Kulinarne
Porównanie cen w KSIĘGARNIA, Książki oraz Kulinarne.
-
Domowe suszenie żywności - Phyllis Hobson
Dzięki tej książce poznasz sposoby suszenia żywności: owoców, warzyw, grzybów, ziaren, mięs i ziół. Dowiesz się, jak suszyć produkty w słońcu, piekarniku bądź w suszarce. Opisano w niej metody obróbki wstępnej niezbędnej do tego, by pokarmy zachowały świeży smak i jak najwięcej składników odżywczych. Doradzono, jaką wybrać suszarkę i jak pakować ususzoną żywność.Autorka książki podpowiada także, jak wykorzystać suszone produkty: podaje przepisy na smaczne potrawy - przekąski, zupy, dania główne, desery, żywność dla niemowląt. Krok po kroku nauczysz się robić m.in. granolę, pomidorowe pesto, suszone mięso indyka, babeczki jabłkowo-wiśniowe, herbatki ziołowe, roladki owocowe, ciasto z dyni i mieszanki na zupę. Z suszonych produktów można zrobić także niebanalne upominki, np. saszetki potpourri.Książka ta jest doskonała dla każdej dbającej o zdrowe odżywianie, praktycznej gospodyni.
od 13.35 zł Zobacz oferty w 1 sklepie
-
Domowe pyszności. Łatwe do zrobienia - Bellersen Qurini Cosi...
Odkrywamy na nowo proces fermentacji: własnoręczny wyrób kiszonej kapusty, kimchi, miso, sera i szynki, a także warzenie piwa i pieczenie chleba są bardzo proste dzięki maleńkim pomocnikom: bakteriom i drożdżom. Fermentacja jest pradawną metodą, umożliwiającą wyrób i konserwowanie wielu artykułów żywnościowych. Powstałe produkty spożywcze są zdrowe i lekkostrawne, regulują trawienie, wzmacniają układ odpornościowy, a przede wszystkim - mają niezrównany smak! - konserwowanie solą i kwasem mlekowym - pyszności z mleka, mięsa i soi - wyrafinowane wypieki -wyrób smacznego octu i wina Przekonajmy się sami i dajmy zainspirować ponad 250 przepisom na smaczne produkty!
od 20.54 zł Zobacz oferty w 1 sklepie
-
Domowe przetwory. Weki, marynaty, konfitury, dżemy. - Praca z...
Wydanie 2012r.Oprawa broszurowa.Strony 64.Format 16,5x23,5cm.
od 4.35 zł Zobacz oferty w 1 sklepie
-
Domowe przetwory. Dżemy, galaretki, marmolady - Walter Trausn...
Dżemy i marmolady już dawno przestały być jedynie "smarowidłem" idealnym na kanapki. Nasz gust zmienił się znacznie od czasów babć, a przetwory te coraz częściej kuszą nas słodkimi korzennymi nutami lub ostrym aromatem chili i octu. Stały się też doskonałym dodatkiem do serów, mięs i deserów. Przygotowuje się je w mgnieniu oka. Bez względu na to, czy są słodkie, pikantne, czy łagodne, zawsze smakują wyśmienicie.W książce zawarto:Kilkadziesiąt przepisów na pyszne i zdrowe dżemy, galaretki i marmolady.Rady mistrzów kuchni, którzy podpowiadają, jak wykorzystać te domowe przetwory.Przepisy na wyśmienite dania obiadowe, drinki i desery z dodatkiem dżemów i galaretek.Propozycje niezwykłych dodatków do dżemów np. w postaci alkoholu, orzechów, czekolady, egzotycznych przypraw.
od 13.35 zł Zobacz oferty w 1 sklepie
-
Domowe przetwory - Walter Trausner
Dżemy i marmolady już dawno przestały być jedynie "smarowidłem" idealnym na kanapki. Nasz gust zmienił się znacznie od czasów babć, a przetwory te coraz częściej kuszą nas słodkimi korzennymi nutami lub ostrym aromatem chili i octu. Stały się też doskonałym dodatkiem do serów, mięs i deserów. Przygotowuje się je w mgnieniu oka. Bez względu na to, czy są słodkie, pikantne, czy łagodne, zawsze smakują wyśmienicie.W książce zawarto:" Kilkadziesiąt przepisów na pyszne i zdrowe dżemy, galaretki i marmolady." Rady mistrzów kuchni, którzy podpowiadają, jak wykorzystać te domowe przetwory." Przepisy na wyśmienite dania obiadowe, drinki i desery z dodatkiem dżemów i galaretek." Propozycje niezwykłych dodatków do dżemów np. w postaci alkoholu, orzechów, czekolady, egzotycznych przypraw.
od 13.35 zł Zobacz oferty w 2 sklepach
-
Domowe przetwory - Eliza Markowska
Minęły już lata, gdy zapobiegliwe panie domu w okresie zbiorów różnych gatunków warzyw i owoców przetwarzały ich wielkie ilości z myślą o obecności witamin w posiłkach w czasie zimy. Smaczne produkty można przecież kupić w każdym sklepie. Trzeba jednak pamiętać, że przetwory przygotowywane na przemysłową skalę zawierają różne dodatki chemiczne, konserwanty, które choć są dopuszczone przez odpowiednie instytucje, jednak nie mają dobroczynnego wpływu na nasze zdrowie. Zapraszamy zatem do wypróbowania przepisów zebranych w niniejszej książce. Są w niej przepisy na różne przetwory: dżemy, konfitury, marmolady, galaretki, sałatki i inne. Kolorowe ilustracje towarzyszące przepisom sprawiają, że na sam widok chce się ich skosztować.
od 12.10 zł Zobacz oferty w 1 sklepie
-
Domowe przepisy. Drób. - Magdalena Szwedkowicz
Wydanie 2012r.Oprawa broszurowa.Strony 32.Format 15x18cm."Domowe przepisy. Drób" to niezwykła książka przedstawiająca proste w przygotowaniu, ale i oryginalne potrawy z drobiu. W publikacji przedstawione zostały propozycje posiłków zarówno na codzienny stół jak i wyjątkowe okazje. "Domowe przepisy" pozwolą na odkrywanie na nowo różnorodności i sposobów serwowania dań z drobiu. Przejrzysty układ, piękne zdjęcia oraz proste wyjaśnienia przepisów pomogą każdemu w czasie przyrządzania posiłków!
od 5.11 zł Zobacz oferty w 1 sklepie
-
Domowe piwo - Praca zbiorowa
Warzenie piwa w domu? Czemu nie to wbrew pozorom wcale nie jest trudne. Prezentujemy kompendium wiedzy niezbędnej do tego, by zacząć przygodę z domowym piwem. Dzięki tej książce poznasz nie tylko takie aspekty techniczne wyrobu domowego piwa, jak potrzebny sprzęt i sam proces warzenia. Znajdziesz tu też informacje o rodzajach wykorzystywanych słodów oraz gatunkach chmielu i drożdży piwowarskich, dowiesz się też, jakich błędów unikać, w jaki sposób serwować piwo i jak uwarzyć kilkanaście najpopularniejszych gatunków tego wspaniałego trunku.
od 15.83 zł Zobacz oferty w 1 sklepie
-
Domowe nalewki i likiery - Vargas Pattie, Gulling Rich
Nalewki owocowe pachną pełnią lata, orzechowe są idealne na długie zimowe wieczory, ziołowe nie tylko wybornie smakują, ale także leczą. Śmietankowe i kawowe rozpieszczają podniebienie niejednego łasucha. W książce znajdziesz ponad 100 przepisów na wyśmienite trunki - idealne na każdą okazję:- Nalewki owocowe: z porzeczek, truskawek, brzoskwiń, jabłek, czereśni i wiśni, moreli, żurawiny- Trunki o "tropikalnych" smakach: z owoców cytrusowych, ananasów, kokosów, granatów- Likiery orzechowe, migdałowe, klasyczne amaretto, orzechowo-miodowe- Nalewki ziołowe i korzenne: anyżówka, ouzo, miętowa, z rozmarynem i lawendą, cynamonowa, waniliowa, goździkowa- Słodkie likiery na bazie śmietanki: Irish Cream, czekoladowa, bananowa, ananasowo-kokosowa, owocowo-śmietankowe- Likiery na bazie kawy: czekoladowo-kawowy, pomarańczowo-kawowy, z dodatkiem cynamonu, wanilii- Wódki smakowe: brandy jeżynowa, brzoskwiniowa, wódka cytrynowa, rum ananasowy- Owoce w alkoholu: wiśnie w rumie, żurawiny w brandy, brzoskwinie w amaretto...I wiele, wiele innych... Dzięki tej książce przyrządzisz nie tylko wyśmienite nalewki i likiery, ale także domowe wersje znanych i lubianych trunków. Znajdziesz w niej mnóstwo oryginalnych przepisów i rady dotyczące wykorzystania nalewek jako dodatków do deserów i dań mięsnych. Autorzy podsunęli też ciekawe pomysły na oryginalne prezenty w postaci samodzielnie zrobionych trunków.
od 17.07 zł Zobacz oferty w 1 sklepie
-
Domowe marynaty - Prommer Colette, Grossauer Stefan
Chcemy, by nasze potrawy były wyśmienite i długo zachowywały swój smak. Marynowanie jako sposób przedłużania trwałości produktów spożywczych znowu staje się popularne.Wypróbuj nasze niecodzienne przepisy na marynowane owoce, warzywa, grzyby, ryby, orzechy, zioła i jajka. Produkty te konserwujemy w oleju, occie, cukrze, soli i alkoholu. Podpowiemy Ci, jak zrobić pesto nie tylko pomidorowe, lecz także makowe, borowikowe i z pestek dyni. Nauczymy Cię, jak zamarynować kapary i ślimaki. Doradzimy, co zrobić, by marynowane ogórki miały niepowtarzalny smak. Dzięki nam dowiesz się, jak zamarynować w alkoholu owoce egzotyczne i grzyby. W książce znajdziesz: najważniejsze zasady konserwowania potraw, szczegółowy kalendarz marynowania produktów, liczne przepisy: łatwe, tradycyjne, nietypowe i ekstrawaganckie.
od 13.35 zł Zobacz oferty w 1 sklepie
-
Domowe konserwowanie żywności - Janet Chadwick
Wekowanie, zamrażanie, suszenie, robienie solanek i przechowywanie w piwnicy owoców, ziół i warzywCiesz się owocami i warzywami zachowującymi świeżość przez cały rokNie musisz mieć wiele czasu i lat doświadczeń za sobą, aby bez trudu przygotowywać przetwory z owoców i warzyw wyhodowanych we własnym ogrodzie. Jasne i proste instrukcje dadzą Ci poczucie pewności siebie i wiedzę, w jaki sposób zamrażać, suszyć, wekować, przechowywać w piwnicy i w solankach wszystkie skarby, jakie oferuje nam natura.Zetrzyj i zamroź nadmiar cukinii ? idealnie nada się do wielu potraw przez całą zimę. Kup na targu warzywnym skrzynkę pomidorów i zrób z nich pikantny sos pomidorowy. Zawekuj nadmiar fasolki szparagowej z własnego ogródka, by móc się cieszyć świeżymi warzywami przez cały rok, lub też mieć świetny podarunek.Rady i przepisy zawarte w tej książce pozwolą Ci odżywiać się przez cały rok zdrowymi lokalnymi produktami lub samodzielnie wyhodowanymi we własnym ogrodzie.
od 14.32 zł Zobacz oferty w 1 sklepie
-
Domowe kiełbasy 100 najlepszych przepisów - Anderson Warren ...
Autor przedstawia kompletny poradnik przygotowywania wszelkiego rodzaju kiełbas: wołowych i wieprzowych, w osłonkach i bez, drobiowych i z dziczyzny, wędzonych, fermentowanych i wielu innych. Podaje dokładne instrukcje, jak mielić mięso, napełniać osłonki, wędzić i doprawiać kiełbasy. Książka zawiera rozdziały poświęcone wyposażeniu, bezpieczeństwu żywności oraz metodom parzenia i wędzenia kiełbas. Znajdziesz tu przepisy na kiełbasę polską, a także na kiełbaski wiedeńskie, niemiecką bratwurst, grecką laukonikę, chorizo, salami i wiele innych - w sumie 100 różnych przepisów na kiełbasy.Nigdzie tego nie znajdziesz. Każdy, kto poważnie myśli o domowym wyrobie kiełbas, po prostu połknie tę książkę. Książka ta to wspaniały i przyjazny poradnik, godny polecenia wszystkim ambitnym amatorom.
od 19.79 zł Zobacz oferty w 1 sklepie
-
Domowe jogurty, twarożki, sery - Quirini Cosima Bellersen
Oprawa MiękkaStron 148Format: 170 x 235Jeśli jesteś zainteresowany wykonywaniem produktów mlecznych w domu, ta książka jest dla Ciebie! Bez żadnego problemu możesz wykonać w swojej kuchni masło, ser, twarożek lub jogurt! Dzięki sprawdzonym przepisom dowiesz się, jak w warunkach domowych, bez użycia sztucznych konserwantów przygotować świeży nabiał.
od 8.61 zł Zobacz oferty w 1 sklepie
-
Domowe ciasta - Praca zbiorowa
Puszysta babka marmurkowa, delikatny tort prowansalski czy pulchne ciasto maślane - te nazwy klasycznych wypieków budzą wspomnienia z dzieciństwa...Któż nie pamięta wspaniałych zapachów ciast wydobywających się co niedziela z babcinego piekarnika, nie wspomina z miłością i znawstwem pieczonych słodkości, które nigdzie tak nie smakowały jak u babci i do dziś pozostają niedoścignionym wzorem?W tej książce zebraliśmy dla Was ulubione przepisy na ciasta i torty z repertuaru naszych babć i prababć - począwszy od zwykłych ciast z blachy, babek i placków owocowych poprzez kuszące pyszności z ciasta francuskiego i strudlowego aż po wymyślne torty i mazurki. Porzućcie więc mrożone torty i gotowe mieszanki do pieczenia i zacznijcie rozpieszczać dzieci, wnuki, przyjaciół i krewnych domowym ciastem, tak jak to czyniły nasze babcie. Jedno jest pewne: domowe wypieki również dziś smakują najlepiej!
od 15.78 zł Zobacz oferty w 1 sklepie
-
Domowe alkohole - Scott Mansfield
Odkryj liczne zalety przygotowywanych w domu napojów alkoholowych - unikatowych, aromatycznych, niedrogich i zadziwiająco łatwych do zrobienia!Obserwujemy obecnie tak znaczny wzrost zainteresowania produkcją wina i piwa w domu, że zjawisko to można uznać za renesans w tej dziedzinie. Nieważne, dlaczego chcesz dołączyć do nowego pokolenia piwowarów i winiarzy - by mieć ciekawe hobby, rozwinąć już posiadane umiejętności lub zmniejszyć wydatki domowe - z tej książki dowiesz się, jak to zrobić.W tym praktycznym poradniku Scott Mansfield przybliża współczesnym entuzjastom wspaniałe tradycje winiarstwa, piwowarstwa i miodosytnictwa. Początkujący znajdą tu porady, jak zrobić niedrogie nastawy ze zwykłych składników i za pomocą prostych kuchennych narzędzi. Oprócz przepisów na bardziej popularne domowe napoje alkoholowe doświadczeni hobbyści znajdą tu inspirujące receptury na cenione przed wiekami i na jakiś czas zapomniane trunki, takie jak:- perry - robiony z gruszek słodki kuzyn jabłkowego cydru- wino z papryki jalapeno - zdrowy trunek i wspaniała marynata do mięs- różany miód pitny - napój znany już starożytnym Grekom- piwo świerkowe - północnoamerykański klasyk od czasów kolonialnychObawiasz się, że samodzielna produkcja napojów alkoholowych jest skomplikowana i trudna? Niepotrzebnie! Poradnik opisuje wszystkie jej etapy - od butelkowania po dosładzanie. To łatwe, a rezultaty są zachwycające i kuszące, o czym szybko się przekonasz. Na zdrowie!
od 19.79 zł Zobacz oferty w 2 sklepach
-
Domowa spiżarnia / oprawa twarda - Praca zbiorowa
Książka ta podpowiada, jak samodzielnie, domowymi sposobami przygotować:- przetwory z owoców, warzyw i grzybów- kiełbasy i wędliny- Wina i nalewki- Tradycyjne masła , sery oraz oleje ziołowe- mrożonki- susze z owoców, warzyw i grzybów
od 19.65 zł Zobacz oferty w 1 sklepie
-
Domowa spiżarnia - Praca zbiorowa
Przedstawiamy sprawdzone przepisy na dżemy, nalewki, marynaty i inne specjały w słoikach, butelkach czy beczce. Znajdziesz tu m.in. konfiturę gruszkową, jarzębiak wytrawny i paprykę w oliwie.
od 16.46 zł Zobacz oferty w 2 sklepach
-
Domowa spiżarka.Nalewki i likiery na dobre zdrowie - Praca zb...
Doniosła sztuka wytwarzania nalewek ma w Polsce wielowiekową tradycję i rzesze zwolenników. Jeżeli w domowej biblioteczce nie zachowały się stare rodzinne przepisy, nic straconego z pomocą przyjdzie niniejsza książka. Prezentujemy tylko najlepsze, wielokrotnie sprawdzone receptury na znakomite nalewki i likiery głównie owocowe, ale także ziołowe czy kwiatowe. Oprócz niezaprzeczalnych walorów smakowych mają także zbawienny wpływ na zdrowie i dobre samopoczucie.
od 15.78 zł Zobacz oferty w 1 sklepie
-
Domowa spiżarka. Zamknąć lato w słoiku - Praca zbiorowa
Późna wiosna i lato to czas, w którym stragany aż uginają się od darów natury przede wszystkim warzyw, ale także wspaniałych owoców: truskawek, malin, porzeczek. Najlepsze są oczywiście świeże, jednak istnieje sposób, by cieszyć się ich smakiem przez cały rok. Wystarczy zapas słoików, dobre chęci i nasza książka będziesz zdumiona, jak szybko półki w piwnicy lub spiżarni zapełnią się smacznymi przetworami. Rodzina też błyskawicznie je pokocha.
od 17.02 zł Zobacz oferty w 1 sklepie
-
Domowa spiżarka. Receptury z domowej spiżarni - Praca zbioro...
Jeżeli w Twoim przydomowym ogródku lub na działce rośnie nie tylko trawa, lub masz zaufanego dostawcę płodów rolnych, to nic nie stoi na przeszkodzie, abyś rozpoczęła swoją przygodę z przetworami. Gwarantujemy, że szybko docenisz własnoręcznie przyrządzone konfitury, marynowane lub kiszone warzywa i owoce - w tej książce znajdziesz moc inspirujących przepisów. Tym, którzy mają apetyt na coś więcej proponujemy bardziej czasochłonne, ale wyśmienite domowe kiełbasy i sery, a nawet masło. Oprócz walorów smakowych mają jeszcze jeden - i to bardzo istotny - brak konserwantów.
od 15.78 zł Zobacz oferty w 1 sklepie
-
Domowa spiżarka. Polskie owoce i warzywa - Praca zbiorowa
Cudze chwalicie, swego nie jecie!Podzieliliśmy niniejszą książkę na dwa działy, w których prezentujemy różnorodne sposoby wykorzystania w kuchni owoców z polskich sadów i ogrodów oraz warzyw z rodzimych upraw. Pomysłów jest wiele np. prozaiczne jabłka podasz w wersji fit jako smoothie z dodatkiem imbiru, na słodko w formie szarlotki, na święta jako nadzienie do kaczki lub w środku zimy - kiszone w słoiku. Oprócz przepisów służymy też radą jak i kiedy kupować, w jaki sposób przechowywać, czym różnią się poszczególne odmiany. Całość będzie nieocenioną pomocą dla początkujących, a i bardziej doświadczeni znajdą także coś dla siebie.
od 15.78 zł Zobacz oferty w 1 sklepie
-
Domowa spiżarka. Marynowanie i kiszenie - Praca zbiorowa
Wiecznie zabiegane nie mamy już czasu, by wzorem naszych babć kisić i marynować a to duży błąd. Przygotowywane w ten sposób potrawy są cenne dla zdrowia i niezwykle bogate w witaminę C. Łącząc tradycję z trendem zdrowego odżywiania przygotowaliśmy książkę pełną kulinarnych inspiracji. Oprócz typowo polskich przepisów proponujemy podróż po obcych kuchniach i smakach w formie relishy, chutneyów i ajvarów wrażeń z pewnością nie zabraknie.
od 14.86 zł Zobacz oferty w 1 sklepie
-
Domowa spiżarka. Grzyby i owoce leśne - Praca zbiorowa
Późnym latem i jesienią lasy pełne są zapalonych grzybiarzy, a także amatorów dzikich owoców w rodzaju malin, jagód lub jeżyn. Jeżeli nie potrafisz odróżniać gatunków grzybów, zwyczajnie nie masz chęci na bieganie po lesie lub Twoje sprawdzone miejsca zostały już dawno ogołocone zajrzyj do zaprzyjaźnionego sklepu. Po powrocie do domu koniecznie przygotuj na obiad udka kaczki z grzybami, a resztę ukiś lub zamarynuj. Dzięki naszej książce wyczarujesz także desery, wypieki i zdrowe sałatki z dodatkiem owoców leśnych.
od 15.78 zł Zobacz oferty w 1 sklepie
-
Domowa spiżarka. Dżemy, konfitury i soki - Praca zbiorowa
Prezentujemy receptury na przyrządzenie rozmaitych dżemów i konfitur nie tylko z rodzimych owoców (jak powidła śliwkowe czy konfitura malinowa), ale także tych bardziej egzotycznych, jak choćby cytrusy czy mango. Ponadto zachęcamy do zmierzenia się z nieco zapomnianymi sokami, syropami i kompotami zdecydowanie zdrowszymi od napojów dostępnych w sklepach. Nasze porady przeprowadzą Cię przez wszystkie etapy przygotowywania domowych przetworów od momentu zakupu surowca po niuanse pasteryzowania czy przechowywania.
od 17.02 zł Zobacz oferty w 1 sklepie
-
Domowa spiżarka. Domowe piwo - Kufel - Praca zbiorowa
Warzenie piwa w domu? Czemu nie - to wbrew pozorom wcale nie jest trudne. Prezentujemy kompendium wiedzy niezbędnej do tego, by zacząć przygodę z domowym piwem. Dzięki tej książce poznasz nie tylko takie aspekty techniczne wyrobu domowego piwa, jak potrzebny sprzęt i sam proces warzenia. Znajdziesz tu też informacje o rodzajach wykorzystywanych słodów oraz gatunkach chmielu i drożdży piwowarskich, dowiesz się też, jakich błędów unikać, w jaki sposób serwować piwo i jak uwarzyć kilkanaście najpopularniejszych gatunków tego wspaniałego trunku.
od 14.86 zł Zobacz oferty w 1 sklepie
-
Domowa kuchnia włoska - Aleksandra Seghi
Kuchnia włoska to nie tylko spaghetti czy pizza. To również bogactwo aromatów i smaków domowych potraw przygotowanych z naturalnych składników Prezentowana książka zawiera mnóstwo przepisów na smakowite, znane i mniej znane potrawy rodem z Włoch.
od 27.41 zł Zobacz oferty w 1 sklepie
-
Domowa kuchnia św. Hildegardy - Salomon Yvette
Święta Hildegarda z Bingen, doktor Kościoła, to nie tylko mistrzyni życia duchowego, ale wspaniała znawczyni roślin, warzyw, owoców i innych pokarmów oraz ich wpływu na organizm człowieka. Współczesna medycyna, badając pisma św. Hildegardy i stosując nowoczesne metody badawcze potwierdziła dobroczynny wpływ proponowanej przez nią diety na życie i zdrowie człowieka.
od 31.07 zł Zobacz oferty w 1 sklepie
-
Domowa kuchnia polska - wersja Włoska - Praca zbiorowa
Współczesna kuchnia polska to wynik wielowiekowej tradycji kulinarnej, na którą wpływ miało wiele czynników.Jednym z nich było położenie i wynikający z tego zasób dostępnych, w tej szerokości geograficznej, surowców. Liczne lasy od wieków dostarczały grzybów, jagód, malin i miodu, a żyzne ziemie płodów rolnych, takich jak: zboża, groch, kasze, mięso i mleko. Te i inne dostępne surowce przetwarzane były w kuchni na różne sposoby, a podniebienie dawnych Polaków decydowało o wyborze z dostępnego asortymentu ulubionych dań.Drugim czynnikiem była religia, która w czasach pogańskich nadawała rytualnych znaczeń potrawom. Pierogi, przypominające słońce z jego promieniami, wiążą się z praktykami solarnymi, które praktykowane były na terenach dzisiejszej Polski, np. na górze Ślęży. Jajko, jako zalążek nowego życia, stało się symbolem odradzania się i początku świata, a mak, posiadający mnogość nasion, uważany był za symbol płodności.W czasach chrześcijańskich część pogańskich wierzeń została zaadoptowana do praktyk nowej wiary. Pierogi np. podawano pierwotnie jedynie w czasie świąt, a jajko jako symbol zmartwychwstania Chrystusa podawano w czasie świąt Wielkanocnych..
od 23.13 zł Zobacz oferty w 1 sklepie
-
Domowa kuchnia polska - wersja rosyjska - Praca zbiorowa
Współczesna kuchnia polska to wynik wielowiekowej tradycji kulinarnej, na którą wpływ miało wiele czynników.Jednym z nich było położenie i wynikający z tego zasób dostępnych, w tej szerokości geograficznej, surowców. Liczne lasy od wieków dostarczały grzybów, jagód, malin i miodu, a żyzne ziemie płodów rolnych, takich jak: zboża, groch, kasze, mięso i mleko. Te i inne dostępne surowce przetwarzane były w kuchni na różne sposoby, a podniebienie dawnych Polaków decydowało o wyborze z dostępnego asortymentu ulubionych dań.Drugim czynnikiem była religia, która w czasach pogańskich nadawała rytualnych znaczeń potrawom. Pierogi, przypominające słońce z jego promieniami, wiążą się z praktykami solarnymi, które praktykowane były na terenach dzisiejszej Polski, np. na górze Ślęży. Jajko, jako zalążek nowego życia, stało się symbolem odradzania się i początku świata, a mak, posiadający mnogość nasion, uważany był za symbol płodności.W czasach chrześcijańskich część pogańskich wierzeń została zaadoptowana do praktyk nowej wiary. Pierogi np. podawano pierwotnie jedynie w czasie świąt, a jajko jako symbol zmartwychwstania Chrystusa podawano w czasie świąt Wielkanocnych...
od 23.13 zł Zobacz oferty w 1 sklepie
-
Domowa kuchnia polska - wersja portugalska - Praca zbiorowa
Współczesna kuchnia polska to wynik wielowiekowej tradycji kulinarnej, na którą wpływ miało wiele czynników.Jednym z nich było położenie i wynikający z tego zasób dostępnych, w tej szerokości geograficznej, surowców. Liczne lasy od wieków dostarczały grzybów, jagód, malin i miodu, a żyzne ziemie płodów rolnych, takich jak: zboża, groch, kasze, mięso i mleko. Te i inne dostępne surowce przetwarzane były w kuchni na różne sposoby, a podniebienie dawnych Polaków decydowało o wyborze z dostępnego asortymentu ulubionych dań.Drugim czynnikiem była religia, która w czasach pogańskich nadawała rytualnych znaczeń potrawom. Pierogi, przypominające słońce z jego promieniami, wiążą się z praktykami solarnymi, które praktykowane były na terenach dzisiejszej Polski, np. na górze Ślęży. Jajko, jako zalążek nowego życia, stało się symbolem odradzania się i początku świata, a mak, posiadający mnogość nasion, uważany był za symbol płodności.W czasach chrześcijańskich część pogańskich wierzeń została zaadoptowana do praktyk nowej wiary. Pierogi np. podawano pierwotnie jedynie w czasie świąt, a jajko jako symbol zmartwychwstania Chrystusa podawano w czasie świąt Wielkanocnych...
od 25.04 zł Zobacz oferty w 1 sklepie