Kulinarne
Porównanie cen w KSIĘGARNIA, Książki oraz Kulinarne.
-
Dookoła stołu. - Irena Gumowska
Wspólne ucztowanie, skromnne czy luksusowe, jest czynnikiem łączącym ludzi, doskonałą okazją do zbliżenia się, zawiązywania przyjaźni, utrwalania dawnych znajomości. Dobra kuchnia sprzyja pogodnej atmosferze, nastraja optymistycznie ludzi. Irena Gumowska.
od 19.10 zł Zobacz oferty w 1 sklepie
-
Dobra kuchnia Dania z ziemniaków. - Iwona Czarkowska
Wydanie 2011 r.Oprawa broszurowaStrony 48Format 13,5x21 cmZiemniak w ziołach, w panierce, nadziewany szpinakiem, podany w postaci kremu czy przepysznych klusek z pewnością podbije niejedno podniebienie. Prezentowane przepisy podsuną pomysły na różnorodne dania z ziemniaków, urozmaicą jadłospis i - co istotne - wzbogacą codzienne menu o wiele wartościowych składników.
od 4.73 zł Zobacz oferty w 1 sklepie
-
Mikrobiologia żywności. Podręcznik - Małgorzata Jałosińs...
Książka przeznaczona dla uczniów kształcących się w zawodzie technik żywienia i gospodarstwa domowego, zgodna z programem nauczania nr 24 07
od 16.07 zł Zobacz oferty w 1 sklepie
-
Najlepsze przepisy polskich blogerów - Praca zbiorowa
Wydanie 2012Oprawa TwardaStron 144Format: 165 x 235Książka zawiera przepisy kulinarne najlepszych polskich blogerów i stanowi podsumowanie inicjatywy Wybory Kulinarnego Bloga Roku!Wśród opublikowanych tu przepisów znajdują się nie tylko te zwycięskie, wybrane przez internautów, ale także inne, które zdobyły uznanie specjalnego jury pod przewodnictwem Piotra Bikonta. Wybory Kulinarnego Bloga Roku 2011 to inicjatywa skierowana do wszystkich osób ceniących dobre smaki i pyszne jedzenie.Każdy z blogerów spełnia swojego rodzaju misję, dzieli się przepisami i inspiruje szerokie grono ludzi do przełamania monotonii własnego menu, czy to w gotowaniu dla przyjemności, czy w konkretnej diecie.
od 12.81 zł Zobacz oferty w 1 sklepie
-
Produkcja i pozyskiwanie surowców żywnościowych. Technik ag...
Podręcznik przeznaczony do nauczania zawodu technik agrobiznesu na poziomie technikum i szkoły policealnej.
od 16.83 zł Zobacz oferty w 1 sklepie
-
Smaczne i zdrowe. Gotowanie na parze - Marta Szydłowska
Każdy ma swój sprawdzony sposób na gotowanie. Ideałem jest smaczny, zdrowy i kolorowy posiłek ze świeżych składników. W czasach, kiedy szczególnie zależy nam na osiągnięciu tego ideału z pomocą przychodzi metoda gotowania na parze. Wbrew opiniom wcale nie muszą to być nudne dania bez smaku. Prezentowana książka odkryje przed Czytelnikami tajniki przyrządzania posiłków na parze oraz pokaże, że praktycznie każde danie może znacznie zyskać na smaku i wartościach odżywczych, jeśli przyrządzi się je właśnie tą metodą.
od 6.90 zł Zobacz oferty w 1 sklepie
-
Kuchnia polska na wszystkie okazje. Potrawy z ryb - Izabella J...
Seria 12 książek zawierających najlepsze przepisy kuchni polskiej pogrupowane tematycznie. Przepisy tradycyjne i współczesne. Pięknie aranżowane fotografie potraw.Potrawy z ryb - Potrawy z ryb charakteryzują się bogactwem smaków i niezliczonymi sposobami ich przyrządzania. Największe walory smakowe i odżywcze mają ryby świeże: bałtyckie dorsze, śledzie i łososie, oraz hodowlane: karpie i pstrągi. Z łatwością można przyrządzić z nich wiele smacznych i prostych dań.
od 5.63 zł Zobacz oferty w 1 sklepie
-
Kuchnia polska na wszystkie okazje. Przetwory, marynaty, dżem...
Seria 12 książek zawierających najlepsze przepisy kuchni polskiej pogrupowane tematycznie. Przepisy tradycyjne i współczesne. Pięknie aranżowane fotografie potraw.Przetwory, marynaty, dżemy - Przetwory to letnie i jesienne skarby, których smak i aromat docenia się zwłaszcza zimą. Na czołowym miejscu wśród przetworów w tradycyjnej domowej spiżarni znajdują się dżemy, konfitury i marmolady, a także marynaty wytwarzane zarówno z owoców, jak i warzyw: gruszek, śliwek, ogórków, dyni czy grzybów.
od 5.63 zł Zobacz oferty w 1 sklepie
-
Ciasta i ciasteczka - Małgorzata Kurkiewicz i Agnieszka Rozwo...
Zbiór wyśmienitych i sprawdzonych przepisów na różnego rodzaju ciasta, babki, placki i ciasteczka. Samodzielne wykonanie pysznego deseru przyniesie satysfakcję przygotowującemu, a współbiesiadnikom radość podniebienia. Warto dać się skusić na kawałek smacznej babki lub placka. Książka zawiera przepisy o różnym stopniu trudności, nawet dla osób z niewielkim doświadczeniem kulinarnym.
od 14.14 zł Zobacz oferty w 1 sklepie
-
Dalmacja Książka kucharska - Robert Makłowicz
Dalmacja, od lat najliczniej odwiedzana przez polskichturystów nadmorska chorwacka kraina, dla wielu jest wręcz synonimem udanych wakacji. Tym bardziej trudno zrozumieć, dlaczego dotychczas nie ukazała się na naszym rynku wydawniczym książka w sposób kompetentny traktująca dalmatyńską kuchnię, która przecież - obok słońca i lazuru morza - jest jednym z ważniejszych magnesów, ściągających każdego roku w tamte strony miliony przybyszów z całego świata. Tę bolesną lukę szczęśliwie wypełnia Robert Makłowicz pozycją Dalmacja. Książka kucharska. Autor, od lat związany uczuciowo z Dalmacją, w dodatku z wzajemnością, jak się wydaje, poznał doskonale zarówno tamtejszą kuchnię domową, jak i restauracyjną, a spędzając każdego roku kilka miesięcy nad Adriatykiem, własnoręcznie i po wielekroć ugotował niemal każdy dalmatyński kulinarny klasyk. Czytelnicy wraz z książką dostają nie tylko przepisy, lecz również informacje na temat ich pochodzenia, możliwości modyfikacji, praktycznego zastosowania w polskich warunkach, słowniczek kulinarny polsko - chorwacko-dalmatyński oraz bibliografię tematu w języku chorwackim. Rzecz można zabrać ze sobą na wakacje, traktując jako rodzaj przewodnika lub wedle niej gotować po powrocie do domu, przywołując letnie wspomnienia. Całość wzbogacają specjalnie do książki wykonane zdjęcia, których autorami są Andrzej Tomczak, operator filmowy i współautor programów telewizyjnych Podróże kulinarne Roberta Makłowicza i Makłowicz w podróży oraz Agnieszka Makłowicz, kierownik produkcji tychże oraz producent drugiego z wymienionych, prywatnie żona Roberta.
od 42.15 zł Zobacz oferty w 1 sklepie
-
Pakiet Ewa Wachowicz Ciasta i Zapiski kulinarne na każdą oka...
"Ciasta" Ewy Wachowicz to pozycja zarówno dla tych, którzy potrafią, jak i nie potrafią piec. Dla tych pierwszych będzie uzupełnieniem już zdobytej wiedzy o wypiekach, dla drugich środkiem do jej zdobywania.Zapiski kulinarne na każdą porę roku to książka nieco zaskakująca, bowiem tym razem Ewa postanowiła wydać coś w rodzaju zeszytu, na kartach którego każdy czytelnik będzie mógł zapisać własne receptury, a następnie umieścić je w spisie treści.
od 47.01 zł Zobacz oferty w 1 sklepie
-
Kiełki w domowym ogrodzie - Grazia Cacciola
W poradniku, obok krótkiego wprowadzenia w historię spożywania kiełków, dużo miejsca poświęcono ich właściwościom odżywczym, sposobom przygotowania domowej uprawy, wyborowi nasion oraz kiełkownic, czyli naczyń i pojemników, które będą gwarantowały najlepsze plony. Poza tym możemy dowiedzieć się, jak uniknąć błędów w uprawie, by nie zniechęcać się do kiełkowania nasion i nie szkodzić zdrowiu.Jednak najwartościowszą częścią prezentowanej książki jest zbiór opisów przeszło 60 gatunków roślin, których nasiona nadają się do kiełkowania i są doskonałym uzupełnieniem codziennej diety. Każdy opis zwiera m.in. nazwę łacińską rośliny, czas kiełkowania, zawartość witamin i minerałów, a także w jakiej formie należy spożywać dane kiełki.Wielką zaletą poradnika jest również rozdział poświęcony przepisom kulinarnym, w których kiełki grają główną rolę. Możemy się tu dowiedzieć, jak przygotować smakowite sałatki, pasty do pieczywa, przekąski, napoje i desery, ale także dania główne wzbogacone kiełkami. Jednym słowem, poznając "Kiełki w domowym ogrodzie" stajemy się jednocześnie producentami, jak i konsumentami własnoręcznie wyhodowanego pożywienia, które niewątpliwie ma ogromny wpływ na nasze zdrowie i samopoczucie, nie wspominając już o satysfakcji z proekologicznej działalności zarówno w najbliższym otoczeniu, jak i w większej, edukacyjnej, skali.
od 33.14 zł Zobacz oferty w 1 sklepie
-
Sałatki i surówki - Praca zbiorowa
Przedstawiamy sprawdzone przepisy na sałatki i surówki, doskonałe na każdą okazję. Znajdziesz tu pomysły na znakomite kompozycje warzywne, sałatki na bazie kasz i makaronów oraz z dodatkiem mięsa lub owoców, na przykład na surówkę Coleslaw albo sałatkę z łososiem i awokado.
od 17.93 zł Zobacz oferty w 1 sklepie
-
Prosto i presto - Anna Lucci
Był ponury, listopadowy wieczór. Marzłam na przystanku czekając na autobus. Nagle nad głową usłyszałam: "I want to buy a ticket", powiedziane z włoskim akcentem. Spojrzałam do góry, zobaczyłam wielkie brązowe oczy bezradnego dziecka. Sięgnęłam do kieszeni po bilet. "Prego!" - powiedziałam. W duchu zaśmiałam się: "Fellini się przydaje". A brązowe oczy właśnie się zakochiwał. Od pierwszego wejrzenia (hi, hi). I poprosiły o rękę. Zamieszkałam w kraju słońca. Potem nauczyłam się też całej reszty. Gdy pewnego dnia ze zdumieniem stwierdziłam, że potrafię już gotować jak rasowa Włoszka, postanowiłam napisać tę książkę. Dla Was wszystkich, którzy też lubicie śmiać się i kochać, a jeszcze do tego chcielibyście gotować. Tak, po prostu... Prosto i Presto.
od 28.34 zł Zobacz oferty w 1 sklepie
-
Tradycyjna kuchnia babci/Nowocz. kuchnia mamy brąz - Praca zb...
Prezentowane w pierwszej części receptury dedykujemy zwolennikom sprawdzonych przez pokolenia receptur, w więc tym wszystkim smakoszom, którzy cenią sobie dania dobrze zadomowione w naszej kuchni. Znajdą tu oni mnóstwo wybornych pomysłów na potrawy o zdecydowanie tradycyjnym charakterze. Jeśli jednak niespodziewanie najdzie Cię ochota na spróbowanie specjału dotąd nieznanego, gorąco zachęcamy do zajrzenia do drugiej części naszej publikacji i przyrządzenia czegoś nowoczesnego. Tą część bowiem dedykujemy entuzjastom kulinarnych nowinek, a więc tym wszystkim smakoszom, którzy lubią odkrywać dania z różnych stron świata, a w kuchni nie unikają eksperymentów.
od 22.02 zł Zobacz oferty w 1 sklepie
-
Słowianie i wikingowie przy stole - Małgorzata Krasna-Koryci...
Archeolog i muzealnik. Absolwentka i doktorantka na Uniwersytecie Kardynała Stefana Wyszyńskiego w Warszawie, adiunkt w Państwowym Muzeum Archeologicznym w Warszawie, członek Stowarzyszenia Naukowego Archeologów Polskich.Od ponad 12 lat zajmuje się archeologią eksperymentalną, początkowo związaną wyłącznie z tematyką zielarstwa i chemii roślinnej w pradziejach i średniowieczu, z czasem dodatkową specjalizacją stało się także tkactwo i rekonstrukcje odzieży.W 2002 roku w wyniku współpracy z redakcją "Wiedzy i Życia" zainteresowała się problematyką związaną z pożywieniem we wczesnym średniowieczu na terenie zachodniej Słowiańszczyzny, co zaowocowało pierwszym artykułem na ten temat: "Wokół piastowskiego stołu, czyli kulinaria w czasach Bolesława Chrobrego". Rozwinięciem problematyki i jej uzupełnieniem są liczne prezentacje, wykłady i pokazy popularnonaukowe, organizacja i koordynacja tematycznych imprez międzynarodowych (Dni Dziedzictwa Słowiańskiego). Aktywny udział w ruchu rekonstruktorskim pozwolił na przeprowadzanie doświadczeń i pokazów w trakcie największych festiwali historycznych, m.in. w Wolinie, Grzybowie, w Moesgard, Borre i Kernave.
od 27.14 zł Zobacz oferty w 1 sklepie
-
Gotujemy pełną parą Gorączka Lodu Disney - Katarzyna Bła...
Poznaj mnóstwo inspirujących pomysłów dla dzieci i rodziców na zdrowe i pyszne jedzenie! Jeżeli masz problem z małym niejadkiem - ta książka pomoże uporać się z problemem. Książka autorstwa Katarzyny Błażejewskiej-Stuhr pokaże, że zarówno przygotowanie, jak i samo jedzenie może być świetną zabawą! Oprócz smacznych pomysłów na posiłki znajdziesz w niej ciekawostki dotyczące produktów - Skąd pochodzą? Gdzie rosną? Jak się je zbiera? Przepisom będą towarzyszyli bohaterowie znani z ulubionego filmu dzieci - Krainy Lodu!
od 19.60 zł Zobacz oferty w 1 sklepie
-
Domowe wypieki chleby, bułki, ciastka - Praca zbiorowa
Atelier Szefa KuchniNiezbędny poradnik dla wszystkich, którzy chcą doskonalić swoje umiejętności kulinarne.Przepisy krok po kroku, 70 niezastapionych technik, czas przygotowania, porady szefa kuchni.Do każdego przepisu dołączone zostały:*pomocnicze piktogramy:czas przygotowaniapieczeniestopień trudnościkoszt*ilustrowana lista składników*dodatkowe propozycje urozmaicenia smaku*miejsce na samoocenę
od 32.27 zł Zobacz oferty w 1 sklepie
-
Tradycyjne ciasta Domowy wyrób - Eleonora Trojan
Ciasta. Domowy wyrób. Domowe przepisy na ciasta drożdżowe, kruche, francuskie, półfrancuskie, ucierane, baby, strudle, torty i inne słodkości Opracowanie: Eleonora Trojan"Gdy widzę słodycze, to kwiczę" - śpiewali bracia Golcowie. Ta fraza idealnie oddaje uzależnienie niektórych od słodkości. W książce proponuje autorski wybór domowych pyszności nie tylko dla notorycznych łasuchów. Ciasta, torty, ciasteczka i desery każdemu urozmaicą kulinarną codzienność, wypełniają dom cudownym zapachem, a przygotowane okazjonalnie świąteczne smakołyki pozwolą doznać czegoś wyjątkowego. Świąteczne baby, mazurki, makowce, pierniki są częścią tradycji. Jeśli przygotowujemy je tylko raz w roku, wtedy sam ich aromat przenosi nas do beztroskich chwil, kiedy z niecierpliwością czekaliśmy na pierwszy kęs wielkanocnej babki. Powracamy do radosnego świętowania, przybywają bliscy którzy odeszli, są ponownie z nami, szczęśliwi jak dawniej w ten wyjątkowy czas.W książce znajdziemy wielokrotnie sprawdzone receptury na najlepsze domowe ciasta, w tym tak "żelazny repertuar" jak tort czekoladowy, który zawsze cieszy niezmiennym smakiem. Wzbogaciłam zbiór o desery, które na trwałe weszły do naszych domów, i stąd, obok serników czy szarlotek, pojawiają się tiramisiu i przepyszna panacotta.Smacznego!
od 28.24 zł Zobacz oferty w 1 sklepie
-
Afrodyzjaki wszech czasów - Małgorzata Caprari
Od zarania ludzkości panowało przekonanie, że niektóre pokarmy mogą wspaniale wpływać na sprawność seksualną zarówno panów jak i pań. Już w starożytnej Grecji istniały sprawdzone sposoby zwiększania mocy doznań miłosnych, a służące temu produkty zostały nazwane afrodyzjakami, upamiętniając tym grecką boginię miłości Afrodytę, która ponoć przed romantycznymi spotkaniami stosowała sprzyjającą namiętnym uniesieniom dietę, jako że olimpijskie dania - nektar i ambrozja - jej nie wystarczały.Moda na owe, jak je nazywamy afrodyzjaki zmieniała się przestrzeni stuleci i tak niemal wszystkie produkty spożywcze w którymś momencie swojej historii uważane były za środki wzmacniające sprawność w miłości - a to ze względu na kształt, a to ze względu na kolor, a to znów dlatego, iż ich działanie potwierdzały autorytety medyczne lub... ludowa tradycja.W książce przedstawiono historię produktów miłosnych i podano przepisy z ich zastosowaniem.
od 10.45 zł Zobacz oferty w 1 sklepie
-
Twoje domowe piwa - Bertinotti Davide, Faraggi Massimo
Davide Bertinotti i Massimo Faraggi, autorzy bestsellera La tua birra fatta in casa (Twoje piwo domowe), zebrali w tej książce różnorakie receptury umożliwiające produkowanie we własnej kuchni najróżnorodniejszych i najsłynniejszych styli piwnych. Są to receptury sprawdzone w maksymalnym stopniu, gdyż zostały wybrane spośród piw nagrodzonych w konkursach piwowarstwa domowego organizowanych w ostatnich 14 latach przez włoskie stowarzyszenia MoBI (Movimentoo Birrario Italiano) oraz Unionbirrai. Receptury te obejmują zarówno piwa całkowicie zgodne z prezentowanym stylem, jak i interpretacje" swobodniejsze - wszystkie jednak sprawdzone i zaakceptowane przez jurorów będących doświadczonymi degustatorami.Dla każdego stylu piwnego przedstawiono także kompletny opis wzięty z programu BJCP (Beer Judge Certification Program), opracowanego przez organizację o tej samej nazwie. Program ten opisuje szczegółowo i definiuje wszystkie style w aspekcie technicznym i organoleptycznym. Wykorzystywany jest on w trakcie najważniejszych konkursów piwowarów domowych i zawodowych na całym świecie.Oprócz tego książka zawiera zwięzły, lecz wyczerpujący poradnik techniczny z zakresu metod przygotowywania piwa. Omówiono następujące tematy:- technika produkcji piwa w domu,- szczegółowy opis wszystkich styli piwnych,- problemy degustacji piwa,- ponad 90 przepisów do produkcji piwa, miodu pitnego i cydru.
od 51.20 zł Zobacz oferty w 1 sklepie
-
O Żarłokach wyrafinowanych i pospolitych - Josef Imbach
Josef Imbach,ur.1945 szwajcarski teolog,autor prac naukowych z pogranicza teologii i historii literatury,jest przy tym niezrównanym popularyzatorem wiedzy kulinarnej.Szperając w satrych książkach kucharskich,w archiwach klasztorów,odnajduje wiele oryginalnych przepisów,podaje ich współczesne wariacje,dostosowane do naszych warunków i gustów.Wielką erudycję w dziedzinie historii literatury i historii Kościoła łączy z talentem gawędziarskim i autantyczną pasją kucharską.Kolejna porcja "grzesznie smakowitych przepisów" znanego w Polsce autora to pogodna lektura dla każdego,ale też obowiążkowa pozycja w księgozbiorze smakosza ceniącego dobrą nie tylko śródziemnomorską kuchnię.
od 35.92 zł Zobacz oferty w 1 sklepie
-
Owoce egzotyczne - Lehari Gabriele
Owoce egzotyczna.Domowa uprawa, przepisy, przetworyJeszcze do niedawna rozmaite owoce egzotyczne, jak choćby liczi, granat czy karambola, były u nas zupełnie nieznane albo pojawiały się z rzadka w dobrze zaopatrzonych delikatesach, gdzie stanowiły botaniczną ciekawostkę. Dziś z powodzeniem można uprawiać je w domu.By na naszym parapecie lub tarasie pojawiły się cytrusy, awokado lub granaty, czasem wystarczy jedynie kilka pestek. W poradniku opisano krok po kroku, jak rozmnażać, pielęgnować i do czego wykorzystywać zarówno popularne, jak i rzadkie owoce egzotyczne. Doradzono, jak wysiewać pestki, kiedy przesadzać młodą roślinę i jak ją nawozić. Osobny rozdział poświęcono niezwykłym właściwościom leczniczym i kosmetycznym owoców egzotycznych. Dowiesz się z niego, jakie owoce powinny jeść osoby o wrażliwym żołądku i dzieci, a także jak zafundować sobie egzotyczną maseczkę pielęgnującą lub orzeźwiającą herbatę owocową. W książce opisano także różne sposoby wykorzystania owoców egzotycznych w kuchni. Przepisy na dania pikantne, ciasta, kolorowe desery, sałatki, napoje i konfitury zainteresują z pewnością każdego smakosza.
od 27.67 zł Zobacz oferty w 1 sklepie
-
Domowe wędzenie ryb - Egon Binder
Wydanie 2010 oprawa miękka
od 27.67 zł Zobacz oferty w 1 sklepie
-
Dieta płodności W zgodzie z naturą - Maja Błaszczyszyn
Wydaje się, że wpływ na zmniejszającą się stale liczbę plemników, a także ich żywotność ma zmieniający się styl życia społeczeństwa. Mamy coraz mniej ruchu, powietrze i woda są coraz bardziej zanieczyszczone, odżywianie znacząco odbiega od zdrowego. Narażeni jesteśmy na coraz silniejsze i częstsze stresy.W efekcie coraz więcej par ma trudność z poczęciem dziecka. Zmian stylu życia może wiele odmienić. Podobnie psychoterapia, w przypadku gdy blokady psychiczne uniemożliwiają poczęcie.Najważniejszą rolę odgrywa zmiana sposobu odżywiania oraz zestawy ćwiczeń, które są w stanie usprawnić insulinowrażliwość i umożliwić poczęcie. Proste zmiany w diecie i regularne ćwiczenia nie są trudne do zastosowania. Istnieje również szereg suplementów oraz zabiegów medycyny naturalnej, które mogą być pomocne w staraniach o dziecko.
od 23.15 zł Zobacz oferty w 1 sklepie
-
Chleby i chlebki Szybko i smacznie - Praca zbiorowa
- Szybkie i proste przepisy na chleby i chlebki- Wskazówki krok po kroku, informacje o rzeczywistym czasie przyrządzania- Informacje o wartości kalorycznej każdej potrawy- Dania łatwe w przygotowaniu, niewymagające użycia specjalistycznego sprzętu kuchennego- Wszystkie przepisy sprawdzone i wypróbowane
od 3.58 zł Zobacz oferty w 1 sklepie
-
Kuchnia Polska - wersja angielska - Rafał Jabłoński
Książka kucharska o polskiej tradycyjnej kuchni w języku angielskim. Wstęp zawiera rys historyczny polskiej kuchni, a środki 60 potraw z przepisami.
od 15.36 zł Zobacz oferty w 1 sklepie
-
Pyszne klimaty - Praca zbiorowa
W książce znajdziemy mnóstwo smakowitych, sprawdzonych przepisów - na niemal każdą okazję, łatwiejsze i trudniejsze, dla zupełnych debiutantów i osób, które niejedno w swoim życiu upiekły czy ugotowały, ale czasami po prostu brakuje im inspiracji. 120 pomysłowych przepisów na rewelacyjne zupy, przekąski, sałatki, dania główne i desery. Świetne do przyrządzenia letnią porą, z wykorzystaniem sezonowych owoców i warzyw. Sprawdzone przez magazyn "Moje Gotowanie". Łatwe, lekkie i pyszne, proste w przygotowaniu. Dania kuchni polskiej i światowej. Na duży rodzinny, wykwintny obiad i szybką przekąskę. Zdrowe sałatki i kolorowe desery. Zaczynamy od zup - kremy, musy, chłodniki, warzywne i owocowe, bardziej tradycyjne (jak barszczyk ze szczawiem czy botwinka po polsku) i odważniejsze (jak zielone gazpacho czy cytrynowa z kurczakiem i kuskusem). Potem zachęcamy do przyrządzenia przekąsek - tartaletek, roladek, placuszków, prostych i szybkich (jak smażone figi z cebulą) i bardziej pracochłonnych (jak sformattino z bakłażana). W następnej kolejności prezentujemy sałatki - m.in. z wędzonym pstrągiem, z młodą marchewką i brzoskwiniami, a nawet z kurczakiem i truskawkami. Dalej pojawiają się dania główne - mięsa, ryby, tarty, makarony, pieczone, smażone, zapiekane, grillowane i gotowane, od kurczaka na kilka sposobów i steku ze szparagami, przez tadżin, spaghetti z pomidorami i risotto z owocami morza po racuchy z kaszy jaglanej i placki z kuskusu. I wreszcie na końcu przedstawiamy obłędne desery - sorbety, torty, rolady, zawijane babeczki, rożki z kruchego ciasta i domowe jagodzianki, orzeźwiające smoothies i likiery.
od 38.05 zł Zobacz oferty w 1 sklepie
-
Dzień dobry Śniadania z Małgosią Mintą - Małgorzata Mint...
"Co byś zjadła na śniadanie"? W tym pytaniu jest wszystko: "dzień dobry", "dobrze Cię widzieć", "zacznijmy nowy dzień!". Jednak zwykle właśnie porannemu posiłkowi - temu, który powinien być "królewski", bogaty i dostarczający energii - poświęcamy najmniej uwagi. A może warto to zmienić? Do tego przynajmniej zachęca Małgosia Minta, dziennikarka, foodwriterka i blogerka, publicystka "UST" , a przede wszystkim - pasjonatka dobrego jedzenia oraz ludzi, którzy za nim stoją. Jak podkreśla, mało rzeczy jest jej w stanie zepsuć nastrój tak, jak złe śniadanie. - Wolę poczekać i zjeść je w porze...obiadu - żartuje. Nie powinno więc dziwić, że to właśnie śniadaniom - takim na dobry dzień - poświeciła swoją pierwszą książkę. Zaznacza, że dobre śniadanie nie wymaga wcale wiele czasu (a z tym rano bywa zwykle krucho) i wystarczy mieć pod ręką kilka użytecznych składników. Kilka pomysłów na takie śniadania w biegu, a także do zabrania ze sobą do pracy czy szkoły podsuwa w książce "Dzień dobry!". Obok nich znajdziemy przepisy na potrawy idealnie wpisujące się w atmosferę leniwych przedpołudni, spędzanych przy dobrej książce lub w towarzystwie znajomych, gdy budzik wreszcie siedzi cicho. Owsianka z pięciu zbórz, omlet z młodymi cukiniami, koktajle w czerech kolorach, bliskowschodnia szakszuka i swojskie pasty kanapkowe - to tylko niektóre z porannych smakołyków, jakie przygotowała Minta.
od 39.49 zł Zobacz oferty w 1 sklepie
-
Jedz i chudnij - Praca zbiorowa
Sprawdzone i skuteczne diety odchudzające. Osiem kompletnych programów dietetycznych dla wymagających, m.in. wegetariańska, dla trenujących i jedzących poza domem.Ponad 200 prostych przepisów na smaczne, niskokaloryczne dania. Porady ekspertów, jak samodzielnie komponować lekkie posiłki.Książka pod patronatem miesięcznika Ewy Chodakowskiej be active.
od 13.04 zł Zobacz oferty w 1 sklepie