-
Kuchnia polska mała - Elżbieta Adamska
Ponad 1000 dokładnie sprawdzonych przepisów na potrawy, które z łatwością można przygotować z dostępnych na rynku produktów.Wiele wariantów tradycyjnych dań oraz przepisy inspirowane potrawami kuchni z różnych stron świata.Regionalne polskie smaki.Porady praktyczne usprawniające pracę.A wszystko opisane krok po kroku, aby gotowanie mogło być relaksem i przyjemnością.
od 8.76 zł Zobacz oferty w 1 sklepie
-
Z kuchennej półeczki. Potrawy z makaronu FK - Tom Bridge
Najlepsze przepisy potraw z makaronu łatwe do zrealizowania.Przepięknie ilustrowana książka zawiera 120 przepisów na dania z kuchni całego świata.Do przygotowania wszystkich potraw wykorzystano produkty wyłącznie najwyższej jakości, kładąc nacisk na walory smakowe i wizualne dania.Ta wspaniale wydana, praktyczna książka kucharska to niezwykły przewodnik, gwarantujący osiągnięcie perfekcji w przygotowywaniu dań z makaronu.
od 8.76 zł Zobacz oferty w 1 sklepie
-
Z kuchennej półeczki. Dania z woka - Sian Davies
Dania z woka. Z kuchennej półeczki
od 8.76 zł Zobacz oferty w 1 sklepie
-
Wina Hiszpanii - Sławomir Chrzczonowicz
Hiszpania to w ostatnich latach miejsce prawdziwej winiarskiej rewolucji. Poprawia się jakość win, zwiększa różnorodność oferty. Kolejne hiszpańskie regiony wchodzą do gry, proponując coraz to nowe wina. Czasami potężne i ekstraktywne, jak te z Ribera del Duero czy z Prioratu. Czasami rustykalne, trochę nieokrzesane, jak z Toro, czasami lekkie owocowe i rześkie, jak z Murcji czy Nawarry.Coraz częściej jednak ich jakość jest nie do podważenia.Sławomir Chrzczonowicz
od 8.76 zł Zobacz oferty w 1 sklepie
-
Sprawdzone przepisy - Filety rybne - Praca zbiorowa
Wiele osób nie lubi przyrządzać ryb - są one wprawdzie smaczne i zdrowe, ale ich sprawianie oraz porcjowanie zajmuje sporo czasu, a do tego wymaga wprawy. Zawsze jednak można sięgnąć po gotowe filety rybne, niezwykle łatwe w obróbce!Prezentujemy 100 przepisów na filety smażone, pieczone, duszone oraz gotowane, m.in. na morszczuka z pieczarkami, dorsza z owocami południowymi, łososia z sosem tatarskim czy halibuta w cieście, a także na pulpety i zupy rybne.Proponujemy dania odpowiednie na codzienny posiłek oraz bardziej wyszukane, idealne na specjalne okazje
od 8.76 zł Zobacz oferty w 1 sklepie
-
Pikantne marynaty - Hanna Szymanderska
W wielu domach w dalszym ciągu robi się bardzo dużo interesujących przetworów, a w ich niepospolitej rozmaitości odbija się cała różnorodność natury: wiosna to czas nie tylko truskawek i poziomek, ale też młodych buraków, botwiny, szczawiu, cebuli i szparagów, lato - moreli i jagód, agrestu, ogórków, pomidorów i patisonów, jesień jest porą zbioru jabłek, pigwy i pigwowca, gruszek, grzybów, derenia, jarzębiny, owoców dzikiej róży, żurawiny, kapusty. A wszystko to się kisi, marynuje, soli.Gotowe, kupowane przetwory nie zastąpią smaku prawdziwych, domowych, przyrządzanych własnoręcznie. To my sami przez dodanie różnych składników do sosów, pikli, kiszonek czy marynat nadajemy im niepowtarzalny smak, często wykorzystując warzywa z własnych ogródków lub działek.
od 8.76 zł Zobacz oferty w 1 sklepie
-
Włoskie smaki - Praca zbiorowa
Ta pięknie wydana książka kucharska, inspirowana kuchnią włoską i smakami Południa, zawiera mnóstwo pomysłów na wykwintne kolacje, rodzinne obiady i podwieczorki dla dzieci.Zamieszczono w niej również przepisy na nalewki i aperitify, przystawki i przekąski, posiłki jednodaniowe do błyskawicznego przygotowania oraz oryginalne potrawy, których nie powstydziłby się najlepszy kucharz.Zwolennicy lekkiej kuchni znajdą tu pomysły na fantazyjne sałatki i dania jarskiej.Amatorów słodyczy zachwycą przepisy na wspaniałe ciasta, zdrowe ciasteczka i rewelacyjne desery.Książka będzie także doskonałym przewodnikiem dla tych, którzy dopiero stawiają pierwsze kroki w kuchni, i źródłem inspiracji dla poszukiwaczy nowych smaków
od 8.76 zł Zobacz oferty w 1 sklepie
-
Desery. Porady cukiernika - Giovanni Pina
Obserwacje poczynione w kręgu "uczniów czarnoksiężnika", jak żartobliwie nazywam uczestników moich kursów, pozwoliły mi dostrzec z jednej strony duże zainteresowanie cukiernictwem, a z drugiej panoszącą się w tej dziedzinie ignorancję. Podstawy przygotowania deserów znają wszyscy - zarówno amatorzy, jak i profesjonaliści.Zmieniają się, co oczywiste, sposoby ich przyrządzania i podania oraz składniki.Dlatego też w tej książce dzielę się swoimi doświadczeniami i prezentuję przepisy odpowiednie dla każdego. Mam nadzieję, że okaże się ona przydatna...
od 8.76 zł Zobacz oferty w 1 sklepie
-
Sprawdzone przepisy - Kiełbaski i parówki - Praca zbiorowa
Prezentujemy przepisy na dania z różnych kiełbas, kiełbasek, serdelków i parówek.Znajdziesz tu mnóstwo przekąsek - paszteciki, hot dogi, kiełbaski smażone lub zapiekane, marynowane serdelki, a nawet sałatkę z parówkami.Podajemy także receptury na przysmaki z grilla, np. kiełbasę po bawarsku czy kaszankę z rusztu z jabłkiem i cebulą.Ponadto przedstawiamy pomysły na dania obiadowe - białą kiełbasę zapiekaną w liściach kapusty, risotto z chorizo czy kabanosy z pomidorami pod serową pierzynką
od 8.76 zł Zobacz oferty w 1 sklepie
-
Jakie wino masz w kieliszku? Rozpoznawanie... - Chris Losh
Niemal każdy lubi wino. Kieliszek schłodzonego chardonnay przed telewizorem, szklaneczka czerwonego malbec do niedzielnego obiadu, czy też lampka bąbelków na specjalną okazję - zawsze znajdzie się takie, które pasuje do danej sytuacji.To właśnie dzięki tej różnorodności wino jest tak fascynujące, ale taka różnorodność może też wprowadzić wiele zamieszania. Na pewno zdarzyło wam się mieć w ręku długą kartę win lub stanąć przed sklepową wystawą z 200 gatunków wina i nie mieć pojęcia, od czego zacząć.Na szczęście, jeśli chodzi o wino, nawet skromna wiedza bardzo pomaga. W tej przystępnie napisanej książce specjalista od win, Chris Losh, zabierze nas w podróż do świata tego trunku. Dowiemy się wszystkiego: od metod produkcji, przez różnice smaku poszczególnych odmian winorośli, po zasady dobierania odpowiedniego wina do posiłku i dokonywania wyboru w restauracji.Jest to znakomity wstęp do magicznego świata, dzięki któremu już nigdy się w nim nie zgubimy.
od 8.76 zł Zobacz oferty w 1 sklepie
-
Wiejskie specjały - Wanda Michalska
Książka zawiera przepisy na przysmaki kuchni wiejskiej, przyrządzane z tradycyjnych składników: ziemniaków, kapusty, różnych gatunków mięś, jajek, mąki oraz kaszy.Znajdziemy tu pomysły na smaczne i zdrowe śniadania, obiady, kolacje, a także podwieczorki.W Wiejskich specjałach zamieszczono również receptury na doskonały domowy chleb - bez porównania lepszy niż kupne pieczywo.W serii: Leśne specjały, Wiejskie specjały, Domowa paszteciarnia, Domowa pierogarnia
od 8.76 zł Zobacz oferty w 1 sklepie
-
Męskość w pigułce
Wrocław 1998, wydanie 1, format 120 x 190, objętość 72 str., oprawa miękkaNiejeden z panów kiedyś stanąt czy właśnie teraz stoi przed problemem zaburzeń potencji. Niegdyś nieuchronnie wiązało się to z zażenowaniem, frustracją, odrzuceniem. Dziś są na to sposoby! I to nie tylko lubczyk czy imbir. Prezentowana Państwu książka w sposób przejrzysty i prosty przedstawia ważne, sprawdzone informacje na temat viagry - "cudu potencji". Ale nie tylko!...
od 8.70 zł Zobacz oferty w 1 sklepie
-
Nowości na talerzu - Barbara Adamczewska
Wychodzę z założenia, że dobra kuchnia to również kuchnia pełna zdziwień, nowych, zaskakujących smaków i oryginalnych połączeń. A cóż może dawać lepszą okazję do zdziwienia niż nowości, jakie nie gościły dotąd na naszych stołach, o jakich mogliśmy do niedawna tylko przeczytać w opowieściach z podróży lub zobaczyć je na filmie?
od 8.68 zł Zobacz oferty w 1 sklepie
-
Domowe jogurty, twarożki, sery - Quirini Cosima Bellersen
Oprawa MiękkaStron 148Format: 170 x 235Jeśli jesteś zainteresowany wykonywaniem produktów mlecznych w domu, ta książka jest dla Ciebie! Bez żadnego problemu możesz wykonać w swojej kuchni masło, ser, twarożek lub jogurt! Dzięki sprawdzonym przepisom dowiesz się, jak w warunkach domowych, bez użycia sztucznych konserwantów przygotować świeży nabiał.
od 8.61 zł Zobacz oferty w 1 sklepie
-
Jak stosować propolis Porady dla zdrowia oraz ochrony ogrodu ...
2014, wydanie 1, format 165 x 235, objętość 32 str., oprawa miękkaPropolis to cudowna żywica, która ze względu na lecznicze i dezynfekujące właściwości stosowano już w starożytności.Propolis stosowany wewnętrznie pobudza wydzielanie soków trawiennych, jest moczopędny, ułatwia przyswajanie witaminy C, jak również opóźnia procesy starzenia.Jest to też skuteczny składnik aktywny do zwalczania pasożytów w ogrodzie i sadzie.
od 8.60 zł Zobacz oferty w 1 sklepie
-
Terapia miodem oraz mleczkiem pszczelim pyłkiem i jadem
2014, wydanie 1, format 165 x 235, objętość 32 str., oprawa miękkaMiód akacjowy, kasztanowy, głogowy, mniszkowy?Jaki miód wybrać?Płynny czy skrystalizowany?W jaki sposób najlepiej go przechowywać?Który jest najlepszy?Jakie ma zastosowanie?Są to najczęstsze pytania, jakie zadajemy sobie, stając przed wyborem miodu, ?płynnego złota?, które znany był już ludom starożytnym.Ze względu na swoje całkowicie naturalne pochodzenie stanowi zdrowe pożywienie dla...
od 8.60 zł Zobacz oferty w 1 sklepie
-
Niekończąca się historia Poradnik dla rodziców o tym jak w...
Przykłady opisane w tej książce są osobistą relacją szczęśliwej mamy i zarazem nauczycielki przedszkola. Pracując z małymi dziećmi, autorka zdobyła doświadczenie, które wzbogaciła przeżyciami, jakie wiązały się z pójściem synka do przedszkola. Połączyła więc odczucia mamy i nauczycielki, co zaowocowało powstaniem tego poradnika. Posyłając swoje dziecko po raz pierwszy do przedszkola, rodzice muszą zmierzyć się z całkiem nowymi wyzwaniami i problemami,...
od 8.60 zł Zobacz oferty w 1 sklepie
-
Rymowane historyjki
Rzeszów 2007, wydanie 1, format 165 x 235, objętość 56 str., oprawa miękka W dobie komputerów i Internetu brakuje rodzicom i szkole czasu na kształcenie pamięci u dzieci. Okazuje się, że można ją uczynić sprawną i pojemną przez uczenie się dłuższych tekstów lub wierszy na pamięć. Dzieciom łatwiej wpadają w ucho słowa rymowane o zabawnej treści które przedstawione są w niniejszej książce.
od 8.60 zł Zobacz oferty w 1 sklepie
-
Ciasta z owocami - Praca zbiorowa
Kolejne wydanie specjalne Biblioteczki Poradnika Domowego.W tej książce głos mają ciasta i desery z owocami. Rozpoczął się wspaniały sezon świeżych owoców, a wraz z nim bogactwo kolorów, smaków i zapachów lata i jesieni. Tak naprawdę, to wtedy wszyscy mamy ochotę na coś dobrego, dlaczego więc nie wykorzystać smacznych i stosunkowo niedrogich w tym okresie owoców, zwłaszcza że pełno ich teraz na targach i w sklepach. To bogactwo owoców warto należycie wykorzystać i upiec choć kilka pysznych ciast i deserów. Przygotowanie różnych smakołyków ze świeżymi owocami nie jest ani kłopotliwe, ani kosztowne. Potrzebne są tylko pomysły, a przepisy zaprezentowane w tej książeczce właśnie ich dostarczają.
od 8.59 zł Zobacz oferty w 1 sklepie
-
Najlepsze przepisy na pączki i faworki - Praca zbiorowa
Trochę pracowicie, ale za to jaka uczta dla domowników i gości. Pączki i faworki to wypieki, bez których nie można się obejść w okresie karnawału, no i w tłusty czwartek. Wprawdzie można dziś kupić gotowe, lecz nie równają się one z tymi, które zrobimy według przekazywanych z pokolenia na pokolenie przepisów.Nie oszukujmy się, sekretem dobrych faworków, pączków, racuchów, oponek, precli czy innych wypieków nie jest tylko przepis. Istotne są tajniki ich wykonania. W tej książce prezentujemy nie tylko przepisy na pyszne ciastka smażone, ale też podpowiadamy, jak je przygotować, żeby smakowały i cieszyły oko wszystkich domowników. Ten tomik, a w nim przepisy i rady pomogą Państwu w samodzielnym wykonaniu pączków, racuchów i faworków.
od 8.59 zł Zobacz oferty w 1 sklepie
-
Najlepsze przepisy na sałatki mięsne i warzywne - Praca zbio...
Niezwykła popularność sałatek to zasługa ich uniwersalności. Są smaczne, kolorowe, apetyczne i zdrowe, a ich różnorodność zależy od upodobań, inwencji i kulinarnej wyobraźni. Mogą stanowić samodzielne, pełnowartościowe danie, przystawkę, dodatek do głównej potrawy lub deser - są łatwe i szybkie w przygotowaniu, mają mnóstwo witamin i niewiele tłuszczu. Sałatka to danie, w skład którego wchodzi przynajmniej jeden produkt poddany obróbce cieplnej - gotowany lub pieczony. Dziś jednak mianem sałatek określa się także surówki, przyrządzane wyłącznie ze świeżych warzyw i owoców. Sałatki smakują najlepiej, gdy przyrządza się je ze świeżych, sezonowych produktów. W naszym zestawieniu uwzględniliśmy sałatki tradycyjne i te mniej znane.
od 8.59 zł Zobacz oferty w 1 sklepie
-
Encyklopedia gotowania 05/2014 - Praca zbiorowa
Naleśniki delikatne, cienkie, a może z owocami? A jeśli omlet - to puszysty, miękki i grubiutki. Lubimy naleśniki i omlety, czasem naleśniki przerabiamy na krokiety, czasem jemy na słodko, a innym razem z nadzieniem wytrawnym lub pikantnym. Zawsze jednak smakują pysznie. Naleśniki i omlety dają wiele możliwości smakowych. W tej książce mamy 160 propozycji na dania, w których podstawą są naleśniki i omlety. Znajdą tu Państwo przepisy na najróżniejsze ciasta naleśnikowe, a także niepowtarzalne farsze. Nie poprzestaliśmy na szpinaku i serze. Proponujemy naleśniki z kapustą, wątróbką czy kaszą gryczaną. Wiele z nich można również wykorzystać do przygotowania pierogów. Podobnie rzecz się ma z omletami. Podpowiadamy, jak je przygotować i co do nich dodać.
od 8.59 zł Zobacz oferty w 1 sklepie
-
Przepisy czytelników - Praca zbiorowa
Ta książka to zbiór starannie wybranych, opracowanych i uporządkowanych receptur nadesłanych do naszej redakcji na ogłoszony wcześniej konkurs kulinarny. Prezentowane potrawy to najczęściej popisowe dania wielu pań domu. Wszystkie przepisy zostały posegregowane w działy tematyczne i do każdego wykonano zdjęcie. Adresujemy tę książkę do wszystkich, którzy lubią smaczną domową kuchnię, zachęcamy do sporządzania wybranych potraw, zapewniając o ich niepowtarzalnych walorach smakowych i łatwości wykonania. W sumie otrzymujecie Państwo ponad 160 przepisów na przygotowanie smacznych przekąsek, zup, różnych mięs, ryb, a także sałatek i oczywiście pysznych ciast.
od 8.59 zł Zobacz oferty w 1 sklepie
-
Owoce południowe na stole - Janitz Witold, Jelińska Małgorz...
Autorzy niniejszego opracowania podjęli próbę przekazania czytelnikom podstawowych informacji o walorach użytkowych owoców południowych. Uwzględniono 24 gatunki występujące na rynkach europejskich wychodząc z założenia, że ich dostępność w naszym kraju będzie z każdym rokiem wzrastać.
od 8.57 zł Zobacz oferty w 1 sklepie
-
Encyklopedia gotowania Najlepsze przepisy na dania ze schabu i...
Schab to nie tylko pieczeń czy kotlet schabowy. Z dobrze przyrządzonego schabu przygotujemy pyszny codzienny obiad lub wykwintne potrawy na wyjątkowe okazje. W książce proponujemy zarówno tradycyjne przepisy, jak i nowe, ale wypróbowane pomysły na dania ze schabu środkowego, karkowego z kością i bez kości oraz szynki, golonki i żeberek. W książce zamieszczamy także informacje o tym, jakie mięso wybrać, jak je przygotować, obsmażać, piec w piekarniku, smażyć na patelni, gotować i dusić, aby było soczyste, aromatyczne i pełne smaku. Pokazujemy ponad 160 przepisów na bardzo urozmaicone dania, w których proponujemy, jak wzbogacać smak mięsa, łącząc je z warzywami lub owocami.
od 8.57 zł Zobacz oferty w 1 sklepie
-
Encyklopedia gotowania 01/2015 Najlepsze przepisy na przekład...
Książka z przepisami na lekkie i puszyste ciasta biszkoptowe oraz przekładańce. W tej książce proponujemy najlepsze przepisy na ciasta biszkoptowe oraz przekładańce. Biszkopt jest podstawą do przygotowania pysznego ciasta przekładanego kremem, marmoladą i innymi dodatkami. Klasyczny biszkopt nie zawiera tłuszczu, a cała jego tajemnica polega na bardzo dokładnie ubitej pianie z białek, którą tuż przed pieczeniem miesza się szybko, ale delikatnie z pozostałymi składnikami, tzn. żółtkami, cukrem i mąką. Z biszkoptowego ciasta piecze się spody do tortów, ale też bardzo efektowne rolady z kremem lub bitą śmietaną oraz sporo przekładańców. Jest to ciasto bardzo łatwe i szybkie, lecz niestety kapryśne - nie zawsze wyrasta, łatwo może powstać zakalec itp.
od 8.57 zł Zobacz oferty w 1 sklepie
-
Encyklopedia gotowania 02/2015 Najlepsze przepisy na mięsa i ...
Najlepsze przepisy na dania mięsne w zestawach z warzywami, ziemniakami czy kaszami, propozycje dań mięsnych na święta i na co dzień. Ziemniaki, warzywa i kotlet to nadal najczęstszy zestaw obiadowy w wielu domach. Na święta pozwalamy sobie na pewną odmianę, serwujemy wówczas pieczoną kaczkę, gęś, cielęcinę lub wieprzowinę. Coraz częściej rezygnujemy z wieprzowiny, której wartości zdrowotne znajdują się pod lupą dietetyków, na rzecz innych rodzajów mięs - sięgamy po dania z kaczki, gęsi czy kurczaka. Pamiętając o tym, proponujemy Państwu książkę, w której zebraliśmy - najlepsze naszym zdaniem sprawdzone dania z mięs - takie, które sprawdzą się na święta i na co dzień, ale również dania znacznie mniej kaloryczne. Różne mięsa i mięsiwa - pieczone, gotowane, smażone, na zimno - w sumie 160 sprawdzonych przepisów. Znajdą tu coś dla siebie zwolennicy tradycyjnej polskiej kuchni, ale również osoby propagujące zdrowy tryb życia i wybierające dania mniej kaloryczne. Smacznego.
od 8.57 zł Zobacz oferty w 1 sklepie
-
Najlepsze przepisy na dżemy i konfitury - Praca zbiorowa
Dżemy i konfitury, czyli słodkości ze słoika cieszące nas przez cały rok. Dzisiaj, choć rynek obfituje w przetwory wykonane przez duże zakłady spożywcze, smak domowych powideł dalej pozostaje niedościgniony. Powidła czy konfitury wykonane w domu - ta aromatyczna słodycz lata - mogą cieszyć domowników przez cały rok. Słodkie przetwory domowe możemy dziś przyrządzać zarówno według technologii naszych babć, czyli z dużą zawartością cukru, jak i w sposób uproszczony, dzięki różnym środkom żelującym, są one jednak nieco mniej trwałe od tych przygotowanych tradycyjnie. Różnorodne domowe przetwory nie tylko świetnie wzbogacają śniadaniowe menu czy podwieczorek, lecz często stanowią smakowity dodatek do takich deserów jak budynie, lody, sorbety. Mogą być doprawiane alkoholem, bakaliami, zależnie od gustu i preferencji pani domu. W nadchodzącym sezonie zapraszamy wszystkich czytelników do wykonania chociaż kilku słoiczków wspaniałych marmolad, konfitur i dżemów według, oczywiście, proponowanych i sprawdzonych już wielokrotnie przepisów naszych autorów.
od 8.57 zł Zobacz oferty w 1 sklepie
-
Najlepsze przepisy na kluski i pierogi - Praca zbiorowa
Kluski i pierogi zawsze znajdą amatorów! Kluski i pierogi to potrawy, które należą do grupy dań mącznych. Te zaś od dziesięcioleci uważano za dania tuczące, a tym samym niezdrowe. Dziś specjaliści od żywienia kładą nacisk na ich inne wartości. Przede wszystkim na długo zapewniają uczycie sytości, a spożywane w odpowiedniej ilości nie tuczą. Warto zauważyć, że tuczące są głównie dodatki do klusek i pierogów, a więc tłuste zawiesiste sosy lub tłuste sery. Można je zastąpić warzywami i lekkimi sosami. `Najlepsze przepisy na kluski i pierogi` to propozycja dla tych, którzy chcą poznać nowe przepisy na mączne potrawy i cieszyć się ich smakiem bez wyrzutów sumienia oraz lęku o swoje zdrowie i figurę
od 8.57 zł Zobacz oferty w 1 sklepie
-
Uprawa ziół /SBM
Warszawa 2014, wydanie 1, format 165 x 240, objętość 64 str., oprawa twarda Popularność stosowania ziół w życiu codziennym stale rośnie. Wracamy do naturalnych smaków i naturalnego leczenia. Warto pomyśleć o własnym kawałku zieleni w przydomowym ogródku lub na parapecie. Prezentowany poradnik zawiera wszystkie niezbędne informacje o uprawie ziół, ich pielęgnacji, rozmnażaniu i najpopularniejszych gatunkach. Instruktażowe rysunki, kolorowe fotografie...
od 8.50 zł Zobacz oferty w 1 sklepie