Kulinarne
Porównanie cen w KSIĘGARNIA, Książki oraz Kulinarne.
-
Kuchnia rosyjska. Tradycyjna i współczesna. Wersja angielska...
Oprawa twarda.Strony 384.Format 21,5x27,5cm.
od 39.45 zł Zobacz oferty w 1 sklepie
-
Dania z ziemniaków. Smaczne i zdrowe - Praca zbiorowa
Prezentowana książka to zbiór pomysłów na rozmaite dania z ziemniaków.
od 7.25 zł Zobacz oferty w 1 sklepie
-
Serniki szarlotki makowce - Praca zbiorowa
Smakowite serniki i ciasta z dodatkiem sera oraz jabłek zawsze znajdowały liczne grono mniej lub bardziej gorących wielbicieli. Właśnie dla nich powstał ten zbiór domowych przepisów na ciasta, którymi będziemy się delektować przy różnych okazjach, w tym świątecznych. Są tu przepisy na makowce, na serowe i jabłkowe rarytasy oraz na torty i torciki. Znalazły też swoje miejsce, tak lubiane i szybkie do przygotowania, serniki na zimno. Wszystkie, niezwykle smaczne, samym swym wyglądem łamią niejedno postanowienie o odchudzaniu. Warto też wspomnieć, że do istotnych zalet słodkich domowych specjałów należy, iż są pozbawione chemicznych ulepszaczy i że roztaczają wspaniały aromat, wprowadzający uroczysty nastrój w każdym domu.
od 8.85 zł Zobacz oferty w 1 sklepie
-
Placki - Praca zbiorowa
Lubiane przez dzieci i dorosłych, mogą być pikantne lub słodkie. W książce znajduje się ponad 80 przepisów na wyjątkowo smaczne naleśniki czy tortille, do których nadają się rozmaite farsze, przepisy na placki z różnych warzyw, jak i słodkie placki w rodzaju racuchów. Nawet nie będąc mistrzem rondla można przystąpić do przyrządzania placków wiedząc, że sukces czeka na talerzu.
od 7.12 zł Zobacz oferty w 1 sklepie
-
Potrawy Babuni. Szybko i tanio - Praca zbiorowa
Większość dorosłych z rozrzewnieniem wspomina kuchnię swojej babci - beztroski czas dzieciństwa, wspaniałe zapachy i pyszne smakołyki. Babcie zawsze są zaradne, nie używają półproduktów, gotują prosto i z sercem. Potrawy Babuni, szybko i tanio to skarbiec mądrości kuchennych pochodzących z czasów, kiedy jedzenie smakowało wyśmienicie i nic nie mogło się zmarnować. Znajdziesz tu setki dawnych przepisów dostosowanych do realiów współczesnej kuchni. Poznasz także wiele cennych wskazówek dotyczących planowania posiłków tak, aby nic się nie marnowało, mrożenia i konserwowania darów natury, przyrządzania wywarów i sosów, a także wykorzystywania resztek posiłków. Książka jest pięknie ilustrowana zdjęciami potraw, na których widok aż ślinka cieknie. Gotowanie w domu przynosi wiele satysfakcji, jest zdrowsze i znacznie mniej kosztowne niż żywienie się poza domem. Przekonaj się, że prowadzenie zdrowej, smacznej i urozmaiconej kuchni nie musi dużo kosztować ani zabierać wiele czasu. Wypróbuj przepisy z tej książki.
od 27.21 zł Zobacz oferty w 1 sklepie
-
Smaczne i zdrowe. Dania z grilla - Krawczyk Marta, Szydłowska...
Sezon na grillowanie na wolnym powietrzu trwa kilka miesięcy, ale receptur i produktów na smaczne dania z rusztu wystarczy na całoroczne rozkoszowanie się przyrządzanymi w ten sposób potrawami.
od 7.25 zł Zobacz oferty w 1 sklepie
-
Złota księga makaronów - Carla Bardi
Nie ma lepszego źródła przepisów na makarony niż Złota księga makaronów, zawierająca ich ponad 250. Czytelnik znajdzie w niej propozycje ponad 100 pysznych sosów do łatwych w przygotowaniu potraw z makaronem, oferowanych w sklepach, jak spaghetti, penne i suszone tagliatelle, a także szczegółowe wyjaśnienia w formie ilustracji, przedstawiające sposoby wykonania wyśmienitych klasycznych potraw z włoskiego makaronu ze świeżymi składnikami, a także nadziewanych oraz zapiekanych, w tym ravioli, tortellini i lasagna. W ostatnim rozdziale, poświęconym makaronom azjatyckim, zamieszczono ponad 60 przepisów
od 53.36 zł Zobacz oferty w 1 sklepie
-
Ziemniaki w naszej kuchni - Praca zbiorowa
Ach, ziemniaki, napisano o nich całe tomy! My, Polacy, zjadamy ich rocznie ponad 100 kg na osobę! Co nikogo nie martwi, bo są zdrowe. Zawierają białko, skrobię, błonnik, sporo potasu i witamin. Same kartofle nie tylko nie tuczą, ale nawet pomagają pozbyć się zbędnych kilogramów. Porcja 20 dag to tylko 180 kalorii i 25% naszego dziennego zapotrzebowania na witaminę C. Najwięcej witamin znajduje się tuż pod skórką, z tego powodu najlepiej gotować ziemniaki w mundurkach i na parze. Warto po nie sięgać dla zdrowia, a my podpowiadamy, jak przygotować z nich ponad 160 smacznych potraw.
od 8.84 zł Zobacz oferty w 1 sklepie
-
Nalewki staropolskie - Marta Szydłowska
Jeszcze nie tak dawno nieodłącznym elementem letniego pejzażu był wystawiony w oknie gąsiorek napełniony owocami. Przekazywane z pokolenia na pokolenie przepisy na rozmaite domowe trunki uchodziły za cenne wiano - dziś tradycja domowego wyrobu trunku powraca. Książka prezentuje stare i sprawdzone receptury na trunki domowego wyrobu. Zawiera wskazówki i rady, jak postępować, by samodzielnie przyrządzone nalewki, likiery oraz miody cieszyły nasze podniebienie.
od 7.23 zł Zobacz oferty w 1 sklepie
-
Sałatki i warzywa - Praca zbiorowa
Zapiekanki dają spore pole do popisu w kuchni. Można je przygotować z rozmaitych składników: mięs, warzyw, serów, makaronów, kasz, ryżu, ziemniaków, wędlin. Składniki mogą być gotowane, pieczone, czasem nawet surowe. Można je łączyć prawie dowolnie, kierując się swoim smakiem i kulinarną wyobraźnią.Zapiekanki mogą być przygotowane jako danie obiadowe, na kolację i - oczywiście - na słodko jako deser. Nie wymagają zbyt wiele pracy, chociaż - jeżeli mamy czas - można wykazać się prawdziwym talentem i kunsztem kulinarnym i zrobić danie znacznie bardziej wymagające. Niewątpliwą zaletą zapiekanek jest to, że zawsze się udają.Pamiętając o zaletach tych dań, proponujemy Państwu książkę pełną wspaniałych pomysłów na łatwe i swojskie, ale i bardziej wykwintne zapiekanki.
od 9.27 zł Zobacz oferty w 1 sklepie
-
Domowa kuchnia włoska - Aleksandra Seghi
Kuchnia włoska to nie tylko spaghetti czy pizza. To również bogactwo aromatów i smaków domowych potraw przygotowanych z naturalnych składników Prezentowana książka zawiera mnóstwo przepisów na smakowite, znane i mniej znane potrawy rodem z Włoch.
od 27.41 zł Zobacz oferty w 1 sklepie
-
Od ciasteczka aż po tort - Praca Zbiorowa
Aromatyczna szarlotka z lodami waniliowymi, rozkosznie czekoladowy tort węgierski czy przypominające dzieciństwo racuchy z jabłkami... Nie od dziś wiadomo, że słodkie specjały to niezawodny sposób na dobry nastrój! W niniejszej książce prezentujemy domowe ciasta, torty, ciastka oraz desery ciepłe i zimne. Polecamy na przykład ptysie z sosem waniliowym na rodzinny podwieczorek, babeczki cytrynowe z czekoladą na spotkanie z przyjaciółmi czy tort czekoladowo-waniliowy na imieniny lub święta.
od 10.96 zł Zobacz oferty w 1 sklepie
-
Coś słodkiego! - Drouet Valery, Viel Pierre-Louise
Kontynuacja niezwykle lubianej serii kulinarnej. Dwie nowe, wspaniałe książki z oryginalnymi przepisami. Z tej książki dowiesz się, jak upiec bezę doskonałą i przygotować wspaniały karmel, jak sprawić, żeby biszkopt nie opadł, a kruche ciasto rozpływało się w ustach. Ponad 60 pomysłów na ciasta i desery: owocowy tort Pavlova, mus potrójnie czekoladowy, sernik z morelami, wspaniałe makaroniki, cytrynowe magdalenki, brownie z migdałami, malinowa tarta - w Coś słodkiego! znajdziesz niezawodne przepisy na te oraz inne pyszności.
od 26.82 zł Zobacz oferty w 1 sklepie
-
Mamma Mia! Gotujemy po włosku - Drouet Valery, Viel Pierre-Lo...
Kontynuacja niezwykle lubianej serii kulinarnej. Dwie nowe, wspaniałe książki z oryginalnymi przepisami. Tym razem zapraszamy w podróż do Italii! Makarony, pizza, gnocchi, zupa minestrone, chrupiące bruschetty, bazyliowe pesto, panna cotta, panettone, lody i tiramisu - dania słodkie i wytrawne. Sprawdzone przepisy, piękne fotografie, urocza szata graficzna, słowem - Mamma Mia! to doskonała książka dla wszystkich miłośników kuchni włoskiej.
od 26.82 zł Zobacz oferty w 1 sklepie
-
Nowa kuchnia wegetariańska dieta która chroni serce i wydłu...
Zmorą obecnych czasów są coraz powszechniejsze alergie pokarmowe powodowane przeróżnymi dodatkami do żywności, takimi jak: konserwanty, środki ochrony roślin, stosowane w nadmiernej ilości nawozy sztuczne, antybiotyki i hormony. To z ich powodu ważne jest bardziej świadome wybieranie tego, co się je.Książka ta jest zachętą do częstszego spożycia produktów roślinnych, aby urozmaicić codzienną dietę. Zawiera 450 przepisów na proste, tanie, smaczne i łatwe w przygotowaniu potrawy na każdą okazję, tym dania główne, zupy, sałatki, napoje i sosy. Znajdziesz w niej wykaz produktów żywnościowych i ziół, które są pomocne przy usuwaniu wielu powszechnych dolegliwości oraz spis witamin i składników mineralnych niezbędnych dla prawidłowego funkcjonowania organizmu i źródła ich pozyskania.Skutki nieprawidłowej diety nie zależą od wyboru wegetarianizmu bądź odrzucenia go. Wszystko zależy od wiedzy, jak komponować dietę, by zawierała składniki niezbędne do prawidłowego odżywienia organizmu. Dzięki zaprezentowanej w tej książce diecie obniżysz możliwość wystąpienia chorób serca, poprawisz metabolizm i wydłużysz życie. śliny są nie tylko źródłem witamin, składników mineralnych, białek, węglowodanów, ale również zawierają w sobie substancje chemiczne o dużej aktywności biologicznej, mogące nie tylko zapobiegać chorobom, ale nawet je leczyć. Z łatwością pozbędziesz się alergii, problemów z krążeniem, oczyścisz nerki, wątrobę oraz poprawisz pamięć.Jedz na zdrowie!
od 23.07 zł Zobacz oferty w 1 sklepie
-
I jak tu nie jeść! - Beata Sadowska
Beata Sadowska, znana dziennikarka i wielbicielka zdrowego stylu życia, namawia do jedzenia... smacznie i zdrowo. Zupy, kasze, pasty, koktajle i słodycze bez cukru to coś dla tych, którzy potrzebują energii, nie znoszą spędzania długich godzin w kuchni i zwykle nie liczą kalorii. Dla najmłodszych autorka proponuje przysmaki sprawdzone przez jej syna Tytusa, a dietetycznych porad udziela prof. Hanna Kunachowicz, wieloletnia dyrektor Instytutu Żywności i Żywienia w Warszawie.Ta książka to jednocześnie poradnik, zbiór przepisów i apetycznych zdjęć, a także ogromna doza motywacji do zmiany kulinarnych przyzwyczajeń. Po lekturze każdy będzie mógł powtórzyć za Beatą: "kocham jeść!".
od 28.48 zł Zobacz oferty w 1 sklepie
-
102 ciasta z owocami Siostry Anastazji - Anastazja Pustelnik
Ciasta owocowe to harmonia najlepszych smaków. Wystarczy wybrać swój ulubiony owoc - a znajdziesz tu odpowiedni przepis. Jabłka, gruszki, czereśnie, wiśnie, śliwki, maliny, truskawki, agrest, porzeczki, borówki, jagody czy rabarbar odpowiednio połączone z biszkoptem, ciastem kruchym, drożdżowym, ucieranym - zamienią się w niepowtarzalny smak. A połączone z bitą śmietaną, delikatnym kremem, galaretką czy pyszną kruszonką - zachwycą swoim wyglądem. Taki deser zyska uznanie nie tylko domowników...Przepisy siostry Anastazji na ciasta z owocami otwierają nowe możliwości doświadczania i komponowania smaków, by to, co dobre, było jeszcze lepsze. Te eksperymenty zawsze są udane, o ile pozwolimy poprowadzić się Autorce. To Mistrzyni, która tworzy w kuchni cuda, a natchnienie czerpie z głębokiego życia duchowego. Owocowe wypieki siostry Anastazji będą zachwycać i wybornie smakować każdemu, kto włoży w ich tworzenie całe swoje serce oraz "przełoży konfiturami dobrych uczynków i wstawi w piec żarliwej miłości Boga i bliźniego"
od 15.75 zł Zobacz oferty w 1 sklepie
-
Największe kłamstwa naszej cywilizacji - Beata Pawlikowska
Czasem myślę, że ludzkość w naszej części świata zatraciła się w pogoni za zyskiem. Wyprzedała wszystkie swoje diamenty, w zamian przyjmując tanie, plastikowe paciorki w hurtowych ilościach.Prawda zagubiła się w dżunglach bilansów zysków i strat.A my zostaliśmy w dżungli śmieci, na które ciągle ktoś nakleja kolorowe nalepki, żeby je lepiej sprzedać.Soki owocowe w kartonach, kremy przeciwsłoneczne z filtrem, przemysłowe hodowle mięsa, suplementy diety, syrop glukozowo-fruktozowy, biały cukier, aspartam, glutaminian sodu, oleje roślinne, alkohol, margaryna.Witaj w świecie wielkich kłamstw.
od 22.39 zł Zobacz oferty w 1 sklepie
-
What Katie Ate. Weekend Katie - Quinn Davies Katie
Weekend Kate jest kontynuacją bestsellera What Katie Ate. Prosta kuchnia w dobrym stylu. Prezentuje aktualne trendy kulinarne, które królują na domowych i restauracyjnych stołach. Są to proste przepisy, które może wykorzystać każdy bez względu na stopień kulinarnego wtajemniczenia. Podstawą proponowanych dań są sezonowe, łatwo dostępne produkty.Katie Quinn Davies jest fotografką, ekspertką kulinarną, a przede wszystkim autorką bardzo popularnego bloga kulinarnego whatkatieate.com, który podbił serca kucharzy i smakoszy! W swojej książce dzieli się przepisami dla każdego i na każdą kieszeń.
od 46.54 zł Zobacz oferty w 1 sklepie
-
Doradca smaku 2 - Michel Moran
Książka powstała na podstawie programu telewizyjnego Doradca smaku. Zawiera 80 różnorodnych przepisów na potrawy, których przygotowanie utrwalone zostało "krok po kroku" na fotografiach. Michel Moran, znany kucharz, restaurator i juror polskiej edycji programu MasterChef , który zyskał ogromną sympatię telewidzów, stara się zachęcić czytelników do samodzielnego przygotowywania potraw w domu, pokazać, jak każdy z nas w prosty sposób i szybko może stworzyć potrawy smaczne, zdrowe, godne najlepszych szefów kuchni.Książka będzie prezentowana w programie Doradca smaku w kwietniu 2015 roku.
od 23.15 zł Zobacz oferty w 1 sklepie
-
Sezonowe słodkości. 50 pomysłowych przepisów na pyszne cia...
Food Tube Jamiego Olivera przedstawia Sezonowe słodkości, zbiór 50 pysznie pomysłowych, niesamowitych przepisów na ciasta i babeczki jednej z autorek Food Tube`a - Cupcake Jemmy."Przepisy podzielone są na pory roku, dzięki czemu będziecie mogli swobodnie wybierać propozycje na każdy sezon. Książka może jest niewielka, ale za to nafaszerowana genialnymi przepisami".Jamie Oliver
od 15.76 zł Zobacz oferty w 1 sklepie
-
Mama Alergika Gotuje - Katarzyna Jankowska
Druga książka kucharskaKatarzyny Jankowskiejpt. "Mama alergika gotuje.Na wyjątkowe okazje"Jest rozwiązaniem kolejnych kulinarnych problemówkażdej mamy alergika Ta książka to zbiór receptur na różne potrawy, które uświetnią wiele wyjątkowych okazji i rodzinnych uroczystości. Wśród nich propozycje wytrawnych dań na Święta Bożego Narodzenia i Wielkanoc, a także kilkadziesiąt przepisów na smakowite wypieki. Kuszące zdjęcia zachęcają do wypróbowania tłustoczwartkowych pączków, faworków i oponek. Kilka propozycji na codzienne pieczywo oraz urodzinowe torty to kolejna zaleta tej książki. Z myślą o nastoletnich alergikach powstał materiał Domowy Fast Food, gdzie pojawiły się przepisy na smaczne burgery, tortille, chipsy, pizzę czy pieczone frytki. Jaki krem, polewę czy masę przygotować, jak zrobić domowy wegański majonez, zakwas z buraków i przyprawę do pierników dowiemy się zaglądając do rozdziału Dodatki. Książka podpowiada również jakimi wartościowymi produktami zapełnić kuchenną szafkę alergika i osób na diecie bezglutenowej. To z pewnością jedyna taka pozycja na rynku, która ułatwi życie osób z wieloma ograniczeniami w diecie. Czy alergik zasiądzie wspólnie z rodziną do świątecznego stołu?Czy jest szansa by upiec tarty, babki, bułeczki, ciasteczka przy tak ograniczonej diecie?Czy alergiczne dziecko pozna kiedyś smak pączków i oponek?Czy osoba, której nie wolno jeść tak wielu produktów, skosztuje swój własny tort?Czy istnieje szansa na zdrowe dania typu Fast Food?Książka Mama alergika gotuje to odpowiedź TAK na wiele trudnych pytań.Książka zawiera 107 przepisów na dania bez jajek, mleka, soi, kakao, orzechów, selera i miodu. 71 z nich dodatkowo nie zawiera glutenu. Każdy przepis także w tej książce jest opatrzony adnotacją od dietetyka, został stworzony z myślą o osobach reagujących krzyżowo na różne warzywa czy owoce. Część dań, podobnie jak w pierwszej książce, inspirowana jest domową kuchnią babci Broni i została przez nią przygotowana specjalnie dla alergika. Gotując z pierwszą książką "Mama Alergika Gotuje. Tradycyjnie" poznaliśmy 100 sprawdzonych przepisów na dania, pojawiające się najczęściej na polskich stołach, w wersji bezpiecznej dla alergika, odpowiedniej także dla wegan i osób na diecie bezglutenowej. "Mama Alergika Gotuje. Tradycyjnie" dała odpowiedź na pytanie "Co na co dzień przygotować do jedzenia dla alergika". Po raz kolejny Katarzyna Jankowska dzieli się swoim doświadczeniem i udowadnia, że nie ma potrawy, której nie dałoby się przygotować nawet gdy lista niedozwolonych produktów jest długa. Inspiruje i podpowiada wiele nowych rozwiązań.Z drugą książką Mama alergika gotuje życie stanie się smaczne, zdrowe i wyjątkowe.
od 28.71 zł Zobacz oferty w 1 sklepie
-
Dziennik diety Szczuplej dzień po dniu! - Dąbrowska-Górska ...
Lustereczko, powiedz przecie, kto od dzisiaj jest na diecie?Czy lubisz patrzeć na siebie w lustrze? Masz szczupłą twarz, smukłą figurę i zdrową cerę? A może jednak warto by schudnąć? Jeżeli zainteresował Cię tytuł tej książki, na pewno nieobca jest Ci frustracja towarzysząca spojrzeniu na swoje odbicie. Z pewnością stosowałaś różne diety cud i masz za sobą wiele prób zgubienia dodatkowych kilogramów. No właśnie ? prób! A może by tak podejść do sprawy racjonalnie i z szerszej perspektywy? I w końcu zrozumieć, co sprawia, że znów nie możesz wcisnąć się w ulubione dżinsy?Od poniedziałku się odchudzam!Zacznę od poniedziałku... po świętach, od nowego roku! Brzmi znajomo? Mijają poniedziałki i święta, a Ty kolejny raz stajesz przed lustrem i obiecujesz: "Biorę się za siebie!". I co? Znów brak efektów! Niestety, bez odpowiedniej motywacji nawet sądowy zakaz zbliżania się do jedzenia nie jest w stanie uchronić Cię od popełniania kalorycznych grzeszków w trakcie diety. Czas spojrzeć nie tylko w lustro, ale i prawdzie w oczy! Załóż dziennik diety!Badania dowiodły, że osoby notujące przebieg odchudzania osiągają fantastyczne, trwałe wyniki! Dlaczego? Taki dziennik pozwala im poznać własne zachowania żywieniowe, szkodliwe przyzwyczajenia i słabości. Mogą też opisać w nim swoje sukcesy. Zacznij już dziś prowadzić własny dziennik ? i odkryj cenne wskazówki, dzięki którym w pełni wykorzystasz potencjał tej niezwykłej książki!
od 24.21 zł Zobacz oferty w 1 sklepie
-
Jakubiak lokalnie - Tomasz Jakubiak
"Jestem fanem lokalności i regionalności. Marzę o tym, by coraz więcej ludzi dostrzegło potencjał polskich produktów. Bo naprawdę mamy się czym chwalić nasze jedzenie jest pyszne, wysokiej jakości i różnorodne. Oczywiście nie ograniczam się jednak wyłącznie do tradycyjnych przepisów. Czerpię inspiracje z kuchni całego świata i staram się tak komponować receptury, by dania, których bazą są polskie składniki, były ciekawe, zabawne i pyszne. Tak, jedzenie ma być przyjemnością! W tej książce prezentuję Wam przepisy sprawdzone, lubiane przez moich bliskich, widzów mojego programu i gości restauracji.Chciałbym, żeby każdy i początkujący kucharz, i zaawansowany foodie, i mięsożerca, i weganin mógł tu znaleźć coś dla siebie.Życzę Wam wspaniałej przygody z gotowaniem i zachęcam do podróżowania po Polsce w poszukiwaniu lokalnych smaków.Tomasz Jakubiak"
od 46.78 zł Zobacz oferty w 1 sklepie
-
Przepiśnik Minnie
W przepiśniku: 240 stron na własne przepisy, naklejki na przekładki, 5 przekładek tematycznych, strona tytułowa z miejscem na dane właściciela, niezbędnik kuchenny.
od 27.82 zł Zobacz oferty w 1 sklepie
-
Słodko-słodkie - Małgorzata Weber
Począwszy od figurek marcepanowych i z mas cukrowych, poprzez wykonanie oraz dekoracje cupcaków i cake pops, aż do projektowania i ozdabiania tortów, deserów i stołów.Doskonałym uzupełnieniem są zawarte w książce autorskie receptury i pomysły na ganasze, kremy, ciasta i desery.Wszystko podane w profesjonalny sposób, sprawia, że książka doskonale trafia w potrzeby zarówno cukierników profesjonalistów, jak i domowych pasjonatów słodko-słodkich delicji.
od 52.73 zł Zobacz oferty w 1 sklepie
-
Tradycje kulinarne Korei - Magdalena Tomaszewska-Bolałek
Kuchnia koreańska przypomina kocioł, do którego różne ludy i plemiona dorzuciły swoje ulubione składniki. Chiński ryż i herbata, mandżurska soja, mongolskie pierogi oraz mocny alkohol destylowany, chilli z Nowego Świata i japońskie sushi. Na przestrzeni wieków mieszały się w owym kotle smaki, zapachy i techniki kulinarne, tworząc niezwykłą kuchnię Kraju Porannej Ciszy. Sztukę kulinarną będącą ogniwem łączącym kontynent azjatycki z Wyspami Japońskimi.Tradycje kulinarne Korei to nie tylko przewodnik po składnikach, sposobach przygotowywania dań i potrawach, to również książka ukazująca rolę oraz znaczenie kuchni na Półwyspie Koreańskim. Między kartkami pierwszych rękopisów z recepturami, wśród talerzy z ofiarami składanymi przodkom i bogom w ofierze, w bajkach oraz legendach kryje się bowiem historia kultury opowiedziana poprzez jedzenie.Uzupełnieniem książki jest zestaw przepisów na popularne koreańskie dania.
od 47.37 zł Zobacz oferty w 1 sklepie
-
Przysmaki na psie smaki - Zuzanna Ingielewicz
Jeśli sięgniecie po tę książkę, to prawdopodobnie macie psiego przyjaciela. Kochacie go i chcielibyście, aby był zdrowy i zadowolony z życia. Przed Wami książka kucharska dla psów. Znajdziecie w niej psie przepisy na przekąski, dania główne, przysmaki świąteczne, wartościowe porady oraz mnóstwo pięknych zdjęć.
od 25.44 zł Zobacz oferty w 1 sklepie
-
Kevin sam w kuchni Nie tylko Fish & Chips - Kevin Aiston
Kevin Aiston - prezenter telewizyjny i radiowy, artysta kabaretowy, znany z rozbawiania Polaków w talk-show "Europa da się lubić", nadawanego przez lata w TVP2. Współautor kilku książek kucharskich. Prowadzi pokazy kulinarne, aktywnie propagując polską i angielską kuchnię na całym świecie.
od 32.35 zł Zobacz oferty w 1 sklepie
-
Domowa kuchnia polska - Praca zbiorowa
Współczesna kuchnia polska to wynik wielowiekowej tradycji kulinarnej, na którą wpływ miało wiele czynników.Jednym z nich było położenie i wynikający z tego zasób dostępnych, w tej szerokości geograficznej, surowców. Liczne lasy od wieków dostarczały grzybów, jagód, malin i miodu, a żyzne ziemie płodów rolnych, takich jak: zboża, groch, kasze, mięso i mleko. Te i inne dostępne surowce przetwarzane były w kuchni na różne sposoby, a podniebienie dawnych Polaków decydowało o wyborze z dostępnego asortymentu ulubionych dań.Drugim czynnikiem była religia, która w czasach pogańskich nadawała rytualnych znaczeń potrawom. Pierogi, przypominające słońce z jego promieniami, wiążą się z praktykami solarnymi, które praktykowane były na terenach dzisiejszej Polski, np. na górze Ślęży. Jajko, jako zalążek nowego życia, stało się symbolem odradzania się i początku świata, a mak, posiadający mnogość nasion, uważany był za symbol płodności.W czasach chrześcijańskich część pogańskich wierzeń została zaadoptowana do praktyk nowej wiary. Pierogi np. podawano pierwotnie jedynie w czasie świąt, a jajko jako symbol zmartwychwstania Chrystusa podawano w czasie świąt Wielkanocnych...
od 23.13 zł Zobacz oferty w 1 sklepie