Kulinarne
Porównanie cen w KSIĘGARNIA, Książki oraz Kulinarne.
-
Święte zioła poleskich znachorek R-Ż T - Chrzanowska Alla ...
Rosną wokół nas, często je depczemy, uważamy, że są pospolite, zwyczajne, niewarte uwagi. Niektóre uznajemy za ładne i wtedy ozdabiamy nimi swoje ogrody i domy. O niektórych gdzieś słyszeliśmy, że mają działanie lecznicze, inne wykorzystujemy do polepszenia smaku przyrządzanych potraw. Ale tak w gruncie rzeczy niewiele wiemy o roślinach żyjących obok nas. Większości z nich nawet nie znamy. A szkoda, bo wiedza o nich jest bardzo przydatna i to dosłownie w każdej sferze życia.
od 37.42 zł Zobacz oferty w 1 sklepie
-
Tabele cholesterolu - Sven-David Muller
Wydanie 2011r. Oprawa broszurowa.Strony 104.Format 10,5x19,0cm.Poradnik zawiera informacje o tłuszczach i kaloriach w najpopularniejszych potrawach, listę ponad 2600 produktów i potraw oraz cenne wskazówki na temat zdrowego odżywiania.
od 10.13 zł Zobacz oferty w 2 sklepach
-
Tabele kalorii - Iwona Czarkowska
Diety bazujące na liczeniu kalorii cieszą się ogromną popularnością. Nieocenioną pomocą dla zwolenników tych diet są alfabetyczne tabele kaloryczne, które w swej podstawowej wersji obok nazwy produktów wskazują liczbę kalorii odpowiadającą konkretnej wadze lub objętości danego produktu. Na ich podstawie można policzyć, jaka jest łączna wartość energetyczna wszystkich posiłków spożytych w ciągu dnia, a także skomponować niskokaloryczny jadłospis. Oprócz podstawowej tabeli kalorycznej niniejsza broszura zawiera także inne przydatne zestawienia, dotyczące m.in. norm dziennego zapotrzebowania na kalorie, spalania kalorii, największych bomb kalorycznych. Uzupełnieniem są informacje o dietach oraz wiele przydatnych porad dietetycznych do natychmiastowego wprowadzenia w życie
od 3.37 zł Zobacz oferty w 1 sklepie
-
Tajemnice kawy - Woźny Sara Magdalena
Kawa - co ona takiego w sobie ma? Czemu zawdzięcza swój triumfalny marsz przez cały świat?Elitarny niegdyś napój królów i filozofów szybko wzbudził powszechne zainteresowanie. Warto poznać jego rodowód - historię od ziarenka aż po aromatyczny filiżankę.Współczesny konsument czuje się często nieco zagubiony w mnożących się na rynku kawowych rozmaitościach. Jak dokonać dobrego wyboru? Jakie kryteria przyjąć? Jak przeprowadzić prosty test jakości? Jakie alternatywne i niekonwencjonalne zastosowania ma kawa? Jak odkryć na nowo kawowy raj utracony?Sara Magdalena Woźny na kartach książki odsłania przed nami tajemnice jednego z najpopularniejszych napojów wszech czasów.
od 31.58 zł Zobacz oferty w 1 sklepie
-
Talerz zdrowia - Dale Pinnock
W swojej książce Dale Pinnock, specjalista z zakresu żywienia i kucharz w jednej osobie, wyjaśnia uzdrawiającą moc pożywienia. Udowadnia, że działanie pewnych substancji zawartych w pokarmach wykracza daleko poza zaspokajanie zapotrzebowania naszych organizmów na witaminy i minerały. Te niezwykłe substancje to cenne fitozwiązki, które działają podobnie do roślin leczniczych, a nawet terapii farmakologicznych, ale nie powodują żadnych skutków ubocznych.Dzięki tej książce:zrozumiesz, na czym polegają wyjątkowe właściwości lecznicze tego, co jesznauczysz się przyrządzać smaczne i kolorowe potrawy, które pomagają w profilaktyce i leczeniu współczesnych chorób cywilizacyjnychdowiesz się, jak radzić sobie z problemami trawiennymi, chorobami serca, zaburzeniami układu odpornościowego i nerwowego oraz dolegliwościami skórnymi i stawowymi.
od 20.64 zł Zobacz oferty w 1 sklepie
-
Tanie gotowanie - Praca zbiorowa
Najsmaczniejsze są dania domowe i wcale nie trzeba wiele wydać, żeby je przyrządzić. Najlepszym przykładem są przepisy potraw zaproponowane w tej książce. Wszystkie zostały stworzone i przetestowane przez czytelników miesięcznika "PRZEŚLIJ PRZEPIS".Przekonajcie się sami, że przygotowanie chłopskiego jadła, klusek orkiszowych z marchewką czy pasztetu z cukinii to "Tanie gotowanie".
od 19.26 zł Zobacz oferty w 1 sklepie
-
Tanie gotowanie z tego, co zostanie - Praca zbiorowa
Namawiamy miłośników fast foodów, by przygotowywali je sami, ze świeżych, a nawet dietetycznych produktów. Pomoże wam w tym nasza książka z przepisami na dania w stylu fast, ale bez starego tłuszczu, sztucznych dodatków, konserwantów i nadmiaru soli. Gwarantujemy, że domowy fast food będzie zdrowszy, bardziej kolorowy i aromatyczny niż ten spożywany na ulicy.Frytki, hot dogi, sandwicze, hamburgery, tortille z dobrym, chudym mięsem i dodatkiem różnych warzyw mogą stać się pełnowartościowym posiłkiem, po który z ochotą sięgną domowe niejadki.
od 17.34 zł Zobacz oferty w 1 sklepie
-
Tanie gotowanie. Smaczne i proste dania - Praca zbiorowa
Przepisy te usatysfakcjonują wszystkich, którym zależy na oszczędnym, ale jednocześnie smacznym gotowaniu. Znajdziesz tu pomysł na wartościowe odżywczo potrawy, zaskakujące niskim kosztem przygotowania. Są to propozycje na śniadania, obiady i kolacje.
od 13.49 zł Zobacz oferty w 1 sklepie
-
Tao smaku - Jacek Wan
Kulinarna podróż po Azji. Tao smaku to 100 wspaniałych przepisów na dania z Chin, Japonii, Wietnamu oraz Tajlandii. Co bardzo istotne, każdą potrawę można z łatwością przygotować ze składników dostępnych w Polsce. Wszystko wzbogacone garścią opowieści i anegdot, a także zdjęć z licznych podróży autora po krajach Azji. Jacek Wan - znany dziennikarz, podróżnik, reżyser i scenarzysta. Znawca kultury Dalekiego Wschodu. Autor lubianego telewizyjnego cyklu programów podróżniczych Między Wschodem a Zachodem.
od 39.96 zł Zobacz oferty w 1 sklepie
-
TAPAS - Praca zbiorowa
TAPAS - Zakąski z hiszpańską tradycją i temperamentem. Tapas to pyszne małe kąski pochodzące z Hiszpanii, gdzie podaje się je do szklaneczki wina, piwa albo sherry - są nie tylko synonimem śródziemnomorskich przyjemności. Z tapas kojarzą się radość życia, temperament oraz niewymuszona towarzyskość, która także u nas ma wielu zwolenników.
od 14.26 zł Zobacz oferty w 1 sklepie
-
Tapas - Zestaw - Praca zbiorowa
wyd. Olesiejuk Sp. z o.o.
od 25.26 zł Zobacz oferty w 1 sklepie
-
Tapas - Zestaw z akcesoriami - Praca zbiorowa
Dzięki temu praktycznemu zestawowi, zawierającemu książkę z przepisami oraz cztery widelczyki i estetyczne kamionkowe naczynie, przygotujesz wyśmienite tapas.Wśród zamieszczonych propozycji każdy znajdzie coś dla siebie: przepisy na ostre sosy, słodkości, przekąski z ryb, owoców morza, mięsa i warzyw; lekkie lub sycące. Wszystkie wskazówki zostały pięknie zilustrowane zdjęciami
od 25.26 zł Zobacz oferty w 1 sklepie
-
Tapas Szybko i smacznie - Praca zbiorowa
Jedzenie i wino to nieodłączna część hiszpańskiego stylu życia. Miłość Hiszpanów do dobrej kuchni sprawiła, że iberyjska gastronomia jest dziś rozpoznawana i ceniona na całym świecie. "Tapas" to magiczne słowo. Oznacza maleńkie przekąski i przystawki, które jada się w barach i w domu, na lunch i przed kolacją, najlepiej przy kieliszku wina.Szybkie i proste przepisy na potrawy na tapas.Wskazówki krok po kroku, informacja o rzeczywistym czasie przyrządzania.Informacje o wartości kalorycznej każdej potrawy.Dania łatwe w przygotowaniu, niewymagające użycia specjalistycznego sprzętu kuchennego.Wszystkie przepisy sprawdzone i wypróbowane
od 3.58 zł Zobacz oferty w 1 sklepie
-
Tapas. Zakąski z hiszpańską tradycją i temperamentem - Pra...
Tapas - pyszne małe przekąski pochodzące z Hiszpanii, gdzie podaje się je do szklaneczki wina, piwa albo sherry - są synonimem śródziemnomorskich przyjemności. Z tapas kojarzą się radość życia, temperament oraz niewymuszona towarzyskość, która także u nas ma wielu zwolenników. Aby spotkać się przy drinku, a przy okazji skosztować kilku małych kanapek lub koreczków na wykałaczkach, nie potrzeba ani wielkiego nakładu pracy, ani specjalnej okazji. Wystarczy, gdy na stole znajdą się szybko przyrządzone, nieskomplikowane przysmaki z mięsa, ryb, drobiu, warzyw i sera. Ponad 150 bogato ilustrowanych przepisów z pewnością będzie kluczem do udanego spotkania ze znajomymi lub umili nam czas w oczekiwaniu na główny posiłek.
od 13.91 zł Zobacz oferty w 1 sklepie
-
Tarty i quiche - Praca zbiorowa
Chrupiące tarty, o aksamitnej konsystencji i smakowitym zapachu, kremowe i aromatyczne quiche... Oto wybór 30 łatwych i kuszących przepisów, dzięki którym odkryjesz, że gotowanie to prawdziwa przyjemność.
od 13.84 zł Zobacz oferty w 1 sklepie
-
Tarty tortille i pizze - Praca zbiorowa
Ponad 80 przepisów na wyjątkowo smaczne placki z dodatkiem różnych farszy warzywnych bądź mięsnych, popularnych i znanych w różnych kuchniach świata. Nawet nie będąc specjalistą od gotowania można przystąpić do smażenia naleśników, przyrządzania tart czy pizzy z gwarancją na sukces kulinarny. W książce znajdują się przepisy zarówno na dania pikantne, jak i słodkie.
od 10.37 zł Zobacz oferty w 1 sklepie
-
Technologia gastronomiczna z obsługą 1 FORMAT-AB - Beata Mik...
Podręcznik dla uczniów szkół kształcących w zawodzie technik żywienia i gospodarwstwa domowego.
od 11.81 zł Zobacz oferty w 1 sklepie
-
Technologia wędzenia żywności - pod red. Edwarda Kołakowsk...
Książka stanowi kompendium wiedzy o technologii wędzenia żywności. Omówiono w niej technologię wędzenia najważniejszych grup produktów żywnościowych, sposoby otrzymywania dymu wędzarniczego i preparatów wędzarniczych, a także wpływ wędzenia na wartość odżywczą i zdrowotną żywności. Oprócz zagadnień teoretycznych podano w niej wskazówki dotyczące poszczególnych operacji i zabiegów występujących w procesie wędzenia. Przyjęcie formy podręcznikowej, z elementami monografii sprawia, że książka jest użytecznym materiałem dla studentów, magistrantów i doktorantów technologii żywności i żywienia człowieka, jak również dla pracowników inżynieryjno-technicznych przemysłu spożywczego. Może być też źródłem wiedzy dla studentów kierunków pokrewnych, takich jak towaroznawstwo i dietetyka, słuchaczy studiów podyplomowych z zakresu nauk o żywności i żywienia oraz dla uczniów techników przemysłu spożywczego.
od 52.72 zł Zobacz oferty w 1 sklepie
-
Terapia pożywieniem - Joerg Kastner
Przez wieki Chińczycy wierzyli, że właściwa dieta pozwala na zachowanie zdrowia i leczenie różnorodnych zaburzeń. Joerg Kastner zapoznaje nas z zasadami tradycyjnej medycyny chińskiej i energetyką pożywienia, a także wyjaśnia, w jaki sposób stosować je w życiu codziennym. Prezentuje liczne przykłady kliniczne i sugestie terapeutyczne, pomysłowo łącząc zachodnią wiedzą medyczną z chińskimi technikami diagnostycznymi.Autor opisał ponad 300 powszechnie dostępnych produktów spożywczych - warzyw, zbóż, ziół, przypraw, owoców, mięs, owoców morza, produktów mlecznych, olejów, tłuszczów i innych. wyjaśni omówił również przyczyny różnorodnych objawów i dolegliwości w ujęciu tradycyjnej medycyny chińskiej, a także sposoby leczenia otyłości oraz fizycznego i emocjonalnego wyczerpania.Książka zawiera:opisy zastosowania dietetyki chińskiej w praktyce oraz rozważania na temat czynników wpływających na dietę, takich jak zmieniające się pory roku oraz odmienne potrzeby dzieci i osób starszychpraktyczne wskazówki dotyczące zaadaptowania zasad chińskiej terapii pożywieniem do zachodnich realiówprzykłady terapii pożywieniem dotyczące większości systemów narządów wewnętrznychlistę popularnych produktów spożywczych wraz z opisem ich działania leczniczegoporady odnoszące się do terapii akupunkturąTerapia pożywieniem to doskonała pomoc dla studentów i terapeutów praktykujących tradycyjną medycynę chińską, jak również wartościowa lektura dla specjalistów z zakresu żywienia, dietetyków, lekarzy i każdego, kto chciałby żyć długo i zdrowo.
od 40.82 zł Zobacz oferty w 1 sklepie
-
Tłuste życie - Kwaśniewski Jan, Kwaśniewski Tomasz
Książka zawiera informacje na temat diety doktora Kwaśniewskiego.Książkę tę dedykuję wszystkim tym, którzy - po przejściu na dietę optymalną - zechcieli napisać do mnie,podając szczegółowo, jakie nastąpiły zmianyw ich zdrowiu, samopoczuciu i w ogóle w życiupo zmianie sposobu odżywiania.
od 34.66 zł Zobacz oferty w 1 sklepie
-
Tortille, placki, bliny - Praca zbiorowa
Najlepsze na słodko, słono i pikantnie, czyli placki, bliny i tortille.Wiadomo, placki to często ulubione dania naszych pociech. Tego nie trzeba mówić żadnej mamie. Co zrobić, aby urozmaicić nieco te dania? Proponujemy ponad 160 przepisów na sprawdzone dania z mąki - na słodko,słono i pikantnie. Wybór duży, nie zabraknie więc pomysłów na dania nawet dla bardzo wybrednych dzieci. Placki z owocami, z sosami, z warzywami, a także tortille.Te pochodzące z Meksyku placki stanowią świetną bazę dla potraw na różne okazje. Możemy zrobić z nich szybką przekąskę, ale także całkiem smakowite danie obiadowe. Da się je przygotować z nadzieniem słodkim,ale także pikantnym. Te zawijańce przypadną zapewne do gustu także naszym małym niejadkom. Warto skosztować!
od 9.22 zł Zobacz oferty w 1 sklepie
-
Torty i ciasta na każda okazję - Praca zbiorowa
Każdy wie, że wyjątkowa okazja nie może się odbyć bez tortu. Książka Torty i ciasta na każda okazję zawiera wyjątkowe przepisy - stworzone i przetestowane przez czytelników miesięcznika Przyślij przepis. Lekka rolada bezowa z mandarynkami czy tort z musem czekoladowym - to tylko niektóre spośród przepysznych propozycji.
od 17.21 zł Zobacz oferty w 1 sklepie
-
Torty, ciasta i inne słodkości - Praca zbiorowa
Niniejszą książkę dedykujemy wszystkim niepoprawnym łasuchom, którzy nie wyobrażają sobie życia bez słodyczy. Znajdą tu oni różnorodne pomysły na osłodzenie dnia sobie i bliskim.Proponujemy przepisy na domowe ciasta, torty, ciastka oraz desery ciepłe i zimne. Są to łakocie tańsze i droższe, błyskawiczne w przygotowaniu i wymagające trochę więcej wysiłku, uwzględniające upodobania dzieci i dorosłych.
od 18.74 zł Zobacz oferty w 1 sklepie
-
Tradycje kulinarne Japonii - Magdalena Tomaszewska-Bolałek
Książka ta poświęcona jest historii oraz tradycjom kulinarnym Kraju Kwitnącej Wiśni. Poza opisami produktów spożywczych i technik kulinarnych stosowanych w różnych okresach historycznych odnaleźć w niej można ciekawe informacje dotyczące roli jedzenia w życiu Japończyków na przestrzeni dziejów.
od 25.46 zł Zobacz oferty w 1 sklepie
-
Tradycje kulinarne Korei - Magdalena Tomaszewska-Bolałek
Kuchnia koreańska przypomina kocioł, do którego różne ludy i plemiona dorzuciły swoje ulubione składniki. Chiński ryż i herbata, mandżurska soja, mongolskie pierogi oraz mocny alkohol destylowany, chilli z Nowego Świata i japońskie sushi. Na przestrzeni wieków mieszały się w owym kotle smaki, zapachy i techniki kulinarne, tworząc niezwykłą kuchnię Kraju Porannej Ciszy. Sztukę kulinarną będącą ogniwem łączącym kontynent azjatycki z Wyspami Japońskimi.Tradycje kulinarne Korei to nie tylko przewodnik po składnikach, sposobach przygotowywania dań i potrawach, to również książka ukazująca rolę oraz znaczenie kuchni na Półwyspie Koreańskim. Między kartkami pierwszych rękopisów z recepturami, wśród talerzy z ofiarami składanymi przodkom i bogom w ofierze, w bajkach oraz legendach kryje się bowiem historia kultury opowiedziana poprzez jedzenie.Uzupełnieniem książki jest zestaw przepisów na popularne koreańskie dania.
od 47.37 zł Zobacz oferty w 1 sklepie
-
Tradycje polskiego stołu - Barbara Ogrodowska
Kolejna książka z seriiOcalić od zapomnienia" poświęcona jest tradycjom polskiego stołu i spiżarni. Znajdziemy w niej charakterystykę tradycyjnych polskich produktów spożywczych, tzn. takich, które mają wielopokoleniowa historie i niekiedy są jeszcze wytwarzane na małą skalę w gospodarstwach domowych lub niewielkich zakładach wytwórczych. Produkty takie są fundamentem pożywienia i tradycji kulinarnych. W książce znajdują się oczywiście dopełniające całość przepisy na wybrane potrawy staropolskie: chleb, żur, pierogi, gołąbki, nalewki, ciasta. Odrębny rozdział autorka poświęciła przetwórstwu domowemu i zapasom, które były świadectwem gospodarności i sztuki kulinarnej pani domu. Znajdziemy też przykładowe staropolskie jadłospisy. Książka może być wręcz poradnikiem dla każdej gospodyni, dla której istotna jest tradycja. Obecnie przywoływane z przeszłości technologie, tradycyjne produkty, przepisy i potrawy to prawdziwe skarby, które staja się chlubą dobrej ambitnej kuchni domowej, oryginalnej restauracji, a nawet wizytówka regionu. Książka, jak wszystkie pozostałe z tej serii, jest bardzo bogato ilustrowana.
od 39.43 zł Zobacz oferty w 2 sklepach
-
Tradycyjna kuchnia babci / Nowoczesna kuchnia mamy - Praca zbi...
Prezentowane w pierwszej części receptury dedykujemy zwolennikom sprawdzonych przez pokolenia receptur, w więc tym wszystkim smakoszom, którzy cenią sobie dania dobrze zadomowione w naszej kuchni. Znajdą tu oni mnóstwo wybornych pomysłów na potrawy o zdecydowanie tradycyjnym charakterze.Jeśli jednak niespodziewanie najdzie Cię ochota na spróbowanie specjału dotąd nieznanego, gorąco zachęcamy do zajrzenia do drugiej części naszej publikacji i przyrządzenia czegoś nowoczesnego. Tą część bowiem dedykujemy entuzjastom kulinarnych nowinek, a więc tym wszystkim smakoszom, którzy lubią odkrywać dania z różnych stron świata, a w kuchni nie unikają eksperymentów.
od 22.02 zł Zobacz oferty w 1 sklepie
-
Tradycyjna kuchnia babci/Nowocz. kuchnia mamy brąz - Praca zb...
Prezentowane w pierwszej części receptury dedykujemy zwolennikom sprawdzonych przez pokolenia receptur, w więc tym wszystkim smakoszom, którzy cenią sobie dania dobrze zadomowione w naszej kuchni. Znajdą tu oni mnóstwo wybornych pomysłów na potrawy o zdecydowanie tradycyjnym charakterze. Jeśli jednak niespodziewanie najdzie Cię ochota na spróbowanie specjału dotąd nieznanego, gorąco zachęcamy do zajrzenia do drugiej części naszej publikacji i przyrządzenia czegoś nowoczesnego. Tą część bowiem dedykujemy entuzjastom kulinarnych nowinek, a więc tym wszystkim smakoszom, którzy lubią odkrywać dania z różnych stron świata, a w kuchni nie unikają eksperymentów.
od 22.02 zł Zobacz oferty w 1 sklepie
-
Tradycyjna kuchnia polska. Smaczne i zdrowe. - Praca zbiorowa
Wydanie 2012r.Oprawa twarda.Strony 240.Format 16,5x23,5cm.
od 19.54 zł Zobacz oferty w 1 sklepie
-
Tradycyjna kuchnia pomorsko - wielkopolska - Zbigniew Przybyla...
Tradycyjna kuchnia pomorsko - wielkopolska to pozycja wydana przez Zysk i s-ka. Zylce, ajntopy, jarmuże, zuptówki, kluchy z kaspusta, parzychy, rosoły z nudlami, czerniny, gapie zupy, dukane pyry, poliwki, golce to tylko nieliczne potrawy, które nieodłącznie można kojarzyć z kuchnią pomorsko-wielkopolską. Co zaś one oznaczają dokładnie, jak je przygotowywano, kiedy je jadano, jakie obrzędy były z nimi związane (zwłaszcza w nawiązaniu do świat wielkanocnych), tego właśnie czytelnicy mogą się dowiedzieć z tej książki.Zapewne dla wielu lektura będzie połączona z powrotem pamięcią do czasów dzieciństwa, które najczęściej jawi się jako okres bardzo radosny. Obrazki z młodości w takiej formie niekiedy towarzyszą nam przez całe życie i. co więcej, często są to te zdarzenia, które dzieją się w kręgu kuchni. W zasadzie nie ma się temu co dziwić, skoro dawniej znacznie silniej niż dzisiaj właśnie kuchnia zarówno w sensie dosłownym jako miejsce, jak i bardziej ogólnym łączącym się z obyczajami, obrzędami, była prawdziwym centrum życia. Tutaj przecież gromadziła się rodzina, tutaj gaworzyły ze sobą babcie i mamy odwiedzające się po sąsiedzku, tutaj koncentrowały się tak bardzo tajemnicze i zawsze ekscytujące zwłaszcza dzieci przygotowania do świąt, uroczystości rodzinnych, tutaj też można było dostać smakołyki, łakocie, nawdychać się najprzeróżniejszych aromatów, posmakować świeżo upieczonego ciasta, podejrzeć, co też babcie, mama czy gosposia wyczynia z najrozmaitszymi produktami, tutaj też, szczególnie jesienią i zimą, było przytulnie i ciepło, gdy wesoło buzował ogień w piecu.SPIS TREŚCI książki Tradycyjna kuchnia pomorsko - wielkopolskaOd WydawcyOd autoraZamiast wstępu, czyli o potrawach regionalnych i kuchennych obrazkach z dzieciństwaO smakołykach wielkanocnego stołu, szynce `spętanej" kiełbasami, babach z rodzynkami, sękaczach z kopy jaj, kuchach z wiadra mazurkach, święconce i zającu oraz dyngusowych przywoływkachO barwieniu jaj, prażnicy, szarych jajach, mącznych jajecznicach i koglach-moglachO ajntopach, zupach chlebowych, parzybrodzie, kwasie z kopytek, kapuścionce, zuptówkach, szabloku z zacierkami i brukwi na skopowinieO przednówkowych jarmużach, szpinakach, pospółkach, zacierkach z pazurów, słodkich zupkach, wiosennych zieleninach, sałacie z łopuchy, także o wojennych bambrzokach, kartoflach na kawie i dziadówachO powszednich poliwkach i zacirach, kluchach skubanych, pyzach pałuckich, pierogach z jagodami, naleśnikach z kompotem, prażusze z tatarki, gzikach, sarze i gomółkachO niedzielnych rosołkach, swojskich nudlach, smażonych karbonodach, pieczonym mięsie, kapuście szmurowanej, także o klopsach, fałszywym zającu, gołąbkach w białym sosie, kulajkach, zupie rakowej i zawiesistych sosachO zielonoświątkowym majeniu łabuziami i brzózkami, o majówkach, kulisie, maślonce, podpiwku, winku z modraków, słodkich podwieczorkach z kawą i puddingiem, święconych wianuszkach ziół, naparach z lipy, mięty i lekach z przykuchennej apteczki babuni, także o magii świętojańskiej, borówkach w cukrze i leguminach z poziomkamiO świętym chlebie, kuklach z wiśniami, sznytkach ze smalcem i cukrem, ruchaniakach i okrężnem, także o powszednich szturchanych kartoflach, krylkach ze sztypką, szarych i skubanych kluskach, golcach, kulajkach, plindzach, żandarze i zaklepańcachO śliwkach w occie, wiśniowych polewkach, apfelmusie, gruszkach w miodzie, kompocie z bani, ogórkach na prędkie użycie w śmietanie, zupie z gąsek, rydzkach z blachy, prawdziwkach duszonych i budyniu z grzybówO weselnych czerninach i kiszkach, kaczce z marmeladą, świętomarcińskim biciu gęsi, okrasach, półgęskach, brukwi na gęsinie, także o biciu świń, krwawych kiszkach, wurstzupie, skrzeczkach, kiełbasie w cebuli i głowie z grochemO toruńskich piernikach, katarzynkach, całuskach, brukowcach, pierniczkach domowych, wigilijnym karpiu w piwie, pomorskim śledziu, jagłach, kluskach z makiem, grochu z kapustą, zupie z brzadu, orzechach z marchwi i świątecznej dziczyźnieO zapustnych pomelkach, karnawałowych chruścikach, ruchankach i andrutach, powszednich sznekach z glancem, bibkach i balach z winem ze świętojanek oraz czarnych jagód, także o nalewkach i ajerkoniakach, pomorskich golonkach, nogach na ciepło, flakach, zylcach i sałatkachO Wielkim Poście, smakołykach ze śledzi, matjasach, rolmopsach, kulankach oraz rybich rosołach, kwaśnych i słodkich zupach, rybach prużonych i z rożynków; uklejach w occie, szczupakach ze słoniną, linach w kapuście, karasiach w sosie, sumach w qalacie, także o żurach, barszczach, kartoflach z olejem, burej fasoli i grochuZamiast podsumowania, czyli o kuchennym regionalizmie i o tym, dlaczego kuchnia naszych babć i dziadków była zdrowa i dlaczego na ją traktować jako prawdziwą nowoczesną `biokuchnię"PodziękowaniaSłownik niektórych regionalnych i dawnych wyrażeń. Objaśnienie dawnych miar i wag. Porównanie objętości i wagi produktów
od 21.97 zł Zobacz oferty w 1 sklepie