Kulinarne
Porównanie cen w KSIĘGARNIA, Książki oraz Kulinarne.
-
Przepisy do diety 5:2 dr. Mosleya - Spencer Mimi, Schenker Sar...
Dieta, której zaufali specjaliści i miliony Czytelników!W książce zawartych jest 150 przepisów które pomogą w tworzeniu posiłków z 500 i 600 kcal.Niezbędna książka dla wszystkich miłośników "Diety 5:2 dr. Mosleya".Bestseller "New York Timesa" i Amazona!
od 12.60 zł Zobacz oferty w 1 sklepie
-
Doskonała kuchnia - Maria Marciszewska
Doskonała kuchnia" Marii Marciszewskiej to smakowita opowieść o sztuce dobrego gotowania i wszelakich przyjemnościach stołu, zachwycająca i zaskakująca obfitością i różnorodnością dań i wyrobów na każdą okazję i każdą porę roku. Przypomniane w niej zostały wypróbowane przepisy, od najskromniejszych do najwykwintniejszych, które dawniej stosowano w najrozmaitszych odmianach w polskich domach zarówno na co dzień, jak i od święta. Nie brak tu również mnóstwa cennych informacji praktycznych, porad, przestróg i wskazówek, jak prowadzić dom, podejmować gości czy przechowywać żywność i tym podobnych. Prezentowane potrawy z mięsa, ryb, jarzyn, grzybów, wyroby cukiernicze, nalewki, zapasy spiżarniane i wiele, wiele innych specjałów wywodzi się z tradycji staropolskiej, regionalnej, a także kresowej. Tajniki ich przyrządzania przekazywano z pokolenia na pokolenie. Niektóre receptury przywędrowały do Polski z innych krajów, nawet z odległego Orientu, i tu się zadomowiły. Część z kolei weszła na trwałe do kuchni międzynarodowej, gdzie stosowane są "a la polonaise". Choć dzisiaj już - z racji niedostępności niektórych ingrediencji, a przede wszystkim rozrzutności ponad miarę czy niefrasobliwości dawnych pań domu, przerastającej nasze wyobrażenia o zdrowej diecie - trudno na przykład sprawiać raki kopami lub piec baby drożdżowe z kilku tuzinów jaj, pozostałe przepisy trafiają jednak we współczesne upodobania kulinarne i zasługują na ocalenie od zapomnienia. Niezwykle barwny sposób narracji rozbudza wyobraźnię oraz przywołuje smaki i aromaty, którym trudno się oprzeć. Smakosze i miłośnicy sztuki kulinarnej oraz wszyscy, którzy lubią czytać o jedzeniu, w książce odnajdą wiele inspirujących pomysłów wartych wypruwania.Bon appetit!
od 32.73 zł Zobacz oferty w 1 sklepie
-
Przepisy na pyszne mięsa Siostry Marii - Maria Goretti
Prawdziwa skarbnica wiedzy kulinarnej przekazywanej z pokolenia na pokolenie.
od 23.87 zł Zobacz oferty w 1 sklepie
-
Zielona Toskania - Aleksandra Seghi
"Zielona Toskania" to opowieść o życiu Polki, która od wielu lat mieszka, pracuje i wraz z włoskim mężem wychowuje córkę w toskańskim miasteczku. Przedstawia jego mieszkańców - tych, którzy zdecydowali się na styl życia przyjazny środowisku i nieświadomie wpisali się tym w globalny nurt powrotu do natury.To książka dla entuzjastów gotowania, fanów zdrowego odżywiania, zwolenników ekologicznych rozwiązań w codziennym życiu, a także wszystkich miłośników Toskanii.
od 18.23 zł Zobacz oferty w 1 sklepie
-
Podróże kulinarne z Jarkiem Kretem - Jarosław Kret
Jarosław Kret, popularny prezenter telewizyjny, zaprasza w niepowtarzalną podróż po kuchni Indii, tak różnorodnej i fascynującej jak ten subkontynent, zamieszkiwany m.in. przez niejedzących wołowiny hindusów, nieuznających wieprzowiny muzułmanów oraz dżinistów i buddystów, którzy wcale nie spożywają mięsa.Nie jest to tradycyjna książka kucharska służąca jedynie do gotowania. To również, a może przede wszystkim, książka do poczytania - przepisy kulinarne są okraszone bowiem licznymi wspomnieniami, anegdotami i spostrzeżeniami autora.
od 8.76 zł Zobacz oferty w 1 sklepie
-
Domowe suszenie żywności - Phyllis Hobson
Dzięki tej książce poznasz sposoby suszenia żywności: owoców, warzyw, grzybów, ziaren, mięs i ziół. Dowiesz się, jak suszyć produkty w słońcu, piekarniku bądź w suszarce. Opisano w niej metody obróbki wstępnej niezbędnej do tego, by pokarmy zachowały świeży smak i jak najwięcej składników odżywczych. Doradzono, jaką wybrać suszarkę i jak pakować ususzoną żywność.Autorka książki podpowiada także, jak wykorzystać suszone produkty: podaje przepisy na smaczne potrawy - przekąski, zupy, dania główne, desery, żywność dla niemowląt. Krok po kroku nauczysz się robić m.in. granolę, pomidorowe pesto, suszone mięso indyka, babeczki jabłkowo-wiśniowe, herbatki ziołowe, roladki owocowe, ciasto z dyni i mieszanki na zupę. Z suszonych produktów można zrobić także niebanalne upominki, np. saszetki potpourri.Książka ta jest doskonała dla każdej dbającej o zdrowe odżywianie, praktycznej gospodyni.
od 13.35 zł Zobacz oferty w 1 sklepie
-
Domowe konserwowanie żywności - Janet Chadwick
Wekowanie, zamrażanie, suszenie, robienie solanek i przechowywanie w piwnicy owoców, ziół i warzywCiesz się owocami i warzywami zachowującymi świeżość przez cały rokNie musisz mieć wiele czasu i lat doświadczeń za sobą, aby bez trudu przygotowywać przetwory z owoców i warzyw wyhodowanych we własnym ogrodzie. Jasne i proste instrukcje dadzą Ci poczucie pewności siebie i wiedzę, w jaki sposób zamrażać, suszyć, wekować, przechowywać w piwnicy i w solankach wszystkie skarby, jakie oferuje nam natura.Zetrzyj i zamroź nadmiar cukinii ? idealnie nada się do wielu potraw przez całą zimę. Kup na targu warzywnym skrzynkę pomidorów i zrób z nich pikantny sos pomidorowy. Zawekuj nadmiar fasolki szparagowej z własnego ogródka, by móc się cieszyć świeżymi warzywami przez cały rok, lub też mieć świetny podarunek.Rady i przepisy zawarte w tej książce pozwolą Ci odżywiać się przez cały rok zdrowymi lokalnymi produktami lub samodzielnie wyhodowanymi we własnym ogrodzie.
od 14.32 zł Zobacz oferty w 1 sklepie
-
Lato w kuchni Pięciu Przemian - Anna Czelej
Lato to jedyna pora roku tak obfita w świeże warzywa i owoce. Dojrzewające w słońcu sezonowe owoce i warzywa wzbogacone warzywami strączkowymi, kiełkami, nasionami i orzechami to podstawa zbilansowanej letniej diety według Pięciu Przemian. Teraz możesz skomponować pyszne, zdrowe i zrównoważone posiłki odpowiednie na letnie dni.Zachowując zasady gotowania według Pięciu Przemian i dodając składniki w odpowiedniej kolejności sprawisz, że energia wydobyta z potraw będzie krążyła i wzmacniała energię twojego organizmu, dzięki czemu osiągniesz równowagę, harmonię i pełnię zdrowia.Lekka zupa, krem warzywny lub chłodnik. Warzywa gotowane bądź zapiekanka z kaszą. Sałatka z warzywami strączkowymi, a na deser szarlotka, gruszki w koglu-moglu lub maliny w sosie waniliowym... i oczywiście przetwory, by móc cieszyć się latem także za kilka miesięcy. To tylko niektóre z ponad 100 przepisów z wykorzystaniem sezonowych, wegetariańskich, a także bezglutenowych składników.Według Pięciu Przemian lato to Przemiana Ognia, energetyczna naturę yang, żywiołowa czerwień i smak gorzki, zaś na poziomie emocji to radość życia, witalność, kreatywność i serdeczność, które śmiało możesz wykorzystać także w kuchni.
od 24.00 zł Zobacz oferty w 1 sklepie
-
Domowe marynaty - Prommer Colette, Grossauer Stefan
Chcemy, by nasze potrawy były wyśmienite i długo zachowywały swój smak. Marynowanie jako sposób przedłużania trwałości produktów spożywczych znowu staje się popularne.Wypróbuj nasze niecodzienne przepisy na marynowane owoce, warzywa, grzyby, ryby, orzechy, zioła i jajka. Produkty te konserwujemy w oleju, occie, cukrze, soli i alkoholu. Podpowiemy Ci, jak zrobić pesto nie tylko pomidorowe, lecz także makowe, borowikowe i z pestek dyni. Nauczymy Cię, jak zamarynować kapary i ślimaki. Doradzimy, co zrobić, by marynowane ogórki miały niepowtarzalny smak. Dzięki nam dowiesz się, jak zamarynować w alkoholu owoce egzotyczne i grzyby. W książce znajdziesz: najważniejsze zasady konserwowania potraw, szczegółowy kalendarz marynowania produktów, liczne przepisy: łatwe, tradycyjne, nietypowe i ekstrawaganckie.
od 13.35 zł Zobacz oferty w 1 sklepie
-
Domowe przetwory - Walter Trausner
Dżemy i marmolady już dawno przestały być jedynie "smarowidłem" idealnym na kanapki. Nasz gust zmienił się znacznie od czasów babć, a przetwory te coraz częściej kuszą nas słodkimi korzennymi nutami lub ostrym aromatem chili i octu. Stały się też doskonałym dodatkiem do serów, mięs i deserów. Przygotowuje się je w mgnieniu oka. Bez względu na to, czy są słodkie, pikantne, czy łagodne, zawsze smakują wyśmienicie.W książce zawarto:" Kilkadziesiąt przepisów na pyszne i zdrowe dżemy, galaretki i marmolady." Rady mistrzów kuchni, którzy podpowiadają, jak wykorzystać te domowe przetwory." Przepisy na wyśmienite dania obiadowe, drinki i desery z dodatkiem dżemów i galaretek." Propozycje niezwykłych dodatków do dżemów np. w postaci alkoholu, orzechów, czekolady, egzotycznych przypraw.
od 13.35 zł Zobacz oferty w 2 sklepach
-
Z miłością według Radże. 108 wegańskich przepisów z du...
"Z miłością..." to wegańska książka kucharska napisana w lekkim nieco humorystycznym stylu. Radże zabiera was w pełną smaków podróż po różnych stylach gotowania. Potrawy, które proponuje są łatwe do przyrządzenia, bajecznie kolorowe i smaczne (w wielu wariantach również bez glutenu). Zainteresuje ona tych, którym nieobojętny jest los zwierząt i którzy już radośnie podążają ścieżką tego zdrowego oraz świadomego stylu życia i chcą wprowadzić kilka nowych pomysłów do swojego jadłospisu, a także tych, którzy myślą o zmianie sposobu odżywiania.
od 35.56 zł Zobacz oferty w 1 sklepie
-
Z miłości do jedzenia. Najlepsze przepisy polskich blogerów...
Książka zawiera przepisy, które zostały zebrane w wyniku przeprowadzonego konkursu Kulinarny Blog Roku.Wybory Kulinarnego Bloga Roku to inicjatywa stworzona z miłości do jedzenia, skierowanado pasjonatów dobrej kuchni prowadzących blogi kulinarne. Konkurs doczekał się kolejnej już publikacji.Pierwsza edycja miała miejsce w 2011 roku.Książka kucharska, którą Państwu proponujemy to zbiór przepisów pochodzących z drugiejedycji zawodów. Blogerzy przeszli samych siebie, tworząc oryginalne kompozycje smakowe.Najlepsze z nich, wyróżnione przez internautów oraz jury konkursowe z Piotrem Bikontemna czele, zebraliśmy w polecanej pozycji.
od 16.42 zł Zobacz oferty w 1 sklepie
-
Sałatki i surówki. 500 sprawdzonych przepisów - Henryk Dęb...
Bogaty wybór ciekawych przepisów na znakomite, sprawdzone sałatki i surówki pomoże ozdobić i urozmaicić każdy posiłek.Autor proponuje wykorzystanie warzyw tradycyjnie stosowanych w naszej kuchni, jak i tych rzadziej używanych (skorzonera, jarmuż, kard).
od 15.24 zł Zobacz oferty w 1 sklepie
-
Naleśniki, placki, omlety - Praca zbiorowa
Naleśniki, omlety i placki uważane są za desery i potrawy jarskie. Nie całkiem słusznie. Nie rezygnując w naszym poradniku z tradycyjnie podawanych na słodko omletów, naleśników czy racuchów, podajemy też przepisy na ich wersje pikantne, mniej znane czy też mniej popularne na polskich stołach. Sięgnąć tu trzeba było do kuchni krajów, z których przywędrowały. Polecane dania należą do różnych tradycji - omlety i naleśniki bardziej wytwornej i bogatej, racuchy uboższej, chłopskiej.
od 8.87 zł Zobacz oferty w 1 sklepie
-
Dieta Alleluja dla kobiet w ciąży i maluchów - Olin Idol
Dieta Alleluja to nie tylko nowy sposób odżywiania, ale również nowe podejście do życia. Działa leczniczo, wykorzystując naturalne siły organizmu, i w efekcie znacznie poprawia stan zdrowia. Książka Dieta Alleluja dla kobiet w ciąży i maluchów to najlepsze dostępne na rynku źródło dokładnych informacji o zdrowej ciąży i wychowaniu zdrowych dzieci.Autor pokazuje, jak ważna jest obecność witaminy B12 w diecie matki w okresie ciąży i karmienia piersią, jak istotną rolę odgrywają tzw. dobre tłuszcze w procesie rozwoju mózgu dziecka, oraz omawia szereg innych zagadnień, których znajomość jest absolutnie niezbędna, jeśli chcemy urodzić zdrowe niemowlę, a później wychować zdrowe dziecko.Każdy człowiek powinien we własnym zakresie przyswoić sobie wiedzę na temat podstawowych zasad optymalnego zdrowia i naturalnych praw Bożych oraz nauczyć się, jak należy prawidłowo dbać o swoje ciało. Każdy z nas ma bowiem szansę cieszyć się doskonałym zdrowiem i pochwalić się ciałem, które działa w harmonii z tym, co Bóg dla nas zaplanował i zaprojektował - wystarczy Go posłuchać! Na kartach tej książki znajdą Państwo fragmenty opowieści wielu kobiet, które przeszły na Dietę Alleluja - podjęły wyzwanie, za co zostały hojnie nagrodzone.
od 16.88 zł Zobacz oferty w 1 sklepie
-
Paryska dieta - Jean-Michel Cohen
Paryska dieta to nowoczesny plan stopniowej i, co istotne, trwałej utraty masy ciała. Dostarczając niezbędnej motywacji, autor prowadzi czytelnika przez trzy kolejne fazy: Cafe, Bistro i Gourmet, aż do osiągnięcia wymarzonej sylwetki.Łącząc zdrowy styl życia Francuzów i determinację Amerykanów w ich niekończącej się pogoni za szczupłą sylwetką i dobrym samopoczuciem, doktor Cohen przedstawia świeże spojrzenie na kwestię zdrowego odżywiania. Zdecydowanie przeciwny dietom "ekstremalnym" i nieuchronnemu efektowi jo-jo, który im towarzyszy, doktor Cohen proponuje świeże, rozsądne i holistyczne podejście uwzględniające fizyczne, psychologiczne i kulturowe czynniki wpływające na nasz stosunek do jedzenia.Oparte na zwyczajach i preferencjach żywieniowych typowych dla paryskiego stylu życia, proste, i pożywne dania są smaczne i stanowią źródło wszystkich niezbędnych wartości odżywczych, nie dostarczając jednocześnie nadmiaru kalorii.Paryska dieta nie jest chwilową nowinką. To zupełnie nowe podejście do odchudzania, a jednocześnie sposób na celebrowanie życia, który pomoże uzyskać świetny wygląd i doskonałe samopoczucie.Doktor nauk medycznych Jean-Michel Cohen jest najsłynniejszym specjalistą ds. żywienia we Francji. Jego bestsellerowe publikacje dotyczące odżywiania i odchudzania - ich nakład wyniósł ponad milion egzemplarzy - zostały przetłumaczone na dziewięć języków.Jean-Michel Cohen prowadzi także programy telewizyjne dotyczące odchudzania, występował m.in. we francuskiej wersji programu Master Chef. W 1986 roku stworzył pierwsze wielospecjalistyczne centrum leczenia otyłości we Francji. W czasie swojej praktyki lekarskiej pomógł ponad 30 tysiącom pacjentów borykających się z otyłością i zaburzeniami odżywiania, a jego portal zmotywował pół miliona internautów do podjęcia walki ze zbędnymi kilogramami.
od 25.51 zł Zobacz oferty w 1 sklepie
-
Przetwory i nalewki siostry Marii. - Maria Goretti
Przetwory i nalewki siostry Marii to znakomita, w której znajduje się wiele sprawdzonych przepisów nie tylko na przetwory z warzyw i owoców, ale także na wyśmienite nalewki, z których większość ma działanie zdrowotne. Dzięki dokładnym opisom i wskazówkom, a także pięknym zdjęciom, wszystkie przetwory zawsze się udadzą.To prawdziwa skarbnica wiedzy kulinarnej przekazywanej z pokolenia na pokolenie.
od 24.07 zł Zobacz oferty w 1 sklepie
-
Zamień chemię na jedzenie - Julita Bator
Książka, która nie zawiera chemii ani polepszaczy smaku!Co to znaczy zdrowo się odżywiać? Zacznij od unikania chemicznych dodatków. Nie tylko nie są potrzebne, one szkodzą! Jednego czekoladowego batona można przegryźć bez obaw, ale rozmaite barwniki, słodziki, wzmacniacze smaku i aromaty zjedzone także w płatkach śniadaniowych, w domowej(!) zupie czy lodach sumują się. I rujnują twoje zdrowie. Są przyczyną alergii, niestrawności, złego samopoczucia, a być może także zespołu ADHD.Niewiele przeprowadzono rzetelnych badań dotyczących sztucznych dodatków do żywności. Julita Bator weryfikuje dane od producentów. Ponieważ dzieci autorki wykazują silną alergię na "polepszacze" i konserwanty musiała zmienić styl odżywiania się i życia całej rodziny. Od czterech lat próbuje, nie wydając dużych sum na kupowanie wyłącznie ekologicznych produktów, żyć bez "chemii". Jej książka może być dla nas przewodnikiem po kuchni, która pachnie tak, jak jedzenie pamiętane z naszego dzieciństwa.W dwudziestu rozdziałach udziela porad, jak unikać szkodliwej żywności, ale także jakie naczynia stosować w kuchni, jak przemycać wartościowe produkty w potrawach. Podaje 81 przepisów, które przywracają polskiej kuchni dawną, utraconą przed laty świetność.
od 23.76 zł Zobacz oferty w 1 sklepie
-
Z działki, z lasu i takie tam - Agata Królak
Po "Ciastach, ciastkach i takich tam" czas na specjały "Z działki, z lasu i takich tam". Nowa książka Agaty Królak to niebanalny zbiór przepisów na przetwory. Trochę zwariowany, a trochę sentymentalny kulinarno-edytorski smakołyk.Znajdziecie tu powidła, dżemy, konfitury, musy, pasty, marynaty, soki, nalewki i inne pachnące latem przysmaki - a także ręcznie pisany tekst, smaczki potocznej polszczyzny kuchennej, ujmująco nonszalanckie ilustracje. Bez sztucznych barwników, bez konserwantów, bez zadęcia. Wyłącznie z ekologicznych składników i według sprawdzonych receptur. Ręczna robota z okrasą wspomnień i starych fotografii. Naturalnie i pysznie. Smacznego!
od 23.98 zł Zobacz oferty w 1 sklepie
-
Pyszny obiad w pół godziny. 200 przepisów na szczęście - ...
Barbara i Piotr Adamczewscy to jedyne w Polsce małżeństwo kulinarnych krytyków i praktyków, które ma już na swoim koncie łącznie ponad 40 książek poświęconych tematyce kulinarnej. Pyszny obiad w pół godziny. 200 przepisów na szczęście to kolejna publikacja tego duetu. Znalazły się w niej szybkie, proste, łatwe i pomysłowe dania, niekiedy tworzone niemal ?z niczego?. Autorzy dowodzą, że naprawdę smakowity obiad, składający się co najmniej z dwóch odpowiednio dobranych dań można przygotować w 30 minut. Oczywiście potrzebna jest do tego dobra organizacja i sensowne zaopatrzenie kuchni. Ale i na to znajdą Czytelnicy rady w tej książce. Wielką wagę autorzy przywiązują do jakości produktów, zdrowego i racjonalnego ich doboru, do takiego wyposażenia kuchni, aby sprzęty pomagały a nie utrudniały szybkie działanie. Barbara Adamczewska - autorka kilkunastu książek kulinarnych, które sprzedały się w łącznym nakładzie ponad 1 miliona egzemplarzy. Absolwentka polonistyki Uniwersytetu Warszawskiego. Przez lata pracowała jako dziennikarka w pismach kobiecych (?Magazyn Rodzinny?, ?Zwierciadło?), gdzie zajmowała się sprawami społecznymi, prezentowaniem ciekawych osób i ich hobby. W latach dziewięćdziesiątych zainteresowała się reklamą prasową organizując dział reklamy w ?Zwierciadle?, a następnie przez wiele lat szefując reklamie w ?Poradniku Domowym?. Wraz z mężem Piotrem prowadzi witrynę www.adamczewscy.pl. Piotr Adamczewski - dziennikarz i krytyk kulinarny związany z tygodnikiem Polityka, prowadzi także audycje ?Na apetyt Adamczewski? w Radio TOK FM. Często gotuje z wybitnymi i znanymi kucharzami. Adaptuje przywiezione z podróży przepisy kulinarne i opracowuje własne. Autor m.in. takich pozycji jak Wielki świat od kuchni, Smakosz wędrowny, Męskie gotowanie, Krwawa historia smaków, Rok na talerzu oraz Wielkiej księgi drinków i koktajli. Współautor dziesięciu przewodników po restauracjach Warszawy i okolic pt. Za stołem. Gospodarz blogu kulinarnego ?Gotuj się!? Zaspokajanie apetytu może stać się wielką przyjemnością i źródłem szczęścia. Skorzystajcie z pomysłów Państwa Adamczewskich. Wybierzcie sobie te, które sprawią największą przyjemność.
od 13.78 zł Zobacz oferty w 1 sklepie
-
Aromatyczne dania z mięsa - Praca zbiorowa
Książka zawiera przepisy na specjały z drobiu, wieprzowiny, wołowiny, cielęciny, jak również z mniej popularnych gatunków mięsa: dziczyzny, królika i jagnięciny. Podaje wypróbowane pomysły na dania mięsne pieczone, smażone, duszone i gotowane. To poradnik zarazem różnorodny i uniwersalny - taki, który pomoże skomponować ciekawe menu na rozmaite okazje.
od 13.84 zł Zobacz oferty w 1 sklepie
-
Szybkie dania dla zgłodniałych - Praca zbiorowa
Książka zawiera przepisy na specjały, które można przyrządzić zaledwie w pół godziny, a nawet w jeszcze krótszym czasie. Podaje pomysły na kolorowe sałatki oraz na rozmaite zupy. Przede wszystkim jednak prezentujemy szybkie dania gorące, a wśród nich i małe przekąski, i syte potrawy obiadowe.
od 13.84 zł Zobacz oferty w 1 sklepie
-
Dania dietetyczne. Zdrowe kalorie - Praca zbiorowa
Książka zawiera przepisy na smaczne i zdrowe dania niskokaloryczne. Proponuje różnego rodzaju potrawy, uwzględniające rozmaite potrzeby i przyzwyczajenia - m.in. dania z nabiału, kolorowe sałatki, zupy oraz specjały mięsne i rybne. Każdemu z przepisów towarzyszy ramka zawierająca informacje o kaloryczności dania i jego innych wartościach odżywczych.Poradnik kierowany jest do osób pragnących świadomie i zdrowo się odżywiać.
od 13.84 zł Zobacz oferty w 1 sklepie
-
Kuchnia domowa dla jaroszy - Praca zbiorowa
Książka zawiera przepisy na domowe dania jarskie, które z pewnością posmakują nie tylko zdeklarowanym wegetarianom. Podaje wypróbowane pomysły na potrawy z warzyw i grzybów oraz na rozmaite zupy, przepisy na jajka w wielu odsłonach oraz bogaty wybór potraw z mąki i ziemniaków, jak również wyśmienite dania z ryżu i kaszy.
od 13.67 zł Zobacz oferty w 1 sklepie
-
Przetwory owocowe - Praca zbiorowa
Nowoczesna seria książek kucharskich uwzględniająca upodobania współczesnych smakoszy.
od 12.12 zł Zobacz oferty w 1 sklepie
-
Rozsmakuj się w powiecie bydgoskim - Izabela Chudzyńska
`Historia człowieka jest także historią kuchni i kulinariów. Nasze dzieje zaczęły się wszak od pechowego poczęstunku w raju. Potem była uczta Baltazara i ostatni wieczerza. W 1000 roku Chrobry przygotował poczęstunek, jakiego cesarz niemiecki jeszcze nie widział. Prawie cztery wieki później przyjęciem dla cesarza i królów zasłynął Wierzynek. Król Stanisław zapraszał na obiady czwartkowe, w 1840 roku na słowa pojedynkowali się Mickiewicz i Słowacki , oczywiście podczas uczty. Izabela Chudzyńska zabiera nas na inną ucztę. Ucztę powiatu bydgoskiego. Mały to region, ale nie mijała go wielka historia. Stąd karkówka po krzyżacku, Kerstbrood, szczupak po jezuicku i bigos ułański. Muszą tu żyć ludzie subtelni, skoro stworzyli przepisy na salceson owocowy, malinowe ptysie albo ogórki w cukrze. Niczym zagadka jawią się pociecha pastora, pyszne myszki czy łote runo. W książce jest pięknie dzięki fotografiom, a mądrze dzięki komentarzom o historii i tradycji. Przede wszystkim jednak - przepysznie!`
od 37.47 zł Zobacz oferty w 1 sklepie
-
Słodkie Chwile - Praca zbiorowa
Od klasycznych biszkoptów po przepyszne drożdżówki, od korzennych herbatników powyśmienite pączki z konfiturą morelową - wszystkie przepisy i tajniki dotycząceprzygotowania ciastek, które można podać i na śniadanie, i na podwieczorek. Książkazawiera też krótki kurs ciastkarstwa z praktycznymi poradami i podstawowymi technikamicukierniczymi. Herbatniki z miodem i sezamem Rogaliki z kremem anyżowym Naleśniki suzette Granita kawowa Zaletti Naleśniki kasztanowe z ricottą
od 17.80 zł Zobacz oferty w 1 sklepie
-
Jesień w kuchni pięciu przemian. Przepisy wegetariańskie - ...
Jesienią, gdy więcej czasu możemy spędzić w kuchni, zmieniamy sposób przygotowania potraw, dłużej je gotujemy, pieczemy i dusimy. W jesiennym menu zgodnym z Pięcioma Przemianami dominują gęste, zawiesiste zupy, warzywa podawane na ciepło, sałatki z kaszami i warzywami strączkowymi. Aby zrównoważyć jesienną energię yin, należy spożywać produkty o smaku ostrym, czyli między innymi białe warzywa: korzeń pietruszki i selera, por, cebulę, kalafior czy kapustę, zaś dla wzmocnienia organizmu i rozgrzania go, z umiarem doprawiać potrawy imbirem, czosnkiem lub chili. Jesienią nie możemy zapomnieć o robieniu zapasów i przygotowaniu przetworów z warzyw i owoców, aby móc się cieszyć ich walorami zimą. Zupa brokułowa z kurkami, zupa cebulowa z kaszą jaglaną, sałatka z fasoli i jarmużu, kotlety z grzybów leśnych z sosem żurawinowym to tylko niektóre z pysznych, zdrowych i zrównoważonych posiłków, które przyrządzisz z tą wyjątkową publikacją.Wszystkie przepisy zawarte w książce są wegetariańskie, sezonowe, a większość także bezglutenowa. Wykorzystaj bogactwo jesieni z kuchnią Pięciu Przemian!
od 23.03 zł Zobacz oferty w 1 sklepie
-
Księga smaków świata. Najlepsze przepisy kulinarne z całeg...
Wydanie 2009Oprawa twardaStrony 384Format 24x20 cmKsięga smaków świata. Najlepsze przepisy kulinarne z całego świata Księga smaków świata uczta dla zmysłów. Zawiera ona 225 przepisów na klasyczne dania z kuchni całego świata oraz ponad 800 barwnych zdjęć, oddających bogactwo potraw i kultur, w których się one zrodziły. Tradycyjne i współczesne przepisy krok po kroku prowadzą do celu w postaci wspaniałego dania oraz ukazują rozmaitość składników i sposobów ich używania w różnych zakątkach naszego globu. Przeglądając tę książkę strona po stronie, odbędziesz niezwykłą podróż po kuchniach świata i z pewnością zapragniesz przyrządzić przynajmniej kilka z przedstawionych potraw, aby nasycić zmysły ich zapachem i smakiem.
od 57.95 zł Zobacz oferty w 1 sklepie
-
Księga szefów kuchni - Praca zbiorowa
Księga Szefów Kuchni to absolutnie wyjątkowa książka kucharska. Szesnastu najlepszych w Polsce mistrzów kulinarnych prezentuje w niej autorskie przepisy na dania oryginalne, wykwintne i smakowite. Dopełniają je porady i kolorowe zdjęcia potraw. To kuchnia pięknie podana i stworzona z pasji do gotowania. Może być wspaniałą inspiracją do przygotowania uroczystej kolacji, która wzbudzi podziw Waszych gości.
od 40.75 zł Zobacz oferty w 1 sklepie