Kulinarne
Porównanie cen w KSIĘGARNIA, Książki oraz Kulinarne.
-
Tradycyjna wigilia - Praca zbiorowa
W niniejszej książce zebraliśmy przepisy na dania wigilijne ? prezentujemy receptury na takie tradycyjne specjały, jak zupa migdałowa, karp po żydowsku, kapusta z grochem, makowiec zawijany czy kutia.Ponadto publikacja zawiera zbiór najpiękniejszych polskich kolęd oraz pastorałek z zapisem nutowym, m.in. Anioł pasterzom mówił, Bóg się rodzi, Dzisiaj w Betlejem, Gdy śliczna Panna.Znajdziesz tu także ciekawe opisy licznych tradycji i obrzędów związanych ze świętami Bożego Narodzenia.
od 26.54 zł Zobacz oferty w 1 sklepie
-
Tradycyjne ciasta - Praca zbiorowa
Puszysta babka marmurkowa, delikatny tort prowansalski czy pulchne ciasto maślane - te nazwy klasycznych wypieków budzą wspomnienia z dzieciństwa...Któż nie pamięta wspaniałych zapachów ciast wydobywających się co niedziela z babcinego piekarnika, nie wspomina z miłością i znawstwem pieczonych słodkości, które nigdzie tak nie smakowały jak u babci i do dziś pozostają niedoścignionym wzorem?W tej książce zebraliśmy dla Was ulubione przepisy na ciasta i torty z repertuaru naszych babć i prababć - począwszy od zwykłych ciast z blachy, babek i placków owocowych poprzez kuszące pyszności z ciasta francuskiego i strudlowego aż po wymyślne torty i mazurki. Porzućcie więc mrożone torty i gotowe mieszanki do pieczenia i zacznijcie rozpieszczać dzieci, wnuki, przyjaciół i krewnych domowym ciastem, tak jak to czyniły nasze babcie. Jedno jest pewne: domowe wypieki również dziś smakują najlepiej!
od 12.88 zł Zobacz oferty w 2 sklepach
-
Tradycyjne ciasta Domowy wyrób - Eleonora Trojan
Ciasta. Domowy wyrób. Domowe przepisy na ciasta drożdżowe, kruche, francuskie, półfrancuskie, ucierane, baby, strudle, torty i inne słodkości Opracowanie: Eleonora Trojan"Gdy widzę słodycze, to kwiczę" - śpiewali bracia Golcowie. Ta fraza idealnie oddaje uzależnienie niektórych od słodkości. W książce proponuje autorski wybór domowych pyszności nie tylko dla notorycznych łasuchów. Ciasta, torty, ciasteczka i desery każdemu urozmaicą kulinarną codzienność, wypełniają dom cudownym zapachem, a przygotowane okazjonalnie świąteczne smakołyki pozwolą doznać czegoś wyjątkowego. Świąteczne baby, mazurki, makowce, pierniki są częścią tradycji. Jeśli przygotowujemy je tylko raz w roku, wtedy sam ich aromat przenosi nas do beztroskich chwil, kiedy z niecierpliwością czekaliśmy na pierwszy kęs wielkanocnej babki. Powracamy do radosnego świętowania, przybywają bliscy którzy odeszli, są ponownie z nami, szczęśliwi jak dawniej w ten wyjątkowy czas.W książce znajdziemy wielokrotnie sprawdzone receptury na najlepsze domowe ciasta, w tym tak "żelazny repertuar" jak tort czekoladowy, który zawsze cieszy niezmiennym smakiem. Wzbogaciłam zbiór o desery, które na trwałe weszły do naszych domów, i stąd, obok serników czy szarlotek, pojawiają się tiramisiu i przepyszna panacotta.Smacznego!
od 28.24 zł Zobacz oferty w 1 sklepie
-
Tradycyjne przepisy kuchni polskiej - Praca zbiorowa
Dziś gotujemy dużo mniej wykwintnie i obficie, niż robiły to nasze babcie, poświęcamy gotowaniu mniej czasu. Dzisiejsza kuchnia obfituje w warzywa, jest bardziej urozmaicona, uwzględnia dietę niskokaloryczną i lekkostrawną. Widać w niej także wpływ kuchni z różnych stron świata. W naszej książce polecamy mnóstwo przepisów łatwych do wykonania, które można przygotować z dostępnych i niedrogich produktów. Znajdują się tu też tradycyjne polskie dania, takie jak pierogi i schabowy, bigos i barszcz wigilijny. Ponadto przedstawiamy wiele pomysłów na przyrządzenie ryb. Nie zapomnieliśmy także o słodkich wypiekach, deserach oraz coraz bardziej popularnych `kociołkach`. Proponujemy receptury na codzienny obiad i wystawne przyjęcie, na dania proste i wyszukane. Staraliśmy się stworzyć uniwersalną książkę kucharską, po którą zawsze warto sięgnąć - niezależnie od kulinarnych planów. Dzięki przepisom o różnym stopniu trudności ta publikacja jest przeznaczona zarówno dla młodych pań.
od 35.19 zł Zobacz oferty w 1 sklepie
-
Tradycyjne wędzenie - Trojan Eleonora, Piotrowski julian
Kompetentne wskazówki na temat domowych sposobów utrwalania mięs: solenia, peklowania i wędzenia. Dzięki prezentowanej książce poznasz podstawowe zasady i metody wędzenia, prawidłową budowę wędzarni, właściwości różnych rodzajów drewna do wędzenia oraz sprawdzone receptury. Smacznego!
od 16.58 zł Zobacz oferty w 1 sklepie
-
Trunki klasztorne. Lecznicze i smakowite. - Korejwo Jan Iwo
Wydanie 2010r.Oprawa twarda.Strony 144.Format 16,5x24,0cm.
od 17.21 zł Zobacz oferty w 1 sklepie
-
Trzy pory dnia. Kulinarne fascynacje Krzysztofa Tyszkiewicza -...
Z każdym daniem łączy się cały szereg opowieści, czas, którego już nie ma, a który powraca za sprawą zapachu i smaku. Tak wspominamy razem z Beatą nasze spotkania, które zawsze łączyły się z jakimś dobrym jedzeniem, bo wśród wielu przyjemności, dobra kolacja w radosnym miejscu i czasie jest wspaniałym kluczem do wspomnień, do tego, co było i na zawsze pozostaje. Książka nosi tytuł Trzy pory dnia, gdyż jedzenie to czynność, którą wykonujemy co najmniej trzy razy dziennie i to całe życie, jak mawiał mój wujcio Henio Wołowski. Ta publikacja przeznaczona jest nie tylko dla dorosłych, gdyż na podstawie zawartych w niej przepisów mogą gotować także dzieci i młodzież. Z tego względu prostota i łatwość wykonania potraw jest naczelną zasadą tego zbioru receptur i kulinarnych gawęd.Gotowanie nie jest takie trudne!
od 21.36 zł Zobacz oferty w 1 sklepie
-
Twoje domowe piwa - Bertinotti Davide, Faraggi Massimo
Davide Bertinotti i Massimo Faraggi, autorzy bestsellera La tua birra fatta in casa (Twoje piwo domowe), zebrali w tej książce różnorakie receptury umożliwiające produkowanie we własnej kuchni najróżnorodniejszych i najsłynniejszych styli piwnych. Są to receptury sprawdzone w maksymalnym stopniu, gdyż zostały wybrane spośród piw nagrodzonych w konkursach piwowarstwa domowego organizowanych w ostatnich 14 latach przez włoskie stowarzyszenia MoBI (Movimentoo Birrario Italiano) oraz Unionbirrai. Receptury te obejmują zarówno piwa całkowicie zgodne z prezentowanym stylem, jak i interpretacje" swobodniejsze - wszystkie jednak sprawdzone i zaakceptowane przez jurorów będących doświadczonymi degustatorami.Dla każdego stylu piwnego przedstawiono także kompletny opis wzięty z programu BJCP (Beer Judge Certification Program), opracowanego przez organizację o tej samej nazwie. Program ten opisuje szczegółowo i definiuje wszystkie style w aspekcie technicznym i organoleptycznym. Wykorzystywany jest on w trakcie najważniejszych konkursów piwowarów domowych i zawodowych na całym świecie.Oprócz tego książka zawiera zwięzły, lecz wyczerpujący poradnik techniczny z zakresu metod przygotowywania piwa. Omówiono następujące tematy:- technika produkcji piwa w domu,- szczegółowy opis wszystkich styli piwnych,- problemy degustacji piwa,- ponad 90 przepisów do produkcji piwa, miodu pitnego i cydru.
od 51.20 zł Zobacz oferty w 1 sklepie
-
U malucha na talerzu. Zdrowa dieta dla niemowląt. - Jas-Baran...
Wydanie 2012r.Oprawa broszurowa.Strony 232.Format 17,0x24,5cm.
od 21.14 zł Zobacz oferty w 1 sklepie
-
Uczta dla dwojga - Błażejewska Katarzyna, Mrozowska Monika
Katarzyna Błażejewska-Stuhr, Monika Mrozowska Uczta dla dwojga.Zdrowa dieta dla mamy i dzieckaSpecjalnie skomponowane, odpowiednio zbilansowane menu na dziewięć miesięcy ciążyNiejedna kobieta słyszy, że w czasie ciąży powinna jeść za dwoje. Nie chodzi jednak o to, żeby jeść za dwoje, ale dla dwojga tak, aby dostarczyć wszelkich odpowiednich składników zarówno organizmowi matki, jak i dziecka. Kobieta podczas tych wyjątkowych dziewięciu miesięcy powinna bowiem dbać nie tylko o swoją dietę, ale również o dietę rozwijającego się maleństwa.W książce Uczta dla dwojga znajdziesz wszystko, co powinnaś wiedzieć o żywieniu podczas ciąży, a także odpowiednio zbilansowane i smaczne menu.
od 26.40 zł Zobacz oferty w 1 sklepie
-
Uczta lodu i ognia - Monroe-Cassel Chelsea, Lehrer Sariann
Namaszczona przez autora cyklu bestsellerowych powieści i scenarzystę serialu "Gra o tron" George`a R.R. Martina oficjalna książka kucharska serii, to zbiór inspirowanych nią przepisów kulinarnych na napitki, mięsiwa i desery. Ciekawi jesteście co jadają serialowi Lannisterowie, Starkowie czy ród Tyrellów? Teraz będziecie mogli sami przyrządzić dania serwowane podczas uroczystych uczt na królewskim dworze Baratheonów, wykwintnych przyjęć w Lannisporcie, obiadów w Riverrun, codziennych posiłków Czarnych Braci na Murze, wieczerzy w zasypanym śniegiem Winterfell czy lekkich śniadań za Wąskim Morzem.
od 28.71 zł Zobacz oferty w 1 sklepie
-
Ugotowani - Praca zbiorowa
Najciekawsze pomysły kulinarne oraz przepisy na udany wieczórbohaterów programu Ugotowani.Nie są powszechnie znani, ale na pewno gotują najlepiej w Polsce!Agata prezentuje oryginalny smak kuchni fusion. Halina zabierze cię w podróż w czasie,podczas której poznasz tajniki tradycyjnej kuchni szlacheckiej. Rafał zachwyci tajskimikokosowymi krewetkami z kurczakiem w zieleni. Łosoś Krzysztofa w połączeniuz włoskim pesto wprowadzi smakowity aromat toskańskiej fiesty.Kochająca styl pin-up Kasia zaprosi cię na niezapomniany bal na "Titanicu".Dzięki Ugotowanym w Twojej kuchni zawsze będzie kipiało od pomysłów.Bohaterowie programu pomogą ci przygotować niezapomniane kolacje!W książce odnajdziesz ponad sto przepisów kulinarnych oraz dziesiątki gotowychpomysłów na oryginalne towarzyskie spotkania.
od 14.99 zł Zobacz oferty w 1 sklepie
-
Ukraina smaków - Aniela Redelbach
Pierwsza w Polsce książka poświęcona kuchni ukraińskiej!W swojej debiutanckiej książce kucharskiej Ukraina Smaków Aniela Redelbach - pochodząca z Wołynia zawodowa kucharka - odkrywa przed polskimi czytelnikami bogactwo ukraińskiej kuchni. Tych, którzy do tej pory myśleli, że nasi wschodni sąsiedzi gotują i jedzą podobnie do nas, czeka niespodzianka: winegret, który nie jest sosem, zapiekanka, która jest ciastem, pyrogy, które nie mają nic wspólnego z pierogami i ikra - bez rybich jajeczek."Na temat historii, języka czy polityki w kontekście polsko-ukraińskim trudno cokolwiek jeszcze dodać. Natomiast temat smaku, z którym ciągle spotykamy się w naszym codziennym życiu, jest niewyczerpany. Dlatego powstała ta książka - zaproszenie do Ukrainy Smaków" - pisze we wstępie Autorka. Kuchnia od A do ZW Ukrainie Smaków znajdziemy około 50 przepisów kuchni ukraińskiej w aranżacji Anieli Redelbach. Zamieszczono tam propozycje przystawek do dania głównego, przekąsek na każdą porę dnia, a nawet zakąsek, które będą świetnym uzupełnieniem wszelkich trunków. W książce nie zabrakło oczywiście także dań głównych: zup, potraw mięsnych, rybnych i mącznych. Wisienką na torcie są słodkości - wypieki i desery - oraz tradycyjne nalewki. Przepisy z kuchni ukraińskiej to świetne urozmaicenie codziennego i świątecznego jadłospisu. Warto przekonać się osobiście, jakie efekty da eksperymentowanie z łączeniem potraw polskich i ukraińskich, choć wszystko wskazuje na to, że możemy spodziewać się tu raczej harmonii niż dysonansu. Uczta dla okaWszystkie przepisy w Ukrainie Smaków zyskały wspaniałą oprawę graficzną w postaci "apetycznych" całostronicowych fotografii potraw przyrządzonych przez Anielę Redelbach. Co więcej, każdy przepis jest wzbogacony krótkim tekstem, który przybliża czytelnikom pochodzenie danej potrawy, jej znaczenie w ukraińskiej tradycji kulinarnej oraz związane z nią prywatne wspomnienia Autorki. Kulturowy miszmasz Aniela Redelbach pochodzi z Wołynia na Ukrainie, a od 10 lat mieszka w Polsce. Przyrządzania tradycyjnych ukraińskich potraw nauczyła się od babć i rodziców, a tajniki kuchni z różnych zakątków świata zgłębiła pod okiem najlepszych szefów kuchni. Sama również uczy - prowadzi warsztaty kulinarne - nie tylko ukraińskie, ale też francuskie, gruzińskie czy tajskie. Brała udział w ukraińskiej edycji programu "Hell`s Kitchen" i warsztatach Kuchni +.Gotowanie jest dla niej niekończącą się przygodą - ciągle podróżuje, odkrywając nowe smaki. Gdziekolwiek jedzie, uczy się przyrządzać lokalne potrawy i dosłownie "od kuchni" poznaje nowe kultury. W kuchni jej podpoznańskiego domu przeplatają się akcenty ukraińskie, polskie i zupełnie egzotyczne. Do tego samego ma zachęcać jej debiutancka książka, dzięki której - jak wierzy Autorka - ukraińskie potrawy pojawią się na polskich stołach.
od 28.20 zł Zobacz oferty w 1 sklepie
-
Ukryta prawda. Rewolucyjna wiedza o żywieniu i zdrowiu - Camp...
Dr T. Colin Campbell w książce "Nowoczesne zasady odżywiania" udowodnił, że dieta oparta na nisko przetworzonych produktach roślinnych jest najzdrowszym sposobem żywienia dla człowieka. W swojej kolejnej książce odpowiada na niezmiernie ważne pytanie: dlaczego większość z nas wciąż nie ma pojęcia o tym, że klucz do dobrego zdrowia i długiego życia trzyma w swoich rękach (na swoich talerzach)? Z "Ukrytej prawdy" dowiesz się, jaką wartość ma powszechnie panujące przekonanie o korzyściach płynących z,wielu zdobyczy współczesnej nauki i medycyny (np. suplementacji czy terapii genowej) i jaki mają one związek z polityką, interesami ekonomicznymi firm farmaceutycznych i spożywczych czy z działalnością mediów. Dzięki tej książce przekonasz się, że warto zmienić sposób odżywiania i że każdy powinien poznać tę prawdę.
od 30.73 zł Zobacz oferty w 1 sklepie
-
Ulubione ciasta - Praca zbiorowa
Ucierane, kruche, drożdżowe lub biszkoptowe, z owocami, czekoladą albo orzechami, z blachy bądź z formy, w tej książce jest wszystko, co amatorów ciast przyprawia o szybsze bicie serca. Tu na pewno każdy znajdzie coś wyjątkowo smakowitego!Nieśmiertelne owocowe przeboje: od ciasta gruszkowego z ziarnami pinii przez tradycyjna szarlotkę po tarte au citron. Ulubione "klasyki" z blachy: od ciasta maślanego z morelami przez wykwintną szarlotkę do placka wiśniowego ze śmietanowym kremem. Oryginalne i wykwintne pyszności: od tortu czekoladowego z białą czekoladą przez puszysty tort bezowy po tort kawowy z ricottą.
od 10.77 zł Zobacz oferty w 1 sklepie
-
Ulubione dania z grilla - Praca zbiorowa
Książka zawiera najciekawsze pomysły na ulubione specjały z grilla, które oczarują gości podczas przyjęć na świeżym powietrzu. Proponuje przepisy nie tylko na pyszne kiełbaski i różne rodzaje mięsa, ale także na wyśmienite ryby oraz owoce morza. Ponadto znajdują się tu pomysły na dania bezmięsne oraz na sałatki, które znakomicie komponują się z potrawami z grilla.
od 13.84 zł Zobacz oferty w 1 sklepie
-
Ulubione warzywa pana Wilkinsona - Matt Wilkinson
Najpierw proteiny, czyli mięso i ryby, potem węglowodany, na końcu warzywa. W ten sposób zwykle planujemy posiłki. Znany szef kuchni Matt Wilkinson proponuje, by odwrócić tę kolejność i zacząć od warzyw. Tę zasadę stosuje komponując dania do menu należącej do niego kultowej restauracji Pope Joan w Melbourne, słynącej z wyśmienitych i zmieniających się w zależności od pory roku potraw, których bazą są warzywa zebrane w szczycie sezonu, a więc świeże i tanie. Ta pięknie ilustrowana książka zawiera nie tylko przepisy kulinarne, ale również wskazówki dotyczące uprawy warzyw - w przydomowych ogródkach, na balkonach, a nawet w doniczkach - oraz mnóstwo ciekawostek i anegdot, dzięki którym można ją czytać dla czystej przyjemności. Nie jest to jednak książka wegetariańska. W składnikach wielu spośród ponad 80 przepisów jest mięso lub ryba, ale prawdziwymi gwiazdami są oczywiście ulubione warzywa pana Wilkinsona.
od 57.33 zł Zobacz oferty w 1 sklepie
-
Umiarkowana dieta paleo - Leanne Ely
Dieta paleo nie musi być restrykcyjna! Paleo jest dziś jednym z najmodniejszych i najzdrowszych trendów żywieniowych, lecz pomimo jego zalet, jak każda dieta może na początku wydawać się trudnym do wprowadzenia reżimem. W Umiarkowanej diecie paleo znana i doświadczona amerykańska dietetyczka Leanne Ely tłumaczy, na czym polega tzw. dieta jaskiniowców i pomaga początkującym w paleo usunąć mentalne i praktyczne bariery, ucząc, jak: odpowiednio wyposażyć kuchnię i zgromadzić surowce do szybkiego i łatwego przygotowania posiłków, uprościć sobie życie dzięki planom żywieniowym i listom zakupów, a nawet jak ujarzmić wolnowar. Proponuje też ponad 125 sprawdzonych przepisów na zgodne z ideą paleo potrawy bezglutenowe i bezmleczne, a przede wszystkim zdroworozsądkowo i na luzie zachęca do zróżnicowanego, naturalnego jedzenia, które jest gwarancją zdrowia. `Książka dla ludzi, którzy zachodzą w głowę, czym u licha jest paleo`. Sara Gottfried, autorka The Hormone Cure `To pierwsza książka łącząca mądrość diety naszych przodków, umiejętności świetnej kucharki i praktyczne podejście, dzięki któremu z pewnością zachowasz rozum`. Alan Christianson, The Adrenal Reset Diet `Jeśli chcesz zaznać wszystkich dobrodziejstw diety paleo, a zarazem uniknąć związanych z nią ograniczeń, pokochasz te cudowne, łatwe przepisy`. J.J. Virgin, autorka The Virgin Diet. `Leanne Ely upraszcza dietę paleo i czyni ją wykonalną. Przepisy są nieziemskie!` Dave Asprey, autor The Bulletproof Diet
od 31.07 zł Zobacz oferty w 1 sklepie
-
Vademecum domowego wypieku pieczywa. - Praca zbiorowa
Wydanie 2010r. Oprawa twarda. Strony 138. Format 19,5x24,5cm. Znajdziemy tu zarówno historię i opis procesu wypieku pieczywa jak i 60 ciekawych przepisów. Dowiemy się, jak upiec bajgle, bagietki, croissanty, niemiecki chleb z bakaliami czy chleb czarny żytni i szwedzki razowiec Kavring, ale i bardziej orientalne przysmaki, np. chleb z papryczkami jalapeno i cheddarem, chleb ze szpinakiem lub z pomidorami czy focaccię. Z kolei miłośnicy pieczywa lekkiego znajdą tu przepisy na różne rodzaje chleba chrupkiego.Z przepisów mogą korzystać zarówno osoby początkujące jak i bardziej zaawansowane w pieczeniu chleba. Kiedy już nauczysz się podstaw wypieku chleba, możesz eksperymentować z nim w nieskończoność!
od 14.69 zł Zobacz oferty w 1 sklepie
-
Vademecum whisky - Jarosław Urban
Według archiwów Królewskiej Izby Skarbowej pierwszy zapis na temat legalnej produkcji szkockiej whisky pochodzi z końca XV wieku. W 1494 roku zakonnik John Cor z Dunfermline decyzją króla otrzymał zgodę na zakup pół tony jęczmiennego słodu (eiht bolls of malt) w celu wyprodukowania aquavitae. Łacińskie określenie aquavitae, czyli `woda życia`, przeniesione do języka szkocko-gaelickiego będzie brzmiało uisge beatha lub usquebaugh. Anglik wymówi je jako uishgi, a stąd już maleńki krok do dzisiejszego brzmienia - whisky. Słowo aquavitae zadomowiło się w wielu językach zachowując swe wdzięczne brzmienie, odnajdziemy je np. we francuskiej eau-de-vie czy w naszej rodzimej okowicie.Autor książki jest niekwestionowanym autorytetem w dziedzinie whisky. Od wielu lat działa aktywnie w środowisku międzynarodowych dystrybutorów tego szlachetnego trunku. Vademecum Whisky zawiera kompetentny opis ponad 300 producentów whisky: ze Szkocji, Irlandii, Stanów Zjednoczonych, Kanady, a nawet Japonii. Czytelnik znajdzie w tej prawie 400-stronicowej książce historię najbardziej znanych destylarni, liczne anegdoty i szczegółowy opis poszczególnych przedstawicieli zarówno blendów, jak i single malt.
od 27.23 zł Zobacz oferty w 1 sklepie
-
Vege na diecie - Magdalena Makarowska
Coraz więcej osób z rozmaitych przyczyn decyduje się na niejedzenie mięsa i produktów odzwierzęcych. Nie jest jednak łatwo dobrze zbilansować dietę, tak, aby dostarczyć sobie wszystkich potrzebnych składników, i jednocześnie... nie zmienić drastycznie wagi. Bo przecież wegetariańskie przysmaki też potrafią być kaloryczne!Czym zastąpić mięso i jak układać posiłki, by jeść zdrowo, kolorowo i smakowicie? Specjalistka od pysznego i zdrowego jedzenia, Magdalena Makarowska, tym razem zabiera się za prześwietlenie diety wegetariańskiej i wegańskiej i podpowiada, jak mądrze wykluczyć mięso z diety. Do tego jak zwykle plan posiłków z przepisami i apetyczne zdjęcia.
od 26.74 zł Zobacz oferty w 1 sklepie
-
W kuchni - Warzywa - Franca Feslikenian
Dania świeże, pożywne i pełne smaku. Przyrządzanie warzyw to uczta w wielu wspaniałych smakach i kolorach.Seria książek kulinarnych "W kuchni" to imponujący zbiór ponad 20 tytułów. Każdy tomik to 64 strony z przepisami i zdjęciami potraw. Kolejne książki stanowią rodzaj monografii i podają przepisy z najbardziej popularnych kuchni regionalnych, jak kuchnia włoska, indyjska czy meksykańska oraz przepisy wykorzystujące określony rodzaj produktów, jak jajka, wołowina, drób, ryby itp. W serii są również tytuły pogrupowane według rodzajów potraw, a więc na dania z piekarnika, ciasta domowe lub potrawy jednogarnkowe. Słowem - wszyscy poszukujący ciekawych, nietuzinkowych ale prostych przepisów będą usatysfakcjonowani
od 3.57 zł Zobacz oferty w 1 sklepie
-
W kuchni jak na wojnie. Jak kucharze walczyli na noże, smaki ...
Kto gotował obiady czwartkowe?Skąd się wzięła zupa rumfordzka i co ją łączy z tytułem szlacheckim?Jak na kuchnię wpłynęła rewolucja francuska?Wielcy kucharze, wykwintne potrawy i wystawne stoły, zwykłe kuchty, publiczne jadłodajnie i żołnierskie kantyny, czyli historia opowiedziana od kuchni.Dzięki Marii Barbasiewicz mamy okazję poznać smaki i zapachy, które cieszyły podniebienia królów i syciły biedaków.Autorka opisuje związki kuchni i historii na tle wydarzeń politycznych, procesów społecznych i zmian cywilizacyjnych, które kształtowały oblicze świata od końca XVIII do pierwszej połowy XX wieku. Głównymi bohaterami książki są wielcy francuscy kucharze, między innymi Marie Antoine Car?me, Auguste Escoffier czy Alexis Soyer. Poznajemy również Paula Tremo - kucharza Stanisława Augusta Poniatowskiego, Karola Gundela - autora najlepszych naleśników, Franza i Eduarda Sacherów - twórców sławnego tortu, oraz sławnego smakosza Maurice`a Edmonda Saillanda Curnonsky`ego - współinicjatora rankingów kulinarnych Michelina.Obok wielkich kuchmistrzów pojawiają się również artyści, w których dziełach obecne są kulinaria: Andy Warhol i puszka zupy Campbell, magdalenka Marcela Prousta, Uczta Babette Karen Blixen oraz Louis de Fun?s ze swoją słynną rolą w filmie Skrzydełko czy nóżka.
od 43.97 zł Zobacz oferty w 1 sklepie
-
W kuchni z mamą i tatą - Federica Buglioni
Domowa kuchnia to wyjątkowe laboratorium, w którym dzieci w wieku od 2 do 12 lat pod naszym pełnym miłości przewodnictwem mogą poznawać świat jedzenia i badać go wszystkimi zmysłami. Wspólne gotowanie z dziećmi to nie tylko dobra zabawa i ciekawy sposób na spędzanie wolnego czasu. To przede wszystkim działanie o dużym znaczeniu wychowawczym i emocjonalnym. Przebywając w kuchni razem z dziećmi rodzice zyskują możliwość poznawania, obserwowania oraz odkrywania nowych aspektów osobowości własnych dzieci. Dzieci natomiast - uczestnicząc w przygotowywaniu posiłków - uczą się, eksperymentują, doświadczają, a przez co nabierają prawidłowych przyzwyczajeń w zakresie żywienia, sposobu zachowania przy stole oraz zasad bezpieczeństwa.Poradnik dla rodziców w którym znajdziemy:- opis przyborów kuchennych dostosowanych do dziecięcych rączek- wskazówki jak zadbać o pozytywną atmosferę przy stole- zestaw specjalnie opracowanych przepisów kulinarnych- opis błędów jakich rodzice nie powinni popełniać- elementarz dobrych manier- zasady higieny i bezpieczeństwa w kuchni - wskazówki jak zapobiegać wypadkom kuchennym- informacje pomocne w rozwiązywaniu konfliktów
od 37.34 zł Zobacz oferty w 1 sklepie
-
W kuchni z miłością. Najlepsze włoskie przepisy Sophii Lor...
Od czasu premiery książka kucharska autorstwa Sophii Loren sprzedała się w setkach tysięcy egzemplarzy, zarówno we Włoszech, jak i za granicą.Według aktorki, zakochanej w swoim kraju i jego smakach, gotowanie to nie tylko codzienny rytuał - to przede wszystkim sposób na okazanie miłości naszym bliskim oraz wszystkim, dla których gotujemy.Jej wyjątkowa książka kucharska W kuchni z miłością, choć niezmiennie aktualna, zachowuje też urok czasów, w których powstała.? Czasów, w których ludzie cenili sobie to, co oryginalne i świeże, choć na scenę wkraczały już produkty coraz bardziej przetworzone.? Czasów, w których nowoczesne kobiety prosiły mężów, by oni też założyli fartuchy i spróbowali swoich sił w kuchni.? Czasów, w których nawyk palenia przy stole był nową modą rodem zza Oceanu, ale zaczynał już lekko irytować.Ta pozycja to coś więcej niż książkakucharska. To prawdziwa księga kobietywspółczesnej, a także symbol Włoch i tego, co włoskie.Przyjmij zaproszenie do kuchni Sophii Loren i odkryj skarbnicę wiedzy i nieocenioną pomoc w przygotowywaniu potraw - nie tylko tych włoskich!W książce znajdziesz ponad 300 przepisów na przystawki, zupy, makarony, mięsa, ryby, warzywa i DESERY.
od 32.36 zł Zobacz oferty w 1 sklepie
-
W kuchni ze świętymi. Błogosławione i smaczne przepisy dla...
Świętość to dziwna sprawa: mieszanka heroizmu i codzienności, wyjątkowych gestów oraz banalnych faktów. Pewne jest to, że kiedy Bóg, "jedyny Święty", znajduje dom w życiu pewnych osób, osiągają one pełnię swojego człowieczeństwa, stają się prawdziwymi ludźmi. Prawdziwy staje się także pokarm; przestaje być idolem, któremu poświęcamy uwagę i namiętności, lecz staje się narzędziem wzrastania w naśladowaniu Pana.FragmentAndrea Ciucci i Paolo Sartor, dwaj katoliccy księża, zafascynowani opowieściami o życiu świętych Kościoła, ale także rozkochani w domowej kuchni, postanowili zbadać, co tak naprawdę ich ulubieni patroni myśleli o jedzeniu i gotowaniu. Owocem ich poszukiwań jest zbiór niezwykle ciekawych przepisów na dania, które szczególnie upodobali sobie wielcy ludzie Kościoła. Okazuje się bowiem, że święci - choć gorliwi w wierze - nie uciekali od ziemskich przyjemności. Cenili dobre jedzenie, nie stronili od słodyczy ani od... wina! Byli ludźmi zarówno nieba, jak i ziemi. Teraz dostajemy od nich przepisy na smaczne i zdrowe posiłki, ale przede wszystkim doskonałą lekcję pielęgnowania przy stole przyjaźni i braterstwa.
od 19.60 zł Zobacz oferty w 1 sklepie
-
W Kuchni. Ciasta domowe - Silvana De Lauro
Przepisy na smakowite domowe wypieki są przekazywane z pokolenia na pokolenie.Ciasta są idealne na śniadanie, na podwieczorek albo na spotkanie z przyjaciółki przy herbatce.Seria książek kulinarnych "W kuchni" to imponujący zbiór ponad 20 tytułów. Każdy tomik to 64 strony z przepisami i zdjęciami potraw. Kolejne książki stanowią rodzaj monografii i podają przepisy z najbardziej popularnych kuchni regionalnych, jak kuchnia włoska, indyjska czy meksykańska oraz przepisy wykorzystujące określony rodzaj produktów, jak jajka, wołowina, drób, ryby itp. W serii są również tytuły pogrupowane według rodzajów potraw, a więc na dania z piekarnika, ciasta domowe lub potrawy jednogarnkowe. Słowem - wszyscy poszukujący ciekawych, nietuzinkowych ale prostych przepisów będą usatysfakcjonowani
od 3.82 zł Zobacz oferty w 1 sklepie
-
W Kuchni. Dania mięsne - Franca Feslikenian
Klasyczne przepisy na proste oraz bardziej wyszukane potrawy: mięsa pieczone, duszone i smażone.Kopalnia wiedzy na temat przygotowania pysznych dań mięsnych.Seria książek kulinarnych "W kuchni" to imponujący zbiór ponad 20 tytułów. Każdy tomik to 64 strony z przepisami i zdjęciami potraw. Kolejne książki stanowią rodzaj monografii i podają przepisy z najbardziej popularnych kuchni regionalnych, jak kuchnia włoska, indyjska czy meksykańska oraz przepisy wykorzystujące określony rodzaj produktów, jak jajka, wołowina, drób, ryby itp. W serii są również tytuły pogrupowane według rodzajów potraw, a więc na dania z piekarnika, ciasta domowe lub potrawy jednogarnkowe. Słowem - wszyscy poszukujący ciekawych, nietuzinkowych ale prostych przepisów będą usatysfakcjonowan
od 3.82 zł Zobacz oferty w 1 sklepie
-
W Kuchni. Dania wykwintne - Franca Feslikenian
Mnóstwo bogatych przepisów na wyjątkowe dania z makaronem lub z rybami, wiele pomysłów na prawdziwą ucztę przy stole.Seria książek kulinarnych "W kuchni" to imponujący zbiór ponad 20 tytułów. Każdy tomik to 64 strony z przepisami i zdjęciami potraw. Kolejne książki stanowią rodzaj monografii i podają przepisy z najbardziej popularnych kuchni regionalnych, jak kuchnia włoska, indyjska czy meksykańska oraz przepisy wykorzystujące określony rodzaj produktów, jak jajka, wołowina, drób, ryby itp. W serii są również tytuły pogrupowane według rodzajów potraw, a więc na dania z piekarnika, ciasta domowe lub potrawy jednogarnkowe. Słowem - wszyscy poszukujący ciekawych, nietuzinkowych ale prostych przepisów będą usatysfakcjonowani
od 3.82 zł Zobacz oferty w 1 sklepie
-
W Kuchni. Dania z piekarnika - Silvana De Lauro
Grzanki i tarty, cannelloni, zapiekanki i naleśniki, mięsa i ryby pieczone w folii, strudle na słono i słodko. Ileż doskonałych potraw można wykonać w piekarniku!Przygotuj bez wysiłku domowe przyjęcie - od przekąski po deser - wybierając spośród licznych smakowitych przepisów.Seria książek kulinarnych "W kuchni" to imponujący zbiór ponad 20 tytułów. Każdy tomik to 64 strony z przepisami i zdjęciami potraw. Kolejne książki stanowią rodzaj monografii i podają przepisy z najbardziej popularnych kuchni regionalnych, jak kuchnia włoska, indyjska czy meksykańska oraz przepisy wykorzystujące określony rodzaj produktów, jak jajka, wołowina, drób, ryby itp. W serii są również tytuły pogrupowane według rodzajów potraw, a więc na dania z piekarnika, ciasta domowe lub potrawy jednogarnkowe. Słowem - wszyscy poszukujący ciekawych, nietuzinkowych ale prostych przepisów będą usatysfakcjonowani.
od 3.57 zł Zobacz oferty w 1 sklepie