Kulinarne
Porównanie cen w KSIĘGARNIA, Książki oraz Kulinarne.
-
Cukier, sól, tłuszcz - Michael Moss
Jesteśmy uzależnieni od soli, cukru i tłuszczu. Najwięksi producenci żywności używają tych trzech prostych składników do tworzenia jak najbardziej kuszących produktów jak najmniejszym kosztem.W książce Sól, cukier, tłuszcz, wyróżniony Nagrodą Pulitzera dziennikarz śledczy Michael Moss opisuje, w jaki sposób doszło do takiej sytuacji. Jego sugestywna, barwna opowieść, przeplatana jest historiami zaczerpniętymi z poczynań niektórych spośród najbardziej znanych (i dochodowych) przedsiębiorstw i marek ostatniego półwiecza. Drobiazgowe i wnikliwe badania mocno osadzają tę pozycję w realiach i pozwalają spojrzeć na problem z innej perspektywy.To otwierająca oczy, zdumiewająca podróż za kulisy świata producentów wysoko przetworzonej żywności. Po jej odbyciu możesz zmienić swoje nawyki żywieniowe. Na zawsze.Czy jesteś gotowy na poznanie prawdy o tym, co wkładasz do koszyka?Żywy, błyskotliwy reportaż Mossa nie pozostaje obojętny na przyjemności płynące z konsumpcji śmieciowego jedzenia - ociekającego apetycznym tłuszczykiem i wyzwalającego w mózgu uczucie przyjemności - a zarazem bezlitośnie analizuje stojące za jego produkcją manipulacje, mające tylko jeden cel: zyski. Bardzo smakowite, a zarazem skręcające kiszki spojrzenie na żywność, którą kochamy, a jednocześnie jej nienawidzimy. "Publishers Weekly"Lektura obowiązkowa dla świadomego konsumenta "The Wall Street Journal"
od 30.73 zł Zobacz oferty w 1 sklepie
-
Ukryta prawda. Rewolucyjna wiedza o żywieniu i zdrowiu - Camp...
Dr T. Colin Campbell w książce "Nowoczesne zasady odżywiania" udowodnił, że dieta oparta na nisko przetworzonych produktach roślinnych jest najzdrowszym sposobem żywienia dla człowieka. W swojej kolejnej książce odpowiada na niezmiernie ważne pytanie: dlaczego większość z nas wciąż nie ma pojęcia o tym, że klucz do dobrego zdrowia i długiego życia trzyma w swoich rękach (na swoich talerzach)? Z "Ukrytej prawdy" dowiesz się, jaką wartość ma powszechnie panujące przekonanie o korzyściach płynących z,wielu zdobyczy współczesnej nauki i medycyny (np. suplementacji czy terapii genowej) i jaki mają one związek z polityką, interesami ekonomicznymi firm farmaceutycznych i spożywczych czy z działalnością mediów. Dzięki tej książce przekonasz się, że warto zmienić sposób odżywiania i że każdy powinien poznać tę prawdę.
od 30.73 zł Zobacz oferty w 1 sklepie
-
Plan Campbella - Thomas Campbell
Plan Campbella to recepta na zdrowie oparta na pełnowartościowej diecie roślinnej. Książka jest podsumowaniem dotychczasowych badań naukowych i idealnym uzupełnieniem Nowoczesnych zasad odżywiania. Zachęcając nas do jedzenia warzyw, owoców i zbóż, autor omawia zalety i wady diet niskowęglowodanowych oraz konkretnych produktów spożywczych. Książkę wzbogacają przepisy oraz układane przez autora "zdrowe" listy zakupów. Campbell przedstawia także przykładowe menu, które może stać się inspiracją i punktem wyjścia dla odżywczej diety roślinnej. Z tej książki dowiesz się: ? Czy soja jest zdrowa? ? Czy powinn iśmy spożywać gluten? ? Czy musimy jeść produkty organiczne? ? Czy warto jeść ryby? ? Czy organ izmy modyfikowane genetycznie (GMO ) są niezdrowe? ? Jak należy żywić dzieci? Jeśli masz kłopoty zdrowotne, jesteś obolały, otyły, próbowałeś już wszystkiego, a chcesz odmienić swoje zdrowie, Plan Campbella poprowadzi cię we właściwą stronę. To świetna książka poparta naukowymi dowodami i pełna praktycznych rad podlanych psychologicznym sosem. Całość tworzy doskonały przepis, który sprawdzi się w każdym zakątku świata. Dzięki niemu stworzysz swoją optymalną dietę, zadbasz o siebie, zmniejszysz ryzyko chorób i odbudujesz energię. Pełnowartościowa dieta roślinna to również mój plan na zdrowie. Te zasady stosuję od wielu lat... red. Grażyna Dobroń, Pr III Polskiego Radia
od 30.73 zł Zobacz oferty w 1 sklepie
-
Rzucam cukier - Sarah Wilson
- Przecież cukier jest naturalny! - To prawda. Zupełnie jak ropa naftowa. I arszenik. Współcześnie pochłaniamy ponad kilogram cukru tygodniowo! Schudłam, a moja cera wyraźnie się oczyściła. Kiedy rzuciłam białe paskudztwo, poczułam, że mój organizm zdrowieje. Odzyskałam dobre samopoczucie i ten wyjątkowy rodzaj energii, jaki pamiętam z dzieciństwa. Sarah Wilson przyznaje, że była cukroholiczką. Dopiero kiedy dostrzegła związek między spożyciem cukru a skokami wagi, huśtawkami nastroju, zaburzeniami snu i chorobami tarczycy, zrozumiała, że musi coś zmienić. TO NIE OD TŁUSZCZU TYJEMY, TYLKO OD CUKRU! Książka Rzucam cukier wykorzystuje doświadczenie Sary, żeby pomóc ci: ? pokonać cukrowy nałóg dzięki sprawdzonemu 8-tygodniowemu programowi odwykowemu, ? zwalczyć pokusy i napady głodu poprzez stosowanie skutecznych i prostych sztuczek, ? schudnąć i wypięknieć, ? gotować bezcukrowo, podając przepisy na 108 deserów, ciast, czekolad, przysmaków dla dzieci, przekąsek i potraw oczyszczających. Rzucam cukier to przewodnik, z którym dokopiesz niezdrowym przyzwyczajeniom, zrzucisz kilogramy i poczujesz się zdrowa i szczęśliwa.
od 30.64 zł Zobacz oferty w 1 sklepie
-
Wszystkie smaki świata - Praca zbiorowa
Gotowanie to podróż, to odkrywanie kultur, tradycji i smaków,to przywoływanie zapamiętanych obrazów, zapachów i emocji.Wszystkie smaki świata to ponad 200 przepisów na potrawywywodzące się z 11 krajów o wspaniałych kulinarnych tradycjach.Austria, Francja, Grecja, WłochyIndie, Japonia, ChinyMeksykEgipt, Maroko, TunezjaKażde danie przeniesie cię do aromatycznego świata przyprawi nowych kulinarnych doświadczeń.Poczujesz zapach kuminu i chili, bazylii i cynamonu.Poznasz słodycz tyrolskiego jabłecznika i subtelny smak placuszków naan.Skosztujesz greckiej pasty z bakłażanów,pysznych krewetek pieczonych w nori i meksykańskich quesadillas.Przeżyj kulinarną podróż przez cztery kontynenty i przekonaj się,że w twojej kuchni jest miejsce na wszystkie smaki świata.
od 30.64 zł Zobacz oferty w 1 sklepie
-
Słodki sposób na alergię, czyli słodkości bez mleka i jaj...
Małgorzata Kalemba-Drożdż, autorka "Pysznych chwastów", tym razem stawia czoło alergiom pokarmowym u dzieci. Jak w prosty sposób przygotować zdrowe słodkości bez mleka, jajek czy glutenu? W książce znajdziesz ponad 150 świetnych przepisów na domowe wypieki i nie tylko!
od 30.64 zł Zobacz oferty w 1 sklepie
-
Dziennik smaków - Marta Grycan
Zapraszam do lektury Dziennika smaków. Jest to mój pamiętnik - kalendarz - bez dat, stworzony z myślą o wszystkich, którzy tak jak ja zapisują swoje pomysły, plany, najlepsze dania, wspomnienia i nie rozstają się ze swoimi notatkami po zakończeniu roku. Znajdziecie w nim przepisy i zdjęcia przywiezione z podróży, moje sposoby i pomysły na rodzinne wieczory, jesienne dni i letnie wyprawy. Wszystko to, co każdy z nas planuje - jak wakacje, święta i długie weekendy, oraz podpowiedzi dotyczące najważniejszych dat w roku, których nie powinniśmy przegapić . Dla mnie ten dziennik jest wyjątkowy, ponieważ robiąc go sięgnęłam do starych zdjęć, które przypomniały mi, jak szybko leci czas i jak ważne w życiu są chwile spędzone z najbliższymi. Mam nadzieję , że spodoba się Wam jego lekko nostalgiczna oprawa i z przyjemnością zapiszecie w nim swoje notatki oraz przepisy.
od 30.62 zł Zobacz oferty w 1 sklepie
-
Nie...zwykła kuchnia. Więcej smaków - Kinga Paruzel
Kiedy miłość, ciekawość i tradycja spotykają się z kulinarną pasją, powstaje smak idealny - taka jest moja książka. Stanowię dowód na to, że nigdy nie jest za późno, aby odkryć w sobie kulinarne szaleństwo. Doprawiłam tę książkę miłością do jedzenia i pięknych obrazów. Nie... zwykła kuchnia - więcej smaków to nowe rozszerzone wydanie zawierające ponad 130 (w tym 30 zupełnie topowych) wyjątkowych, autorskich przepisów, pomysłów na nietuzinkowy lekki deser, porad, jak zabawić się smakiem, a przede wszystkim drogowskaz, jak zdrowo i łatwo gotować.Każdy z nas jest inny, każdy inaczej odczuwa smak, dlatego przepisy traktują wszystkich indywidualnie i dla każdego skomponowałam jego ulubioną wersję. Porywam Cię w fascynującą kulinarną podróż, pokażę Ci wyjątkowy smak, zaciekawię Cię i zaskoczę! Kinga Paruzel
od 30.62 zł Zobacz oferty w 1 sklepie
-
Dzieci gotują. Wielka księga przepisów - Agnieszka Górska
"DZIECI GOTUJĄ. Wielka Księga Przepisów" to zbiór najlepszych recept kulinarnych ze znanej i cenionej serii "Dzieci Gotują". Przejrzysty układ przepisów, dokładne opisy, sugestywne rysunki oraz zdjęcia gotowanej potrawy sprawiają , że przyrządzanie ich sprawia wiele przyjemności i może być wspaniałą zabawą.W tej księdze znajdą się zarówno propozycje dla mniej odważnych, jeszcze nieprzekonanych do własnych umiejętności dzieci a także dla tych, które muszą poczekać na kogoś dorosłego. Są też krótkie opowiadania związane z każdą potrawą. Mogą pobudzić wyobraźnię i zachęcić do działania.Na końcu zamieszczono również propozycje dekoracji stołu na różne okazje oraz propozycje zorganizowania efektownych przyjęć, opis obowiązków gospodarza przyjęcia, rady dla gości, a także zasady savoir-vivre`u.
od 30.62 zł Zobacz oferty w 1 sklepie
-
Prosto i presto. Przyjmujemy gości. - Anna Lucci
Wydanie 2012r.Oprawa broszurowa.Strony 226.Format 17x24cm.Gdzieś koło środy albo czwartku dostaję telefon: "W sobotę u was?". To jak alarm na wojnie. Natychmiast ruszają dziesiątki innych telefonów, a następnego dnia już dokładnie wiem, że przyjedzie Silvio, Ivano i Noris -oczywiście z całymi rodzinami. Po drodze zabiorą ciocię Emmę. Będzie też moja przyjaciółka Rosi z mężem. Przywiezie karczochy i jagnięcinę. A żona Ivano zrobi swoje genialne tiramisu... Tak to się zaczyna..
od 30.61 zł Zobacz oferty w 1 sklepie
-
Atlas kulinarny Rybne regionalia - Praca zbiorowa
Trójjęzyczny atlas, wydany z inicjatywy Lokalnej Grupy Działania Mazurskie Morze" i Lokal-nej Grupy Rybackiej Pojezierze Dobiegniewskie", to podsumowanie kulinarnego spotkania wschodu z zachodem Polski zdjęcia krajobrazów i zbiór przepisów na dania z ryb.We wstępie książki napisano Pomimo tego, że obszary działania naszych stowarzyszeń znajdują się na przeciwnych krańcach Polski, staramy skupiać się na tym co łączy, niż zastanawiać nad tym co dzieli. Przyroda, lasy, jeziora a w jeziorach ryby!. To jedno z podo-bieństw, które jednoczy obie grupy. Drugim jest paralelna historia. Zarówno dzisiejsze Mazury, jak i Ziemia Lubuska to tereny, zamieszkane głównie przez ludność napływową, zmieniającą się na przestrzeni wielu lat szczególnie po 1945 roku przez przesiedleńców, repatriantów i ich potomków. Mozaika kultur, doświadczeń, tradycji, rdzenni mieszkańcy stanowią mniejszość.Projekt współpracy stowarzyszeń pozwolił na poznanie kuchni obu regionów będących tyglem kulinarnym tradycji polskich, kresowych, niemieckich i staropolskich. Ale to przecież ich dzisiejsze dziedzictwo kulinarne.
od 30.61 zł Zobacz oferty w 1 sklepie
-
Dieta biblijna - Paul Nison
Autor książki, Paul Nison, znany amerykański propagator zdrowego żywienia, coach biznesu i filozof stara się w oparciu o Pismo Święte stworzyć optymalny model zdrowego odżywiania się, uzasadniając jego racjonalność właśnie wskazaniami świętych, proroków, mędrców, a głównie samego Jezusa. Nison wychodzi z założenia, że Bóg nie może chcieć dla człowieka źle. Przyjmuje także za zasadę, że w sferze żywieniowej i zdrowotnej człowiek na przestrzeni wieków nie zmienił się wiele. Zmieniły sie obyczaje, które należy zmienić, ale nie nasze ciało i duch. dlatego Nison traktuje żywność i jedzenie jako proces ochrony zdrowia i życia, jak lekarstwo, czy nawet terapię profilaktyczną, która utrzymuje nas w dobrej kondycji, pozwala lepiej pracować, jaśniej myśleć i przyjemniej żyć. Wierzący żyją dłużej i lepiej. Wbrew pozorom książka ta nie tylko nie odchodzi od głównego nurtu wydawnictwa Fijorr Publishing, lecz wręcz go wzbogaca. Pokazuje człowieka w całej krasie jego indywidualizmu i działania. Interesujące jest to, że główne nurty współczesnej nauki o żywieniu są ze wskazaniami Pisma Świętego kompatybilne, a wnioski do których dochodzi, to najmodniejsze współcześnie systemy jedzenie, wegetarianizm, weganizm, a przede wszystkim racjonalizm kulinarny.
od 30.53 zł Zobacz oferty w 1 sklepie
-
Księga kucharska. Przekąski. - Praca zbiorowa
Wydanie 2011r.Oprawa twarda.Strony 304.Format 21,5x30,5cm.Jest coś szczególnie atrakcyjnego i pociągającego w przekąskach. Te maleńkie dania są niezwykle ekscytujące i kuszące, co sprawia, że nawet najbardziej ostrożni goście zdecydują się podjąć ryzyko skosztowania nowych potraw, bo przecież chodzi tutaj tylko o jeden kęs. Przekąski muszą mieć taki wygląd, by absolutnie nie można było im się oprzeć.Album zawiera wiele przepisów na oryginalne potrawy, wskazówki dotyczące organizacji przyjęć i ciekawostki kulinarne z różnych stron świata.
od 30.42 zł Zobacz oferty w 1 sklepie
-
Dieta paleo dla początkujących - Elisabeth Lange
Jeśli dasz się zainspirować zwyczajom żywieniowym i mądremu stylowi życia naszych praprzodków, to jesteś na dobrej drodze do wymarzonej figury i lepszego samopoczucia. Paleo tu i teraz: poznasz sposób odżywiania się ludzi pierwotnych i metody przeniesienia go do współczesnej codzienności. Odchudzanie z przyjemnością: bogatsze doznania smakowe, lepsza jakość spożywanych produktów i ich świeżość; bez cukru, mleka, glutenu i sztucznych dodatków. Smacznie, zdrowo i sycąco: Dieta Paleo dla początkujących to książka z dużą liczbą prostych przepisów i z wieloma praktycznymi wskazówkami do przygotowania wspaniałych posiłków.
od 30.29 zł Zobacz oferty w 1 sklepie
-
Pyszne na wiosnę i święta - Jakub Tylman
To niezwykła przyjemność sięgnąć po taką "smakowitą" książkę. Pięknie wydana, z mnóstwem wyjątkowo smacznych przepisów " takich, z którymi z pewnością każdy domowy kucharz sobie poradzi. Na szczególną uwagę zasługują zdjęcia " potrawy są tak smakowicie sfotografowane, że z powodzeniem mogłyby stanowić ozdobę na ścianach mojej kuchni.Ale książka Jakuba Tylmana to przede wszystkim ciekawa tematyka oscylująca wokół wiosny i Świąt Wielkanocnych. Uwielbiam te święta, ale nie spodziewałam się, że mogą być aż tak atrakcyjne kulinarnie. Autor podaje przepisy na tradycyjne baby czy serniki, ale wielokrotnie zaskakuje jakąś potrawą i sposobem podania. Pascha w połówkach pomarańczy czy schab z dzika w grzybowo-biszkoptowej panierce, to prawdziwe kulinarne arcydzieła. Naprawdę polecam, jestem pewna, że książka ta stanie się cennym nabytkiem każdej domowej półki z przepisami. Izabela Zwierzyńska " aktorkaAutor, Jakub Tylman " pasjonat kulinarny, właściciel restauracji Polka w Śremie, z wykształcenia pedagog i animator. Miłość do gotowania wyssał z mlekiem matki. Uczestnik programu kulinarnego w TVP 2 "SmaczneGO!". Uwielbia eksperymenty kulinarne i prawdziwe szaleństwo na talerzu. Lubi łączyć tradycję z nowoczesnością. W jego kuchni królują zawsze świeże produkty, nie akceptuje półproduktów i drogi na skróty!
od 30.07 zł Zobacz oferty w 1 sklepie
-
Kuchnia Dantego - Boscolo Alfredo, Masi Leonardo
Kuchnia Dantego to nie tylko wyjątkowa książka kucharska, która zadowoli zarówno laików, jak i wprawnych mistrzów patelni. To aromatyczna, wciągająca opowieść o historii kuchni, pełna błyskotliwych spostrzeżeń o różnicach i punktach stycznych kultury polskiej i włoskiej, a także kopalnia zabawnych anegdot, bon motów, ciekawostek i ciętych ripost.Uwaga! Podczas lektury trudno opanować wzrost apetytu!Alfredo Boscolo i Leonardo Masi od lat z zapałem przekazują w formie pokazów i warsztatów informacje o włoskiej kuchni i kulturze; uczą, trenują, wykładają. Teraz przekazują w Państwa ręce książkę przetłumaczoną przez Pawła Bravo i ilustrowaną przez Agnieszkę Żelewską.Patronami medialnymi książki są Tygodnik Powszechny oraz Magazyn KukbukAlfredo i Leonardo, wenecjanin i florentczyk, jeden z doktoratem z historii Europy, drugi doktor polonistyki i absolwent konserwatorium, trafili do Polski dawno temu dzięki programowi Erasmus. Nadal zdarza im się rozprawiać o Dantem, jak za czasów studenckich, kiedy używali tej sztuczki do podrywania dziewczyn. A że pasjonuje ich gotowanie, wymyślili nowy rytuał gastrokulturalny, nazwany Kuchnią Dantego: gotują dla publiczności i w trakcie recytują Boską komedię po włosku i po polsku. Pewnego dnia, kiedy szukali pomocnika na zmywak, zjawił się Paweł, pismak wędrowny, autor kulinarnych felietonów w Tygodniku Powszechnym. Żeby wymigać się od ciężkiej roboty przy garach, namówił ich, by spisali swoją przygodę. Tak powstała ta książka.Włosi znowu w Warszawie. I smacznie, i zabawnie!Maciej Nowak (na okładce książki)
od 30.01 zł Zobacz oferty w 1 sklepie
-
Dietetyczna kuchnia wegetariańska - Zofia Wieczorek-Chełmiń...
Dietetycy są zgodni, że prawidłowo zbilansowana dieta wegetariańska ma korzystny wpływ na zdrowie. U wegetarian rzadziej występują: otyłość, choroba niedokrwienna serca, nadciśnienie tętnicze, cukrzyca, osteoporoza, czy kamica żółciowa i nerkowa. Badania wykazują, że diety wegetariańskie obniżają zawartość cholesterolu całkowitego w surowicy krwi nawet o 20-30%, w porównaniu do osób żywiących się tradycyjnie. Wegetarianie, jak też osoby na tradycyjnej diecie mogą "zdrowo" się odżywiać, należy jednak pamiętać o niebezpieczeństwie wystąpienia niedoborów składników odżywczych, oraz o konieczności odpowiedniego komponowania posiłków wegetariańskich. Poradnik zawiera wskazówki jak prawidłowo zbilansować dietę oraz ciekawe i łatwe przepisy na dania kuchni wegetariańskiej. Dodatkowym atutem są precyzyjne wskazówki, oraz analiza wartości energetycznej do każdego przepisu.
od 29.97 zł Zobacz oferty w 1 sklepie
-
Dania bez pszenicy w 30 minut - William Davis
W książce kardiolog William Davis ujawnił groźną prawdę na temat współczesnej pszenicy. Od wielu lat jemy zboża modyfikowane, przez co cierpimy na cukrzycę, otyłość, choroby serca oraz wiele innych dolegliwości. Usunięcie pszenicy z diety kładzie kres licznym schorzeniom i likwiduje pszenną nadwagę. Ponieważ jednak pszenica jest tak wszechobecnym składnikiem dzisiejszej żywności, przygotowywanie zdrowych, bezglutenowych posiłków początkowo wydaje się zadaniem trudnym, zwłaszcza dla kogoś, kto nie może pozwolić sobie na spędzanie w kuchni całych godzin. Dziękiksiążce możesz jednak karmić całą rodzinę smacznie i zdrowo, nie poświęcając na to zbyt wiele czasu. Wypróbuj 200 nowych bezglutenowych przepisów, które pomogą pozbyć się pszennego brzucha raz na zawsze! Każde danie jest pomyślane w ten sposób, by jego przyrządzenie zajęło najwyżej pól godziny, rozstanie z pszenicą nie musi bowiem być czasochłonne. Od sutych dań głównych, poprzez smakowite sosy, aż po wyśmienite desery - szybkie ugotowanie zdrowego posiłku już nigdy nie będzie problemem!
od 29.94 zł Zobacz oferty w 1 sklepie
-
Kuchnia polska bez pszenicy. Ponad 300 sprawdzonych domowych p...
Wartościowych publikacji adresowanych do celiaków i osób na diecie bezglutenowej jest w polskich księgarniach niewiele. Najczęściej ich autorzy skupiają się wyłącznie na bezglutenowości i wykorzystują składniki, które nie powinny mieć wstępu do naszych kuchni (np. produkty zawierające syrop glukozowo-fruktozowy albo tłuszcze trans). Autorki Kuchni polskiej bez pszenicy proponują coś zupełnie innego. W części wstępnej, dotyczącej dostępnych w Polsce produktów, radzą, na co zwracać uwagę podczas zakupów i jak wybierać składniki najlepszej jakości, podając konkretne przykłady i nazwy produktów. Gwarantują, że dzięki ich przepisom bezglutenowe gotowanie i pieczenie stanie się nie tylko zdrowe, ale łatwe i przyjemne. W książce znalazły się przepisy na domowe posiłki od rana do wieczora: chleby i bułki, słodkie i słone śniadania (m.in. pasty i pasztety, gofry, omlety i racuszki), pożywne zupy, dania obiadowe (także wegetariańskie kaszowo-warzywne, pierogi, kotleciki, pyzy, makarony, tarty i pizze) oraz sałatki i przekąski. Oczywiście nie mogło zabraknąć słodkości! Lekkie desery oraz wspaniałe torty, szybkie ciasta i muffinki, ciasteczka i batoniki, z owocami, płatkami, orzechami, czekoladą... I mniej typowe - z burakami albo fasolą. A do tego najważniejsze podstawowe receptury, np. na ciasta naleśnikowe, biszkopty, mleka roślinne, sosy, domowe słodziki czy jogurt. Wszystko bez glutenu, bez cukru i bez szkodliwych E-dodatków! Książka, inspirowana bardzo popularnymi w Polsce publikacjami światowego promotora diety bezglutenowej doktora Williama Davisa, jest ich rodzimą kontynuacją, dostosowaną do polskiej diety i tradycji kulinarnej
od 29.86 zł Zobacz oferty w 1 sklepie
-
Kuchnia codzienna. Ponad 400 łatwych przepisów. - Praca zbio...
Wydanie 2012r.Oprawa broszurowa.Strony 384.Format 17,5x25,5cm."Kuchnia codzienna" nie jest zwykłą książką kucharską, lecz poradnikiem kulinarnym. Oprócz ponad 400 przepisów na proste i bardziej wyszukane dania można w niej znaleźć najważniejsze informacje na temat organizacji pracy w kuchni oraz podstawowych technik przyrządzania wielu produktów. Z poradnika dowiemy się, jakie naczynia i urządzenia są potrzebne kucharzowi, jak przygotować poszczególne rodzaje mięs, owoce morza i warzywa oraz jak najlepiej przyrządzić makaron, ryż i inne produkty zbożowe. Słowniczek terminów kulinarnych wyjaśnia mniej znane pojęcia, a kolorowe zdjęcia gotowych dań ilustrują każdy z zaproponowanych przepisów.
od 29.86 zł Zobacz oferty w 1 sklepie
-
Pichciuchy czyli rodzina w kuchni. - Moro-Figurska Odeta, Budy...
Wydanie 2011r.oprawa twarda.Strony 86.Format 21,0x21,0cm.Czy jesteś w kuchni autorytetem dla swojego dziecka? Czy Twoje dziecko lubi dyrygować podczas wspólnego gotowania, a może nie rozpoczęło swojej kulinarnej przygody? Jeśli tak jest, to skorzystaj ze specjalnie przygotowanych przepisów, prostych i łatwych inspiracji, które pozwolą dzieciom na przygotowanie potraw z niewielka pomocą rodziców. Nawet najbardziej wymagający Pichciuch znajdzie dla siebie coś smakowitego. Wśród przepisów wiele ciekawych porad, wszystkie napisane prostym i zrozumiałym dla dzieci językiem. Swoje rodzinne przepisy na kulinarny sukces zdradzają także zaproszone gwiazdy...... bo każdy może być mistrzem w kuchni!
od 29.76 zł Zobacz oferty w 1 sklepie
-
Encyklopedia kulinarna. Ciasta. - Iwona Czarkowska
Wydanie 2011r.Oprawa twarda.Strony 256.Format 21,0x28,5cm.
od 29.70 zł Zobacz oferty w 1 sklepie
-
Ewa gotuje. Ulubione. - Ewa Wachowicz
Wydanie 2012r.Oprawa twarda.Strony 168.Format 16,0x23,5cm."Oddaję do rąk Czytelników trzecią już książkę, związaną z moim telewizyjnym programem ?Ewa gotuje?. Tym razem zebrałam wszystkie receptury, które określam wspólnym mianem ?ulubione?. Znalazły się w niej przepisy na znakomite przystawki, zupy, dania główne i desery. Życzę nie tylko miłej lektury, ale też- a może powinnam napisać przede wszystkim- smacznego." Ewa Wachowicz
od 29.70 zł Zobacz oferty w 1 sklepie
-
Nalewki i likiery - Danuta Bartosz-Czuba
Spis treści:ZASADY SPORZĄDZANIA NALEWEKPRZEPISYNalewki na owocach świeżych i suszonychNalewki na kwiatach, liściach i pędachNalewki ziołowe, korzenne i miodoweNalewki i likiery mleczne, kawowe, czekoladowe, piwneZaprawy i nalewy do doprawiania nalewek i wódekLarendogra
od 29.69 zł Zobacz oferty w 1 sklepie
-
Zdrowe gotowanie by Ann - Anna Lewandowska
Jesteś tym, co jesz... Chcesz wyglądać olśniewająco? Chcesz czuć się lekko i wspaniale każdego dnia? Skorzystaj z doświadczenia osoby, która wie jak to osiągnąć. 170 autorskich przepisów Anny Lewandowskiej na pyszne i zdrowe potrawy to prosta droga do sukcesu. Znajdziesz tu zarówno propozycje na codziennie śniadania i obiady, lekkie koktajle i desery, a także przepisy na specjalne okazje i świąteczne potrawy.
od 29.69 zł Zobacz oferty w 1 sklepie
-
Chleb i wino Jadać zdrowo z Biblią - Walther-Jorg Langbein
To zdumiewające, jak wiele Biblia mówi nam na temat odżywiania. Jeszcze bardziej zdumiewające jest to, że zdecydowana większość zawartych tak przestróg i zaleceń kulinarnych znajduje swoje potwierdzenie we współczesnej wiedzy biomedycznej.Znany niemiecki biblista zabiera nas w niezwykłą podróż do Starym i Nowym Testamencie i pokazuje, jak łatwo jest wrócić do pradawnego sposobu odżywiania, który pozwala uniknąć niedoboru rozmaitych składników w organizmie i coraz groźniejszych chorób cywilizacyjnych.
od 29.66 zł Zobacz oferty w 1 sklepie
-
Odchudzanie według Pięciu Przemian - Barbara Kuligowska-Dude...
To kolejna oczekiwana książka Autorki, która tym razem skupia się na problemie odchudzania. Z książki dowiemy się, że paradoksalnie, aby schudnąć, trzeba jeść! Warunkiem jest jednak odpowiedni dobór składników, regularność posiłków oraz ich rozkład w ciągu dnia. Duże znaczenie ma też praca z ciałem i emocjami. W zależności od rodzaju pojawiających się objawów można określić dominujący rodzaj dolegliwości i ustalić optymalną dietę. Zawarta w książce ankieta pozwoli stwierdzić jaki występuje typ nadwagi i jakie składniki diety będą najbardziej odpowiednie.I tym razem możemy skorzystać z przepisów kulinarnych, które wprowadzają ducha do każdego domowego ogniska. Bo gotująca się zupa i zapach suszonych grzybów - to jest kuchnia. Autorka przepisy sprawdzała wielokrotnie i zachęca, by do nich wracać. Do książki dołączony jest kolorowy plakat z podziałem produktów spożywczych według Pięciu Przemian.
od 29.66 zł Zobacz oferty w 1 sklepie
-
Ciasta, ciastka i takie tam. - Agata Królak
Wydanie 2011r.Oprawa broszurowa.Strony 162.Format 21,0x21,0cm.Wysmakowana książka kucharska dla łasuchów, która w każdym obudzi tęsknotę za słodkimi czasami dzieciństwa.składniki:71 sprawdzonych przepisów (surowych)drugie tyle rozbrajających ilustracjiurok starej maszyny do pisania2 tuziny smakowitych rodzinnych fotografiiszczypta pozytywnego wariactwaWszystko połączyć z wyczuciem i fantazją, nie szczędzić ciepła (aż będzie purkotać). Mieszać i doprawiać do skutku. Testować na amatorach słodkości i pięknych książek. Jeśli leci im ślinka - gotowe!
od 29.66 zł Zobacz oferty w 1 sklepie
-
Dawne smaki Kociewia - Krystyna Gierszewska
Tu, na Kociewiu, oprócz pięknych krajobrazów, wspaniałej architektury, uroczych wzniesień, spokojnych rzek, a także gwary, stroju, haftu, przetrwał również smak, zapach i receptury dawnych potraw, zachowało się dziedzictwo kulinarne regionu. W książce tej znajdują Państwo na owe smaczne, regionalne dania i pyszne ,,kuszki` przyrządzone w oparciu o receptury mojej babci, mamy, ciotek, a także moje. Znajdujące się w niniejszej publikacji potrawy z mąki, ziemniaków oraz zupy, przetwory i inne kociewskie specjały w niezmienny sposób przygotowuje się również dziś, a surowce pozyskuje się głównie z własnej hodowli, z przydomowych ogrodów i sadów oraz od rodzimych producentów.Z tym przeświadczeniem zapraszam do lektury, a potem do kuchni, i życzę powodzenia oraz smacznego. Krystyna Gierszewska
od 29.60 zł Zobacz oferty w 1 sklepie
-
Ewa gotuje - Ewa Wachowicz
Wydanie 2009 oprawa twarda stron 50 Gotować smacznie, szybko i zdrowo... Czemu nie! Taka właśnie jest prywatna kuchnia Ewy Wachowicz. A ponieważ pani Ewa lubi dzielić się przepisami (wszystkie spisane osobiście w różnych zakątkach świata), postanowiła stanąć przed kamerą i w autorskim programie ``Ewa gotuje`` w Telewizji Polsat opowiedzieć o swych kulinarnych tajemnicach. Ponad rok po emisji pierwszego odcinka Ewa Wachowicz - PROMISS (firma należąca do byłej Miss Polonia), przygotowała do druku książkę pod tym samym tytułem.
od 29.59 zł Zobacz oferty w 1 sklepie