Kulinarne
Porównanie cen w KSIĘGARNIA, Książki oraz Kulinarne.
-
Domowe wypieki - Praca zbiorowa
Soczysta babka marmurkowa, delikatny tort prowansalski czy pulchne ciasto maślane - te nazwy klasycznych wypieków budzą wspomnienia z dzieciństwa... Któż nie pamięta wspaniałych zapachów ciast wydobywających się co niedziela z babcinego piekarnika, nie wspomina z miłością i znawstwem pieczonych słodkości, które nigdzie tak nie smakowały jak u babci i do dziś pozostają niedoścignionym wzorem? W tej książce zebraliśmy dla Was ulubione przepisy na ciasta i torty z repertuaru naszych babć i prababć - począwszy od zwykłych ciast z blachy, babek i placków owocowych poprzez kuszące pyszności z ciasta francuskiego i strudlowego aż po wymyślne torty i mazurki. Porzućcie więc mrożone torty i gotowe mieszanki do pieczenia i zacznijcie rozpieszczać dzieci, wnuki, przyjaciół i krewnych domowym ciastem, tak jak to czyniły nasze babcie. Jedno jest pewne: domowe wypieki również dziś smakują najlepiej!
od 17.91 zł Zobacz oferty w 1 sklepie
-
Smak tropików. Kuchnie Pacyfiku - Biruta Markuza
Smak tropików. Kuchnie Pacyfiku, książka Biruty Markuzy obejmuje kuchnie: chińską, hinduską, indonezyjską, Singapuru (malajską), Sri Lanki, Filipin, Nowej Gwinei, Nowej Zelandii i Australii. Kuchnie te zasadniczo różnią się między sobą, a w sposób skrajny od pozostałych kuchni świata. Obrazują fascynującą umiejętność wykorzystania wszystkiego, co jadalne (korony kwiatu, kiełków, korzeni, naci, kory i larw w niej żyjących). Po lekturze tej książki warto się zadumać, czy można beztrosko wyrzucać stary chleb, wylewać serwatkę, marnować nać selerów, pietruszki itp. W tropiku ziarnko ryżu jest święte tak jak w Polsce święta była kiedyś nawet zeschła skibka chleba.Książka dostarcza informacji o odmiennych od naszego sposobach odżywiania się egzotycznych, nowych, może się przydać komuś, kogo los skieruje w tamte rejony, a jedzenie jest przecież zawsze sprawą ważną. Zapraszamy na wspólną wyprawę w krainy smaków nieznanych.
od 21.17 zł Zobacz oferty w 1 sklepie
-
Domowe warzenie piwa - Richard Lehr
Uprawianie jakiegoś hobby sprawia przyjemność tylko wtedy, gdy prowadzi do sukcesów, a nakład pracy nie przekracza granic rozsądku. Sukces w przypadku warzenia piwa oznacza osiągnięcie wysokiej jakości warzonego trunku.Autor tej książki - piwowar hobbysta z wieloletnim doświadczeniem - podpowiada, jak produkować pierwszorzędne piwo, które nie ustępuje jakością piwom komercyjnym. W poradniku tym znajdziesz mnóstwo informacji niezbędnych do tego, by samodzielnie uwarzyć piwo - od charakterystyki różnych gatunków słodu, chmielu i drożdży, po instrukcje budowy prostych urządzeń niezbędnych do wyrobu tego alkoholu. Opisano w niej także poszczególne etapy powstawania piwa, m.in. śrutowanie i filtrowanie.Zatem jeśli masz ochotę na monachijskie jasne, austriackie marcowe lub czeskiego pilznera własnej roboty, warto sięgnąć po tę książkę. Informacje w niej zawarte pozwolą niewielkim kosztem i wysiłkiem stworzyć domowy minibrowar.
od 19.79 zł Zobacz oferty w 1 sklepie
-
Przetwory Sprawdzone przepisy - Praca zbiorowa
Prezentujemy sprawdzone przepisy na dżemy, konfitury, powidła, galaretki, marynaty i chutneye, a także kiszone warzywa oraz owoce.Dowiesz się, jak przyrządzić m.in.: konfiturę cytrusową, brzoskwinie w wódce, pikle z ogórków z miodem, keczup bułgarski oraz jarzynkę z buraków, marchewki i jabłek.Ponadto radzimy, jak przygotować oraz przechowywać przetwory, aby pozostały smaczne i zdrowe przez wiele miesięcy.
od 8.15 zł Zobacz oferty w 1 sklepie
-
Sprawdzone przepisy - Szaszłyk i kebab - Praca zbiorowa
Prezentujemy całą gamę przepisów na niezwykle popularne szaszłyki i kebaby - te wywodzące się z kuchni orientalnej specjały można przygotować na mnóstwo sposobów.Dowiesz się, jak przyrządzić m.in.: doner kebab, koftę, szaszłyk drobiowy z brzoskwiniami, szaszłyk z łososia i ananasa oraz szaszłyk z krewetek.Książkę uzupełniają receptury na sosy, które wyśmienicie podkreślą smak szaszłyków i kebabów, np. tzatziki czy barbecue
od 8.15 zł Zobacz oferty w 1 sklepie
-
Sprawdzone przepisy - Dania z patelni - Praca zbiorowa
Prezentujemy przepisy na ciepłe przekąski, dania obiadowe, a nawet desery, które przygotujesz na patelni. Znajdziesz tu takie smakowite potrawy, jak francuskie tosty z jajkami, paellę z owocami morza czy ratatouille.Podajemy także receptury na rozmaite jajecznice, np. z kurkami, ze szpinakiem czy po neapolitańsku.Ponadto przedstawiamy proste przepisy na omlety, racuchy, krokiety i placki
od 8.15 zł Zobacz oferty w 1 sklepie
-
Przekąski 30 smakowitych przepisów - Edith Bailey
Przepisy na 30 smakowitych przekąsek. Od tarteletek z krewetkami do pikantnej salsy z tortillą. Na każdej stronie łatwy do skanowania kod QR z listą zakupów!Seria książeczek kulinarnych z kodem QR umożliwia nie tylko dotarcie do znakomitych przepisów na sałatki, przekąski, zupy, ciastka, makarony i czekolady. To również - dzięki kodom QR - łatwe dotarcie do innych publikacji z przepisami. Skanując kody z okładki, znajdujemy inne książki kulinarne w katalogu wydawnictwa. Skanując kody na poszczególnych stronach z przepisami, znajdujemy listy produktów niezbędnych do wykonania potrawy. Taką listą zapisaną w telefonie możemy posłużyć się np. podczas robienia zakupów.
od 4.34 zł Zobacz oferty w 1 sklepie
-
Mała paryska kuchnia - Rachel Khoo
Mała paryska kuchnia zawiera 120 prostych przepisów na tradycyjne francuskie potrawy, w tym te najbardziej znane: od bouilabaise i boeuf bourguignon po creme brulee i tarte tatin. Nie jest to jednak kolejny zbiór receptur na klasyczne francuskie specjały, ale też opowieść o tym, jak autorka książki je odkrywała i adaptowała, dodając własne pomysły.Uroki francuskiej kuchni, ostatnio zepchniętej nieco do lamusa, roztacza przed nami Rachel Khoo - Angielka, która swoje prawdziwe powołanie odnalazła w Paryżu. Absolwentka słynnej akademii gotowania Le Cordon Bleu, prowadząca w telewizji BBC program "Paryskie gotowanie z Rachel Khoo", w swojej maleńkiej kuchni udowadnia, że przyrządzanie francuskich smakołyków jest naprawdę nieskomplikowane i możliwe w każdych warunkach.
od 48.76 zł Zobacz oferty w 1 sklepie
-
Jarska kuchnia siostry Anieli - Aniela Garecka
Poradnik kulinarny NAJPOPULARNIEJSZEJ siostry zakonnej z zakonu sióstr salwatorianek, s. Anieli.Znajdziesz w nim:1. sałatki i surówki;2. przepisy na wyśmienite gołąbki;3. potrawy z makaronów i ryżu;4. domowe kluski, kopytka i pierogi;5. placki ziemniaczane;6. omlety i pasty;7. domowe przetwory (kompoty, cukinie, zakonne konfitury, jabłka smażone).
od 11.21 zł Zobacz oferty w 1 sklepie
-
Anielska kuchnia siostry Anieli - Aniela Garecka
Doskonałe przepisy i porady znanej z telewizji s. Anieli również w Twoim domu!* ciasta, ciastka i ciasteczka* zupy i kremy* dania mięsne* dania rybne* surówki i sałatki* przekąski* przetwory domowe (kompoty, konfitury, marynaty)
od 11.21 zł Zobacz oferty w 1 sklepie
-
Ciasta siostry Anieli - Aniela Garecka
Smakosz zachwyci się w tej książce bogactwem i różnorodnością ciast, pani domu odkryje przepis na wspaniały malinowy sernik, osoba lubiąca nowości znajdzie tu: jelenie różki, kawowe ślimaki, imbirki czy wiatraczki.S. Aniela dzieli się swoim kulinarnym doświadczeniem, proponując przepisy na ciasta wykwintne i uroczyste, a także łatwe i szybkie w przygotowaniu. Znajdziemy tu też poradę, co upiec na Wielkanoc czy Boże Narodzenie, imieniny, 40-te albo 60-te urodziny czy jubileusz. Jest to książka, która przyda się w każdej kuchni, każdej gospodyni domowej w każdym czasie.S. Aniela Garecka, salwatorianka, od wielu lat prowadzi kuchnię w Wyższym Seminarium Duchownym Salwatorianów w Bagnie koło Wrocławia. W 2002 r. nakładem Wydawnictwa SALWATOR ukazała się jej pierwsza książka, ciesząca się ogromnym zainteresowaniem czytelników, pt. "Klasztorna kuchnia" zawierająca ponad 100 różnych przepisów na sałatki, dania mięsne, zupy, desery.
od 11.21 zł Zobacz oferty w 1 sklepie
-
Ciasta świata. Najlepsze przepisy - Tamara Milstein
Kawałek ciasta zdecydowanie poprawia humor. Niezależnie od tego, w jakiej części świata przebywasz, zawsze możesz liczyć na deser w postaci ciasta lub tortu.W książce tej znajdziesz przepisy na ciasta śródziemnomorskie, dalekowschodnie, amerykańskie, azjatyckie i pochodzące z egzotycznych wysp Pacyfiku. Nie są one skomplikowane, a przygotowanie tych przysmaków nie wymaga wielkiego doświadczenia w pieczeniu. Starannie dobrane składniki, dostępne w naszych sklepach, łączą w sobie niezwykłe smaki i aromaty.Sycylijski jabłecznik lub syryjskie ciasto orzechowe możesz podać do popołudniowej herbaty. Po pikantnym obiedzie warto zjeść hinduski bananowiec jogurtowy lub przepyszne ciasteczka pomarańczowe z kardamonem. Chińskie ciasto z syropem imbirowym będzie doskonałym zakończeniem posiłku w stylu azjatyckim. Możesz także rozkoszować się niepowtarzalnym smakiem meksykańskiego ciasta czekoladowego. W książce podano także przepisy na ciasta na ostro. Desery te są często serwowane na przyjęciach ze szwedzkim stołem lub piknikach.
od 14.32 zł Zobacz oferty w 1 sklepie
-
Najlepsze przepisy na potrawki i gulasze - Praca zbiorowa
Kuchnie innych narodów wkraczają do naszych jadłospisów coraz częściej. Te same potrawy w różnych krajach noszą różne nazwy, warto więc je poznać, tym bardziej że najczęściej znamy już same potrawy.Spora jest rodzina dań, które w Polsce popularnie nazywamy gulaszem, ich podstawą jest pokrojone duszone mięso lub warzywa. Takie dania, podane z bułką, mogą stanowić znakomitą gorącą przystawkę. Mogą też spełniać funkcję drugiego dania, jeśli serwujemy je z ryżem, makaronem, kluskami, kaszą lub ziemniakami. Bywają gulasze proste i niezwykle wyrafinowane, urzekające niezwykłą kompozycją mięsa, warzyw, przypraw korzennych, ziół, orzechów, owoców, grzybów. Przygotowuje się gulasze o jednej nucie smakowej lub w smakach przeciwstawnych, np. słodko-kwaśne. Cała wielka rodzina gulaszy należy do potraw, które otwierają przed każdym niemal nieograniczone pole do wykazania własnej fantazji, inwencji i subtelnego gustu.W krajach środkowoeuropejskich gulasz to rodzaj ragout, na Węgrzech tego typu potrawy noszą nazwy: paprykarz, pörkölt lub tokań, w krajach arabskich - tadżin, a warzywne ragout to francuskie ratatouille lub węgierskie leczo. A wszystkie są dalekimi krewnymi starej, poczciwej, delikatnej potrawki. W naszym nowym zbiorze proponujemy przepisy na każdy rodzaj gulaszu i potrawki, w sumie ponad 160 pysznych przepisów.
od 7.89 zł Zobacz oferty w 1 sklepie
-
Klasztorna kuchnia siostry Anieli - Aniela Garecka
Niecodzienna książka kucharska. Ponad 100 przepisów na różne okazje: Wielki Post, Wielkanoc, Boże Narodzenie, imieniny czy urodziny.Doskonałe przepisy dla każdego. Są tu przepisy na potrawy proste i szybkie, a także wykwintne i oryginalne.S. Aniela od lat gotuje w seminarium salwatorianów. Jej słynna kuchnia jest znana wśród księży, zakonników, rekolekcjonistów i czytelników magazynu katolickiego SALWATOR nie tylko dla tego, że potrawy są niezwykle smaczne, ale również dlatego, że s. Aniela obdarzona jest ogromnym urokiem i z wielkim entuzjazmem zajmuje się gotowaniem.Książka może być doskonałym prezentem pod choinkę czy na urodziny. Ucieszy się z niej każdy, kto lubi smaczne jedzenie.
od 11.21 zł Zobacz oferty w 1 sklepie
-
Smaczne i zdrowe. Placki ziemniaczane - Marta Szydłowska
Placki ziemniaczane, których podstawowym składnikiem jest tak lubiany ziemniak, to doskonały pomysł na wyśmienity obiad, kolację czy przekąskę. Prezentowana książka zawiera wiele sprawdzonych receptur, które pozwolą urozmaicić menu smakoszom placków ziemniaczanych. Znalazły się tu przepisy zarówno na tradycyjne dania, jak i nowatorskie propozycje podania
od 6.90 zł Zobacz oferty w 1 sklepie
-
Zdrowe i smaczne. Przetwory domowe - Marta Szydłowska
Słoiki z przetworami na zimę, po które sięga się aż do lata, to doskonały i praktyczny sposób na urozmaicenie codziennej diety. Można je przyrządzać z różnych produktów i na wiele sposobów. Warzywa i owoce można łączyć ze sobą w różne kompozycje i wzbogacać je smakiem aromatycznych przypraw. Przetwory domowe to zbiór sprawdzonych przepisów na domowe dżemy, kwaszonki, marynaty, pasty, owoce w cukrze i wiele innych.
od 7.25 zł Zobacz oferty w 1 sklepie
-
Dieta olejowo-białkowa według dr Johanny Budwig - Armin Grun...
O dr Budwig i tłuszczach omega-3 słyszał chyba każdy. Badania niemieckiej biochemik nad kwasami tłuszczowymi i olejem lnianym znalazły zastosowanie w leczeniu takich chorób, jak nowotwory, choroba Alzheimera, miażdżyca, alergia, dermatozy, depresja. Dieta dr Budwig polega na dostarczeniu organizmowi pokarmów bogatych w tłuszcze omega-3, węglowodany złożone, błonnik i antyoksydanty. W książce czytelnicy znajdą wiele praktycznych przepisów i porad służących przyrządzaniu w własnym zakresie potraw zgodnych z wytycznymi tej diety
od 23.13 zł Zobacz oferty w 1 sklepie
-
Grill. Wieprzowina, wołowina, cielęcina, warzywa - Sobczak J...
Przepisy dla miłośników tradycyjnego grilla, ale nie tylko - grillowane mięsa i faszerowane warzywa.
od 4.54 zł Zobacz oferty w 1 sklepie
-
Grill. Drób, warzywa, ryby, owoce morza - Sobczak Justyna, Pu...
Nowe pomysły na przyrządzanie drobiu. Kolorowe szaszłyki. Delikatne i zdrowe ryby.
od 4.34 zł Zobacz oferty w 1 sklepie
-
Braterska pomoc dla zdrowia. Kasza jaglana - Stefania Korżaws...
Za garść cywilizacyjnych smakołyków oddajemy codziennie swoje zdrowie chorobom. I choć wiemy, że cywilizacja z chorobami trzyma, to jednak zdążyliśmy się do jej lekkości i sztucznego piękna przyzwyczaić. A przecież wrota natury są otwarte, więc powrót do niej i do jej normalności jest wciąż możliwy. tylko natura może przekazać bezinteresowną pomoc dla naszego zdrowia, tuląc do swojego wrażliwego serca zdrowego i chorego, biednego i bogatego, butnego i zagubionego, wszak żyje ona miłością, miłością karmi i miłością uzdrawia.wierna przyjaciółka ziółStefania Korżawska
od 12.18 zł Zobacz oferty w 1 sklepie
-
Przepisy do diety 5:2 dr. Mosleya - Spencer Mimi, Schenker Sar...
Dieta, której zaufali specjaliści i miliony Czytelników!W książce zawartych jest 150 przepisów które pomogą w tworzeniu posiłków z 500 i 600 kcal.Niezbędna książka dla wszystkich miłośników "Diety 5:2 dr. Mosleya".Bestseller "New York Timesa" i Amazona!
od 12.60 zł Zobacz oferty w 1 sklepie
-
Doskonała kuchnia - Maria Marciszewska
Doskonała kuchnia" Marii Marciszewskiej to smakowita opowieść o sztuce dobrego gotowania i wszelakich przyjemnościach stołu, zachwycająca i zaskakująca obfitością i różnorodnością dań i wyrobów na każdą okazję i każdą porę roku. Przypomniane w niej zostały wypróbowane przepisy, od najskromniejszych do najwykwintniejszych, które dawniej stosowano w najrozmaitszych odmianach w polskich domach zarówno na co dzień, jak i od święta. Nie brak tu również mnóstwa cennych informacji praktycznych, porad, przestróg i wskazówek, jak prowadzić dom, podejmować gości czy przechowywać żywność i tym podobnych. Prezentowane potrawy z mięsa, ryb, jarzyn, grzybów, wyroby cukiernicze, nalewki, zapasy spiżarniane i wiele, wiele innych specjałów wywodzi się z tradycji staropolskiej, regionalnej, a także kresowej. Tajniki ich przyrządzania przekazywano z pokolenia na pokolenie. Niektóre receptury przywędrowały do Polski z innych krajów, nawet z odległego Orientu, i tu się zadomowiły. Część z kolei weszła na trwałe do kuchni międzynarodowej, gdzie stosowane są "a la polonaise". Choć dzisiaj już - z racji niedostępności niektórych ingrediencji, a przede wszystkim rozrzutności ponad miarę czy niefrasobliwości dawnych pań domu, przerastającej nasze wyobrażenia o zdrowej diecie - trudno na przykład sprawiać raki kopami lub piec baby drożdżowe z kilku tuzinów jaj, pozostałe przepisy trafiają jednak we współczesne upodobania kulinarne i zasługują na ocalenie od zapomnienia. Niezwykle barwny sposób narracji rozbudza wyobraźnię oraz przywołuje smaki i aromaty, którym trudno się oprzeć. Smakosze i miłośnicy sztuki kulinarnej oraz wszyscy, którzy lubią czytać o jedzeniu, w książce odnajdą wiele inspirujących pomysłów wartych wypruwania.Bon appetit!
od 32.73 zł Zobacz oferty w 1 sklepie
-
Przepisy na pyszne mięsa Siostry Marii - Maria Goretti
Prawdziwa skarbnica wiedzy kulinarnej przekazywanej z pokolenia na pokolenie.
od 23.87 zł Zobacz oferty w 1 sklepie
-
Zielona Toskania - Aleksandra Seghi
"Zielona Toskania" to opowieść o życiu Polki, która od wielu lat mieszka, pracuje i wraz z włoskim mężem wychowuje córkę w toskańskim miasteczku. Przedstawia jego mieszkańców - tych, którzy zdecydowali się na styl życia przyjazny środowisku i nieświadomie wpisali się tym w globalny nurt powrotu do natury.To książka dla entuzjastów gotowania, fanów zdrowego odżywiania, zwolenników ekologicznych rozwiązań w codziennym życiu, a także wszystkich miłośników Toskanii.
od 18.23 zł Zobacz oferty w 1 sklepie
-
Podróże kulinarne z Jarkiem Kretem - Jarosław Kret
Jarosław Kret, popularny prezenter telewizyjny, zaprasza w niepowtarzalną podróż po kuchni Indii, tak różnorodnej i fascynującej jak ten subkontynent, zamieszkiwany m.in. przez niejedzących wołowiny hindusów, nieuznających wieprzowiny muzułmanów oraz dżinistów i buddystów, którzy wcale nie spożywają mięsa.Nie jest to tradycyjna książka kucharska służąca jedynie do gotowania. To również, a może przede wszystkim, książka do poczytania - przepisy kulinarne są okraszone bowiem licznymi wspomnieniami, anegdotami i spostrzeżeniami autora.
od 8.76 zł Zobacz oferty w 1 sklepie
-
Domowe suszenie żywności - Phyllis Hobson
Dzięki tej książce poznasz sposoby suszenia żywności: owoców, warzyw, grzybów, ziaren, mięs i ziół. Dowiesz się, jak suszyć produkty w słońcu, piekarniku bądź w suszarce. Opisano w niej metody obróbki wstępnej niezbędnej do tego, by pokarmy zachowały świeży smak i jak najwięcej składników odżywczych. Doradzono, jaką wybrać suszarkę i jak pakować ususzoną żywność.Autorka książki podpowiada także, jak wykorzystać suszone produkty: podaje przepisy na smaczne potrawy - przekąski, zupy, dania główne, desery, żywność dla niemowląt. Krok po kroku nauczysz się robić m.in. granolę, pomidorowe pesto, suszone mięso indyka, babeczki jabłkowo-wiśniowe, herbatki ziołowe, roladki owocowe, ciasto z dyni i mieszanki na zupę. Z suszonych produktów można zrobić także niebanalne upominki, np. saszetki potpourri.Książka ta jest doskonała dla każdej dbającej o zdrowe odżywianie, praktycznej gospodyni.
od 13.35 zł Zobacz oferty w 1 sklepie
-
Domowe konserwowanie żywności - Janet Chadwick
Wekowanie, zamrażanie, suszenie, robienie solanek i przechowywanie w piwnicy owoców, ziół i warzywCiesz się owocami i warzywami zachowującymi świeżość przez cały rokNie musisz mieć wiele czasu i lat doświadczeń za sobą, aby bez trudu przygotowywać przetwory z owoców i warzyw wyhodowanych we własnym ogrodzie. Jasne i proste instrukcje dadzą Ci poczucie pewności siebie i wiedzę, w jaki sposób zamrażać, suszyć, wekować, przechowywać w piwnicy i w solankach wszystkie skarby, jakie oferuje nam natura.Zetrzyj i zamroź nadmiar cukinii ? idealnie nada się do wielu potraw przez całą zimę. Kup na targu warzywnym skrzynkę pomidorów i zrób z nich pikantny sos pomidorowy. Zawekuj nadmiar fasolki szparagowej z własnego ogródka, by móc się cieszyć świeżymi warzywami przez cały rok, lub też mieć świetny podarunek.Rady i przepisy zawarte w tej książce pozwolą Ci odżywiać się przez cały rok zdrowymi lokalnymi produktami lub samodzielnie wyhodowanymi we własnym ogrodzie.
od 14.32 zł Zobacz oferty w 1 sklepie
-
Lato w kuchni Pięciu Przemian - Anna Czelej
Lato to jedyna pora roku tak obfita w świeże warzywa i owoce. Dojrzewające w słońcu sezonowe owoce i warzywa wzbogacone warzywami strączkowymi, kiełkami, nasionami i orzechami to podstawa zbilansowanej letniej diety według Pięciu Przemian. Teraz możesz skomponować pyszne, zdrowe i zrównoważone posiłki odpowiednie na letnie dni.Zachowując zasady gotowania według Pięciu Przemian i dodając składniki w odpowiedniej kolejności sprawisz, że energia wydobyta z potraw będzie krążyła i wzmacniała energię twojego organizmu, dzięki czemu osiągniesz równowagę, harmonię i pełnię zdrowia.Lekka zupa, krem warzywny lub chłodnik. Warzywa gotowane bądź zapiekanka z kaszą. Sałatka z warzywami strączkowymi, a na deser szarlotka, gruszki w koglu-moglu lub maliny w sosie waniliowym... i oczywiście przetwory, by móc cieszyć się latem także za kilka miesięcy. To tylko niektóre z ponad 100 przepisów z wykorzystaniem sezonowych, wegetariańskich, a także bezglutenowych składników.Według Pięciu Przemian lato to Przemiana Ognia, energetyczna naturę yang, żywiołowa czerwień i smak gorzki, zaś na poziomie emocji to radość życia, witalność, kreatywność i serdeczność, które śmiało możesz wykorzystać także w kuchni.
od 24.00 zł Zobacz oferty w 1 sklepie
-
Domowe marynaty - Prommer Colette, Grossauer Stefan
Chcemy, by nasze potrawy były wyśmienite i długo zachowywały swój smak. Marynowanie jako sposób przedłużania trwałości produktów spożywczych znowu staje się popularne.Wypróbuj nasze niecodzienne przepisy na marynowane owoce, warzywa, grzyby, ryby, orzechy, zioła i jajka. Produkty te konserwujemy w oleju, occie, cukrze, soli i alkoholu. Podpowiemy Ci, jak zrobić pesto nie tylko pomidorowe, lecz także makowe, borowikowe i z pestek dyni. Nauczymy Cię, jak zamarynować kapary i ślimaki. Doradzimy, co zrobić, by marynowane ogórki miały niepowtarzalny smak. Dzięki nam dowiesz się, jak zamarynować w alkoholu owoce egzotyczne i grzyby. W książce znajdziesz: najważniejsze zasady konserwowania potraw, szczegółowy kalendarz marynowania produktów, liczne przepisy: łatwe, tradycyjne, nietypowe i ekstrawaganckie.
od 13.35 zł Zobacz oferty w 1 sklepie
-
Z miłością według Radże. 108 wegańskich przepisów z du...
"Z miłością..." to wegańska książka kucharska napisana w lekkim nieco humorystycznym stylu. Radże zabiera was w pełną smaków podróż po różnych stylach gotowania. Potrawy, które proponuje są łatwe do przyrządzenia, bajecznie kolorowe i smaczne (w wielu wariantach również bez glutenu). Zainteresuje ona tych, którym nieobojętny jest los zwierząt i którzy już radośnie podążają ścieżką tego zdrowego oraz świadomego stylu życia i chcą wprowadzić kilka nowych pomysłów do swojego jadłospisu, a także tych, którzy myślą o zmianie sposobu odżywiania.
od 35.56 zł Zobacz oferty w 1 sklepie