Kulinarne
Porównanie cen w KSIĘGARNIA, Książki oraz Kulinarne.
-
Cukrzyca - jak zapobiegać, jak z nią żyć - Olga Passera
Cukrzyca... choroba cywilizacyjna, niezdiagnozowana i nieleczona bywa podstępna i wyniszczająca. Na szczęście można ją poznać, można jej zapobiegać, wreszcie, można nauczyć się z nią żyć.Dowiedz się:- Jakie są dwa typy cukrzycy i czym się od siebie różnią.- Jak właściwie dobrać dietę cukrzycową.- Jak zapobiegać cukrzycy i jak ją leczyć.- Jak stosować wymienniki węglowodanowe.
od 6.76 zł Zobacz oferty w 1 sklepie
-
Liczę kalorie - i wiem o nich wszystko - Praca zbiorowa
Panuje dziś moda na liczenie kalorii. To słuszna praktyka, dzięki niej możemy się racjonalnie odżywiać i unikać zbędnych kilogramów.Samo jednak liczenie kalorii nie wystarczy, trzeba jeszcze posiadać niezbędną wiedzę na ich temat. Wiedzieć, w jaki sposób je spalamy i ile ich potrzebujemy.Dowiedz się:- Które pokarmy są najbardziej kaloryczne, a które najmniej.- Jak skalkulować dzienne zapotrzebowanie na kalorie.- Ile kalorii możemy spalić.- Czym jest chronodieta.
od 6.58 zł Zobacz oferty w 1 sklepie
-
Dzieci i zdrowe jedzenie - to nie bajka - Francesca Ribezzi
Baśnie nie tylko rozwijają dziecięcą wyobraźnię, one uczą dzieci kultury jedzenia, poszanowania chleba i innych darów ziemi, wreszcie, radości płynącej ze spożywania posiłków i zasiadania przy stole.Dowiedz się:- Jak karmić dzieci zdrowymi produktami i... baśniami.- Jak wpoić dzieciom zdrowej nawyki żywieniowe.Jak przyrządzić smakowite dania (domowy chleb, zdrową pizzę, pasztet z chleba, zupę marchwiową).
od 7.31 zł Zobacz oferty w 1 sklepie
-
Cud miód - Justyna Mrowiec
Każdy łasuch powie o miodzie: "słodycz". Ci, którzy ufają medycynie naturalnej, nazwą go cudownym lekarstwem. Dla amatorów zdrowego odżywiania się jest źródłem wielu cennych wartości odżywczych, a dla kobiet dbających o urodę doskonałym środkiem pielęgnującym. Dawniej nazywano go pokarmem bogów i płynnym złotem.Czym właściwie jest miód? W jaki sposób powstaje? Które substancje zawarte w miodzie sprawiają, że ma właściwości lecznicze? Jakie dolegliwości można leczyć miodem? Która odmiana miodu jest lepsza?Jeśli nurtują cię te pytania, sięgnij po naszą książkę. Stanowi ona połączenie poradnika z książką kucharską. Zawiera również przepisy na dania z miodem w roli głównej: sałatki, przekąski, obiady i desery.Jeśli nie chcesz mojej zguby, łyżkę miodu daj mi, luby!
od 20.17 zł Zobacz oferty w 1 sklepie
-
Domowe przetwory. Dżemy, galaretki, marmolady - Walter Trausn...
Dżemy i marmolady już dawno przestały być jedynie "smarowidłem" idealnym na kanapki. Nasz gust zmienił się znacznie od czasów babć, a przetwory te coraz częściej kuszą nas słodkimi korzennymi nutami lub ostrym aromatem chili i octu. Stały się też doskonałym dodatkiem do serów, mięs i deserów. Przygotowuje się je w mgnieniu oka. Bez względu na to, czy są słodkie, pikantne, czy łagodne, zawsze smakują wyśmienicie.W książce zawarto:Kilkadziesiąt przepisów na pyszne i zdrowe dżemy, galaretki i marmolady.Rady mistrzów kuchni, którzy podpowiadają, jak wykorzystać te domowe przetwory.Przepisy na wyśmienite dania obiadowe, drinki i desery z dodatkiem dżemów i galaretek.Propozycje niezwykłych dodatków do dżemów np. w postaci alkoholu, orzechów, czekolady, egzotycznych przypraw.
od 13.35 zł Zobacz oferty w 1 sklepie
-
Kawa. Napój magiczny - Marta Dobrowolska-Kierył
Większość z nas zaczyna dzień od kawy - w kubku lub filiżance, z mlekiem albo czarnej. Bez kawy trudno sobie wyobrazić poranki, spotkania towarzyskie czy ciężki dzień w pracy, a rytuał jej parzenia oraz wydobywający się przy nim zapach działają na naszą wyobraźnię...Kawa to napój z przeszło tysiącletnią tradycją. Przywieziona do Europy przez Arabów, od wieków wzbudza ogromne emocje. Brązowe ziarenka słyną z niemal terapeutycznych właściwości - napar z nich zwalcza zmęczenie, poprawia koncentrację i pamięć, ma dobroczynny wpływ na przemianę materii.Klasyczne espresso czy kawa po irlandzku? Waniliowa latte, a może kawa po karaibsku z rumem i malibu? Oprócz sprawdzonych przepisów na napoje z kawą w roli głównej, amatorzy słodkości poznają tajemnicę przygotowywania ciastek, ciast i deserów z dodatkiem kawy.Osobny rozdział książki poświęcono technikom parzenia, a także palenia kawy.
od 17.87 zł Zobacz oferty w 1 sklepie
-
Przetwory domowe z owoców - Inna Łukasik
Jeżeli chcesz wiedzieć, jak wykonać tradycyjne oraz nowe, oryginalne przetwory z owoców (np. gruszki, jabłka, śliwki, arbuzy, truskawki) i jagód (np. jeżyny, borówki, jarzębina), to książka dla Ciebie.Znajdziesz tu ciekawe pomysły na: marynaty, konfitury, dżemy, marmolady, kompoty, słodkie desery, nalewki, likiery, soki oraz dowiesz się, jak przechowywać je w postaci świeżej i przetworzonej (np. suszone czy mrożone) oraz jakie mają właściwości lecznicze i spożywcze.
od 6.85 zł Zobacz oferty w 1 sklepie
-
Sałatki 50 łatwych przepisów - Mariagrazia Villa
Cóż może być wspanialszego od uroczej sałatki zachwycającej bogactwem kształtów, kolorów, smaków i aromatów? Sałatki działają na wszystkie zmysły i otwierają przed nami świat radości i przyjemności, który dzielimy wraz z rodziną i przyjaciółmi? Wnoszą świeżość i harmonię do naszych posiłków. Od najprostszych - jak świeżo zerwana sałata z odrobiną oliwy, soku cytrynowego i soli - do wyrafinowanych, mistrzowskich kombinacji ziół, kwiatów, owoców, mięs i ryb, niczym małe `dzieła sztuki` żywcem przeniesione z renesansowych malowideł - zadowolą każdego konsumenta. I jeśli tylko dołożymy odpowiednich starań, nigdy nie zawiodą naszych oczekiwań
od 19.66 zł Zobacz oferty w 1 sklepie
-
Grill 50 łatwych przepisów - Mariagrazia Villa
Czy jest coś przyjemniejszego niż relaksujący posiłek na świeżym powietrzu na werandzie lub w ogrodzie, późną wiosną lub wczesnym latem? Gdy zapada zmrok, węgle na grillu jarzą się czerwonym światłem, a powietrze wypełnia cudowny zapach pieczonego mięsa, któremu trudno się oprzeć. Sącząc z kieliszka dobre wino lub popijając chłodne piwo, niecierpliwie oczekujesz kolejnej przyjemności: skosztowania soczystego befsztyka, wyśmienitego łososia lub smacznej polenty z serem gorgonzola. Powoli nadchodzą twoi przyjaciele, wesoło gawędząc, śmiejąc się i wymieniając nawzajem grzeczności. Grillowanie jest nie tylko najbardziej nieformalną formą odbywania posiłku, jest także doskonałą możliwością dzielenia radości i przyjemnych chwil w gronie bliskich sobie ludzi.
od 21.15 zł Zobacz oferty w 1 sklepie
-
Sushi i sashimi - Gioffre Rosalba, Keisuke Kuroda
Te wyszukane orientalne dania to dzieła sztuki. Lekki ryż, surowa, marynowana bądź lekko podgrzana ryba i szereg innych składników składają się na japońską kulinarną perfekcję.W książce tej przybliżono historię sushi: podano informacje o mistrzach przyrządzania tych potraw i o powstaniu barów sushi. Omówiono wszystkie główne składniki, przyprawy i przybory kuchenne niezbędne do przygotowania tych dań. Opisano sposób ich jedzenia oraz tradycyjne napoje serwowane do sushi - saké i herbatę japońską CHA podawaną i pitą według specjalnego ceremoniału. W poradniku tym najwięcej uwagi poświęcono sposobom przygotowywania sushi - od gotowania ryżu i krojenia ryb po wykonywanie ozdób z warzyw. Przepisy na przygotowanie różnych rodzajów sushi i sashimi są proste i czytelne, a na pięknych, kolorowych zdjęciach przedstawiono poszczególne etapy sporządzania tych potraw. Dzięki temu każdy może samodzielnie zrobić te japońskie specjały.
od 21.30 zł Zobacz oferty w 1 sklepie
-
Burgery - Veronique Cauvin
Koniec z burgerami jako śmieciowym jedzeniem! Poznaj rozkosze i smaki burgerów przygotowanych w domu! Razem z nami przygotuj przysmaki nie tylko dla łasuchów, ale i dla smakoszy, korzystając z zawartych w tej książce porad dotyczących m.in.:- niezbędnego sprzętu oraz tajników przygotowania pysznych burgerów;- oryginalnych kompozycji produktów i smaków, które dostarczą Ci niezapomnianych przeżyć kulinarnych; Książka zawiera niepublikowane przepisy dla każdego i na każdą okazję, od burgerów śniadaniowych do burgerów kalifornijskich, poprzez burgery warzywne i miniburgery. Jako bonus dołączyliśmy oryginalny przepis naszego gościa specjalnego, czołowej marki w tej dziedzinie Happy Days Diner, w której lokalach odnajdziecie niepowtarzalny klimat amerykańskich restauracji z lat 50.Véronique Cauvin, czołowa autorka EDITIONS SOLAR, gotuje od wczesnej młodości i sama określa się jako `żarliwy samouk`. Nienasycona i ciekawa, ustawicznie poszukująca nowych smaków i nowych produktów, lubi odkrywać wiedze i umiejętności innych i kolekcjonować przepisy. i nowych produktów, lubi odkrywać wiedze i umiejętności innych i kolekcjonować przepisy.
od 10.93 zł Zobacz oferty w 1 sklepie
-
Co jeść przy alergiach - Wiesława Rusin
Przepisy zawarte w tej książce czerpią z bogactwa i mądrości tradycyjnej kuchni polskiej oraz kuchni europejskich, zwłaszcza śródziemnomorskich. Zostały ułożone według pór roku i skomponowane w taki sposób, by potrawy nie tylko odżywiały, ale też pozostawały w harmonii ze zmieniającym się zapotrzebowaniem termicznym ciała. W ramach danej kategorii posiłków (np. śniadań) proponujemy kilka wariantów, biorąc pod uwagę zapotrzebowanie na poszczególne składniki pokarmowe. Zatroszczyliśmy się, aby komponować posiłki z użyciem "superpokarmów", wspomagających leczenie alergii. Choroba nie musi skazywać alergika na rodzinną alienację kulinarną - przeciwnie - może stać się bodźcem dla prozdrowotnego odżywiania dla całej rodziny. Niniejsza książka pokazuje, że odżywianie dla zdrowia może być proste i niedrogie, a dania - smakowite, różnorodne i kolorowe.
od 13.22 zł Zobacz oferty w 1 sklepie
-
Wyśmienite sałatki - Praca zbiorowa
Wyśmienite sałatki to pozycja wyjątkowa - przedstawione w tej książce potrawy są wymyślone i przetestowane przez czytelników miesięcznika "Przyślij przepis". Znajdziecie tu Państwo sprawdzone kompozycje zarówno na wytworna kolację jak i spotkanie z przyjaciółmi.
od 14.97 zł Zobacz oferty w 1 sklepie
-
Wyśmienite dania z grilla - Praca zbiorowa
Wyśmienite dania z grilla to pozycja wyjątkowa - przedstawione w tej książce potrawy są wymyślone i sprawdzone przez czytelników miesięcznika "Przyślij przepis". Znajdziecie tu Państwo porady dotyczące przygotowania zarówno potraw mięsnych i rybnych jaki i wegetariańskich. Smacznego!
od 17.21 zł Zobacz oferty w 1 sklepie
-
Kapusta. Polska specjalność - Stradecka Alina, Chomicz Aleks...
Przedstawiamy bogaty zbiór przepisów na różnorodne potrawy przyrządzone z kapusty, która przez wieki obecności na naszych stołach zasłużyła na miano "królowej warzyw". Rośnie w całej strefie klimatu umiarkowanego i chłodnego, jest odporna na mróz, choroby i szkodniki, dobrze znosi transport, nie wymaga specjalnych warunków przechowywania. Dzięki tym zaletom jest tania i dostępna przez cały rok. Zalecana jest w medycynie naturalnej oraz jako środek profilaktyczny w wielu schorzeniach.Już w starożytnym Rzymie ceniono ją za walory smakowe oraz właściwości odżywcze i lecznicze. Do Polski przywędrowała z Niemiec w XIV wieku. Mikołaj Rej zalecał: "Kapustki obrawszy, fasę jedną na to obróciwszy, na poły główki przekrawając, nadobnie ją ułożyć, koprzyku do niej nakłaść, a soli....". Można z tego wnioskować, że kiszenie kapusty to bardzo stary polski sposób na konserwowanie tego warzywa. W książce znajduje się wiele przepisów na wykorzystanie kiszonej kapusty. Ale nie chodzi tylko o nasz ukochany bigos i kapuśniak na wędzonce. Sięgnięto do kuchni naszych wschodnich i zachodnich sąsiadów, kuchni skandynawskiej, a nawet śródziemnomorskiej. Będzie w czym wybierać.
od 19.71 zł Zobacz oferty w 1 sklepie
-
1000 przepisów. Dania łatwe i smaczne - Praca zbiorowa
Każda książka z tej serii zawiera setki przepisów oraz kulinarnych inspiracji, które możne wykorzystać przy codziennym gotowaniu. W każdym tomie znajdują się zarówno przepisy na wystawne, pracochłonne dania, które można przygotować na przyjęcie, jak i proste, łatwe i szybkie codzienne posiłki. Mnóstwo zup, drugich dań, makaronów z przeróżnymi sosami oraz smakowitych deserów, wśród których każdy znajdzie coś dla siebie! Z tymi książkami kucharskimi już nigdy nie będziesz miał dylematu: co ugotować na obiad!
od 39.90 zł Zobacz oferty w 1 sklepie
-
Lody - Shelly Kaldunski
Ponad 40 przepisów na domowe lody na patyku, które uświetnią każde przyjęcie, letnie grillowanie czy będą doskonałą niespodzianką dla dzieci na zdrowy podwieczorek. Sprawdzone pomysły na mrożone przysmaki o smaku soczystych brzoskwiń, orzeźwiającego arbuza, kremowej czekolady z dodatkiem wanilii lub sernika przekładanego kremem malinowym to tylko niektóre z propozycji. W książce znajdują się tez liczne wskazówki , jak odpowiednio zamrażać lody oraz jak łączyć smaki, także te mniej znane, nowoczesne: werbenę z cytryna, lawendę czy mimozę z ogórkiem i szampanem. Wszystkie przepisy są zilustrowane pięknymi fotografiami.
od 20.44 zł Zobacz oferty w 1 sklepie
-
500 przepisów. Domowe przysmaki - Praca zbiorowa
Każda książka z tej serii zawiera setki przepisów oraz kulinarnych inspiracji, które możne wykorzystać przy codziennym gotowaniu. W każdym tomie znajdują się zarówno przepisy na wystawne, pracochłonne dania, które można przygotować na przyjęcie, jak i proste, łatwe i szybkie codzienne posiłki. Mnóstwo zup, drugich dań, makaronów z przeróżnymi sosami oraz smakowitych deserów, wśród których każdy znajdzie coś dla siebie! Z tymi książkami kucharskimi już nigdy nie będziesz miał dylematu: co ugotować na obiad!
od 23.46 zł Zobacz oferty w 1 sklepie
-
Ciasteczka - Elinor Klivans
Słodkie, miękkie ciasteczka na drugi śniadanie, pięknie ozdobione i zapakowane jako niecodzienny podarunek, bogate w smaku, sycące batoniki do kosza piknikowego to tylko niektóre z wielu pomysłów na ciasteczka, batoniki i brownies, które można znaleźć w tej bogato ilustrowanej książce. Każdy rozdział wprowadza w nową technikę wytwarzania tych pysznych smakołyków. Spróbuj delikatnych kruchych maślanych, klasycznych czekoladowych oraz owsianych ciasteczek. Zrób eleganckie ciasteczkowe kanapki, włoskie Biscotti czy wyrafinowane francuskie makaroniki.
od 20.17 zł Zobacz oferty w 1 sklepie
-
Gofry - Tara Duggan
Pięknie zaprojektowany i zilustrowany poradnik kulinarny pokazujący, że gofry mogą być idealnym dodatkiem do każdego posiłku, a nie tylko słodkim deserem. Czytelnik znajdzie tu ponad 40 przepisów na klasyczne gofry z owocami, ale także gofrowe słone kanapki czy nawet gofry z kurczakiem lub z serem i szpinakiem. Dzięki tej książce dowiesz się, jak zrobić zupełnie nowy użytek ze swojej gofrownicy!
od 20.17 zł Zobacz oferty w 1 sklepie
-
Koktajle. Orzeźwiające, smaczne, zdrowe - Eliq Maranik
W książce znajdziesz bogaty wybór przepisów na pyszne koktajle o przeróżnych smakach: jogurtowe, czekoladowe, owocowe oraz warzywne. Fantastycznym recepturom towarzyszą porady na temat wyboru i przygotowania składników, a także propozycje serwowania koktajli oraz pomysły na modyfikacje przepisów.
od 27.09 zł Zobacz oferty w 1 sklepie
-
Desery z ciasteczek - Dr Oetker
NAJSMACZNIEJSZE CIASTECZKOWE FANTAZJE`Zimny pies`, najpopularniejsze ze wszystkich ciast herbatnikowych, budzi smakowite wspomnienia z dzieciństwa. Lecz na nim świat biszkoptowych wypieków się nie kończy!Wypróbujmy tort z ciastkami pomarańczowymi, ciasto owocowe z czekoladowymi markizami i muffiny z truskawkową panna cottą. Ciasteczka można piec, układać warstwami, nasączać i kruszyć. Jako prawdziwie uniwersalny surowiec zasługują na to, by stać się atrakcją spotkania przy kawie.
od 15.76 zł Zobacz oferty w 1 sklepie
-
Stewia 151 słodkich przepisów bez cukru - Przemysław Muszy...
Z książki dowiesz się wszystkiego o stewii - w jakiej postaci występuje na rynku, do czego się nadaje, a do czego nie (bo, wbrew pozorom, nie nadaje się do wszystkiego), w jaki sposób uprawiać tę roślinę, a także, jak samodzielnie dozować stewię w zależności od posiadanej postaci.W książce znajdziesz 151 przepisów, które podzielono na 13 kategorii:- ciasta,- torty,- tarty,- ciasta (bez pieczenia),- dania z owoców,- słodkie obiady,- chłodniki i zupy owocowe,- naleśniki, racuchy i omlety,- desery,- lody,- sałatki owocowe,- napoje bezalkoholowe,- napoje wyskokowe.UWAGA! Nasze przepisy uwzględniają stewię w różnych postaciach (płyn, proszek, tabletki, liście).Jesteś cukrzykiem i musisz uważać na cukier?Dbasz o linię, ale chcesz jeść słodkości?Chcesz jeść zdrowo, ale cenisz sobie słodkie wypieki?Sprawdź nasze przepisy!
od 18.18 zł Zobacz oferty w 1 sklepie
-
Sekrety dekoracji z warzyw i owoców - Piotr Wasik, Łukasz Sz...
Poradnik zawiera 86 dekoracji z owoców i warzyw. Sposób przygotowania poszczególnych ozdób przedstawiony krok po kroku. Każda dekoracja jest precyzyjnie opisana łatwym i prostym językiem
od 14.63 zł Zobacz oferty w 1 sklepie
-
Menu Italiano. Na co dzień i od święta. - Praca zbiorowa
Gotuj po włosku przez cały rok! 365 wybornych smakołyków - 365 sekretów ułatwiających gotowanie - 365 sposobów na naprawienie błędów, które mogą się przytrafić w kuchni każdemu! Ten kulinarny poradnik zrodził się z pomysłu, aby dać miłośnikom gotowania pożyteczne i praktyczne narzędzie na cały rok. Dzień po dniu i miesiąc po miesiącu prowadzi po tajnikach najlepszych przepisów tradycyjnej włoskiej kuchni - od przystawek przez pierwsze i drugie dania po desery. Znajdują się w nim również krótkie porady i sekrety przekazywane córkom przez matki oraz kulinarne mądrości ze starych rodzinnych przepisów. Wszystko oczywiście doprawione apetycznymi zdjęciami. Odbiorcy: - osoby chcąceposzerzyć swoje kucharskie umiejętności i wiedzę o kulinariach rodem z Italii - wszyscy, którym zdarza się coś gotować - od kompletnych amatorów po pasjonatów czy wręcz fanatyków kuchni włoskiej. Dlaczego warto sięgnąć po tę książkę? - już więcej nie będziesz się zastanawiać, co dzisiaj ugotować - pomysły na każdy dzień będą zawsze pod ręką, - poszczególne miesiące rozpoczynają się listą produktów charakterystycznych dla danej pory roku, a kończą propozycją czterech tematycznych zestawów złożonych z najlepszych propozycji miesiąca, np. na kolację z przyjaciółmi, na uroczysty obiad czy dla osoby, która ma mało czasu albo dba o linię, - dzięki sprawdzonym wskazówkom każdemu uda się uniknąć wielu nieprzyjemnych niespodzianek i czas spędzony w kuchni nigdy nie zamieni się w koszmar.
od 41.45 zł Zobacz oferty w 1 sklepie
-
Kocham Toskanię - Giulia Scarpaleggia
Najlepsza toskańska kuchnia to proste dania, zachowujące smak składników, z których je przygotowano. Autorka proponuje prawie sto przepisów i jednocześnie z pasją opisuje piękno rodzinnych stron oraz przybliża sylwetki ludzi, którzy potrafią stworzyć ze zwykłych darów ziemi niezwykłe przysmaki. Proponuje nam typowo toskańskie potrawy: przekąski, pierwsze i drugie dania oraz domowe wypieki, wszystkie zrobione w domu i sfotografowane przez nią samą. Cenne informacje dotyczące tego, czym powinny się charakteryzować naj-lepsze produkty i jak przygotować z nich wyborne dania, będą niezwykle przydatne dla tych, którzy chcą choć na chwilę przemienić w Toskanię własną kuchnię, a konkretne wskazówki, gdzie warto się wybrać, pomogą tym, którzy planują kulinarną podróż po prowincjach takich jak Piza, Florencja czy Siena i potrzebują dobrego przewodnika.
od 28.78 zł Zobacz oferty w 1 sklepie
-
Gotowi, by gotować. Domowa kuchnia polska dla nastolatków - ...
Znana restauratorka i felietonistka kulinarna Agnieszka Kręglicka napisała specjalnie dla dzieci i nastolatków książkę o kuchni polskiej. A w niej łatwe, nowoczesne przepisy, wskazówki dla początkujących kucharzy i ciekawe informacje o naszej tradycji kulinarnej. Wszytko zilustrowane pięknymi zdjęciami nowojorskiego fotografa, Kevina Demarii.
od 32.11 zł Zobacz oferty w 1 sklepie
-
Wina i nalewki lecznicze - Barbara Jakimowicz-Klein
Nasze spiżarnie, a może i nawet piwnice kryją wiele przepisów na wyśmienite nalewki i wina domowe. Z reguły są to przepisy przekazywane z pokolenia na pokolenie. Innym razem są to eksperymenty domowników. Hobby wytwarzania niepowtarzalnych win i nalewek. Wino z porzeczek, czereśni, wiśni, nalewka z orzechówka i wiele innych przysmaków. A może wino z pieprzu lub z korzeni czerwonej papryki na uporczywy kaszel, orzechówka na schorzenia przewodu pokarmowego, a nalewka z dziurawca na dobry humor? Czy to jest możliwe? Oczywiście! Winami i nalewkami, które swój niepowtarzalny smak i aromat zawdzięczają owocom, ziołom i korzennym przyprawom, można się nie tylko delektować, ale i łagodzić wiele dolegliwości. Przyprawy ziołowe są bowiem nieocenione we wspomaganiu leczenia różnych schorzeń oraz w ich profilaktyce. Są one skarbnicą mikroelementów, soli mineralnych i witamin, niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Dlatego warto je wykorzystać, przyrządzając pokrzepiające, wzmacniające, uzdrawiające duszę i ciało wina, nalewki, a także oleje i octy. Barbara Jakimowicz-Klein podaje w swojej książce nie tylko receptury łatwych do wykonania domowym sposobem wyśmienitych trunków, ale i proste przepisy na ziołowe oleje i octy, podnoszące walory zdrowotne potraw, do których są dodawane. A zatem... Na zdrowie!
od 17.67 zł Zobacz oferty w 1 sklepie
-
Rzucam cukier - Sarah Wilson
- Przecież cukier jest naturalny! - To prawda. Zupełnie jak ropa naftowa. I arszenik. Współcześnie pochłaniamy ponad kilogram cukru tygodniowo! Schudłam, a moja cera wyraźnie się oczyściła. Kiedy rzuciłam białe paskudztwo, poczułam, że mój organizm zdrowieje. Odzyskałam dobre samopoczucie i ten wyjątkowy rodzaj energii, jaki pamiętam z dzieciństwa. Sarah Wilson przyznaje, że była cukroholiczką. Dopiero kiedy dostrzegła związek między spożyciem cukru a skokami wagi, huśtawkami nastroju, zaburzeniami snu i chorobami tarczycy, zrozumiała, że musi coś zmienić. TO NIE OD TŁUSZCZU TYJEMY, TYLKO OD CUKRU! Książka Rzucam cukier wykorzystuje doświadczenie Sary, żeby pomóc ci: ? pokonać cukrowy nałóg dzięki sprawdzonemu 8-tygodniowemu programowi odwykowemu, ? zwalczyć pokusy i napady głodu poprzez stosowanie skutecznych i prostych sztuczek, ? schudnąć i wypięknieć, ? gotować bezcukrowo, podając przepisy na 108 deserów, ciast, czekolad, przysmaków dla dzieci, przekąsek i potraw oczyszczających. Rzucam cukier to przewodnik, z którym dokopiesz niezdrowym przyzwyczajeniom, zrzucisz kilogramy i poczujesz się zdrowa i szczęśliwa.
od 30.64 zł Zobacz oferty w 1 sklepie
-
Ukraina smaków - Aniela Redelbach
Pierwsza w Polsce książka poświęcona kuchni ukraińskiej!W swojej debiutanckiej książce kucharskiej Ukraina Smaków Aniela Redelbach - pochodząca z Wołynia zawodowa kucharka - odkrywa przed polskimi czytelnikami bogactwo ukraińskiej kuchni. Tych, którzy do tej pory myśleli, że nasi wschodni sąsiedzi gotują i jedzą podobnie do nas, czeka niespodzianka: winegret, który nie jest sosem, zapiekanka, która jest ciastem, pyrogy, które nie mają nic wspólnego z pierogami i ikra - bez rybich jajeczek."Na temat historii, języka czy polityki w kontekście polsko-ukraińskim trudno cokolwiek jeszcze dodać. Natomiast temat smaku, z którym ciągle spotykamy się w naszym codziennym życiu, jest niewyczerpany. Dlatego powstała ta książka - zaproszenie do Ukrainy Smaków" - pisze we wstępie Autorka. Kuchnia od A do ZW Ukrainie Smaków znajdziemy około 50 przepisów kuchni ukraińskiej w aranżacji Anieli Redelbach. Zamieszczono tam propozycje przystawek do dania głównego, przekąsek na każdą porę dnia, a nawet zakąsek, które będą świetnym uzupełnieniem wszelkich trunków. W książce nie zabrakło oczywiście także dań głównych: zup, potraw mięsnych, rybnych i mącznych. Wisienką na torcie są słodkości - wypieki i desery - oraz tradycyjne nalewki. Przepisy z kuchni ukraińskiej to świetne urozmaicenie codziennego i świątecznego jadłospisu. Warto przekonać się osobiście, jakie efekty da eksperymentowanie z łączeniem potraw polskich i ukraińskich, choć wszystko wskazuje na to, że możemy spodziewać się tu raczej harmonii niż dysonansu. Uczta dla okaWszystkie przepisy w Ukrainie Smaków zyskały wspaniałą oprawę graficzną w postaci "apetycznych" całostronicowych fotografii potraw przyrządzonych przez Anielę Redelbach. Co więcej, każdy przepis jest wzbogacony krótkim tekstem, który przybliża czytelnikom pochodzenie danej potrawy, jej znaczenie w ukraińskiej tradycji kulinarnej oraz związane z nią prywatne wspomnienia Autorki. Kulturowy miszmasz Aniela Redelbach pochodzi z Wołynia na Ukrainie, a od 10 lat mieszka w Polsce. Przyrządzania tradycyjnych ukraińskich potraw nauczyła się od babć i rodziców, a tajniki kuchni z różnych zakątków świata zgłębiła pod okiem najlepszych szefów kuchni. Sama również uczy - prowadzi warsztaty kulinarne - nie tylko ukraińskie, ale też francuskie, gruzińskie czy tajskie. Brała udział w ukraińskiej edycji programu "Hell`s Kitchen" i warsztatach Kuchni +.Gotowanie jest dla niej niekończącą się przygodą - ciągle podróżuje, odkrywając nowe smaki. Gdziekolwiek jedzie, uczy się przyrządzać lokalne potrawy i dosłownie "od kuchni" poznaje nowe kultury. W kuchni jej podpoznańskiego domu przeplatają się akcenty ukraińskie, polskie i zupełnie egzotyczne. Do tego samego ma zachęcać jej debiutancka książka, dzięki której - jak wierzy Autorka - ukraińskie potrawy pojawią się na polskich stołach.
od 28.20 zł Zobacz oferty w 1 sklepie