Kulinarne
Porównanie cen w KSIĘGARNIA, Książki oraz Kulinarne.
-
Kuchnia smakosza Mięsa
W książce zaprezentowano przepisy na kotlety, zrazy, bitki, rolady, mięsa faszerowane i gulasze.
od 8.13 zł Zobacz oferty w 1 sklepie
-
Ryby i owoce morza Ponad 100 wspaniałych przepisów - Terry J...
Ryby i owoce morza to ważny element naszego pożywienia, stanowiący znakomite antidotum na wiele chorób i dolegliwości. Ich mięso zawiera dużo wysokiej klasy białka oraz witamin i substancji mineralnych, a mało soli. Białe mięso ma też niewiele tłuszczu, a świeże ryby tłuste dostarczają organizmowi kwasów omega-3 uważanych za niezbędne do zapobiegania choroby wieńcowej, a także innym schorzeniom. Poza tym ryby są po prostu smaczne! Wypróbuj więc zawarte w tej książce przepisy i delektuj się każdym kęsem.
od 8.15 zł Zobacz oferty w 1 sklepie
-
Jakie wino masz w kieliszku? FK - Chris Losh
Niemal każdy lubi wino. Kieliszek schłodzonego chardonnay przed telewizorem, szklaneczka czerwonego malbec do niedzielnego obiadu, czy też lampka bąbelków na specjalną okazję - zawsze znajdzie się takie, które pasuje do danej sytuacji.To właśnie dzięki tej różnorodności wino jest tak fascynujące, ale taka różnorodność może też wprowadzić wiele zamieszania. Na pewno zdarzyło wam się mieć w ręku długą kartę win lub stanąć przed sklepową wystawą z 200 gatunków wina i nie mieć pojęcia, od czego zacząć.Na szczęście, jeśli chodzi o wino, nawet skromna wiedza bardzo pomaga. W tej przystępnie napisanej książce specjalista od win, Chris Losh, zabierze nas w podróż do świata tego trunku. Dowiemy się wszystkiego: od metod produkcji, przez różnice smaku poszczególnych odmian winorośli, po zasady dobierania odpowiedniego wina do posiłku i dokonywania wyboru w restauracji.Jest to znakomity wstęp do magicznego świata, dzięki któremu już nigdy się w nim nie zgubimy
od 8.15 zł Zobacz oferty w 1 sklepie
-
Przetwory Sprawdzone przepisy - Praca zbiorowa
Prezentujemy sprawdzone przepisy na dżemy, konfitury, powidła, galaretki, marynaty i chutneye, a także kiszone warzywa oraz owoce.Dowiesz się, jak przyrządzić m.in.: konfiturę cytrusową, brzoskwinie w wódce, pikle z ogórków z miodem, keczup bułgarski oraz jarzynkę z buraków, marchewki i jabłek.Ponadto radzimy, jak przygotować oraz przechowywać przetwory, aby pozostały smaczne i zdrowe przez wiele miesięcy.
od 8.15 zł Zobacz oferty w 1 sklepie
-
Sprawdzone przepisy - Szaszłyk i kebab - Praca zbiorowa
Prezentujemy całą gamę przepisów na niezwykle popularne szaszłyki i kebaby - te wywodzące się z kuchni orientalnej specjały można przygotować na mnóstwo sposobów.Dowiesz się, jak przyrządzić m.in.: doner kebab, koftę, szaszłyk drobiowy z brzoskwiniami, szaszłyk z łososia i ananasa oraz szaszłyk z krewetek.Książkę uzupełniają receptury na sosy, które wyśmienicie podkreślą smak szaszłyków i kebabów, np. tzatziki czy barbecue
od 8.15 zł Zobacz oferty w 1 sklepie
-
Sprawdzone przepisy - Dania z patelni - Praca zbiorowa
Prezentujemy przepisy na ciepłe przekąski, dania obiadowe, a nawet desery, które przygotujesz na patelni. Znajdziesz tu takie smakowite potrawy, jak francuskie tosty z jajkami, paellę z owocami morza czy ratatouille.Podajemy także receptury na rozmaite jajecznice, np. z kurkami, ze szpinakiem czy po neapolitańsku.Ponadto przedstawiamy proste przepisy na omlety, racuchy, krokiety i placki
od 8.15 zł Zobacz oferty w 1 sklepie
-
Najlepsze przepisy z ryb i owoców morza - Praca zbiorowa
O zaletach ryb można pisać nieskończenie. Ich wartości odżywcze są nie mniejsze niż mięs, a często je przewyższają; stanowią bowiem świetne źródło wysokowartościowego, łatwo przyswajalnego białka, zawierają wiele cennych składników mineralnych - żelazo, wapń, fosfor, miedź, magnez, potas, jod - i sporo witamin z grupy B oraz witaminy A i D. Potrawy z nich należą do lekkostrawnych i niskokalorycznych, a według światowej dietetyki zalicza się je (szczególnie ryby morskie) do najzdrowszych pokarmów człowieka, dlatego proponujemy ponad 160 przepisów na smaczne i zdrowe dania z ryb i owoców morza
od 8.15 zł Zobacz oferty w 1 sklepie
-
Kuchnia polska (czerwona) - Praca zbiorowa
Ta książka powstała z myślą o tych wszystkich, dla których gotowanie i jedzenie to nie prozaiczna konieczność, a forma sztuki oraz źródło wyrafinowanej przyjemności. Słowem - dedykujemy ją wszystkim smakoszom. W niniejszej książce zamieściliśmy receptury zarówno na sztandarowe przeboje kuchni polskiej, jak i na mniej znane potrawy, które odznaczają się wyszukanym smakiem. Oprócz arcytradycyjnego kremu z borowików czy perliczki nadziewanej migdałami znajdziecie tu wykwintne morele w sosie winnym czy mus łososiowy w galarecie. Zapraszamy zatem do częstego korzystania z naszej książki, mając nadzieję, że przyrządzane według proponowanych tu przepisów specjały dogodzą Waszym podniebieniom.
od 8.15 zł Zobacz oferty w 1 sklepie
-
Najlepsze przepisy na ciasta i ciasteczka - Praca zbiorowa
Pieczenie ciast i ciasteczek to nie tylko przyjemność jedzenia, to także radość wspólnego przygotowywania i niezapomniany zapach świeżo upieczonych smakołyków rozchodzący się po całym domu. Dziś mają głos ciasta i ciasteczka - te tradycyjne jak baby, szarlotki, serniki, torty, ptysie, jak i zapożyczone np. włoskie tiramisu. Na 160 stronach proponujemy przepisy na ciasta i ciasteczka tradycyjne i bardziej awangardowe, które zachwycą każdego smakosza.
od 8.16 zł Zobacz oferty w 1 sklepie
-
Wielka księga nalewek - Praca zbiorowa
"Przewodnik wraz z przepisami po szlachetnym alkoholu który w domowych warunkach możemy uczynić."Nalewki są najbardziej tradycyjnym polskim alkoholem. Pewnie większość z nas choć kilka razy w życiu próbowała samodzielnie wyprodukować alkoholowy smakołyk. Wytrawną nalewkę do mięs lub słodką, dobrze zastępującą likier - do kawy. W polskich domach nalewki od wieków robiło się w tysiącach odmian, stosując różnorodne receptury. Sekrety robienia nalewek przechodziły w rodzinie z pokolenia na pokolenie..
od 8.16 zł Zobacz oferty w 3 sklepach
-
Najlepsze przepisy kuchni włoskiej - Praca zbiorowa
Kuchnia włoska zdumiewa swoim bogactwem i różnorodnością. Oferuje kilkaset rodzajów wymyślnie nazwanych klusek i makaronów, tuziny sosów wzbogacających ich smak, dania mięsne, z ryb, owoców morza, ryżu oraz zupy. Włosi osiągają niezrównane efekty smakowe, dodając do wielu potraw świeże zioła, oliwę z oliwek, pieczywo, pomidory, a także sery. To całe bogactwo smaków i rodzajów zamieściliśmy w jednej książce, proponując 160 potraw na smaczne i łatwe do wykonania potrawy z kuchni włoskiej
od 8.16 zł Zobacz oferty w 1 sklepie
-
Najlepsze przepisy na placki i placuszki - Praca zbiorowa
wyd. Prószyński Media
od 8.16 zł Zobacz oferty w 1 sklepie
-
Najlepsze przepisy na sałatki surówki - Praca zbiorowa
Sałatki w kuchni polskiej pojawiły się pod koniec XVIII wieku. Ich wybór był jednak niewielki, a składniki często się powtarzały. Inspiracji do polskich sałatek szukano więc w kuchniach innych narodów. Od tamtych czasów wiele się jednak zmieniło.Książka ta zawiera kilkadziesiąt przepisów na surówki i sałatki, które mają ułatwić nam poszukiwania nowych smaków. Sałatki tu zaproponowane mogą być nie tylko dodatkiem do wędlin, ale samodzielnymi przystawkami, małymi daniami, którymi częstuje się gości. Warto je wprowadzić również do codziennego jadłospisu.Debiutujące gospodynie ze wstępu nauczą się, jak postępować z warzywami, by - poza dostarczeniem domownikom cennych witamin i soli mineralnych - przyrządzić jednocześnie coś atrakcyjniejszego niż marchewka utarta z jabłkiem czy kiszona kapusta doprawiona olejem. Panie domu bardziej doświadczone w sztuce kulinarnej znajdą tu pomysły na niebanalne łączenie popularnych warzyw.
od 8.16 zł Zobacz oferty w 1 sklepie
-
Najlepsze przepisy na pieczenie i pasztety - Praca zbiorowa
Najlepsze przepisy na pieczenie i pasztety
od 8.16 zł Zobacz oferty w 1 sklepie
-
Specjały kuchni domowej czyli kluski pierożki racuchy i nale...
Nie ma takiego gotowego dania, które zastąpiłoby smak przygotowanych w domu placków, pierogów, racuchów, naleśników. Z tą myślą wybraliśmy dla Państwa potrawy, które w naszej kulinarnej tradycji zajmują ważne miejsce, bo są wyjątkowo polskie i pyszne - 164 sprawdzone przepisy na kluski, placki, racuchy, naleśniki, pierogi, knedle, czyli prawdziwe domowe specjały.
od 8.17 zł Zobacz oferty w 1 sklepie
-
Kuchnia polska na wszystkie okazje - Izabela Jesołowska
Kuchnia polska na wszystkie okazje to niezbędne kompendium kulinarne zawierające najlepsze przepisy kuchni polskiej. Zebrane przepisy na tradycyjne i współczesne dania są dokładnie sprawdzone i łatwe do przygotowania. W odrębnych rozdziałach zostały zebrane przepisy na typowo polskie potrawy świąteczne: wielkanocna i bożonarodzeniowe. A wszystko zilustrowane pięknie aranżowanymi zdjęciami potraw.
od 8.19 zł Zobacz oferty w 1 sklepie
-
Obiady za 9,99 zł. Dobra kuchnia. - Iwona Czarkowska
Wydanie 2012r.Oprawa broszurowa.Strony 144.Format 14,0x21,0cm.
od 8.21 zł Zobacz oferty w 1 sklepie
-
Szybka kuchnia - Praca Zbiorowa
Dzięki książce,którą trzymają Państwo w rękach, w prosty sposób będą Państwo mogli zaskakiwać bliskich smacznymi,domowymi i szybkimi daniami. Zapraszamy do kuchni i życzymy smacznego !
od 8.21 zł Zobacz oferty w 2 sklepach
-
Grzyby i owoce leśne. Kuchnia smakosza. - Reinhardt Hess
Wydanie 2011r.Oprawa broszurowa.Strony 144.Format 19x22cm.Urozmaicone przepisy. Grzyby i owoce leśne -marynowane albo pasteryzowane, przyrządzone na szybko lub w wykwintnej potrawie na specjalną okazję -są wyjątkowymi przysmakami, zwłaszcza gdy sami je zebraliśmy albo świeże przynieśliśmy z targu. Cenne informacje. O grzybach jadalnych i o tym, jak je zbierać, o czarnym bzie i związanych z nim legendach oraz wiele innych praktycznych porad kulinarnych. Pewny sukces. Ten, kto wie, jak to się robi, chętnie wypróbowuje nowe przepisy i z przyjemnością gotuje dla siebie, rodziny i przyjaciół.
od 8.22 zł Zobacz oferty w 1 sklepie
-
Małże Szybko i smacznie - Praca zbiorowa
Zasmakuj w magicznym świecie małży, owocu morza, który jest spokrewniony z ostrygami i przegrzebkami, a jednocześnie zachowuje swój wyjątkowy charakter.Szybkie i proste przepisy na potrawy z małży.Wskazówki krok po kroku, informacja o rzeczywistym czasie przyrządzania.Informacje o wartości kalorycznej każdej potrawy.Dania łatwe w przygotowaniu, niewymagające użycia specjalistycznego sprzętu kuchennego.Wszystkie przepisy sprawdzone i wypróbowane.
od 8.27 zł Zobacz oferty w 1 sklepie
-
Potrawy z patelni Szybko i smacznie - Praca zbiorowa
Wok to najbardziej uniwersalna patelnia. Może być użyta do duszenia, głębokiego smażenia, gotowania, gotowania na parze oraz do robienia orientalnych zup. Ta szybka metoda przyrządzania potraw gwarantuje zachowanie koloru, odpowiedniej twardości i smaku składników oraz ich wartości odżywczej.Szybkie i proste przepisy na potrawy z patelni.Wskazówki krok po kroku, informacja o rzeczywistym czasie przyrządzania.Informacje o wartości kalorycznej każdej potrawy.Dania łatwe w przygotowaniu, niewymagające użycia specjalistycznego sprzętu kuchennego.Wszystkie przepisy sprawdzone i wypróbowane.
od 8.27 zł Zobacz oferty w 1 sklepie
-
Zupy Szybko i smacznie - Praca zbiorowa
Zupa, wspaniała zupa - w zimowe dni nie ma nic smaczniejszego i krzepiącego niż gorąca, aromatyczna miska zupy, a na letnie upały orzeźwiający chłodnik. W tej książce znajdziesz przepisy na codzienne obiady, a także na bardzo wyszukane okazje.Szybkie i proste przepisy na zupy.Wskazówki krok po kroku, informacja o rzeczywistym czasie przyrządzania.Informacje o wartości kalorycznej każdej potrawy.Dania łatwe w przygotowaniu, niewymagające użycia specjalistycznego sprzętu kuchennego.Wszystkie przepisy sprawdzone i wypróbowane.
od 8.27 zł Zobacz oferty w 1 sklepie
-
Pomidory. Kuchnia smakosza. - Cornelia Schinharl
Wydanie 2011r.Oprawa broszurowa.Strony 142.Format 19x22cm.Urozmaicone przepisy. Pomidory -marynowane albo pasteryzowane, na danie główne albo na przystawkę, przyprawione w sposób całkiem prosty albo wyrafinowany -smakują przy każdej okazji. Cenne informacje. O odmianach znanych od dawna i tych nowo odkrytych, o pomidorach z warzywniaka albo z własnego ogrodu, a także o ich kupowaniu, przechowywaniu i zastosowaniu kulinarnym. Pewny sukces. Ten, kto wie, jak to się robi, z przyjemnością gotuje dla rodziny i przyjaciół.
od 8.44 zł Zobacz oferty w 1 sklepie
-
Dieta 5:2 dr. Mosleya - Mosley Michael, Spencer Mimi
Światowy BESTSELLERdr MICHAEL MOSLEY oraz MIMI SPENCERDieta 5:2 dr. MosleyaZrzuć kilogramy i ciesz się zdrowiem oraz długim życiem dzięki sporadycznemu niedojadaniu5 dni jesz normalnie 2 dni nie dojadaszCzy można, odżywiając się normalnie przez pięć dni w tygodniu, zeszczupleć i poprawić stan zdrowia?Odpowiedź brzmi: tak! Wystarczy ograniczyć spożycie kalorii przez dwa nienastępujące po sobie dni w tygodniu - do 500 kalorii dziennie dla kobiet oraz do 600 w przypadku mężczyzn.Badania naukowe wyników stosowania diety opartej na sporadycznym niedojadaniu wykazały, że nie tylko pomaga ona w pozbyciu się zbędnych kilogramów, ale także obniża ryzyko wystąpienia wielu schorzeń, w tym chorób układu krążenia, cukrzycy, a nawet nowotworów. "Istnieją mocne argumenty naukowe dowodzące, że sporadyczne niedojadanie może pozytywnie wpłynąć na zdrowie", mówi dr Mark Mattson, szef laboratorium neurobiologii w National Institute of Aging oraz wykładowca neurobiologii na John Hopkins University.Na podstawie wyników najnowszych przełomowych badań opracowano program dietetyczny, łatwy i bezbolesny do zastosowania w codziennym życiu nawet przez osoby mocno zapracowane. Oto co przygotowaliśmy dla ciebie:? czterdzieści posiłków o wartości energetycznej 500 lub 600 kalorii każdy, szybkich i łatwych do przygotowania;? ośmiostronicowa wkładka ze zdjęciami, przedstawiającymi dietetyczne zestawy dań;? nowatorskie badania naukowe, na których opiera się program;? licznik kalorii, dzięki któremu odchudzanie może być proste;? i wiele, wiele innych rzeczy.Dieta 5:2 dr. Mosleya nie jest wytworem chwilowej, przemijającej mody, lecz wynika z nowego sposobu myślenia o żywieniu, wyboru związanego ze stylem życia, który może korzystnie wpłynąć na twoje zdrowie.dr MICHAEL MOSLEY doskonalił swoje lekarskie kwalifikacje zawodowe w londyńskim Royal Free Hospital, a następnie podjął współpracę z BBC jako dziennikarz działu naukowego, początkowo jako realizator, a ostatecznie jako rozpoznawalna postać małego ekranu. Wyemitowany w sierpniu 2012 roku w BBC "Eat, Fast, and Live Longer", jeden z odcinków jego programu "Horizon", spotkał się z nieprawdopodobnie szerokim odzewem na świecie.MIMI SPENCER jest dziennikarką i autorką książek. Publikuje artykuły i felietony w gazetach i czasopismach, napisała także poradnik 101 Things to Do Before You Diet.LEKARZE I DIETETYCY JEDNYM GŁOSEM POPIERAJĄ DIETĘ 5:2 dr. Mosleya
od 8.49 zł Zobacz oferty w 1 sklepie
-
Owoce południowe na stole - Janitz Witold, Jelińska Małgorz...
Autorzy niniejszego opracowania podjęli próbę przekazania czytelnikom podstawowych informacji o walorach użytkowych owoców południowych. Uwzględniono 24 gatunki występujące na rynkach europejskich wychodząc z założenia, że ich dostępność w naszym kraju będzie z każdym rokiem wzrastać.
od 8.57 zł Zobacz oferty w 1 sklepie
-
Encyklopedia gotowania Najlepsze przepisy na dania ze schabu i...
Schab to nie tylko pieczeń czy kotlet schabowy. Z dobrze przyrządzonego schabu przygotujemy pyszny codzienny obiad lub wykwintne potrawy na wyjątkowe okazje. W książce proponujemy zarówno tradycyjne przepisy, jak i nowe, ale wypróbowane pomysły na dania ze schabu środkowego, karkowego z kością i bez kości oraz szynki, golonki i żeberek. W książce zamieszczamy także informacje o tym, jakie mięso wybrać, jak je przygotować, obsmażać, piec w piekarniku, smażyć na patelni, gotować i dusić, aby było soczyste, aromatyczne i pełne smaku. Pokazujemy ponad 160 przepisów na bardzo urozmaicone dania, w których proponujemy, jak wzbogacać smak mięsa, łącząc je z warzywami lub owocami.
od 8.57 zł Zobacz oferty w 1 sklepie
-
Encyklopedia gotowania 01/2015 Najlepsze przepisy na przekład...
Książka z przepisami na lekkie i puszyste ciasta biszkoptowe oraz przekładańce. W tej książce proponujemy najlepsze przepisy na ciasta biszkoptowe oraz przekładańce. Biszkopt jest podstawą do przygotowania pysznego ciasta przekładanego kremem, marmoladą i innymi dodatkami. Klasyczny biszkopt nie zawiera tłuszczu, a cała jego tajemnica polega na bardzo dokładnie ubitej pianie z białek, którą tuż przed pieczeniem miesza się szybko, ale delikatnie z pozostałymi składnikami, tzn. żółtkami, cukrem i mąką. Z biszkoptowego ciasta piecze się spody do tortów, ale też bardzo efektowne rolady z kremem lub bitą śmietaną oraz sporo przekładańców. Jest to ciasto bardzo łatwe i szybkie, lecz niestety kapryśne - nie zawsze wyrasta, łatwo może powstać zakalec itp.
od 8.57 zł Zobacz oferty w 1 sklepie
-
Encyklopedia gotowania 02/2015 Najlepsze przepisy na mięsa i ...
Najlepsze przepisy na dania mięsne w zestawach z warzywami, ziemniakami czy kaszami, propozycje dań mięsnych na święta i na co dzień. Ziemniaki, warzywa i kotlet to nadal najczęstszy zestaw obiadowy w wielu domach. Na święta pozwalamy sobie na pewną odmianę, serwujemy wówczas pieczoną kaczkę, gęś, cielęcinę lub wieprzowinę. Coraz częściej rezygnujemy z wieprzowiny, której wartości zdrowotne znajdują się pod lupą dietetyków, na rzecz innych rodzajów mięs - sięgamy po dania z kaczki, gęsi czy kurczaka. Pamiętając o tym, proponujemy Państwu książkę, w której zebraliśmy - najlepsze naszym zdaniem sprawdzone dania z mięs - takie, które sprawdzą się na święta i na co dzień, ale również dania znacznie mniej kaloryczne. Różne mięsa i mięsiwa - pieczone, gotowane, smażone, na zimno - w sumie 160 sprawdzonych przepisów. Znajdą tu coś dla siebie zwolennicy tradycyjnej polskiej kuchni, ale również osoby propagujące zdrowy tryb życia i wybierające dania mniej kaloryczne. Smacznego.
od 8.57 zł Zobacz oferty w 1 sklepie
-
Najlepsze przepisy na dżemy i konfitury - Praca zbiorowa
Dżemy i konfitury, czyli słodkości ze słoika cieszące nas przez cały rok. Dzisiaj, choć rynek obfituje w przetwory wykonane przez duże zakłady spożywcze, smak domowych powideł dalej pozostaje niedościgniony. Powidła czy konfitury wykonane w domu - ta aromatyczna słodycz lata - mogą cieszyć domowników przez cały rok. Słodkie przetwory domowe możemy dziś przyrządzać zarówno według technologii naszych babć, czyli z dużą zawartością cukru, jak i w sposób uproszczony, dzięki różnym środkom żelującym, są one jednak nieco mniej trwałe od tych przygotowanych tradycyjnie. Różnorodne domowe przetwory nie tylko świetnie wzbogacają śniadaniowe menu czy podwieczorek, lecz często stanowią smakowity dodatek do takich deserów jak budynie, lody, sorbety. Mogą być doprawiane alkoholem, bakaliami, zależnie od gustu i preferencji pani domu. W nadchodzącym sezonie zapraszamy wszystkich czytelników do wykonania chociaż kilku słoiczków wspaniałych marmolad, konfitur i dżemów według, oczywiście, proponowanych i sprawdzonych już wielokrotnie przepisów naszych autorów.
od 8.57 zł Zobacz oferty w 1 sklepie
-
Najlepsze przepisy na kluski i pierogi - Praca zbiorowa
Kluski i pierogi zawsze znajdą amatorów! Kluski i pierogi to potrawy, które należą do grupy dań mącznych. Te zaś od dziesięcioleci uważano za dania tuczące, a tym samym niezdrowe. Dziś specjaliści od żywienia kładą nacisk na ich inne wartości. Przede wszystkim na długo zapewniają uczycie sytości, a spożywane w odpowiedniej ilości nie tuczą. Warto zauważyć, że tuczące są głównie dodatki do klusek i pierogów, a więc tłuste zawiesiste sosy lub tłuste sery. Można je zastąpić warzywami i lekkimi sosami. `Najlepsze przepisy na kluski i pierogi` to propozycja dla tych, którzy chcą poznać nowe przepisy na mączne potrawy i cieszyć się ich smakiem bez wyrzutów sumienia oraz lęku o swoje zdrowie i figurę
od 8.57 zł Zobacz oferty w 1 sklepie