Jesteś tutaj:Strona GłównaKSIĘGARNIA KsiążkiKulinarne

Kulinarne

Porównanie cen w KSIĘGARNIA, Książki oraz Kulinarne.

  • Pory roku na talerzu - Praca zbiorowa

    Kulinarne upodobania zmieniają się wraz z porami roku. Wiosną z niecierpliwością wypatrujemy na straganach młodych warzyw. Latem rozkoszujemy się sezonowymi owocami i chętnie przyrządzamy dania z grilla. A gdy nastaną jesienne słoty i zimowe mrozy, nabieramy apetytu na rozgrzewające, syte posiłki.Przepisy zawarte w tej książce pomogą dostosować domowe menu do kalendarza. Znajdą tu Państwo m.in. szparagi z boczkiem na roszponce, knedle z morelami, risotto z grzybami i pożywną zupę z pulpetami. Z pewnością oczarują Państwo tymi przysmakami zarówno domowników, jak i gości.

    0 Ocen produktu

    od 23.50 zł Zobacz oferty w 1 sklepie

  • Pory roku na talerzu - Krystyna Gierszewska

    Najlepszą alternatywą dla współczesnej, wysoko przetworzonej - a co za tym idzie - niezdrowej, sklepowej żywności, są proste, sprawdzone potrawy domowej kuchni. Tym bardziej kuchni tradycyjnej, której dania komponowane są w oparciu o dawne, przekazywane z pokolenia na pokolenie receptury wykorzystujące surowce pozyskiwane głównie z własnej hodowli, z przydomowych ogrodów i sadów oraz od rodzimych producentów. Niewątpliwą zaletą książki Krystyny Gierszewskiej "Pory roku na talerzu" jest ukazanie zależności pomiędzy religią, przyrodą i tradycją, przede wszystkim zależności kulinarnych. Cała ta uczta dla podniebienia - bo tak najkrócej scharakteryzować można kolejną publikację Autorki ("Tradycyjne smaki Kociewia" 2007, "Dawne smaki Kociewia" 2010) - wyprawiona została na biesiadnym stole zastawianym dla uczczenia świąt kościelnych i ludowych, ale także rodzinnych uroczystości czy towarzyskich spotkań. Interesującym uzupełnieniem tego niecodziennego kulinarnego elementarza są osobiste wspomnienia oraz wzmianki na temat historii i genezy niektórych potraw.

    0 Ocen produktu

    od 21.59 zł Zobacz oferty w 1 sklepie

  • Porady lekarza rodzinnego. Zdrowe potrawy dla dzieci - Monika ...

    Poradnik dotyczący zdrowego żywienia małych dzieci zawierający kilkadziesiąt przepisów na zdrowe i smaczne potrawy (jak np. zupa dyniowa, marchewka i koper włoski z ryżem, wesołe kanapki, tort bananowy, twarożek z rzodkiewką, zupa mleczna z kluskami lanymi, łosoś z ziemniakami, marchewką i groszkiem, omlet z konfiturą, naleśniki z malinami, sałatka warzywna, indyk z ryżem i surówką), a także cenne informacje dla rodziców na temat układu pokarmowego małego dziecka, wprowadzania glutenu do diety, alergii pokarmowych, rozszerzania diety oraz najnowsze schematy żywienia niemowląt.

    0 Ocen produktu

    od 3.23 zł Zobacz oferty w 1 sklepie

  • Porady lekarza rodzinnego. Cukrzyca. Zdrowa dieta - Bożena Br...

    Poradnik medyczny, w którym znajdziesz najnowsze informacje, dotyczące prawidłowego odżywiania się i diety dla cukrzyków.Znajdziesz tu wykaz produktów dozwolonych i zabronionych w cukrzycy.Zasadniczą część poradnika stanowią jadłospisy oraz przepisy na dania dla cukrzyków (np. sałatka buraczkowa z chrzanem, zupa pikantna, nadziewane cukinie, ryba po grecku, pulpety cielęce czy galaretkę truskawkową).Na końcu zamieszczono tabele wymienników węglowodanowych.Bogato ilustrowany, napisany przystępnym językiem, poradnik

    0 Ocen produktu

    od 3.23 zł Zobacz oferty w 1 sklepie

  • Porady lek. rodzinnego. Nadciśnienie Zdrowa. - Praca Zbiorowa

    Poradnik zawiera praktyczne wskazówki dla osób z nadciśnieniem tętniczym, jak poprzez właściwą dietę wspierać zalecenia lekarza, a także przepisy kulinarne, przykładowe jadłospisy, tabelę zawartości sodu w wybranych produktach oraz podstawowe wiadomości o chorobie (rodzaje nadciśnienia tętniczego, objawy, przyczyny, diagnostyka, leczenie pomiar ciśnienia). Atrakcyjna szata graficzna

    0 Ocen produktu

    od 3.23 zł Zobacz oferty w 1 sklepie

  • Porady eksperta. Zioła w kuchni - Joachim Mayer

    Seria błyskawicznych poradników, zawierających jasno sformułowane kompetentne i konkretne odpowiedzi na najczęściej zadawane pytania. Wszystko w jednym miejscu: szybki dostęp do najważniejszych informacji ? bez potrzeby długich poszukiwań, kartkowania i czytania.Sytuacje kryzysowe: rozpoznanie problemów i szkodników w odpowiednim czasie, szybkie podjęcie prawidłowych środków i zaradzenie problemom.Tak zrobisz najlepiej: zdjęcia ilustrujące działania krok po kroku wraz z objaśnieniami i poradami gwarantującymi sukces.

    0 Ocen produktu

    od 12.87 zł Zobacz oferty w 1 sklepie

  • Poniedziałki bez mięs - McCartney Paul, McCartney Stella, Mc...

    Wydanie 2012r.Oprawa TwardaStron 240 Niezwykła książka kucharska autorstwa legendarnego eks-Beatlesa i jego córek! Paul, Stella i Mary McCartney dostrzegli zagrożenie, jakim są zmiany klimatyczne spowodowane przemysłową produkcją mięsa. Uznali, że ograniczenie spożycia mięsa przyczyniłoby się do zmniejszenia emisji gazów cieplarnianych, a dieta zawierająca więcej warzyw, owoców i zbóż korzystnie wpłynęłaby na nasze zdrowie. Dlatego w czerwcu 2009 roku rozpoczęli kampanię Meat Free Monday (Poniedziałki bez mięs).Menu wegetariańskie kojarzy ci się z nudą? Nic bardziej mylnego. Słynny muzyk proponuje urozmaicony jadłospis na każdy poniedziałek roku. W książce znajdziemy 52 zestawy zawierające dwa przepisy na dania główne oraz cztery na pozostałe posiłki. "Poniedziałki bez mięs" to inspiracja i nieoceniona pomoc dla wszystkich, którzy w trosce środowisko naturalne i własne samopoczucie gotowi są raz w tygodniu zrezygnować z jedzenia mięsa.Autorzy polecają pyszne wiosenne zupy, oryginalne letnie sałatki, smakowite jesienne zapiekanki i rozgrzewające zimowe gulasze, które spodobają się nawet najbardziej zatwardziałym mięsożercom. Przepisy udostępnili Paul i Stella McCartney oraz inne gwiazdy show-biznesu, a także mistrzowie sztuki kulinarnej. Swoimi ulubionymi i sprawdzonymi recepturami dzielą się m.in.: Skye Gyngell, Giorgio Locatelli, Yotam Ottolenghi, Bruno Loubet, Theo Randall, Tom Aikens, Kevin Spacey, Pink, Twiggy, Woody Harrelson, Vivienne Westwood, Fearne Cotton i Pamela Anderson.

    0 Ocen produktu

    od 44.54 zł Zobacz oferty w 1 sklepie

  • Pomysły na drób i dzikie ptactwo. - Hanna Grykałowska

    Oprawa broszurowa.Strony 64.Format 23,5x22,5cm.

    0 Ocen produktu

    od 5.15 zł Zobacz oferty w 1 sklepie

  • Pomidory. Kuchnia smakosza. - Cornelia Schinharl

    Wydanie 2011r.Oprawa broszurowa.Strony 142.Format 19x22cm.Urozmaicone przepisy. Pomidory -marynowane albo pasteryzowane, na danie główne albo na przystawkę, przyprawione w sposób całkiem prosty albo wyrafinowany -smakują przy każdej okazji. Cenne informacje. O odmianach znanych od dawna i tych nowo odkrytych, o pomidorach z warzywniaka albo z własnego ogrodu, a także o ich kupowaniu, przechowywaniu i zastosowaniu kulinarnym. Pewny sukces. Ten, kto wie, jak to się robi, z przyjemnością gotuje dla rodziny i przyjaciół.

    0 Ocen produktu

    od 8.44 zł Zobacz oferty w 1 sklepie

  • Pomidory. 50 łatwych przepisów - Mario Grazia (przepisy), Ma...

    Pomidor - czerwone słońce. Pulchny, mięsisty i aromatyczny. Można go jeść na surowo, bez dodatków, lub z odrobiną oliwy z oliwek i szczyptą soli. Zimą zaś można się nim delektować, w postaci przetworów: To wspomnienie lata zamknięte w puszcze wzbogaci smak każdego dania makaronowego oraz szerokiej gamy innych potraw. To doprawdy `pomo d`oro`, czyli `złote jabłko`. Odkąd `tomatl` - bo tak brzmi jego pierwotna, aztecka nazwa - przybył w XVI wielu z Ameryki Środkowej do Europy, zawojował kuchnię wielu krajów. Początkowo uważano, iż pomidory są trujące, dlatego traktowano je wyłącznie jako roślinę ozdobną. Z czasem zaczęto przypisywać im tajemnicze właściwości afrodyzjaku, wykorzystując je do sporządzania magicznych napojów i ofiarowując damom jako symbol miłości. Wreszcie doceniono ich słodki, lecz lekko kwaskowaty smak. Co przyczyniło się do ich rozpowszechnienia w całym regionie śródziemnomorskim. Dojrzewając w klimacie sprzyjającym ich uprawie, pomidory weszły na stałe do tradycji kulinarnej wielu krajów europejskich.Obok pszenicy i oliwy z oliwek, pomidory stanowią jeden z głównych składników `diety śródziemnomorskiej`, która niedawno została uznana przez UNESCO za niematerialne dziedzictwo kulturowe ludzkości. Pomidory - surowe, przetarte, suszone, smażone, pieczone, faszerowane, grillowane, zapiekane, kandyzowane, w postaci sorbetów lub chutneyów - są głęboko zakorzenione w tradycjach kulinarnych takich krajów, jak Hiszpania, Francja, Włochy czy Grecja. Mając to na uwadze, Academia Barilla, jako międzynarodowy promotor włoskiej kuchni na świecie, wybrała spośród nich pięćdziesiąt receptur. W niektórych pomidory bezsprzecznie odgrywają główną rolę, na przykład w tradycyjnym przepisie na makaron z sosem pomidorowym - proste, lecz wyśmienite danie. W innych z kolei schodzą na drugi plan, niemniej ich smak i barwa są tak istotne, że bez nich potrawa straciłaby swój niepowtarzalny charakter. Czymże byłaby sałatka caprese, gdyby zabrakło w niej plasterków soczystych, czerwonych pomidorów?

    0 Ocen produktu

    od 19.60 zł Zobacz oferty w 1 sklepie

  • Pomidory. 180 wyjątkowych przepisów. - Praca zbiorowa

    Wydanie 2012r.Oprawa broszurowa.Strony 264.Format 16,5x22,0cm.Ponad 180 przepisów na zupy, sałatki, potrawki, pizze, salsy, sosy i różne przysmaki, zaprezentowanych krok po kroku na ponad 850 znakomitych fotografiach.Apetyczny wybór przepisów z całego świata uwzględnia przystawki, sałatki, pieczywo i dania główne, takie jak wolno zapiekane pomidory; ketchup przyrządzony domowym sposobem; lodowa zupa pomidorowa, chrupiąca turecka sałatka pomidorowa z fetą; soczyste nadziewane pomidory i pikantne salsy chilli.

    0 Ocen produktu

    od 24.53 zł Zobacz oferty w 1 sklepie

  • Polskie Warzywa I Owoce - Praca zbiorowa

    Cudze chwalicie, swego nie jecie! Podzieliliśmy niniejszą książkę na dwa działy, w których prezentujemy różnorodne sposoby wykorzystania w kuchni owoców z polskich sadów i ogrodów oraz warzyw z rodzimych upraw. Pomysłów jest wiele - np. prozaiczne jabłka podasz w wersji fit jako smoothie z dodatkiem imbiru, na słodko w formie szarlotki, na święta - jako nadzienie do kaczki lub w środku zimy -  kiszone w słoiku. Oprócz przepisów służymy też radą - jak i kiedy kupować, w jaki sposób przechowywać, czym różnią się poszczególne odmiany. Całość będzie nieocenioną pomocą dla początkujących, a i bardziej doświadczeni znajdą także coś dla siebie.

    0 Ocen produktu

    od 10.61 zł Zobacz oferty w 1 sklepie

  • Polskie smaki. Kulinarna podróż po regionach. - Byszewska Iz...

    Wydanie 2012r.Oprawa twarda.Strony 278.Format 16x15cm.O kuchni można pisać podręcznikowo i encyklopedycznie. Ale można też badać jej korzenie, zanurzone głęboko w historii, pokazywać przenikanie się kulinarnych kultur, przywracać pamięci dzieje lokalnych społeczności, w których powstawały cudowne dzyndzałki, fafernuchy, trześniaki, faszerowane gęsi, kiszki i pierogi. I o tym jest książka Polskie smaki. Kulinarna podróż po regionach.Nie rości ona sobie prawa do bycia podręcznikiem ani tradycyjnym przewodnikiem - to emocjonalne i emocjonujące kulinarne śledztwo prowadzone poprzez wieki, meandry historii i kultury, które składały się na oblicze dawnej Rzeczpospolitej: kiedy i gdzie powstawały skarby kuchni regionalnej, jak się je wytwarzało i podawało. A także - co nie mniej ważne - gdzie można je zjeść dzisiaj.Tą wielobarwną i wielosmakową historią regionów zachwyci się każdy, kto chce poznawać Polskę prawdziwą, leżącą poza hotelowymi szlakami.Smakowite historie o zupach, pieczeniach, wędlinach, rybach i słodyczach okraszone są dodatkowo anegdotami, fragmentami frapujących źródeł historycznych, a także opowieściami o ludziach - takimi jak wzruszająca historia sędziwej pani Lizelotte z Ełku, która marzy, żeby jeszcze choć raz zjeść zapamiętaną z dzieciństwa zupę z brukwi.

    0 Ocen produktu

    od 13.46 zł Zobacz oferty w 1 sklepie

  • Polskie pyszności. Szybko, łatwo, tanio - Praca zbiorowa

    Chociaż sklepowe półki uginają się od rozmaitych produktów, nasze dania różnią się w zależności od pory roku. Wynika to z dostępności produktów w poszczególnych okresach. Wiosna to czas dojrzewania nowalijek, latem pojawiają się świeże warzywa i owoce, jesienią mamy zbiory owoców, zimą zaś wykorzystujemy zapasy - mrożonki, kiszonki i inne przetwory. Nasza książka prezentuje różne możliwości wykorzystania produktów sezonowych. Przedstawione w niej pomysły pomogą Państwu spożytkować to, co najlepszego oferuje nam natura. Proponujemy również dania z makaronem, bo są szybkie i smaczne. W każdym dziale znajdą Państwo kilka takich propozycji. Każdy przepis zawiera informacje na temat wielkości porcji (dla ilu osób), czasu przygotowania, ilości kalorii.

    0 Ocen produktu

    od 26.66 zł Zobacz oferty w 1 sklepie

  • Polskie owoce i warzywa. Domowa spiżarka - Praca zbiorowa

    Cudze chwalicie, swego nie jecie! Podzieliliśmy niniejszą książkę na dwa działy, w których prezentujemy różnorodne sposoby wykorzystania w kuchni owoców z polskich sadów i ogrodów oraz warzyw z rodzimych upraw. Pomysłów jest wiele - np. prozaiczne jabłka podasz w wersji fit jako smoothie z dodatkiem imbiru, na słodko w formie szarlotki, na święta - jako nadzienie do kaczki lub w środku zimy - kiszone w słoiku. Oprócz przepisów służymy też radą - jak i kiedy kupować, w jaki sposób przechowywać, czym różnią się poszczególne odmiany. Całość będzie nieocenioną pomocą dla początkujących, a i bardziej doświadczeni znajdą także coś dla siebie.

    0 Ocen produktu

    od 14.86 zł Zobacz oferty w 1 sklepie

  • Polskie jabłka - Joanna Tołłoczko

    Jabłko jest bardzo polskim owocem, który znakomicie nadaje się do różnorodnych kulinarnych eksperymentów. Pasuje do wielu dań zarówno tych mięsnych, jak i niezwykle lubianych ciast oraz deserów. Wiele odmian od tych bardzo słodkich poprzez soczyste, aż do kwaskowych nadaje potrawom wyjątkowy smak. Skoro mamy już jabłka w kuchni, to koniecznie musi być kaczka nadziewana, schab pieczony czy cała gama sosów i napojów. W książce znajdziemy także przepisy na smalczyk z jabłkiem, duszone warzywa z jabłkiem, jak i zyskujący popularność cydr. Ponad 100 pomysłów na to jak wykorzystać jabłka w kuchni!

    0 Ocen produktu

    od 22.81 zł Zobacz oferty w 1 sklepie

  • Polski miód - Praca zbiorowa

    Miód świetnie nadaje się nie tylko do słodzenia herbaty. Używa się go także do wypieków, deserów, nalewek, sałatek, a nawet do mięs! Proponujemy cała gamę przepisów na dania i napoje z dodatkiem miodu. Będziesz zaskoczony, jak rozmaite są to specjały.

    0 Ocen produktu

    od 12.71 zł Zobacz oferty w 1 sklepie

  • Polska kuchnia regionalna. Smak tradycji - Praca Zbiorowa

    Poszukując przysmaków kuchni z różnych stron Polski, na naszej "mapie kulinarnej" możemy wyróżnić co najmniej kilka regionów: Pomorze i Kaszuby, Wielkopolskę i Kujawy, Śląsk, Pogórze (Podhale i Podkarpacie), Mazowsze i Kurpie, Warmię i Mazury, Małopolskę, Podlasie. Dzięki naszemu poradnikowi możesz mieć całą kulinarną Polskę na własnym stole!

    0 Ocen produktu

    od 16.63 zł Zobacz oferty w 1 sklepie

  • Polska kuchnia regionalna. Kuchnia wielkopolska - Praca zbioro...

    Kuchnia Wielkopolski ma wiele odmian, to zasługa gospodarności mieszkańców regionu. Z jednej strony oszczędnie, z drugiej na bogato. Sławne pyry to podstawa wielu potraw: placków, klusek i zup. To charakterystyczne plyndze, szagówki czy ślepe ryby. Wiele potraw powstaje na bazie mleka, także koziego, pyszny gzik i sery twarde oraz topione. W bogatej Wielkopolsce jadano sporo potraw mięsnych: faszerowane schaby, zrazy, wołowe pieczenie oraz drób, głównie kaczki i gęsi pieczone z owocami. Najlepsze słodkości to szneki z glancem, a wizytówką regionu są rogale marcińskie.

    0 Ocen produktu

    od 14.86 zł Zobacz oferty w 1 sklepie

  • Polska kuchnia regionalna. Kuchnia Warszawy i Mazowsza - Praca...

    Na mazowieckich dworach królowała kuchnia staropolska - dziczyzna, ryby, drób, z owocami, orzechami, grzybami, delikatne pierożki ze szlachetnym nadzieniem. Do ulubionych potraw mazowieckiej wsi należą: rejbak, czyli babka ziemniaczana, zupa grzybowa, bigos z jabłkami, pyzy, ciasteczka z miodem - fafernuchy, mazurki. W warszawskich barach i gospodach można było zjeść m.in. sławne flaki po warszawsku, a przedtem wypić kieliszek wódki, zakąszając galaretą z nóżek. W kawiarniach jadano wuzetki, pączki z różaną konfiturą, a na straganie można było dostać rarytas, zwany pańską skórką, którego receptura jest pilnie strzeżona do dziś...

    0 Ocen produktu

    od 14.86 zł Zobacz oferty w 1 sklepie

  • Polska kuchnia regionalna. Kuchnia Warmii i Mazur - Praca zbio...

    Kuchnia Warmii i Mazur jest prosta i skromna; opiera się głównie na tym, co oferuje natura regionu: lasy, łąki i jeziora. Jadano tu grzyby, zioła, owoce leśne, miód, a przede wszystkim ryby z mazurskich jezior. Smażone, pieczone, gotowane, marynowane, wędzone, dodawane do zup oraz farszy. Drogie mięso podawano rzadko, ale zachowane przepisy są zaskakująco oryginalne, jak na wykwintny korzenno-śliwkowy schab po mazursku, duszony w czerwonym winie, czy pieczone gęsi i kaczki, faszerowane grzybami, owocami, kaszą, przyprawiane korzeniami.

    0 Ocen produktu

    od 14.86 zł Zobacz oferty w 1 sklepie

  • Polska kuchnia regionalna. Kuchnia śląska - Praca zbiorowa

    Prosto i skromnie, solidnie i tłusto. Kuchnia śląska nie lubi nadmiaru finezji. Jest za to pożywna, zawsze musiała bowiem odpowiadać na potrzeby ciężko pracujących ludzi. Codzienne, skromniejsze posiłki to śledzie w rozmaitej postaci - od sałatek po kotlety. Mięsne rolady i zrazy z rozmaitymi farszami, sztufady, sztuki mięsa pieczone i duszone zdobiły świąteczne stoły, gdzie nie brakowało zup i deserów. Słynne kluski śląskie, karminadle, żury, kiełbasy serwowane na gorąco, gęste zupy - eintopfy i pyszne kołocze, to dania, których nie skosztujecie w innych regionach Polski.

    0 Ocen produktu

    od 14.86 zł Zobacz oferty w 1 sklepie

  • Polska kuchnia regionalna. Kuchnia podlaska - Praca zbiorowa

    Mówi się o niej "tygiel smaków". Kulinarne gusta i obyczaje wielu nacji przenikały się przez wieki, tworząc mieszankę potraw prostych, ale niezwykle różnorodnych, a nierzadko także wykwintnych. Podlasie to region porośnięty przez puszcze, stąd tyle tu dań z grzybami, dziczyzną i dzikim ptactwem. Jadano też wiele ryb łowionych w Bugu, Biebrzy, Narwi. Znano kilkanaście rodzajów ciast, w które można włożyć nadzienie, i wiele sposobów ich przygotowywania; ich nazwy trudno spamiętać: kakory, kibiny, knysze, kartacze, uszka... Najsławniejszym deserem jest sękacz, wypiekany na specjalnym ruszcie, ale pieczono też baby drożdżowe, pierniki, makowce...

    0 Ocen produktu

    od 14.86 zł Zobacz oferty w 1 sklepie

  • Polska kuchnia regionalna. Kuchnia kresowa - Praca zbiorowa

    Kuchnia kresowa uchodzi za niezrównaną, smakuje każdemu, jest bogata i różnorodna. Łączy prostotę z domów chłopskich z niezwykle wykwintnymi daniami z najlepszych staropolskich tradycji kulinarnych, z licznych siedzib najmożniejszej magnaterii. Wśród zup na Kresach królował barszcz, którego znano wiele rodzajów, jadano także zrazy, żeberka, gołąbki oraz szaszłyki, szlachetne ryby słodkowodne i grzyby. Nazwy potraw mącznych i wytrawnych wypieków można by długo wyliczać: kulebiaki, bliny, kibiny, cepeliny, czebureki, pampuszki, pieremiacze, sasznie...

    0 Ocen produktu

    od 14.86 zł Zobacz oferty w 1 sklepie

  • Polska kuchnia regionalna. Kuchnia kaszubska - Praca zbiorowa

    Po chłopsku, ale na bogato - kuchnia kaszubska ma repertuarze wiele dań, których nie spotyka się w innych regionach: kaczkę pomorską faszerowaną kaszą, jabłkami, śliwkami, ferkase z kury, podanej z ryżem na słodko, bigos z wiśniami, smażone i marynowane śledzie... Znane w całej Polsce są kaszubskie ogórki, konserwowane z papryką i marchewką. Ulubionym mięsem Kaszubów była gęsina, warto wypróbować przepis na świąteczną gęś. Na co dzień królowały na stołach ryby - było pod dostatkiem i tych morskich, i słodkowodnych, bo rzek i jezior też na Kaszubach nie brakuje...

    0 Ocen produktu

    od 15.83 zł Zobacz oferty w 1 sklepie

  • Polska kuchnia regionalna. Kuchnia góralska - Praca zbiorowa

    Chociaż na góralskich stołach pojawiały się wciąż te same produkty: ziemniaki, kapusta, słonina, kasze, to jednak pomysłowe gospodynie potrafiły z nich wyczarować rozmaite kluski, podawane ze smalcem, boczkiem, kapustą, grzybami, ale także z miodem, makiem, owocami. Ciasta - pierniki, drożdżowe kołacze, bufty, bombolki - jadano głównie z okazji świąt. Do ulubionych góralskich "deserów" należą śliwowica i nalewki z ziół i owoców. Góralskie kiełbasy słyną z ostrego przyprawiania i wyrazistego smaku. I cała ta kuchnia jest taka - wyrazista, wcale nie jednostajna. Kojarzy się też ze znanymi w całej Europie owczymi serami: oscypek, gołka, bryndza, bundz...

    0 Ocen produktu

    od 14.86 zł Zobacz oferty w 1 sklepie

  • Polska kuchnia regionalna. - Praca zbiorowa

    Wydanie 2012r.Oprawa twarda.Strony 320.Format 23,0x28,0cm."Polska kuchnia regionalna" to poradnik dla wielbicieli tradycyjnego, zdrowego jedzenia. Przedstawia dziedzictwo Pomorza, Kujaw, Warmii i Mazur, Podlasia, Mazowsza, Wielkopolski, Śląska, Małopolski z Podhalem, Lubelszczyzny i Podkarpacia. Opisuje, jak zmieniały się i rozwijały się na przestrzeni wieków nasze przyzwyczajenia kulinarne, jaki wpływ na kształt polskiej kuchni mieli bliżsi i dalsi sąsiedzi. W książce tej zamieszczono blisko 200 przepisów na potrawy regionalne, jak kwaśnica, flaki, kołduny, cepeliny, szneki i wiele, wiele innych pochodzących z różnych zakątków Polski. Warto zachować ich smak, bo to skarb naszego dziedzictwa kulturowego, który trzeba chronić i kultywować, aby nie zatracić rodzinnych korzeni. Zaprezentowano tu również najważniejsze i najbardziej oryginalne wyroby regionalne, produkowane z naturalnych składników i według tradycyjnych metod naszych przodków. Są wśród nich między innymi kaszanki, wędzone kiełbasy, chleby pieczone na liściach, twarogi i rozmaite sery, konfitury, rozliczne miody, wiśniówki, orzechówki i inne trunki. Ich jakość potwierdziło Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi, wpisując je na Listę Produktów Tradycyjnych. Te wspaniałe smakołyki warte są polecenia jako alternatywa dla produktów naszpikowanych syntetycznymi konserwantami i polepszaczami smaku. Wybierzmy się więc na wyprawę po najciekawszych rodzimych kulinariach, by ocalić je od zapomnienia!

    0 Ocen produktu

    od 65.43 zł Zobacz oferty w 1 sklepie

  • Polska kuchnia regionalna - Praca zbiorowa

    Polska kuchnia regionalna to rodzaj poradnika, w którym znalazły się przepisy na potrawy i przysmaki z wielu regionów Polski, takich jak Pomorze i Kaszuby, Wielkopolska i Kujawy, Śląsk, Pogórze (Podhale i Podkarpacie), Mazowsze i Kurpie, Warmia i Mazury, Małopolska, Podlasie. Dzięki naszej książce Czytelnik może mieć całą kulinarną Polskę na własnym stole. Książka: ?        zawiera niemal sto przepisów zainspirowanych tradycją kulinarną z regionów całej Polski - zupy, dania główne, desery, przysmaki; ?        ukazuje specyfikę kulturową i kulinarną wybranych regionów naszego kraju - święta i imprezy związane z tradycją kulinarną danego obszaru; ?        prezentuje efektowne zdjęcia potraw, przysmaków i z regionów; ?        dostarcza różnorodnych inspiracji do stworzenia własnych dań i kosztowania swojskich potraw o niezliczonych smakach.

    0 Ocen produktu

    od 33.95 zł Zobacz oferty w 1 sklepie

  • Polska kuchnia regionalna - Maja Bartczak

    Każdy zakątek Polski jest inny. Dotyczy to także kuchni, która w zależności od regionu oferuje charakterystyczne potrawy. W książce zebrano najciekawsze przepisy na smaczne regionalne dania. Dzięki nim nie tylko wzbogacimy domowy jadłospis, ale także przekonamy się, jak bogata jest nasza tradycja kulinarna.Książka zaprasza w kulinarną podróż po Polsce:* na POMORZU zjemy zupę z żółtej brukwi, miodny kuch czy karbonadę po kociewsku* WARMIA i MAZURY pochwalą się zupą warmińską, farszynkami i dzyndzałkami biskupa* kartaczy, kiszki ziemniaczanej i sękacza spróbujemy na PODLASIU i SUWALSZCZYŹNIE* pyry z gzikiem, kluchy na łachu czy szare kluchy odnajdziemy w WIELKOPOLSCE* sztufady wołowej, flaczków po warszawsku i galarety z nóżek skosztujemy na MAZOWSZU* na LUBELSZCZYŹNIE i POLESIU dowiemy się, jak przygotować płucka z warzywami, kulebiaczki czy nalewkę z żurawiny* smak "śląskiego nieba", germuszki, modrej kapusty i szpajzy cytrynowej poznamy na ŚLĄSKU* maczanką po krakowsku, bajglami czy kluskami scykanymi uraczymy się w MAŁOPOLSCEAlfabetyczny indeks potraw ułatwia odnalezienie interesujących dań.Szczegółowe wskazówki i kolorowe fotografie pomagają w realizacji kulinarnych pasji.Praktyczna i inspirująca książka kucharska!

    0 Ocen produktu

    od 24.57 zł Zobacz oferty w 1 sklepie

  • Polska kuchnia regionalna - Krzysztof Żywczak

    Znawcy polskich regionalnych kuchni skłaniają się ku twierdzeniu, że trzon naszej tradycji ma rodowód ziemiański i szlachecki i że to właśnie ta tradycja przenikała do innych grup społecznych, które na własne potrzeby i zgodnie z lokalną specyfiką, możliwościami i potrzebami twórczo ją modyfikowały. Dziś z pewnością warto zwrócić uwagę na różnorodność składników, która jest podstawowym wyznacznikiem charakteru lokalnych specjałów, umiejętnie wykorzystywanych przez współczesnych kucharzy. Prezentowana książka przybliża specyfikę kuchni śląskiej, góralskiej, kaszubskiej, kresowej, małopolskiej i wielkopolskiej. Najpopularniejsze przepisy ułatwią przygotowanie regionalnych i smakowitych potraw w domowym zakątku.

    0 Ocen produktu

    od 20.60 zł Zobacz oferty w 2 sklepach


Copyright © e-ceny.pl - najlepsza porównywarka cen, najlepsze e-centrum handlowe! Starcode Systems Wykonanie eBiznes.pl
Strona używa plików cookies, więcej informacji.