatego, aby zadbać o przyspieszenie przemiany materii, należy wybrać inny rodzaj aktywności fizycznej i zmienić nawyki żywieniowe. Każda dieta może być dobra i skuteczna, pod warunkiem, że będzie zapewniała minimalny bezpieczny dopływ energii podczas odchudzania, przy zachowaniu właściwego stosunku podstawowych składników odżywczych oraz dostarczania niezbędnych ilości witamin i soli mineralnych. Jednak to, co służy jednej osobie, nie zawsze pomaga drugiej, dlatego tak ważne jest wybranie i stosowanie właściwej diety. Przed Państwem książka DIETY ODCHUDZAJĄCE, w której autorka - Ewa Stacewicz - przedstawiła różnorodne sposoby na szybką utratę kilku kilogramów oraz łatwe w przygotowaniu przepisy na dania dietetyczne, które pomogą w procesie odchudzania. Powodzenia!

    0 Ocen produktu

    od 17.64 zł Zobacz oferty w 1 sklepie

  • Diety niskoenergetyczne - Zofia Wieczorek-Chełmińska

    Otyłość to nie tylko dyskomfort psychiczny, związany z wyglądem, lecz przede wszystkim groźba poważnych chorób, takich jak: nadciśnienie tętnicze, choroba wieńcowa, miażdżyca naczyń, udar mózgu, kamica pęcherzyka żółciowego, cukrzyca, choroby kości i stawów, ból kręgosłupa, zwiększone stężenie cholesterolu we krwi, zaburzenia oddychania, niektóre nowotwory oraz zwiększone ryzyko zgonu.Długotrwałe utrzymanie odpowiedniej masy ciała jest o wiele ważniejsze i trudniejsze niż pierwsze sukcesy w odchudzaniu. Wiele osób po uzyskaniu zamierzonej masy ciała powraca do złych nawyków żywieniowych i zaprzestaje aktywności fizycznej. Książka ta podpowiada co gotować, aby nie utyć i mieć przyjemność z jedzenia.

    0 Ocen produktu

    od 32.82 zł Zobacz oferty w 1 sklepie

  • Diety na obniżenie poziomu cholesterolu - Andrew Laughin

    Diety na obniżenie poziomu cholesterolu. Czy cholesterol jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu? W jakim pożywieniu występuje go najwięcej? Jakie konsekwencje zdrowotne związane z nadmiarem i niedoborem cholesterolu? W niniejszej książce autor próbuje znaleźć odpowiedz na tle i inne pytania. Warto pamiętać, iż odpowiednia dieta powinn abyć pierwszym krokiem podjętym w celu kontrolowania ilości cholesterolu we krwi. Dlatego też książkę uzupełniono najważniejszymi zasadami diety niskocholesterolowej.

    0 Ocen produktu

    od 18.94 zł Zobacz oferty w 1 sklepie

  • Diety na obniżenie masy ciała - Marzena Dalecka

    Chcesz być atrakcyjna przez długie lata? Myślisz o mijającym czasie, zmieniającej się figurze, wadze? Zupełnie niepotrzebnie. Niniejsza książka to istna skarbnica wiedzy na temat prawidłowego żywienia, gwarantującego zachowanie zdrowia, urody i doskonałego samopoczucia. Zarówno Panie szczupłe, jak i te z nadwagą,z łatwością wybiorą odpowiednią dla siebie, smakowitą dietę. Autorka, Marzena Dalecka, w książce Diety na obniżenie masy ciała proponuje diety, które stosują gwiazdy TV, jak i diety popularne, co ważne, przystosowane do portfela każdej Polki, dla której dbałość o siebie w każdym wieku jest pewnym stylem na życie. Mnóstwo przepisów, porad, dokładnych informacji o produktach spożywczych i ich cennych wartościach odżywczych oraz energetycznych to - nie ma wątpliwości - niezwykłe zalety tego poradnika! Wiedza w nim zawarta z pewnością pomoże Ci pozostać zachwycającą kobietą przez długie lata. Zadziwisz rodzinę oraz znajomych swoją figurą i wigorem. Wszak życie zaczyna się dla Ciebie teraz...

    0 Ocen produktu

    od 18.94 zł Zobacz oferty w 1 sklepie

  • Dietetyczna kuchnia wegetariańska - Zofia Wieczorek-Chełmiń...

    Dietetycy są zgodni, że prawidłowo zbilansowana dieta wegetariańska ma korzystny wpływ na zdrowie. U wegetarian rzadziej występują: otyłość, choroba niedokrwienna serca, nadciśnienie tętnicze, cukrzyca, osteoporoza, czy kamica żółciowa i nerkowa. Badania wykazują, że diety wegetariańskie obniżają zawartość cholesterolu całkowitego w surowicy krwi nawet o 20-30%, w porównaniu do osób żywiących się tradycyjnie. Wegetarianie, jak też osoby na tradycyjnej diecie mogą "zdrowo" się odżywiać, należy jednak pamiętać o niebezpieczeństwie wystąpienia niedoborów składników odżywczych, oraz o konieczności odpowiedniego komponowania posiłków wegetariańskich. Poradnik zawiera wskazówki jak prawidłowo zbilansować dietę oraz ciekawe i łatwe przepisy na dania kuchni wegetariańskiej. Dodatkowym atutem są precyzyjne wskazówki, oraz analiza wartości energetycznej do każdego przepisu.

    0 Ocen produktu

    od 29.97 zł Zobacz oferty w 1 sklepie

  • Dieta. Zalecany sposób życia - Barbara Rubin

    Bądźmy szczerzy ? pogubiliśmy się w labiryncie ?sprawdzonych? i ?skutecznych? cud-diet, któreinteresowały nas najwyżej miesiąc lub dwa. Odrzucone z powodu braku natychmiastowych rezultatów stawały się powodem rozczarowania i zgorzknienia. Ta książka na solidnym fundamencie naukowo-poznawczym buduje spójną i sprawdzoną w praktyce koncepcję stylu zdrowego odżywiania się, dzięki której odzyskujemy zdrowy wygląd, siły witalne i prawdziwy apetyt na życie. Ciekawe przykłady, praktyczne rady okraszone osobistymi doświadczeniami i obserwacjami autorki, przeplatane pełnymi humoru anegdotami oraz fascynującymi dygresjami, są wynikiem świadomie podjętego i konsekwentnie realizowanego stylu życia, który jest głównym architektem naszego funkcjonowania. Jej lektura może być świetną okazją do zweryfikowania własnego modelu życia, refleksji nad tym, co można zmienić, z czego być dumnym i co chronić jak największy skarb, by odczuwać radość istnienia. Skierowana jest do każdego, kto ceni swoje zdrowie, szanuje siebie, chce czuć pełnię życia i cieszyć się nim. Chciałoby się powiedzieć, że jest nie tylko wartościową, ale i wysmakowaną lekturą. Dzięki niej uczymy się jeść bez poczucia winy i żyć bez obaw o zdrowie.To lektura obowiązkowa dla wszystkich, którzy chcą poznać tajniki dobrego odżywiania. Autorka w mądry i inspirujący sposób pisze o zdrowych nawykach, które powinny nam towarzyszyć przez całe życie. Pokazuje czytelnikowi, jak ułożyć zrównoważoną i pełnowartościową dietę, a przy tym cieszyć się z jedzenia i celebrować posiłki. Autorka bierze pod lupę wszystkie składniki odżywcze i analizuje je pod każdym kątem. Przypomina nam również, że zdrowie i siły witalne to nie tylko kwestia odpowiedniej diety, ale przede wszystkim równowagi pomiędzy stanem fizycznym, emocjonalnym, psychicznym i duchowym. Polecamy wszystkim, którzy chcą dobrze i zdrowo żyć ? encyklopedię zdrowia, urody i dobrego samopoczucia.

    0 Ocen produktu

    od 42.78 zł Zobacz oferty w 1 sklepie

  • Dieta z sukcesem SIMPLE GLYX. Przyjazny indeks glikemiczny - M...

    Słyszałeś już cokolwiek na temat SIMPLE GLYX - diecie o niskim indeksie glikemicznym" Już ponad 1,5 miliona osób sięgnęło po książki Marion Grillparzers o diecie opartej na niskim indeksie glikemicznymSIMPLE GLYX to dieta zalecana przez lekarzy, ponieważ już w ciągu 4 tygodni poprawia samopoczucie, stan zdrowia i wyniki badań krwi. To dieta, która tak naprawdę nie jest dietą, ale zmianą stylu życia.. Dieta SIMPLE-GLYX jest".Całościowa: najważniejsza reguła diety brzmi " smakować życie i jedzenie. Tylko kiedy czujemy, że coś na nas dobrze działa, jesteśmy w stanie coś zmienić w swoim życiu. Do tego potrzebujemy sposobów postępowania dla uzyskania lepszego samopoczucia i walki ze stresem. I aktywności fizycznej, którą łatwo można włączyć do codziennego życia.Metaboliczna: jedząc mądrze wpływamy na naszą przemianę materii, więc chudnięcie staje się proste. Spożywając produkty o niskim indeksie glikemicznym regulujemy stężenie glukozy we krwi. A dzięki spożywaniu białka i niezbędnych kwasów tłuszczowych zwiększamy swoją termogenezę: kalorie uciekają przez skórę w postaci ciepła.Smaczną dietą: nic nie jest zakazane. Przepisy są różnorodne- każdy znajdzie coś dla siebie. Od przekąsek jedzonych palcami (finger food) aż do potraw "jesz, ile chcesz". Dla wegan i mięsożerców.Dietą dnia codziennego: sami wybieramy co pasuje do naszego życia. A żeby wskoczyć w lekkość zmysłów nie ma nic skuteczniejszego, radośniejszego, oszczędzającego czas niż trampolina.Dietą lekarzy: chroni serce, zapobiega cukrzycy, utrzymuje sprawność umysłu, uwzględnia problem nietolerancji pokarmowej i hamuje rozwój stanów zapalnych w organizmie.Dla każdego: potrawy niskoglikemiczne smakują i młodym i starszym. Kobietom i mężczyznom. Osobom żyjącym samotnie i w związkach. Szczupłym i grubym. Wegetarianom i mięsożercom. Także program aktywności ruchowej jest dla każdego.Dziecinnie łatwa: dieta oparta o IG to wiedza z 30 lat doświadczeń, pełna prostych reguł, życiowych przepisów na zdrowie, odrobiny motywacji sprowadzonych do prostego systemu kolorów świateł drogowych.Dietą na całe życie: czujemy, że jesteśmy w formie, rozbudzeni, radośni, zdrowi" i pozostajemy przy tej diecie, czasem bardziej, czasem mniej ściśle.

    0 Ocen produktu

    od 31.72 zł Zobacz oferty w 1 sklepie

  • Dieta z niskim indeksem glikemicznym - Lauritzson Ola, Davidss...

    Książka zawiera smakowite propozycje pozwalające zachować zdrowie, oraz stanowi obowiązkową lekturę dla wszystkich pragnących schudnąć oraz kontrolować wagę i poziom cukru.Nareszcie jest - książka kucharska, na którą czekało wielu przyjaciół metody IG! Ola Lauritzson i Ulrika Dawidsson dzielą się w niej hojnie swoimi pomysłami i najlepszymi przepisami. Znajdziesz tutaj 100 przepisów na potrawy bez cukru i szybkich węglowodanów. Są łatwe w przygotowaniu i inspirują do zdrowszego odżywiania i trybu życia.Smakowite zdjęcia sprawiają, że łatwo jest przekonać się do metody IG. Podajemy wartości odżywcze wszystkich potraw przyrządzonych według naszych przepisów. Z książki dowiesz się, ile zawierają węglowodanów i jaki jest ich indeks oraz ładunek glikemiczny ( ŁG ). Wypróbuj 14-dniowe ,,Menu na dobry początek", żeby szybko wejść w rytm nowego, zdrowego trybu życia.

    0 Ocen produktu

    od 20.64 zł Zobacz oferty w 1 sklepie

  • Dieta w walce z rakiem - Beliveau Richard, Gingras Denis

    Niniejsza książka nie proponuje konkretnych diet, ale wyjaśnia, dlaczego powinniśmy traktować jedzenie nie tylko jako żródło przyjemności i uzupełniania zużytej energii, ale także jako czynnik zachowania zdrowia i zapobiegania chorobom nowotworowym.

    0 Ocen produktu

    od 24.51 zł Zobacz oferty w 1 sklepie

  • Dieta w walce z cukrzycą. - Philippe Chavanne

    Wydanie 2012r.Oprawa broszurowa.Strony 144.Format 17x23cm.W życiu zdarzają się różne zbiegi okoliczności - dobre i złe. Cukrzyca typu 2 jest przykładem zbiegu niepomyślnych okoliczności, takich jak niekorzystne predyspozycje genetyczne, szkodliwe uwarunkowania środowiskowe oraz niezdrowy tryb życia. Profilu genetycznego nie sposób zmienić, można jednak skutecznie oddziaływać na środowisko, a także modyfikować tryb swojego życia. Natomiast cukrzyca typu l jest wynikiem deficytu immunologicznego, który nieodwracalnie uszkadza trzustkę, wskutek czego przestaje ona wytwarzać insulinę. W obu przypadkach dochodzi do podwyższenia poziomu cukru we krwi. W razie wystąpienia cukrzycy typu l konieczne jest przede wszystkim uzupełnianie braków insuliny dla ustabilizowania poziomu cukru, który jest paliwem dla całego organizmu. Wymaga to zrównoważenia diety pod względem dziennego spożycia cukrów oraz właściwego ich doboru. Zegarmistrzowska precyzja gwarantuje równowagę między dostawami cukru i jego wykorzystywaniem przez organizm. W odniesieniu do cukrzycy typu 2 zasady dietetyczne są nieco inne. Dzienna dawka cukrów jest czynnikiem istotnym, ale bardzo często musi mu towarzyszyć modyfikacja nawyków żywieniowych pod względem spożycia tłuszczów, a czasem także alkoholu. Cukrzyca typu 2 pociąga za sobą większe ryzyko schorzeń sercowo-naczyniowych, niż komplikacji bezpośrednio związanych ze zbyt wysokim poziomem cukru w organizmie.Czy z tego wynika, że mamy wybór jedynie między rezygnacją i odmawianiem sobie? Nic podobnego! Należy troszczyć się o siebie w każdej sytuacji, nawet pozornie błahej. Wszyscy powinniśmy zachowywać dietetyczną czujność, a osoby chore na cukrzycę - szczególnie. Każdy diabetyk powinien się odżywiać zgodnie ze zdrowymi zasadami, zawartymi w tej książce. Podane dalej przepisy kulinarne pozwalają opracować zrównoważony model diety, idealny dla chorych na cukrzycę, ale także godny polecenia osobom zdrowym.Odżywianie wynika z naturalnej potrzeby, a przyjemność jedzenia jest z nim ściśle związana. Philippe Chavanne ma na względzie rozkosz podniebienia, osiąganą dzięki wyśmienitym kompozycjom, subtelnym smakom i niewielkiej zawartości cukru. Proponuje nam zdrową kuchnię, bez obawy o skład i zawartość poszczególnych składników. Kto bowiem myśli o skrobi, jedząc zupę fasolową lub świderki, które kojarzą się ze słoneczną Italią? Kto zaprząta sobie głowę glukozą, zwijając sakiewki z kapusty z mięsem kraba i kozim serem, inspirowane kuchnią azjatycką? Kto się martwi sacharozą, gdy w gronie przyjaciół kończy posiłek deserem ze świeżych fig z musem malinowym? Kto się przejmuje, czy wolno mu wypić lampkę wina?Cierpiący na cukrzycę i zdrowi, smakosze i smakoszki, otwórzmy 80 okien na krajobrazy gastronomicznej rozkoszy. Poczujmy wspólnotę przyjemności płynącej z jedzenia. Bez wahania podążmy szlakiem Philippe"a Chavanne"a, na który nas zaprasza swymi oryginalnymi pomysłami.

    0 Ocen produktu

    od 19.86 zł Zobacz oferty w 1 sklepie

  • Dieta w walce z cholesterolem - Philippe Chavanne

    Część wstępna książki przybliża Czytelnikom wiedzę na temat cholesterolu: określa jego poziom i omawia zagrożenia związane z jego nadmiarem. Zawiera 80 przepisów na smaczne, zdrowe, starannie dobrane potrawy od zup i przystawek, przez mięsa, ryby i warzywa, po desery i słodycze. Wypróbujcie, a przekonacie się, że nawet nadmiar "złego" cholesterolu w organizmie wcale nie oznacza konieczności rezygnacji z rozkoszy stołu. Co więcej, mamy nadzieję, że przepisy te przyczynią się w przyjemny, a zarazem istotny sposób do przyjęcia nowego, zdrowego stylu życia i odżywiania się na co dzień.

    0 Ocen produktu

    od 19.86 zł Zobacz oferty w 1 sklepie

  • Dieta w osteoporozie - Barbara Jakimowicz-Klein

    Miażdżyca, postrach XXI wieku, to nie tylko, jak się powszechnie sądzi, choroba naczyń wieńcowych otaczających serce, ale dosłownie wszystkich tętnic w naszym organizmie! Najczęściej i najszybciej atakuje naczynia mózgu, serca, nerek, kończyn dolnych. Na jej rozwój największy wpływ wywiera palenie papierosów, mała aktywność fizyczna, stres, nadwaga, a przede wszystkim niezdrowe odżywianie. Zmieniając złe nawyki żywieniowe, dość łatwo możemy zapobiec miażdżycy i związanym z nią chorobom, takim jak: zawał serca, udar mózgu czy silne bóle nóg. Bardzo duże znaczenie, zarówno profilaktyczne, jak i lecznicze, ma właściwa, niskotłuszczowa i niskocholesterolowa, dieta. Dlaczego i jaką dietę stosować w miażdżycy, co można jeść, a jakich produktów należy unikać? Odpowiedzi na te i inne pytania znajdą Państwo w doskonałym poradniku Barbary Jakimowicz-Klein. Autorka książki zapewnia, że przygotowanie odpowiednio skomponowanych posiłków nie jest zadaniem ponad siły. Konsekwencja i wypełnianie zaleceń dietetyków gwarantują poprawę i zażegnanie niebezpieczeństwa. Pamiętajmy, że nasze zdrowie zależy od nas samych! A profilaktyka jest zawsze tańsza i przyjemniejsza niż leczenie.

    0 Ocen produktu

    od 19.26 zł Zobacz oferty w 1 sklepie

  • Dieta w hipercholesterolemii - Aleksandra Cichocka

    Książka mgr Aleksandry Cichockiej p.t. Dieta w hipercholesterolemii jest bardzo ważną i oczekiwaną pozycją na naszym rynku wydawniczym.Do Polski zbliża się niebezpiecznie epidemia otyłości oraz zespołu metabolicznego i związane z nimi poważne zaburzenia metabolizmu lipidowegoprzede wszystkim hipercholesterolemia, których następstwem jest rozwój miażdżycy i jej klinicznych powikłań w postaci ostrych zespołów wieńcowych.Prawidłowa dieta jest podstawą nie tylko postępowania profilaktycznego, ale także istotnym komponentem skutecznego leczenia.Wielu pacjentów jest bowiem błędnie przekonanych, że farmakoterapia w pełni redukuje metaboliczne ryzyko sercowo-naczyniowe.

    0 Ocen produktu

    od 29.23 zł Zobacz oferty w 1 sklepie

  • Dieta triatlonisty. Pływanie, rower, bieg - odżywianie - Tom...

    Najlepsza pozycja na rynku poruszająca zagadnienia prawidłowego żywienia, które powinien znać każdy kto biega, czy to amatorsko czy zawodowo. Nadszedł dzień startu, do którego przygotowywałeś się miesiącami. Jednak w którymś momencie na trasie wyścigu coś idzie nie tak. Czy to niski poziom energii, czy skurcze, senność czy inny problem fizyczny - istnieje duże prawdopodobieństwo, że u jego źródeł leży nieprawidłowe odżywianie. Dieta triatlonisty to książka która pomoże ci naprawić ten problem, prowadząc cię od pierwszego dnia treningów aż do linii mety i sprawi, że twoje ciało wespnie się na szczyt swoich możliwości atletycznych. Tom Holland i dietetyk sportowy Amy Godson omawiają najważniejsze zagadnienia związane z występem w wyścigu i decyzje żywieniowe wspomagające twoją rutynę treningową, jak również odżywianie regeneracyjne. Jakiej diety potrzebujesz? Jakie są zalety diety bezmięsnej i diety Paleo? Odpowiedzi na te i wiele innych pytań znajdziesz na łamach tej książki. Zarówno profesjonalni, jak i amatorscy triatloniści potrzebują napisanego w przystępny sposób przewodnika po odżywianiu i fachowej porady, która będzie łatwa do wdrożenia. Przygotuj się, by wnieść twój występ w triatlonie na nowy, zdrowszy i wyższy poziom. Tom Holland jest uznanym ekspertem w dziedzinie fitnessu i autorem książek Przygotowanie do maratonu oraz Przygotowanie do Triatlonu. Ukończył 15 triatlonów Ironman na całym świecie.

    0 Ocen produktu

    od 32.41 zł Zobacz oferty w 1 sklepie


Copyright © e-ceny.pl - najlepsza porównywarka cen, najlepsze e-centrum handlowe! Starcode Systems Wykonanie eBiznes.pl
Strona używa plików cookies, więcej informacji.