Kulinarne
Porównanie cen w KSIĘGARNIA, Książki oraz Kulinarne.
-
Klasztorna spiżarnia zdrowia - Nowak Zbigniew T.
Receptury na przetwory przedstawione w tej książce przez długie lata tworzyły i udoskonalały zakonnice, dla których przygotowywanie codziennych posiłków to wielka pasja. Wystarczy wspomnieć tu o siostrze Teresie - znanej z popularnych audycji radiowych, czy siostrze Anieli - autorce poczytnych książek i programów kulinarnych. W książce znalazły się też sprawdzone przepisy użyczone Autorowi przez znanego zielarza-franciszkanina, ojca Grzegorza Srokę.Każdy przepis opatrzony jest wyczerpującym komentarzem o walorach leczniczych przetworów, przygotowanym w oparciu o wiedzę, doświadczenie i najnowsze zdobycze medycyny.v W książce znajdziemy receptury na wspaniałe soki, syropy, konfitury, powidła, dżemy, galaretki, wino, nalewki, ocet, sałatki, przeciery, sosy i inne przetwory z najlepszych darów natury: kwiatów fiołka, z truskawek, porzeczek, jagód, poziomek, czereśni, wiśni, płatków i owoców róż, malin, ogórków, pomidorów, papryki, moreli, brzoskwini, jabłek, śliwek, aronii, winogron, kapusty, żurawiny, czosnku i chrzanu.Przetwory przygotowane według przepisów zawartych w tej książce to lecznicze specyfiki, wspomagające obronę przed rozmaitymi chorobami: infekcjami dróg oddechowych, grypą, bezsennością, nerwicą, nadciśnieniem, chorobami skórnymi, zatruciami pokarmowymi. Wspomagają trawienie, pracę wątroby i przemianę materii, oczyszczają organizm z toksyn, powstrzymują procesy starzenia, ochraniają przed nowotworami, wspomagają układ krążenia, poprawiają wzrok, obniżają poziom cholesterolu, wzbogacają organizm w sole mineralne i witaminy.
od 26.24 zł Zobacz oferty w 1 sklepie
-
Przyprawy i mieszanki przypraw - Hanna Szymanderska
Od wieków kuchnia polska kochała przyprawy; nie bez powodu mówiono "pieprzno i szafranno, moja mościa panno". (...) Dawniej nazywano je "aroma" lub "korzenie"; dziś mówimy po prostu "przyprawy" i pod tym określeniem kryją się zarówno zioła, nasiona, jak i owoce. Wartość przyprawową mają najrozmaitsze części roślin: kłącza, liście, owoce, nasiona, pączki kwiatowe lub znamiona kwiatów. Na ich smak i zapach wpływają zawarte w nich olejki eteryczne.Umiejętność stosowania przypraw jest sztuką; nie można więc przyjąć sztywnego kanonu stosowania ich w kuchni. (...) Odpowiednio dobrane przyprawy stosowane regularnie w niewielkich ilościach nie tylko urozmaicają smak naszej kuchni i podnoszą wartości odżywcze potrawy, ale także pobudzają apetyt, ułatwiają trawienie, mają też działanie lecznicze.
od 23.43 zł Zobacz oferty w 1 sklepie
-
Moja mała francuska kuchnia - Rachel Khoo
Moja mała francuska kuchnia zawiera ponad 100 prostych przepisów opartych na tradycyjnych przysmakach z różnych części Francji - od Bretanii, Bordeaux, Prowansji, Lyonu, aż po Alzację - przeplatanych z komentarzami na temat kultury i historii. Gama proponowanych potraw jest szeroka. Znajdziemy tu popularne ratatouille i ekstrawagancką szarlotkę z melonem i kwiatami w cukrze, lekkie przekąski w rodzaju pintxos i treściowe żeberka w sosie porzeczkowym z kuskusem i bobem, słodkie mousse au nugat i creme a chocolat oraz pikantne faszerowane papryczki piquillos. Jednym słowem, każdy znajdzie coś dla siebie.
od 52.29 zł Zobacz oferty w 1 sklepie
-
Kuchnia kobiet - Monika Zamachowska
Kuchnia kobiet to opowieść znanej dziennikarki o rodzinie, przyjaciółkach i znajomych, których sztuka kulinarna stała się dla niej inspiracją do własnych poszukiwań. Fascynująca historia kobiet i ich kulinarnych upodobań, która udowadnia, że jedzenie to nie tylko konieczność, ale jedna z czystych radości życia. Nić wspomnień i anegdot przeplata się tu z przepisami zaczerpniętymi z różnych źródeł: cennego notatnika kulinarnego babci Ziuty, receptur kobiet ważnych dla autorki, z własnych pomysłów sprawdzonych w praktyce. Czytelnik znajdzie tradycyjne przepisy wielkopolskie, ale również angielskie, hiszpańskie, a nawet.. sardyńskie, gdyż takie były drogi życiowe Moniki Zamachowskiej. Tekst wzbogacają fotografie z archiwum rodzinnego, a także barwne zdjęcia autorki oraz potraw.
od 23.52 zł Zobacz oferty w 1 sklepie
-
Wino - Andre Domine
Kiedy kilka lat temu, uczestnicząc w Grand Jury podczas konkursu win z Roussillon, poznałem Andre Domine, nie przypuszczałem, że kiedyś będę brał udział w redakcji jego książki, w dodatku tej, którą parę miesięcy przed tym spotkaniem miałem okazję przeczytać w wersji francuskiej. Nie ukrywam, że wywarła na mnie wówczas spore wrażenie, przede wszystkim ze względu na ogrom zawartego w niej materiału i erudycję autora, a właściwie autorów, bo do tej gigantycznej pracy Andre zaprosił kilku równie kompetentnych współpracowników. Myślałem już wtedy o polskiej edycji, próbowałem zainteresować tematem kilka wydawnictw, także te, które książki o winach miały już w swoim dorobku, reakcja jednak była raczej niechętna. I tak temat - jak mi się wydawało - upadł. Powrócił dopiero teraz dzięki Wydawnictwu Olesiejuk, które postanowiło zaryzykować i udostępnić tę monumentalną książkę polskim czytelnikom. Jest to z pewnością pierwsza tak obszerna pozycja poświęcona winom na rynku polskim. Znacznie obszerniejsza niż Atlas win świata Hugh Johnsona i Jancis Robinson, zawierająca ogromną ilość informacji, czasami bardzo szczegółowych. (fragment wstępu)
od 92.91 zł Zobacz oferty w 1 sklepie
-
Szkoła na widelcu. Najlepsze przepisy dla całej rodziny - Gr...
Książka dla każdego, kto gotuje dla siebie i rodziny oraz dba o zdrowie. Dla osób świadomie wybierających zdrowe zasady odżywiania.Grzegorz Łapanowski jest ekspertem w dziedzinie zdrowego odżywiania. Przepisy, które proponuje w tej książce są proste, sprawdzone, do przygotowania z ogólnodostępnych w Polsce produktów. Autor pisze również o tym, co oznacza dobre jedzenie, dlaczego powinniśmy jeść zdrowo, jak robić zakupy, jak ważny jest ruch, wspólne gotowanie oraz jakie są zasady prawidłowej diety.W książce między innymi: zasady zdrowej diety dla całej rodziny, przepisy na domową pizzę, twarożki, ciasto pomarańczowe, sałatki, rybę w papilotach, placki gryczane czy sezamki.Dzięki książce "Szkoła na widelcu":? zrozumiesz, na czym polega i dlaczego tak ważne jest zdrowe odżywianie całej rodziny ? będziesz mieć pewność, że każdy wybrany z książki przepis jest wartościowy ? łatwo odnajdziesz danie na każdy posiłek w ciągu dniaPierwsza część książki to poradnik dotyczący: zakupów, wpływu jedzenia na zdrowie, zasad prawidłowego odżywiania. Druga część to 70 przepisów, które podzielone zostały na rozdziały: śniadania, II śniadania, obiady, kolacje oraz przekąski i desery - wszystko, aby łatwo skomponować zdrowe posiłki na cały dzień. Każdy przepis składa się z listy produktów, opisu krok po kroku jak go przygotować oraz zdjęcia gotowej potrawy. Przy niektórych daniach pojawiają się wskazówki dotyczące alergii pokarmowych. Dodatkową zaletą są podpowiedzi umożliwiające modyfikacje przepisów, co otwiera nieograniczone możliwości samodzielnego eksperymentowania ze smakami.Na początku książki znajduje się tematyczny spis treści. Twarda oprawa powoduje, że książka stabilnie leży na stole i nie niszczy się w trakcie użytkowania.
od 23.08 zł Zobacz oferty w 1 sklepie
-
Przyjęcia u Kręglickich - Kręglicka Agnieszka, Kręglicki M...
Towarzyskie spotkania przy stole, imieniny, urodziny, święta, proszone podwieczorki, pikniki - o co trzeba zadbać, by przebiegały bezstresowo i były przyjemnością zarówno dla gości, jak gospodarzy? Jak ułożyć menu? Ile przygotować jedzenia? Co kupić zawczasu? Autorzy prezentują różne przykłady przyjęć, zwracając uwagę na wszelkie aspekty organizacyjne. Proponują dziesiątki sprawdzonych przepisów na apetyczne dania, które pozwalają gospodarzom spędzać czas z gośćmi, dzielą się doświadczeniem i inspirują.Przygotowaniom zawsze towarzyszy lekkie napięcie, dopilnowanie szczegółów wymaga mobilizacji, ale kiedy goście już wchodzą, czujemy się spokojnie, wiemy, że zadbaliśmy o wszystko. W czasie imprezy bawimy się, zajmujemy gośćmi, mamy czas na rozmowę i zabawę. A gdy jest już po wszystkim, wtedy miło jest usiąść w ciszy i pomyśleć: było cudownie, wspaniale jest urządzać przyjęcia...Agnieszka i Marcin Kręgliccy - rodzeństwo restauratorów, maniacy dobrego jedzenia, urządzania przyjęć i spotkań przy stole. Od lat kreują warszawską scenę kulinarną. Piszą o jedzeniu, promują zrównoważone rolnictwo, prowadzą targ jakościowych produktów. Stworzywszy restaurację włoską Chianti, meksykańską El Popo, greckie tawerny Meltemi i Santorini, zwrócili się ku kuchni polskiej, nadając jej nowy wymiar w restauracjach Opasły Tom i Piąta Ćwiartka. Każdego roku organizują setki przyjęć, od kameralnych rodzinnych obiadów, po wielkie gale z udziałem przywódców państw i królewskich rodów.
od 27.02 zł Zobacz oferty w 1 sklepie
-
Smaczna kuchnia na co dzień i od święta - Praca zbiorowa
Przepyszne uszka z grzybami, smakowita kaczka nadziewana jabłkami czy wyborny tort czekoladowy z koniakiem to dania które usatysfakcjonują i oczarują niejednego smakosza. W niniejszej książce prezentujemy przepisy na Święta Bożego Narodzenia, Wielkanoc, takie, które możemy wykorzystywać, przygotowując smakołyki na specjalne uroczystości: Dzień Matki, Dzień Babci itp.
od 16.14 zł Zobacz oferty w 1 sklepie
-
Torty, ciasta i inne słodkości - Praca zbiorowa
Niniejszą książkę dedykujemy wszystkim niepoprawnym łasuchom, którzy nie wyobrażają sobie życia bez słodyczy. Znajdą tu oni różnorodne pomysły na osłodzenie dnia sobie i bliskim.Proponujemy przepisy na domowe ciasta, torty, ciastka oraz desery ciepłe i zimne. Są to łakocie tańsze i droższe, błyskawiczne w przygotowaniu i wymagające trochę więcej wysiłku, uwzględniające upodobania dzieci i dorosłych.
od 18.74 zł Zobacz oferty w 1 sklepie
-
Natura Kuchni Polskiej - Modest Amaro
Natura kuchni polskiej Wojciech Modest Amaro Książka wybitnego mistrza kulinarnego - Wojciecha Modesta Amaro - Natura kuchni polskiej to fascynująca podróż po świecie nowoczesnej kuchni polskiej opartej na tradycyjnych, współcześnie rzadko używanych, produktach. Mistrz Amaro przypomina prawdziwe skarby polskiej natury i podaje przepisy na znakomite i wyrafinowane dania z użyciem m.in. aronii, agrestu, brzozy, czarnego bzu, czosnku niedźwiedziego, dębu, dzikiej róży, głogu, jałowca, jarzębiny, morwy, pigwy i rabarbaru. Każdemu z tych składników towarzyszy artystyczne zdjęcie oraz przepis. Przepis, który podkreśla unikalność tego składnika i jego wyjątkowy atut - smak, zapach; wszystko, czym na ogół przemawiają do naszych zmysłów potrawy. Wojciech Modest Amaro mistrz kulinarny i restaurator. W 2008 wyróżniony przez Międzynarodową Akademię Gastronomiczną tytułem "Chef de L`Avenir". W Warszawie otworzył restaurację Atelier Amaro, która w 2013 roku została, jako pierwsza restauracja w Polsce uhonorowana gwiazdką Michelin. Jest autorem dwóch książek: Natura kuchni polskiej oraz Kuchnia polska XXI wieku, która w 2010 otrzymała nagrodę Grand Prix Litterature de la Gastronomique w Paryżu. W 2013 został przewodniczącym jury telewizyjnego reality show Top Chef a w 2014 prowadzącym polską edycję programu Hell`s Kitchen.
od 51.51 zł Zobacz oferty w 1 sklepie
-
Najlepsze przepisy na Boże Narodzenie - Praca zbiorowa
Najlepsze przepisy na Boże Narodzenie to książka, z którą przyrządzanie świątecznych potraw stanie się prawdziwą przyjemnością. Znajdziecie tu przepisy zarówno na wigilijną wieczerzę, jak i na świąteczny obiad. Wśród naszych propozycji są takie tradycyjne specjały, ale także dania mniej znane, a odpowiednie na uroczysty posiłek. Ponieważ w święta na stole nie może zabraknąć wypieków, prezentujemy również receptury na ciasta i ciasteczka - makowce, serniki, pierniki i wiele innych pyszności.
od 12.71 zł Zobacz oferty w 1 sklepie
-
Kuchnia polska 1000 przepisów - Praca zbiorowa
Kuchnia polska to 1000 przepisów zarówno na dania tradycyjne, jak i nowoczesne - od przystawek poprzez dania główne do deserów. To kilkaset pomysłów na codzienne potrawy, a także wykwintne dania. W książce zgromadzono także pomysły na znakomite oraz zdrowe sałatki i surówki, tradycyjne oraz zaskakujące dania wegetariańskie, ale także przepisy na interesujące wykorzystanie owoców - w lekkich deserach i sycących, mięsnych daniach głównych. Miłośników domowych wyrobów z pewnością zainteresują rozdziały o przetworach z warzyw i owoców oraz domowym wyrobie wędlin, chlebów i nalewek.
od 13.22 zł Zobacz oferty w 1 sklepie
-
365 obiadów - Lucyna Ćwierczakiewicz
Książka zawiera przepisy znanej autorki Lucyny Ćwierczakiewicz z dyspozycją obiadową na poszczególne miesiące.
od 40.82 zł Zobacz oferty w 1 sklepie
-
Jedz pysznie bez pszenicy - Magdalena Makarowska
Coraz więcej osób ma problem z trawieniem pszenicy i zmaga z różnymi chorobami - alergią, nietolerancją pokarmową, celiakią. W takich sytuacjach najlepszym lekarstwem okazuje się dieta eliminacyjna. Nie jest jednak łatwo tak komponować posiłki, gdy trzeba usunąć z talerza to, co dotąd wydawało się niezbędne, a unikanie wszechobecnego glutenu, który pojawia się dosłownie wszędzie, nawet w wędlinach, kostkach rosołowych, keczupie i... batonach czekoladowych, wydaje się ekstremalnie trudne. A gdy jeszcze przydałoby się trochę schudnąć... osiągnięcie odpowiedniej wagi i samopoczucia bez drakońskich wyrzeczeń wydaje się niemal nieosiągalne. Jednak nic nie jest niemożliwe. Dietetyczna hedonistka i zwolenniczka zdrowego i przede wszystkim pysznego jedzenia zna sposób na to, jak schudnąć, jedząc smacznie, do syta i bez glutenu!W tym poradniku można znaleźć nie tylko praktyczny program odchudzania na osiem tygodni wraz z listami zakupów, ale i wiele pożytecznych informacji na temat diety bezglutenowej i zdrowego odżywiania w ogóle. Dodatkowym bonusem jest szczegółowa lista dodatków do żywności - które z nich są nieszkodliwe, a których należy unikać.
od 26.74 zł Zobacz oferty w 1 sklepie
-
Pizze, tosty, zapiekanki - Praca zbiorowa
Pizza margherita czy pepperoni? Tosty z szynką czy z serem? A może warto przygotować coś mniej standardowego? Pizze, tosty, zapiekanki to kilkadziesiąt znakomitych przepisów stworzonych i przetestowanych przez czytelników miesięcznika PRZYŚLIJ PRZEPIS! Grzanki prowansalskie z bakłażanem, pizza na francuskim cieście lub tosty z sosem truskawkowym bez wątpienia zachwycą zarówno domowników, jak i gości.
od 19.26 zł Zobacz oferty w 1 sklepie
-
Wyśmienite dania z makaronu i ryżu - Praca zbiorowa
Ludzie dzielą się ponoć na tych, którzy uwielbiają ryż i tych, którzy bardziej cenią makaron. Jednak po wypróbowaniu dań z tej książki - decyzja może być naprawdę trudna. Wyśmienite dania z ryżu i makaronu to kilkadziesiąt znakomitych przepisów stworzonych i przetestowanych przez czytelników miesięcznika PRZYŚLIJ PRZEPIS! Orientalna zapiekanka z ryżem czy makaron słodko pikantny z sezamem? Risotto z groszkiem i parmezanem czy roladki z bakłażana i spaghetti. Odpowiedź musicie znaleźć sami...
od 19.26 zł Zobacz oferty w 1 sklepie
-
Lekko i zdrowo. Desery - Dobrowolska-Kierył Marta, Mrowiec Ju...
Lekko & zdrowo to seria wyjątkowych książek kulinarnych zawierających nieskomplikowane przepisy na bardzo smaczne dania. Każda z książek stanowi niezawodną pomoc w kuchni. Proponowane receptury zostały opracowane z myślą o polskich czytelnikach - zawierają składniki łatwo dostępne w naszych sklepach. Atutem serii jest urocza szata graficzna, atrakcyjne zdjęcia potraw, poręczny format i zaokrąglone rogi książek.
od 10.37 zł Zobacz oferty w 1 sklepie
-
Lekko i zdrowo. Smacznie bez glutenu - Dobrowolska-Kierył Mar...
Lekko & zdrowo to seria wyjątkowych książek kulinarnych zawierających nieskomplikowane przepisy na bardzo smaczne dania. Każda z książek stanowi niezawodną pomoc w kuchni. Proponowane receptury zostały opracowane z myślą o polskich czytelnikach - zawierają składniki łatwo dostępne w naszych sklepach. Atutem serii jest urocza szata graficzna, atrakcyjne zdjęcia potraw, poręczny format i zaokrąglone rogi książek.
od 10.37 zł Zobacz oferty w 1 sklepie
-
Lekko i zdrowo. Kuchnia wegetariańska - Dobrowolska-Kierył M...
Lekko & zdrowo to seria wyjątkowych książek kulinarnych zawierających nieskomplikowane przepisy na bardzo smaczne dania. Każda z książek stanowi niezawodną pomoc w kuchni. Proponowane receptury zostały opracowane z myślą o polskich czytelnikach - zawierają składniki łatwo dostępne w naszych sklepach. Atutem serii jest urocza szata graficzna, atrakcyjne zdjęcia potraw, poręczny format i zaokrąglone rogi książek.
od 10.37 zł Zobacz oferty w 1 sklepie
-
Lekko i zdrowo. Kuchnia śródziemnomorska - Dobrowolska-Kiery...
Lekko & zdrowo to seria wyjątkowych książek kulinarnych zawierających nieskomplikowane przepisy na bardzo smaczne dania. Każda z książek stanowi niezawodną pomoc w kuchni. Proponowane receptury zostały opracowane z myślą o polskich czytelnikach - zawierają składniki łatwo dostępne w naszych sklepach. Atutem serii jest urocza szata graficzna, atrakcyjne zdjęcia potraw, poręczny format i zaokrąglone rogi książek.
od 10.37 zł Zobacz oferty w 1 sklepie
-
Lekko i zdrowo. Śniadania. Na dobry początek - Dobrowolska-K...
Lekko & zdrowo to seria wyjątkowych książek kulinarnych zawierających nieskomplikowane przepisy na bardzo smaczne dania. Każda z książek stanowi niezawodną pomoc w kuchni. Proponowane receptury zostały opracowane z myślą o polskich czytelnikach - zawierają składniki łatwo dostępne w naszych sklepach. Atutem serii jest urocza szata graficzna, atrakcyjne zdjęcia potraw, poręczny format i zaokrąglone rogi książek.
od 10.37 zł Zobacz oferty w 1 sklepie
-
Lekko i zdrowo. Sałatki i surówki - Dobrowolska-Kierył Mart...
Lekko & zdrowo to seria wyjątkowych książek kulinarnych zawierających nieskomplikowane przepisy na bardzo smaczne dania. Każda z książek stanowi niezawodną pomoc w kuchni. Proponowane receptury zostały opracowane z myślą o polskich czytelnikach - zawierają składniki łatwo dostępne w naszych sklepach. Atutem serii jest urocza szata graficzna, atrakcyjne zdjęcia potraw, poręczny format i zaokrąglone rogi książek.
od 10.49 zł Zobacz oferty w 1 sklepie
-
Lekko i zdrowo. Ciasta z owocami - Dobrowolska-Kierył Marta, ...
Lekko & zdrowo to seria wyjątkowych książek kulinarnych zawierających nieskomplikowane przepisy na bardzo smaczne dania. Każda z książek stanowi niezawodną pomoc w kuchni. Proponowane receptury zostały opracowane z myślą o polskich czytelnikach - zawierają składniki łatwo dostępne w naszych sklepach. Atutem serii jest urocza szata graficzna, atrakcyjne zdjęcia potraw, poręczny format i zaokrąglone rogi książek.
od 10.37 zł Zobacz oferty w 1 sklepie
-
Lekko i zdrowo. Tarty i zapiekanki - Dobrowolska-Kierył Marta...
Lekko & zdrowo to seria wyjątkowych książek kulinarnych zawierających nieskomplikowane przepisy na bardzo smaczne dania. Każda z książek stanowi niezawodną pomoc w kuchni. Proponowane receptury zostały opracowane z myślą o polskich czytelnikach - zawierają składniki łatwo dostępne w naszych sklepach. Atutem serii jest urocza szata graficzna, atrakcyjne zdjęcia potraw, poręczny format i zaokrąglone rogi książek.
od 10.37 zł Zobacz oferty w 1 sklepie
-
Kuchnia w pałacach, zamkach, dworach... - Kaniewska Barbara, ...
Zwiedzajmy cały świat, bo przecież podróże kształcą, ale wpiszemy w swe wędrowne plany i te wspaniale odrestaurowane budowle, świadczące o naszym z Europą, odwiecznym związku, naszej wspaniałej kulturze, barwnej historii.
od 31.84 zł Zobacz oferty w 1 sklepie
-
Gotowanie na parze - Drewniak Mirek
Moda na posiłki przygotowywane na parze do Polski dotarła stosunkowo niedawno i początkowo spotkała się z nieufnością i niezbyt wielkim zainteresowaniem. Warto jednak wiedzieć, że gotowanie na parze jest najzdrowszym sposobem przyrządzania posiłków. Żywność nie jest zanurzana w wodzie, przez co witaminy i minerały nie ulegają wypłukaniu. Dzięki tej technice gotowania otrzymuje się aromatyczną, lekkostrawną i małokaloryczną potrawę o wspaniałym smaku, pozbawioną dodatku tłuszczu, a warzywa zachowują zarówno swe wartości odżywcze, jak i intensywne kolory oraz aromat. Zaletą tego sposobu przyrządzania potraw jest także to, że podczas gotowania do wrzątku można wsypać ulubione przyprawy, aby otrzymać aromat np. imbiru czy cynamonu.
od 6.87 zł Zobacz oferty w 1 sklepie
-
Gotowanie w kombiwarze - Grzegorz Drużbański
W obecnych czasach, naznaczonych chorobami cywilizacyjnymi i skażeniem środowiska, coraz więcej osób stara się przestrzegać zasad zdrowego trybu życia. Ważną ich częścią jest odpowiednie żywienie. Zaczęliśmy dostrzegać zalety potraw z naturalnych składników o wysokich wartościach odżywczych. Trudno je przyrządzać tradycyjnymi sposobami, dlatego warto bliżej poznać zalety gotowania w kombiwarze, dzięki którym możemy otrzymać lżejsze i zdrowsze wersje tradycyjnych dań.
od 6.87 zł Zobacz oferty w 1 sklepie
-
Obiady za 9,99 - Czarkowska Iwona
Czy możliwe jest ugotowanie obiadu dla trzech osób za niecałe 10 zł? Okazuje się, że tak. I wbrew temu, co można by pozornie sądzić, nie muszą to być posiłki monotonne i pozbawione wartości odżywczych. Zaprezentowane w książce zestawy dań zawierają przepisy na bogate w składniki odżywcze zupy, drugie dania składające się z mięs drobiowych, podrobów i innych, oraz propozycje deserów czy smacznych surówek. Przepisy w każdym zestawie dobrane zostały z myślą o zaserwowaniu dania trzem osobom. Nawet największy reżim finansowy nie musi ograniczać różnorodności naszego menu.
od 6.87 zł Zobacz oferty w 1 sklepie
-
Danie z jednego garnka - Praca Zbiorowa
Książka kulinarna z przepisami na najlepsze dania z jednego garnka - zapiekanki, zupy, gulasze i potrawki. Gulasz, potrawka, zapiekanka, risotto, duszone warzywa, frittata czy zupa - łatwe, sycące potrawy, które nie wymagają dużych umiejętności kulinarnych. Składniki wystarczy pokroić, podsmażyć, utrzeć, a na koniec wszystkie wrzucić do jednego garnek, zapiekać lub dusić. Ponoć by zrobić dobry gulasz najlepiej ustawić go na małym ogniu i zapomnieć o nim na jakiś czas. Gulasz i potrawy jednogarnkowe gotują się niemal same, by potem dać nam niesamowite doznania smakowe. Dania jednogarnkowe dają szerokie pole do popisu. Dzięki nim można sprytnie wykorzystać produkty, które miałyby trafić do kosza. Są też idealnym rozwiązanie dla tych, którzy z braku czasu przygotowują obiad na kilka dni. Do gęstych, sycących i aromatycznych dań wystarczy kromka świeżego chleba. I dla dorosłych - kieliszek czerwonego wina...
od 9.26 zł Zobacz oferty w 1 sklepie
-
Szybko świeżo prosto - Donna Hay
Jak napisała Marta Gessler w "Wysokich Obcasach" - "bez stylizacji, przepisów i interpretacji kulinarnych Hay światowa gastronomia byłaby uboga i nudna". I rzeczywiście, Donna Hay jest powszechnie uważana za mistrzynię sztuki kulinarnej, boginię domowego ogniska - czczoną i uwielbianą zarówno przez profesjonalnych szefów kuchni, jak i gospodynie domowe. Jest uroczą i bezpretensjonalną perfekcjonistką, ale też zmyślną kulinarną oszustką, która zawsze wie jak i kiedy ułatwić sobie pracę.Dzięki Szybko, świeżo, prosto miłośnicy gotowania i dobrego jedzenia dowiedzą się, jak szybko i bez spędzania długich godzin w kuchni przygotować przepyszne i zdrowe dania. Autorka nie szczędzi adeptom sztuki kulinarnej bezcennych rad i wskazówek, które sprawią, że smak i wygląd dań będą spektakularne. Donna proponuje nowoczesne zastosowanie tradycyjnych receptur, własną estetykę serwowania potraw, ale też zdradza fundamentalne podstawy organizacji pracy w kuchni, jak choćby to, jak przechowywać i wykorzystywać kupione wcześniej składniki. W Szybko, świeżo, prosto Donna Hay dowodzi, że przygotowywanie posiłków może być przyjemne, a nawet relaksujące. Łatwo i szybko przekonamy się, że jej potrawy smakują równie dobrze, jak wyglądają!
od 50.22 zł Zobacz oferty w 1 sklepie