Kulinarne
Porównanie cen w KSIĘGARNIA, Książki oraz Kulinarne.
-
Moja dieta cud - Beata Pawlikowska
Próbowałam wielu różnych diet. I przegrywałam, bo robiłam to z nienawiścią do siebie.Az pewnego dnia zrozumiałam, żeciało podąża za umysłem,a umysł jest kontrolowany przez duszę.I dlatego to, co istnieje w twojej duszyma najmocniejsze przełożenie na kształt twojego ciała.I tak wymyśliłam Dietę Atlantydzką.Jeżeli chcesz jak najszybciej zrzucić kilogramy i nie interesuje cię to czy za rok będziesz zdrowa czy chora, silna czy słaba, ta książka raczej nie jest dla ciebie. Ja chcę ci powiedzieć co zrobić, żeby zawsze mieć szczupłe, zdrowe i silne ciało, przestać chorować, mieć w pełni sprawny umysł i z radością z niego korzystać, a w dodatku czuć się szczęśliwym człowiekiem.
od 22.39 zł Zobacz oferty w 1 sklepie
-
Piekę chleb! I ciastka! - Beata Pawlikowska
Piekę prawdziwy, zdrowy chleb!I wymyśliłam jak upiec 100% zdrowe ciastka!W tej książce znajdziesz wszystkie wskazówki i przepisy- jak zrobić zakwas, jakiej użyć mąki, co dodać do chleba i słodkich placków,jak je przygotować i upiec.Zrobienie takiego 100% zdrowego, pełnoziarnistego chleba na zakwasiealbo żytniego placka z bakaliamito pół godziny pracy.Naprawdę warto!
od 14.24 zł Zobacz oferty w 1 sklepie
-
Nowe zdrowe przepisy - Beata Pawlikowska
Szybkie, proste i stuprocentowo zdrowe! Nie mam czasu na gotowanie, wymyśliłam więc takie dania, które robią się same. Trzeba tylko przygotować składniki, umieścić je w odpowiedniej kolejności w garnku, wymieszać i zostawić na ogniu. Po pół godzinie będą gotowe. Wszystkie dania wymyśliłam dla siebie i wszystkie osobiście ugotowałam i zjadłam. A przed zjedzeniem sfotografowałam.
od 14.75 zł Zobacz oferty w 1 sklepie
-
Wyśmienite dania z wieprzowiny - Praca zbiorowa
Wieprzowina to mięso cenione przez prawdziwych smakoszy - nie bez przyczyny. Książka Wyśmienite dania z wieprzowiny zawiera wyjątkowe przepisy - stworzone i przetestowane przez czytelników miesięcznika Przyślij przepis. Znajdziesz w niej sprawdzone dania zarówno na uroczysty obiad, spotkanie z przyjaciółmi, jak i wytworna kolację.
od 17.21 zł Zobacz oferty w 1 sklepie
-
Wytwórnik kulinarny - Bogucka Katarzyna, Tomiło Szymon
WYTWÓRNIKI to seria autorskich zeszytów kreatywnych. Tu talent i pomysłowość artysty ilustratora łączą się z nieskrępowaną twórczością artysty dziecka. "Wytwórnik kulinarny" zaprasza do wspólnej uczty. Razem z autorami i bohaterami książki Kasią i Szymonem zaplanujesz zakupy, odwiedzisz targ, pojedziesz na piknik, urządzisz restaurację i poznasz przepis na pyszne drożdżówki. Wystarczy coś do rysowania i stworzysz swój niepowtarzalny, kolorowy, kulinarny zeszyt. Do twórczej pracy zachęci duży format książki i szlachetny papier Munken Print.
od 19.20 zł Zobacz oferty w 1 sklepie
-
Chleb. Domowa piekarnia - Piotr Kucharski
Ręczne wyrabianie chleba to doskonały sposób na pozbycie się stresu, wyładowanie emocji, uspokojenie, zwolnienie tempa dnia codziennego. Bo chleb nie lubi pośpiechu. A ciepły bochenek z chrupiącą skórką jest nagrodą dla cierpliwych. Chleb. Domowa piekarnia to nie tylko książka kucharska, prezentująca ponad 70 przepisów na różnego rodzaju chleby i bułki na zakwasie, pieczywo drożdżowe, słodkie przysmaki i potrawy, które można z chlebem podawać. To także piękna historia rodzinnej tradycji, pełna ciepła opowieść o fascynacji piekarnictwem oraz miłości do chleba. PIOTR KUCHARSKI Zwycięzca drugiej edycji konkursu Gotuj o wszystko. W jego rodzinie już od trzech pokoleń piecze się chleb. Można go oglądać w programie Dzień Dobry TVN. W świecie opętanym antyglutenową zarazą ta książka ma moc wywrotową. Jej autor wychował się w piekarni swoich dziadków i na pieczywie zna się jak mało kto. Czytajcie, a zgłodniejecie! Maciej Nowak
od 44.05 zł Zobacz oferty w 1 sklepie
-
Ciasta zawsze udane Biszkoptowe, drożdżowe, kruche - Praca z...
Często strach przed nieudanym wypiekiem powstrzymuje nas od zabrania się do pieczenia. Gotowanie często wydaje się łatwiejsze niż pieczenie. Postanowiliśmy więc przybliżyć Państwu temat pieczenia i przygotowaliśmy książkę z przepisami na ciasta, które naszym zdaniem, zawsze się udają, jeśli tylko trzymamy się - przynajmniej na początku - przepisu. Dzięki obszernemu wstępowi dotyczącemu pieczenia i przygotowania ciast drożdżowych, kruchych, biszkoptów oraz ciasteczek dowiecie się Państwo, jakie produkty są najlepsze, ile czasu należy piec różne ciasta, które ciasta wstawiamy do nagrzanego piekarnik, a także jak przygotować poszczególne rodzaje ciast. Dodaliśmy także rozdział z przepisami na ciasta bez pieczenia, ponieważ nie tylko zawsze się udają, ale szybko się je przygotowuje i nie trzeba piec.
od 26.66 zł Zobacz oferty w 1 sklepie
-
Pyzy pierogi kluski - Praca zbiorowa
Proponujemy ciekawe przepisy na pyzy, kluski i pierogi. Mogą one być zarówno samodzielnym daniem, jak i dodatkiem do dania głównego obiadu lub kolacji. Zamieszczamy wskazówki, jak przygotować pyszne pierogi, kluski, kopytka, pyzy oraz knedle. Oprócz popularnych kopytek, leniwych, zacierek czy klusek śląskich znajdą tutaj Państwo przepisy na makiełki, kluski szwajcarskie, szare z kiszoną kapustą, grysikowe z powidłami i wiele innych. Na pewno znajdą tu coś dla siebie i miłośnicy mięsa, i wegetarianie, a także łasuchy -- nie zabraknie też słodkości. Mamy nadzieję, że nasze propozycje zachęcą Państwa do dalszych eksperymentów kulinarnych. Przykładowe przepisy: pyzy z mięsem po warszawsku, cepeliny z kapustą, kartacze babci, poznańskie pyzy drożdżowe, pierogi domowe, kluski szare, kluski ze szpinakiem, kluski marchewkowe, kluski z fasoli, kluski francuskie, knedle z truskawkami, knedle tyrolskie.
od 9.22 zł Zobacz oferty w 1 sklepie
-
Pysznie bez glutenu - Grażyna Bober-Brujin
Przepisy na łatwe do przygotowania, niezbyt czasochłonne i smaczne potrawy. Dziś problem diety bezglutenowej dotyka coraz więcej osób. Glutenu muszą unikać chorzy na celiakię i cierpiący z powodu jego nietolerancji, wywołującej szereg uciążliwych dla życia dolegliwości. Coraz więcej ludzi decyduje się na rezygnację z glutenu, aby być zdrowszym i szczuplejszym. Pierwsza książka autorstwa Grażyny Bober-Bruijn z pięknymi fotografiami Gosi Wieruszewskiej. Znalazło się w niej ponad 100 przepisów na proste potrawy bezglutenowe zilustrowane ok. 400 zdjęciami i rysunkami. Przepisy zostały dobrane tak, aby sprawdziły się podczas rodzinnego przygotowywania dań i zachęcały do własnych poszukiwań kulinarnych. Autorki udowadniają, że pewne ograniczenia wynikające ze względów zdrowotnych wcale nie muszą zubożyć diety; zachęcają do własnej interpretacji przepisów, modyfikowania ich, urozmaicania, a nie tylko podejmowania prób odtwarzania; do gotowania z dziećmi, aby zaszczepić im nawyki przygotowywania jedzenia w domu oraz sięgania po to, co dobre i zdrowe, nauczyć je gotowania, przekazać umiejętności i styl jedzenia. To co wynosi się z domu. Gotowanie to także podejmowanie decyzji, wybieranie, uczenie się odpowiedzialności.
od 26.47 zł Zobacz oferty w 1 sklepie
-
Na zdrowie - Francesco Padovani
Tradycyjna receptura i wyśmienity smak to gwarancja kulinarnego sukcesu! Albumowe opracowanie - wielki zbiór sekretów kryjących się w klasztornych kuchniach, wirydarzach, refektarzach i spiżarniach. Zawierający jednocześnie coś dla ciała i coś dla ducha.Znakomita propozycja dla pasjonatów zdrowej i smacznej kuchni, dla osób gustujących w tradycyjnych daniach, ale także dla tych, którzy chcieliby nieco poeksperymentować, żeby wprawić w zachwyt rodzinę i znajomych przyrządzając wspaniałe przekąski, sery, wyborne wina i nalewkami, herbaty, obiady, desery, przetwory, dania mięsne lub postne.Zapraszamy do miejsc naznaczonych obecnością świętych, oni patronują wielu prezentowanym potrawom, dbając o ich wyborne smaki i troszcząc się o nasze zdrowie. Dzięki naszej publikacji poznasz sekrety dobrego samopoczucia, prostoty, harmonii i urody... Odwiedzisz przy tym wiele gościnnych klasztorów.Odbiorcy:- Smakosze i koneserzy pragnący odkrywać tajniki gotowania.- Miłośnicy dobrej kuchni lubiący znać kontekst kulturowy powstających potraw.- Gustujący w tradycyjnych daniach i sprawdzonych przepisach ubogaconych nowymi, oryginalnymi pomysłami.Dlaczego warto przeczytać tę książkęWarto mieć tę książkę w domu i często do niej zaglądać! To także doskonały prezent na wiele okazji! Dania z klasztornych i monarszych stołów, inspiracja kuchnią ludową, niezwykłe postaci, fascynujące opowieści, niezapomniana kulinarna podróż. Wykwintne potrawy, propozycje dań na co dzień, które sprawią, że chwila stanie się świętem, a życie nabierze aromatu... Na zdrowie!
od 63.69 zł Zobacz oferty w 1 sklepie
-
Kuchnia polska na wszystkie okazje - Izabela Jesołowska
Kuchnia polska na wszystkie okazje to niezbędne kompendium kulinarne zawierające najlepsze przepisy kuchni polskiej. Zebrane przepisy na tradycyjne i współczesne dania są dokładnie sprawdzone i łatwe do przygotowania. W odrębnych rozdziałach zostały zebrane przepisy na typowo polskie potrawy świąteczne: wielkanocna i bożonarodzeniowe. A wszystko zilustrowane pięknie aranżowanymi zdjęciami potraw.
od 8.19 zł Zobacz oferty w 1 sklepie
-
Pastelowe Smaki. Czekoladowe radości - Praca zbiorowa
W każdej książce przepisy na 100 małych dań, które odwołują się do upodobań młodego pokolenia żyjącego,,w biegu", dbającego o linię, ceniącego oryginalną estetykę. Idealny pomysł na prezent dla najbliższych
od 13.84 zł Zobacz oferty w 1 sklepie
-
Pięć Przemian na polskim stole - Puchacz Katarzyna Maria
Tradycja Pięciu Przemian wywodzi się z Chin. Obecnie cieszy się ogromną popularnością i ma miliony wielbicieli na całym świecie. Jej zasady odżywiania są ściśle związane z wewnętrznym zegarem biologicznym i przepływem energii przez poszczególne narządy naszego ciała w cyklu dobowym. Sposób przyrządzania posiłków według tej tradycji jest źródłem harmonii, równowagi wewnętrznej i gwarancją dobrego zdrowia.Dzięki tej książce poznasz zasady odżywiania według Pięciu Przemian i proste przepisy na smaczne potrawy. Przygotowując posiłki ważne jest, abyś zachował odpowiednią kolejność dodawanych składników.Dieta ta często jest stosowana aby pozbyć się różnego rodzaju dolegliwości. W takim przypadku należy pamiętać o zakończeniu potrawy produktem należącym do tej przemiany, w której znajduje się narząd, który chcesz wzmocnić czy uzdrowić. Na przykład, jeśli cierpisz na nadkwasotę zakończ na Ziemi, ponieważ dolegliwość dotyczy żołądka, a jest ON jej przyporządkowany. Na końcu książki znajdziesz precyzyjne tabele, dzięki którym dopasujesz konkretne produkty do danej przemiany.Jeśli do potrawy wykorzystasz składniki z każdego żywiołu, to będzie ona mocniejsza energetycznie i zgodna z zasadą przepływu energii. Dzięki temu nie tylko odżywisz swoje ciało, ale dodasz energii organom, które wymagają wsparcia. Najlepiej stosować produkty, które rosną w naszej szerokości geograficznej. Natura wie jakiego energetycznie pokarmu potrzebujemy, aby zbytnio nie wychładzać czy rozgrzewać organizmu.Przemiany dla zdrowia.
od 19.72 zł Zobacz oferty w 1 sklepie
-
Blogerchef 2. W sieci przepisów - Praca zbiorowa
Oto książka, która stanowi podsumowanie ponad półrocznych zmagań uczestników drugiej edycji cieszącego się niezwykłą popularnością konkursu o innowacyjnej formule łączącej rywalizację z pracą w zespole. BlogerChef to nie tylko ponad półroczne zmagania, podczas których blogerzy kulinarni rozwijali swoją pasję do gotowania i odkrywania nowych smaków, ale także eksplorowali ciekawe miejsca na kulinarnej mapie Polski. Najlepsze dania zostały wybrane i nagrodzone przez profesjonalne jury, zaś teraz ty masz szansę samodzielnie przygotować te wyśmienite receptury w zaciszu własnej kuchni. Kurczak curry w sosie agrestowym, bazyliowe naleśniki z wędzoną gruszką, kozim serem i prażonymi migdałami, a może kopytka z bobu... możesz wybierać sponad kilkudziesięciu smakowitych i sprawdzonych przepisów. Wypróbuj przepisy na wspaniałe dania wyselekcjonowane podczas wyjątkowego konkursu dla blogerów kulinarnych i poczuj się jak chef własnej restauracji! "Jestem pod wielkim wrażeniem i podziwiam profesjonalizm, atmosferę, warunki... To było niezapomniane przeżycie i cieszę się, że mogłam w nim uczestniczyć. Poza tym spotkanie w jednym miejscu ludzi o podobnej pasji jest bezcenne". Marzena Duda, uczestniczka konkursu
od 32.68 zł Zobacz oferty w 1 sklepie
-
Cztery pory roku - Robert Sowa
Książka kucharska jakiej nie było! Robert Sowa, szef kuchni hotelu Jan III Sobieski, kucharz Polskiej Reprezentacji w Piłce Nożnej, laureat Oskara Kulinarnego postanowił podzielić się swoimi kulinarnymi sekretami! Arcysmaczne i nowatorskie przepisy. Potrawy lekkie i zdrowe, wyrafinowane i takie, które przygotowuje się w chwilę, a wszystkie podane w taki sposób, by nie tylko doskonale smakowały, ale i cieszyły oczy. Wspaniałe zdjęcia, mistrzostwo stylizacji kulinarnej
od 28.71 zł Zobacz oferty w 1 sklepie
-
Make Cooking Easier. Przepisy na cztery pory roku - Zosia Cudn...
Przepisy na cztery pory roku to autorska książka Zosi Cudny, założycielki jednego z najbardziej popularnych blogów kulinarnych w Polsce - Makecookingeasier.pl. Stronę codziennie odwiedzają tysiące czytelników w poszukiwaniu prostych, ale pysznych i opartych na naturalnych składnikach przepisów kulinarnych. Książka jest połączeniem doskonałej kuchni i fantastycznych zdjęć, które wyostrzają zmysły i pobudzają smaki. Została pomyślana tak, aby ilustrować poszczególne etapy gotowania i pieczenia. Autorka ukazuje przyjemność płynącą z jedzenia w gronie rodziny, pokazując, że atmosferę rodzinnego ciepła można budować samemu każdego dnia. Wystarczy trochę inspiracji. A z pewnością znajdziecie ją w tej wyjątkowej książce. Autorka w ciągu zaledwie 3 lat zdobyła kilkadziesiąt tysięcy fanów w Polsce i za granicą. Od 3 lat współpracuje z serwisem Onet.pl, współtworzy dział kulinarny na popularnym blogu Makelifeeasier.pl oraz realizuje sesje zdjęciowe swoich potraw dla popularnych czasopism. Mieszka z dwuletnią córeczką i mężem w Gdyni-Orłowie i na co dzień z ogromną przyjemnością publikuje autorskie przepisy na swoim blogu.
od 34.09 zł Zobacz oferty w 1 sklepie
-
Francuzki nie tyją. Książka kucharska - Mireille Guilliano
W książce Francuski nie tyją. Sekret jedzenia dla przyjemności Mireille Guiliano przeplata rozsądne porady żywieniowe i cenne wskazówki na temat tego, jak czerpać radość z życia i utrzymać smukłą sylwetkę bez przestrzegania rygorystycznych planów dietetycznych. Teraz autorka przygotowała dla czytelników książkę kucharską - zbiór receptur na proste i smaczne potrawy przygotowywane ze świeżych, sezonowych składników. Dla Mireille Guiliano zdrowe jedzenie jest tak samo ważne jak płynąca z niego przyjemność, dlatego oprócz przepisów na dania idealne na śniadanie, obiad i kolację, nie zapomina o przepisach na pyszne desery z czekoladą (wszak czekolada to niezbędny składnik diety każdej Francuzki) i radzi, jak dobrać do posiłku odpowiednie wino.
od 27.08 zł Zobacz oferty w 1 sklepie
-
Książka kucharska. Dieta przyspieszająca metabolizm - Hayli...
Jedz więcej i chudnij szybciej 200 wspaniałych przepisów, by schudnąć do 10 kilogramów w 28 dni AUTORKA DIETY PRZYSPIESZAJĄCEJ METABOLIZM, NUMERU 1 NA LIŚCIE BESTSELLERÓW "NEW YORK TIMESA" Tak wykorzystuj jedzenie, by gotowanie uzdrawiało, zgodnie ze wskazówkami zawartymi w tej książce - długo oczekiwanej kontynuacji bestsellerowej publikacji o sensacyjnej diecie. To nieodzowny towarzysz podczas stosowania diety, która pozwala celebrować jedzenie, stawia na różnorodność i każe wam jeść pięć do sześciu razy dziennie zgodnie z trzyfazowym planem, opracowanym tak, by utrzymywać waszą przemianę materii w stanie płomiennego spalania. Znajdziecie tu: ponad 200 prostych, apetycznych przepisów do wykorzystania w trakcie trzech faz diety przyspieszającej metabolizm, które ucieszą całą rodzinę, przepisy wegetariańskie i wegańskie, które polubią nawet amatorzy mięsa, bogactwo wersji bezglutenowych i przeznaczonych dla alergików, dziesiątki przepisów na duże porcje do zamrażania, obfitość dań z wolnowaru przygotowywanych w mniej niż 5 minut, pomocne i przystępne rady i wskazówki, jak gotować w każdej z trzech faz, sugestie, jak wymieniać składniki, by jeszcze bardziej wzbogacić wasz kulinarny repertuar. Zamieńcie swoją kuchnię w sekretną broń, która pomoże wam schudnąć do 10 kilogramów w 28 dni dzięki spalającej tłuszcz sile pożywienia. Haylie Pomroy, autorka numeru 1 na liście bestsellerów "New York Timesa", jest dobrze znana - zarówno w Hollywood, jak i w środowisku medycznym - ze swojej umiejętności powodowania szybkiej utraty wagi przez zastosowanie pożywienia jako zapłonu przemiany materii. W swoich klinikach Integrative Health Care Clinics w Beverly Hills, Burbank, Irvine i Fort Collins ma wielu sławnych klientów, a należą do nich: Jennifer Lopez, LL Cool J, Robert Downey junior, Reese Witherspoon i sportowcy z NFL. Pojawiała się w Doctor Oz, Good Morning America, Katie, Extra i Access Hollywood, była także bohaterką artykułów w "First for Women", "People", "Harper`s Bazaar", "Marie Claire", "New Beauty" i wielu innych.
od 27.27 zł Zobacz oferty w 1 sklepie
-
Atlas ziół - Aleksandra Halarewicz
Rośliny dziko rosnące od tysięcy lat towarzyszą człowiekowi. Jadalne zioła, traktowane jako uzupełnienie codziennego jadłospisu, mogą stać się inspiracją do wzbogacania potraw już znanych, jak i do poszukiwania nowych. W atlasie zamieszczono charakterystyki i fotografie 120 ziół, urozmaicone szczegółowymi opisami ich zastosowania i interesującymi ciekawostkami. Znajdują się tu zarówno zioła i przyprawy popularne, jak i te mniej znane, lecz warte poznania i stosowania.
od 19.64 zł Zobacz oferty w 1 sklepie
-
Wszystkie smaki świata - Praca zbiorowa
Gotowanie to podróż, to odkrywanie kultur, tradycji i smaków,to przywoływanie zapamiętanych obrazów, zapachów i emocji.Wszystkie smaki świata to ponad 200 przepisów na potrawywywodzące się z 11 krajów o wspaniałych kulinarnych tradycjach.Austria, Francja, Grecja, WłochyIndie, Japonia, ChinyMeksykEgipt, Maroko, TunezjaKażde danie przeniesie cię do aromatycznego świata przyprawi nowych kulinarnych doświadczeń.Poczujesz zapach kuminu i chili, bazylii i cynamonu.Poznasz słodycz tyrolskiego jabłecznika i subtelny smak placuszków naan.Skosztujesz greckiej pasty z bakłażanów,pysznych krewetek pieczonych w nori i meksykańskich quesadillas.Przeżyj kulinarną podróż przez cztery kontynenty i przekonaj się,że w twojej kuchni jest miejsce na wszystkie smaki świata.
od 30.64 zł Zobacz oferty w 1 sklepie
-
Moje wypieki i desery na każdą okazję - Dorota Świątkowsk...
Kolejna porcja genialnych przepisów niezrównanej Doroty Świątkowskiej, autorki najbardziej znanego ze słodkich blogów - mojewypieki.com!Tym razem blogerka udowadnia, że każda okazja jest dobra, by przygotować coś pysznego. Nie tylko urodziny czy Wigilia, ale też piknik, kawa z przyjaciółmi czy drugie śniadanie. Dzięki niej uda się każda impreza i żadne wyzwanie nie będzie nam straszne!
od 46.87 zł Zobacz oferty w 1 sklepie
-
Szarlotki. 70 wyjątkowych przepisów - Janneke Philippi
70 doskonałych przepisów z jabłkiem w roli głównej! Jabłecznik, szarlotka, placek z jabłkami - uwielbiane przez wszystkich amatorów łakoci. Ciasta z jabłkami nigdy się nie nudzą! Pieczemy je przez okrągły rok. Od światowej, sprawdzonej klasyki po najmodniejsze trendy cukiernicze: francuska tarta tatin, polski jabłecznik, włoska crostata, szwedzki äppelkaka, jabłka zapiekane w cieście, tosty z jabłkami... Idealne przepisy na leniwą niedzielę, zabiegany czwartek i poniedziałkową chandrę...
od 23.73 zł Zobacz oferty w 1 sklepie
-
200 tajemnic naturalnej zdrowej kuchni - Judith Rodrigez
Powiedz NIE chemii oraz polepszaczom!Chcesz odżywiać się zdrowo, nie tracąc przyjemności z jedzenia ani czasu w kuchni? Chcesz w końcu wybrać skuteczną dietę dla siebie? Chcesz żyć aktywnie i cieszyć się dobrą formą do późnych lat? Szukasz sprzymierzeńców w walce z alergiami lub nadciśnieniem? Chcesz, żeby twoja rodzina jadła zdrowe, urozmaicone posiłki, a twój niejadek stał się smakoszem? W tej książce znajdziesz: najważniejsze zasady mądrego odżywiania, wskazówki dotyczące czytania etykiet, najpopularniejsze diety, sprawdzone przepisy dla całej rodziny, porady specjalistów.
od 23.52 zł Zobacz oferty w 1 sklepie
-
Kulinarne opowieści - Wójciak Dominika
Wybierz się w podróż do świata aromatycznych przypraw, kulinarnych poszukiwań i domowych wypieków.Dominika Wójciak, zwyciężczyni trzeciej edycji programu MasterChef, prezentuje 84 przepisy na pyszne dania, słodkie i wytrawne, które przygotujesz z dostępnych produktów. Z pasją opowiada o dalekich wyprawach, ukochanym Podhalu, dzieciństwie na wsi i zaskakujących kompozycjach smaków. Czytając ten wyjątkowy kulinarny pamiętnik, poczujesz zapach prażonego kuminu i porannej owsianki, przekonasz się, że każda potrawa ma swoją historię.Dowiedz się, jak przygotować pyszny śmietankowy twaróg albo czym poczęstować niespodziewanych gości. Wypróbuj przepis na sernik dyniowy, placuszki jaglane i kurczaka w pomidorowym curry. Odkryj tajemnicę przyrządzania karmelizowanej marchewki i słodkiej pieczonej papryki.Moja kuchnia to kuchnia otwarta. Na każdą porę roku, na cztery strony świata, na tradycję i prostotę, na lokalne produkty, na jeszcze nieznane, wyszukane połączenia. Lecz przede wszystkim jest kuchnią otwartą dla ludzi. Serdecznie do niej zapraszam. /Dominika Wójciak/Dominika Wójciak - autorka bloga Kulinarne Bezdroża. Z zawodu geodeta, z zamiłowania gotująca podróżniczka. Potrafi przejść nawet dwieście kilometrów himalajskimi szlakami, kosztując po drodze lokalnych smakołyków. Zbiera kulinarne doświadczenia i gromadzi egzotyczne przyprawy. Swoje rodzinne Podhale uważa za jedno z najpiękniejszych miejsc na świecie.
od 33.99 zł Zobacz oferty w 1 sklepie
-
Ciasta i ciasteczka - Iwona Czarkowska
Żaden uroczysty obiad nie może się obejść bez deseru, a polska kuchnia - bez ciast. Wracając pamięcią do chwil dzieciństwa, najczęściej wspominamy dom pachnący aromatycznym ciastem - wielkanocnymi babami, jesienną szarlotką, biszkoptami. Zaprezentowane przepisy z pewnością pomogą urealnić ten czas. Ciasta, jak wszystkie inne potrawy, potrzebują przypraw i dodatków. To dzięki nim, jeszcze zanim wyciągniemy blachę z piekarnika, rozchodzi się wspaniały kuszący zapach, któremu trudno się oprzeć. Przyprawami, najczęściej kojarzącymi się z ciastem, są wanilia i cynamon, który doskonale łączy się ze smakiem jabłek, kakao, czekolady i miodu. Rzadziej stosuje się goździki, anyż lub gałkę muszkatołową. Jednak warto je wypróbować przy najbliższej okazji, gdyż dzięki nim wypieki wiele zyskują. Doskonałymi dodatkami do ciast są również bakalie, owoce - świeże, suszone lub w postaci przetworów - oraz kawa, herbata, kakao, likier, wino, koniak.
od 3.39 zł Zobacz oferty w 1 sklepie
-
Dania wegetariańskie - Jolanta Bąk
Kuchnia jarska powinna być urozmaicona, kolorowa i dobrze doprawiona. Różnorodność dostępnych na rynku warzyw pozwala na komponowanie niezwykłych potraw, które są pełnowartościowymi posiłkami. Potraw wegetariańskich powinni także spróbować zagorzali mięsożercy - lekkie, pachnące, kolorowe i pełne witamin danie z pewnością każdemu wyjdzie na zdrowie.
od 3.70 zł Zobacz oferty w 1 sklepie
-
Dania z drobiu - Iwona Czarkowska
Potrawy z drobiu należą do wyjątkowo lubianych i często pojawiają się na naszych stołach w rozmaitych potrawach - od rosołu poprzez mięsne dania główne aż po sałatki. Smak mięsa drobiowego z kurczaków, indyków, gęsi, a także dzikich kaczek, bażantów i kuropatw, a nawet strusia najlepiej podkreślą przyprawy i zioła. Aby wydobyć z mięsa drobiowego odpowiedni smak, warto wiedzieć jak komponować marynaty, jak wstępnie przygotowywać mięso, aby nie straciło najcenniejszych walorów, a przede wszystkim warto mieć sprawdzone przepisy, które pozwolą przyrządzić doskonałe, zdrowe potrawy.
od 3.39 zł Zobacz oferty w 1 sklepie
-
Dania z ryb - Iwona Czarkowska
Ryby pojawiły się w menu naszych przodków już wiele tysięcy lat temu. Ich mięso jest doskonałym źródłem składników mineralnych, przede wszystkim żelaza, wapnia, fosforu i jodu. Warto pamiętać, że ryby powinny zajmować stałe miejsce w naszym menu, ponieważ ich spożywanie bardzo korzystnie wpływa na organizm. W mięsie i tłuszczu ryb znajdują się również witaminy B, A i D. Duże znaczenie ma witamina D, występująca jedynie w niektórych produktach pochodzenia zwierzęcego i to w małych ilościach. W zależności od upodobań, ryby można gotować na parze, w wywarze z warzyw, można je smażyć, dusić, piec, grillować, przyrządzać w galarecie. Wystarczy posypać je solą i pieprzem, ale jeśli ponad wszystko cenimy aromat ziół i przypraw, warto sięgnąć po anyż, gałkę muszkatołową, rozmaryn, tymianek, kolendrę, oregano lub ostrą paprykę. Do ryb delikatnych oraz pieczonych w folii aluminiowej doskonałym dodatkiem jest białe wytrawne wino.
od 3.55 zł Zobacz oferty w 1 sklepie
-
Dieta bez węglowodanów - Iwona Czarkowska
Jedzenie nie musi być nudne, a wyeliminowanie któregoś ze składników nie musi oznaczać jednostajności. Kuchnia bez węglowodanów to propozycja dla osób, które chcą lub powinny wyeliminować węglowodany ze swojej diety. Książka zawiera propozycje smacznych i różnorodnych przepisów na potrawy pozbawione węglowodanów.Węglowodany zwane cukrami lub sacharydami, to związki chemiczne, które dostarczają organizmowi niezbędnej dawki energii, przyspieszają przemianę materii, utrzymują korzystną florę bakteryjną w jelitach, regulują odczucia sytości i głodu. Wszystko to jednak pod warunkiem, że spożywane są w ilościach nie większych niż dzienne zapotrzebowanie naszego organizmu. Węglowodany oczyszczone spożywane w nadmiernych ilościach mogą być przyczyną wielu chorób. Dieta eliminująca te związki pomaga w łagodzeniu objawów cukrzycy i jest skuteczną bronią w walce z otyłością.
od 3.55 zł Zobacz oferty w 1 sklepie
-
Miary i miarki niezbędne w kuchni - Iwona Czarkowska
Odliczanie, odmierzanie, ważenie - bez tych czynności trudno wyobrazić sobie jakiekolwiek działania w kuchni. Nawet geniusz kulinarny nie poradziłby sobie z przyrządzeniem jakiejkolwiek potrawy, gdyby stosował wyłącznie metodę "na oko". Na szczęście przepisy, z których korzystamy, zawierają precyzyjne wskazówki dotyczące ilości poszczególnych składników potrawy. I tu nierzadko zaczyna się kłopot: jedne receptury podają wielkości w łyżkach i szklankach, inne w litrach, jeszcze inne w kilogramach... Uciążliwości pojawiają się również, gdy korzystamy z oryginalnych przepisów krajów stosujących inne jednostki, a także kiedy sięgamy po tradycyjne receptury z dawnych książek kucharskich. Na szczęście jest rozwiązanie. Dzięki przejrzystym tabelom zawartym w tej broszurze przeliczanie jednostek w kuchni okaże się dziecinnie proste.
od 3.42 zł Zobacz oferty w 1 sklepie