Jesteś tutaj:Strona GłównaKSIĘGARNIA KsiążkiKulinarne

Kulinarne

Porównanie cen w KSIĘGARNIA, Książki oraz Kulinarne.

  • Pory roku na talerzu - Krystyna Gierszewska

    Najlepszą alternatywą dla współczesnej, wysoko przetworzonej - a co za tym idzie - niezdrowej, sklepowej żywności, są proste, sprawdzone potrawy domowej kuchni. Tym bardziej kuchni tradycyjnej, której dania komponowane są w oparciu o dawne, przekazywane z pokolenia na pokolenie receptury wykorzystujące surowce pozyskiwane głównie z własnej hodowli, z przydomowych ogrodów i sadów oraz od rodzimych producentów. Niewątpliwą zaletą książki Krystyny Gierszewskiej "Pory roku na talerzu" jest ukazanie zależności pomiędzy religią, przyrodą i tradycją, przede wszystkim zależności kulinarnych. Cała ta uczta dla podniebienia - bo tak najkrócej scharakteryzować można kolejną publikację Autorki ("Tradycyjne smaki Kociewia" 2007, "Dawne smaki Kociewia" 2010) - wyprawiona została na biesiadnym stole zastawianym dla uczczenia świąt kościelnych i ludowych, ale także rodzinnych uroczystości czy towarzyskich spotkań. Interesującym uzupełnieniem tego niecodziennego kulinarnego elementarza są osobiste wspomnienia oraz wzmianki na temat historii i genezy niektórych potraw.

    0 Ocen produktu

    od 21.59 zł Zobacz oferty w 1 sklepie

  • Ziołowe gotowanie. - Stefania Korżawska

    Wydanie 2012r.Oprawa broszurowa.Strony 140.Format 14,5x20,5cm.Książka "Ziołowe gotowanie" to kolejna dieta opracowana w gabinecie dietetyka, ale prawdziwe odżywienie, które opiera się na wielowiekowej, polskiej tradycji.

    0 Ocen produktu

    od 21.55 zł Zobacz oferty w 1 sklepie

  • Dieta lecznicza i rozdzielna - Małachow Giennadij P.

    Książka doradza nam w jaki sposób przy wykorzystaniu odpowiedniej diety odzyskać utracone zdrowie. oprawa miękka We współczesnym społeczeństwie praktycznie wszyscy zaczęli odżywiać się w nienaturalny sposób, co doprowadziło do pojawienia się licznych chorób cywilizacyjnych. W książce tej autor radzi, jak za pomocą odżywiania odzyskać utracone zdrowie.

    0 Ocen produktu

    od 21.48 zł Zobacz oferty w 1 sklepie

  • Lecznicza Głodówka - Giennadij Małachow

    Książka ta jest jedną z najciekawszych prac poświęconych głodówce podejmowanej w celach leczniczych. Znajdziemy w niej prawdziwe informacje, jakich nie ma w żadnej innej pracy na temat głodówki. Ponadto autor omawia wpływ głodówki na pierwotne przyczyny wielu chorób. Z książki dowiemy się o oddziaływaniu głodówki na świadomość człowieka, o tym, jak wybrać odpowiedni dla siebie rodzaj i czas trwania głodówki. Jest to solidnie opracowany podręcznik, w którym głodówkę rozpatruje się jako naukę o człowieku i jego możliwościach.

    0 Ocen produktu

    od 21.48 zł Zobacz oferty w 1 sklepie

  • Dieta oczyszczająca wątrobę - Sandra Cabot

    SWIATOWY BESTSELLER Pokochaj swoją wątrobę i żyj dłużej

    0 Ocen produktu

    od 21.40 zł Zobacz oferty w 1 sklepie

  • Kucharz małej gastronomii. Zbiór zadań przygotowujących do...

    Zbiór zawiera 5 zestawów pytań (częśc pisemna i praktyczna), które mają pomóc uczniom przygotować się do egzaminu zawodowego (zawód: kucharz małej gastronomii). Każdy zestaw to przykładowy egzamin zawodowy (część pisemna i część praktyczna). Na końcu książki zamieszczone są odpowiedzi do wszystkich zadań.

    0 Ocen produktu

    od 21.38 zł Zobacz oferty w 1 sklepie

  • Trzy pory dnia. Kulinarne fascynacje Krzysztofa Tyszkiewicza -...

    Z każdym daniem łączy się cały szereg opowieści, czas, którego już nie ma, a który powraca za sprawą zapachu i smaku. Tak wspominamy razem z Beatą nasze spotkania, które zawsze łączyły się z jakimś dobrym jedzeniem, bo wśród wielu przyjemności, dobra kolacja w radosnym miejscu i czasie jest wspaniałym kluczem do wspomnień, do tego, co było i na zawsze pozostaje. Książka nosi tytuł Trzy pory dnia, gdyż jedzenie to czynność, którą wykonujemy co najmniej trzy razy dziennie i to całe życie, jak mawiał mój wujcio Henio Wołowski. Ta publikacja przeznaczona jest nie tylko dla dorosłych, gdyż na podstawie zawartych w niej przepisów mogą gotować także dzieci i młodzież. Z tego względu prostota i łatwość wykonania potraw jest naczelną zasadą tego zbioru receptur i kulinarnych gawęd.Gotowanie nie jest takie trudne!

    0 Ocen produktu

    od 21.36 zł Zobacz oferty w 1 sklepie

  • Mama alergika gotuje na wyjątkowe okazje - Katarzyna Jankowsk...

    Druga książka kucharskaKatarzyny Jankowskiejpt. "Mama alergika gotuje.Na wyjątkowe okazje"Jest rozwiązaniem kolejnych kulinarnych problemówkażdej mamy alergika Ta książka to zbiór receptur na różne potrawy, które uświetnią wiele wyjątkowych okazji i rodzinnych uroczystości. Wśród nich propozycje wytrawnych dań na Święta Bożego Narodzenia i Wielkanoc, a także kilkadziesiąt przepisów na smakowite wypieki. Kuszące zdjęcia zachęcają do wypróbowania tłustoczwartkowych pączków, faworków i oponek. Kilka propozycji na codzienne pieczywo oraz urodzinowe torty to kolejna zaleta tej książki. Z myślą o nastoletnich alergikach powstał materiał Domowy Fast Food, gdzie pojawiły się przepisy na smaczne burgery, tortille, chipsy, pizzę czy pieczone frytki. Jaki krem, polewę czy masę przygotować, jak zrobić domowy wegański majonez, zakwas z buraków i przyprawę do pierników dowiemy się zaglądając do rozdziału Dodatki. Książka podpowiada również jakimi wartościowymi produktami zapełnić kuchenną szafkę alergika i osób na diecie bezglutenowej. To z pewnością jedyna taka pozycja na rynku, która ułatwi życie osób z wieloma ograniczeniami w diecie. Czy alergik zasiądzie wspólnie z rodziną do świątecznego stołu?Czy jest szansa by upiec tarty, babki, bułeczki, ciasteczka przy tak ograniczonej diecie?Czy alergiczne dziecko pozna kiedyś smak pączków i oponek?Czy osoba, której nie wolno jeść tak wielu produktów, skosztuje swój własny tort?Czy istnieje szansa na zdrowe dania typu Fast Food?Książka Mama alergika gotuje to odpowiedź TAK na wiele trudnych pytań.Książka zawiera 107 przepisów na dania bez jajek, mleka, soi, kakao, orzechów, selera i miodu. 71 z nich dodatkowo nie zawiera glutenu. Każdy przepis także w tej książce jest opatrzony adnotacją od dietetyka, został stworzony z myślą o osobach reagujących krzyżowo na różne warzywa czy owoce. Część dań, podobnie jak w pierwszej książce, inspirowana jest domową kuchnią babci Broni i została przez nią przygotowana specjalnie dla alergika. Gotując z pierwszą książką "Mama Alergika Gotuje. Tradycyjnie" poznaliśmy 100 sprawdzonych przepisów na dania, pojawiające się najczęściej na polskich stołach, w wersji bezpiecznej dla alergika, odpowiedniej także dla wegan i osób na diecie bezglutenowej. "Mama Alergika Gotuje. Tradycyjnie" dała odpowiedź na pytanie "Co na co dzień przygotować do jedzenia dla alergika". Po raz kolejny Katarzyna Jankowska dzieli się swoim doświadczeniem i udowadnia, że nie ma potrawy, której nie dałoby się przygotować nawet gdy lista niedozwolonych produktów jest długa. Inspiruje i podpowiada wiele nowych rozwiązań.Z drugą książką Mama alergika gotuje życie stanie się smaczne, zdrowe i wyjątkowe.

    0 Ocen produktu

    od 21.34 zł Zobacz oferty w 1 sklepie

  • Przetwory owocowe. Dżemy, galaretki, marmolady. - Walter Trau...

    Dżemy i marmolady już dawno przestały być jedynie "smarowidłem" idealnym na kanapki. Nasz gust zmienił się znacznie od czasów babć, a przetwory te coraz częściej kuszą nas słodkimi korzennymi nutami lub ostrym aromatem chili i octu. Stały się też doskonałym dodatkiem do serów, mięs i deserów. Przygotowuje się je w mgnieniu oka. Bez względu na to, czy są słodkie, pikantne, czy łagodne, zawsze smakują wyśmienicie.

    0 Ocen produktu

    od 21.30 zł Zobacz oferty w 1 sklepie

  • Przekąski i przystawki. Zimne i gorące. - Lucia Pantaleoni

    Wydanie 2011r.Oprawa twarda.Strony 72.Format 19,5x19,5cm.Przystawki można podawać na zimno lub ciepło, a ich zadaniem jest pobudzić apetyt. Do tych serwowanych na zimno należą m.in. wędliny z warzywami, ryby marynowane lub w galarecie, różnego rodzaju pasty. Z kolei zapiekane owoce morza, tarty na słono i czy racuchy z mozzarellą to przykłady przekąsek podawanych na ciepło. W książce znajdziesz przepisy zarówno na bardzo proste przystawki, takie jak surowe warzywa maczane w sosie czosnkowym, jak i na wykwintne spotkania, np. langustynki w martini czy przegrzebki po wenecku. Część przekąsek, np. mozzarella w kieszonkach czy bruschetta z papryką i kozim serem, jest idealna dla dzieci; inne, jak kraby po triesteńsku czy carpaccio z sosem japońskim, warto podawać osobom o wyrobionym smaku. Niektóre przystawki są lekkie i typowe dla kuchni śródziemnomorskiej (np. warzywa po sycylijsku lub pomidorki czereśniowe z pistou). Jednak w książce nie zabrakło przepisów na potrawy bardziej sycące, takie jak zapiekanka ze szpinakiem i skwarkami czy też cygara z parmezanu.

    0 Ocen produktu

    od 21.30 zł Zobacz oferty w 1 sklepie

  • Prywatne smaki PRL-u. - Andrzej Fiedoruk

    Wydanie 2011r.Oprawa twarda.Strony 166.Format 16,0x24,0cm.Prywatne smaki PRL-u Andrzeja Fiedoruka to zapiski będące wspomnieniami z okresu panowania systemu totalitarnego w Polsce. I choć odcisnął on na społeczeństwie swoje piętno, to jednak wywołuje miłe wspomnienia i tęsknoty za zdrową, naturalną żywnością, produkowaną metodami naszych przodków. Jak Autor sam pisze: "Młodszym czytelnikom niech służy ona jako opis obyczajów PRL-u oraz smaków usytuowanych w kontekście wydarzeń, świąt czy też brutalnej jak na tamte czasy prozy życia. Pozostałych Państwa zapraszam do powrotu w lata młodości, a może i próby przypomnienia swoich własnych smako-chwil".

    0 Ocen produktu

    od 21.30 zł Zobacz oferty w 1 sklepie

  • Sushi i sashimi - Gioffre Rosalba, Keisuke Kuroda

    Te wyszukane orientalne dania to dzieła sztuki. Lekki ryż, surowa, marynowana bądź lekko podgrzana ryba i szereg innych składników składają się na japońską kulinarną perfekcję.W książce tej przybliżono historię sushi: podano informacje o mistrzach przyrządzania tych potraw i o powstaniu barów sushi. Omówiono wszystkie główne składniki, przyprawy i przybory kuchenne niezbędne do przygotowania tych dań. Opisano sposób ich jedzenia oraz tradycyjne napoje serwowane do sushi - saké i herbatę japońską CHA podawaną i pitą według specjalnego ceremoniału. W poradniku tym najwięcej uwagi poświęcono sposobom przygotowywania sushi - od gotowania ryżu i krojenia ryb po wykonywanie ozdób z warzyw. Przepisy na przygotowanie różnych rodzajów sushi i sashimi są proste i czytelne, a na pięknych, kolorowych zdjęciach przedstawiono poszczególne etapy sporządzania tych potraw. Dzięki temu każdy może samodzielnie zrobić te japońskie specjały.

    0 Ocen produktu

    od 21.30 zł Zobacz oferty w 1 sklepie

  • Kuchnia lwowska. - Andrzej Fiedoruk

    Wydanie 2010r.Oprawa twarda.Strony 352.Format 16,0x24,5cm.

    0 Ocen produktu

    od 21.30 zł Zobacz oferty w 1 sklepie

  • Małe pyszności ptysie, herbatniki i inne ciasteczka. - Praca...

    Wydanie 2012r.Oprawa twarda.Strony 30.Format 15,5x15,5cm.Oto zbiór cukierniczych sekretów i zarazem szybki kurs ciastkarstwa z praktycznymi poradami i nauką podstawowych technik. Zawiera wiele przepisów na babeczki, herbatniki, bezy i inne ciasteczka: od słodkich całusków po smaczne ptysie z kremem, od tradycyjnych racuszków z jabłkami po ciasteczka migdałowe. Amaretti Krapfen w herbacie Marron glacé Tartaletki z kremem bavarese Cannoli Frutta martorana Maślane obwarzanki Ciastka z czekoladą i pieprzem Ta książka kierowana jest do: - miłośników wszystkiego, co słodkie, zwłaszcza ci lubiący samodzielnie przygotowywać pyszne desery - osób szukających niezobowiązującego upominku. Warto sięgnąć po tę książkę, gdyż: - zawiera podstawowe informacje o składnikach słodkich przysmaków i podstawowych rodzajach ciast, pozwalające z wielką satysfakcją rozwijać pasje cukiernicze - proponowane przepisy są proste, a jednocześnie zaskakują wyrafinowanym efektem - staranne opracowanie edytorskie sprawia, że książka od pierwszego spojrzenia rozbudza w czytelniku chęć oddania się kulinarnym przyjemnościom.

    0 Ocen produktu

    od 21.27 zł Zobacz oferty w 1 sklepie

  • Bruschetta i crostini. Grzanki po włosku. - Lucia Pantaleoni

    Wydanie 2011Oprawa twardaStrony 72Format 19x19 cmZjawili się niespodziewani goście, a w lodówce i spiżarce masz prawie pustki? Nie szkodzi! Wystarczy, że znajdziesz w nich parę podstawowych produktów, by z pomocą tej pięknie ilustrowanej książki na poczekaniu wyczarować pyszną bruschettę z czosnkiem i oliwą lub bruschettę z pomidorami, czosnkiem, oliwą i bazylią. Korzystając z przepisów autorki na włoskie grzanki, błyśniesz kunsztem kulinarnym, a przy tym nie musisz spędzać wielu godzin w kuchni, aby przygotować gościom smaczną kolację czy przekąskę, taką jak crostini z gruszkami, brie i orzechami laskowymi lub bruschettę z pikantnymi małżami.Przepisy w "Bruschetta i crostini. Grzanki po włosku" są tak różnorodne jak same Włochy, ciągnące się od Sycylii aż po Alpy. Od wegetariańskich, przez rybne po mięsne i od lekkich po bardziej sycące.Masz ochotę coś przekąsić przed telewizorem, ale chcesz uniknąć niezdrowego i tuczącego jedzenia, takiego jak ciastka i chipsy? Z tym poradnikiem błyskawicznie zrobisz zdrową i smaczną bruschettę śródziemnomorską, crostini z twarożkiem i suszonymi morelami lub bruschettę z miecznikiem, pomarańczą i aromatycznymi ziołami. Znajdą się tu także przepisy dla amatorów bardziej treściwych grzanek, np. na crostini z wątróbką drobiową i bruschettę z kiełbasą, bobem i pecorino. Z kolei bruschetta ze słoniną z Colonnaty i czarnymi oliwkami albo z wędzonym boczkiem, pomidorami i rukolą nada się w sam raz na mroźne zimowe dni.

    0 Ocen produktu

    od 21.26 zł Zobacz oferty w 1 sklepie

  • Kuchnia domowa Dieta bezmleczna - Rogers Miller, White Emily

    Nietolerancja laktozy lub alergia na mleko oznacza konieczność przejścia na dietę wykluczającą spożywanie śmietany, masła, mleka, sera i jogurtu, a także wielu gotowych produktów spożywczych, których składnikiem jest cukier mlekowy.Jak rozpoznać, które produkty zawierają ten cukier? Co można jeść? Co zrobić, by kuchnia osób cierpiących na to zaburzenie trawienia była urozmaicona i smaczna? Książka ta zawiera niezbędne informacje o tym, jakie dolegliwości towarzyszą nietolerancji laktozy, jak sobie z nimi radzić i gdzie szukać pomocy.Jej główną część stanowią specjalnie opracowane przepisy kulinarne, w których nie wykorzystuje się produktów mlecznych. Bez nich można zrobić wspaniałe zupy, przystawki, dipy, lekkie posiłki, dania główne, potrawy rybne i wegetariańskie, aromatyczne sosy, sałatki i dressingi do nich, desery, lody, słodkie sosy i kremy, ciasta, ciastka, śniadania i napoje.W książce znajdziesz: 200 przepisów na rodzinne posiłki. Rozdział poświęcony żywieniu dzieci nietolerujących laktozy. Analizę składu i kaloryczność każdego proponowanego dania. Przykładowe menu na cały tydzień.

    0 Ocen produktu

    od 21.26 zł Zobacz oferty w 1 sklepie

  • Wino. Jak zostać znawcą - Kitowski Richard, Klemm Jocelyn

    Wino zostało stworzone po to, aby dostarczać nam przyjemności, a Ty wiesz jedynie tyle, że jest czerwone, różowe lub białe; słodkie albo wytrawne. Ale jak i gdzie się je produkuje, jak powinno smakować, to już całkiem inna historia...Z jakiego szczepu powstało wino? Jakie znaczenie ma rocznik? Jakie są rodzaje tych trunków? Co decyduje o bukiecie wina?Na te i wiele innych pytań odpowiedzą autorzy tego poradnika. Znajdziesz w nim mnóstwo przydatnych, aktualnych i łatwych do zastosowania wskazówek, dzięki którym z przeciętnego konsumenta zamienisz się w pewnego siebie amatora win. Z książki dowiesz się, jak dobierać wino do różnych potraw i jak odróżniać wspaniałe, umiarkowanie drogie trunki od drogich, nie zawsze wartych swojej ceny.W tajniki wina wprowadzą Cię profesjonalni sommelierzy z wieloletnim doświadczeniem.

    0 Ocen produktu

    od 21.26 zł Zobacz oferty w 1 sklepie

  • Naleśniki. Słodkie, słone i pikantne. - Martine Lizambard

    Wydanie 2010r.Oprawa twarda.Strony 72.Format 20,0x19,5cm. Naleśniki z kawałkami czekolady i gruszkami, z migdałami i wiśniami, meksykańska tortilla, wietnamskie naleśniki z mąki ryżowej, egzotyczne placki z Bliskiego Wschodu, tajskie z krewetkami, polskie z rumem i rodzynkami - słone, pikantne, słodkie - wszystkie kuszą niepowtarzalnym smakiem i aromatem. Smażenie naleśników jest dziecinnie proste, a na ciasto nie potrzeba wielu składników. Dodatki w postaci owoców, orzechów, warzyw, grzybów, ryb, różnego rodzaju mięsa i ziół można swobodnie dobierać, tak by zaspokoić apetyt najbardziej wybrednego smakosza.

    0 Ocen produktu

    od 21.26 zł Zobacz oferty w 1 sklepie

  • Domowe wędzenia żywności - Anderson Warren R.

    Oto niezwykły wyczerpujący poradnik, z którego dowiesz się wszystkiego o wędzeniu żywności w warunkach domowych. Poznasz sekrety przygotowywania boczku, szynki, wieprzowiny, pastrami, kiełbas, drobiu, dziczyzny, wędzonych serów, orzechów, krewetek i wielu innych pyszności. Wszystkie da się uwędzić w domu dzięki prostemu wyposażeniu, które można kupić lub zbudować samodzielnie. Z książki dowiesz się, jak budować przydomową wędzarnię. Poznasz tajniki wędzenia na zimno i gorąco. Autor poradnika doradza, jak przygotowywać marynaty i peklować. Dzięki szczegółowym instrukcjom zawartym w książce możesz przygotowywać wspaniałe przysmaki, za każdym razem osiągając wyśmienite rezultaty kulinarne.

    0 Ocen produktu

    od 21.26 zł Zobacz oferty w 1 sklepie

  • Desery Siostry Marii - Goretti Guziak Maria

    Desery Siostry Marii to znakomita książka zawierająca wiele sprawdzonych przepisów na domowe desery, które będą nie tylko smaczną przekąską czy ukoronowaniem rodzinnegoobiadu, ale również ozdobą każdego przyjęcia. A dzięki dokładnym opisom i wskazówkom każdy deser zawsze się uda.To prawdziwa skarbnica wiedzy kulinarnej przekazywanej z pokolenia na pokolenie.

    0 Ocen produktu

    od 21.23 zł Zobacz oferty w 1 sklepie

  • Kuchnia orientalna - Dopp Elisabeth, Willrich Christian, Rebbe...

    Untitled documentWyczaruj w okamgnieniu orientalne smakołyki dla przyjaciół, gości i dla siebie. Falafel czy mezze, drób w wodzie pomarańczowej czy miętowa jagnięcina, ryby z tahiną, arabska moussaka, królewska sałatka owocowa czy rożki kokosowe - sto przepisów kulinarnych pozwoli oczarować biesiadników

    0 Ocen produktu

    od 21.21 zł Zobacz oferty w 1 sklepie

  • Smak tropików. Kuchnie Pacyfiku - Biruta Markuza

    Smak tropików. Kuchnie Pacyfiku, książka Biruty Markuzy obejmuje kuchnie: chińską, hinduską, indonezyjską, Singapuru (malajską), Sri Lanki, Filipin, Nowej Gwinei, Nowej Zelandii i Australii. Kuchnie te zasadniczo różnią się między sobą, a w sposób skrajny od pozostałych kuchni świata. Obrazują fascynującą umiejętność wykorzystania wszystkiego, co jadalne (korony kwiatu, kiełków, korzeni, naci, kory i larw w niej żyjących). Po lekturze tej książki warto się zadumać, czy można beztrosko wyrzucać stary chleb, wylewać serwatkę, marnować nać selerów, pietruszki itp. W tropiku ziarnko ryżu jest święte tak jak w Polsce święta była kiedyś nawet zeschła skibka chleba.Książka dostarcza informacji o odmiennych od naszego sposobach odżywiania się egzotycznych, nowych, może się przydać komuś, kogo los skieruje w tamte rejony, a jedzenie jest przecież zawsze sprawą ważną. Zapraszamy na wspólną wyprawę w krainy smaków nieznanych.

    0 Ocen produktu

    od 21.17 zł Zobacz oferty w 1 sklepie

  • Kuchnia śląska. Potrawy tradycyjne - Barbara Jakimowicz-Klei...

    Czy można ustrzec się przed chorobami serca i miażdżycą? Jak walczyć z nadciśnieniem? Co robić, aby zmniejszyć ryzyko kolejnego zawału? Wiele osób codziennie zadaje sobie podobne pytania, nie znajdując jednak prostej i satysfakcjonującej odpowiedzi. Niestety, często też bywa, że takowej odpowiedzi nie znają osoby z dolegliwościami ze strony układu krążenia. Dlatego też Małgorzata Borgman podjęła się próby stworzenia przystępnego poradnika na temat w profilaktyce chorób serca najważniejszy ? żywienia. W książce swej przejrzyście opisała podstawowe choroby serca i układu krwionośnego, przedstawiła odpowiednie wskazówki (nakazy oraz zakazy) dietetyczne i ? co istotne ? podała ciekawe przepisy na potrawy polecane osobom z poszczególnymi schorzeniami (uzupełniając je informacjami na temat liczby kalorii) oraz umieściła aneks omawiający lecznicze właściwości ziół. Słowem, Dieta dla serca to doskonałe, choć niewielkie, kompendium wiedzy na temat odżywiania i to zarówno dla osób zdrowych, jak i chorych.

    0 Ocen produktu

    od 21.17 zł Zobacz oferty w 1 sklepie

  • Okowita, przepalanka, nalewki i miody pitne - Andrzej Fiedoruk

     Okowita, przepalanka, nalewki i miody pitne to kompendium wiedzy o alkoholach, z uwzględnieniem zarówno historii ich wytwarzania oraz spożycia, jak i bogactwa zachowanych przepisów. Dowiemy się zatem, jak powstawały likier, armaniak, koniak, calvados, whisky, gin, rum, które z nich preferowali nasi przodkowie i z jakich składników najczęściej je przyrządzano. Krok po kroku poznamy procesy ich wytwarzania wraz z opisem służących do tego profesjonalnych i domowych urządzeń, a także najbardziej udane przepisy na trunki, które uwiodą podniebienie i wprawią w dobry nastrój. Książkę wzbogacają praktyczne porady i autorskie przepisy Hieronima Błażejaka - mistrza w sztuce sporządzania nalewek, laureata wielu prestiżowych nagród w tej dziedzinie, a także informacje, jak poprawnie degustować nalewki.

    0 Ocen produktu

    od 21.17 zł Zobacz oferty w 1 sklepie

  • Kuchnia którą polubisz - Izabela Lewosińska

    Zdrowa kuchnia często kojarzy się z czymś, co jest niesmaczne, mdłe i drogie. Przygotowanie posiłków uważane jest powszechnie za mozolne, monotonne, niewiele znaczące zajęcie, którego i tak nikt nie docenia. Zaskoczę Cię posiłki przygotowane według przepisów zamieszczonych w tej książce smakują wyśmienicie i są w stanie zaspokoić najróżniejsze gusta. Zapewniam, że tę kuchnię można polubić ten rodzaj gotowania zainspiruje każdego do śmiałych eksperymentów kulinarnych. Rozpoczniesz niezwykłą przygodę w świecie kolorów, smaków i zapachów. Będziesz zdumiony końcowym wynikiem!

    0 Ocen produktu

    od 21.15 zł Zobacz oferty w 1 sklepie

  • Grill 50 łatwych przepisów - Mariagrazia Villa

    Czy jest coś przyjemniejszego niż relaksujący posiłek na świeżym powietrzu na werandzie lub w ogrodzie, późną wiosną lub wczesnym latem? Gdy zapada zmrok, węgle na grillu jarzą się czerwonym światłem, a powietrze wypełnia cudowny zapach pieczonego mięsa, któremu trudno się oprzeć. Sącząc z kieliszka dobre wino lub popijając chłodne piwo, niecierpliwie oczekujesz kolejnej przyjemności: skosztowania soczystego befsztyka, wyśmienitego łososia lub smacznej polenty z serem gorgonzola. Powoli nadchodzą twoi przyjaciele, wesoło gawędząc, śmiejąc się i wymieniając nawzajem grzeczności. Grillowanie jest nie tylko najbardziej nieformalną formą odbywania posiłku, jest także doskonałą możliwością dzielenia radości i przyjemnych chwil w gronie bliskich sobie ludzi.

    0 Ocen produktu

    od 21.15 zł Zobacz oferty w 1 sklepie

  • Jajka. 50 łatwych przepisów - Mario Grazia (przepisy), Maria...

    Dzieło sztuki stworzone prze naturę. Doskonały, aerodynamiczny kształt. Stonowana barwa mieszcząca się w zakresie od naturalnej bieli, aż po jasny brąz. Przyjemna w dotyku, lekko porowata powierzchnia. Cienka, lecz wytrzymała skorupka. Wewnątrz zaś małe słońce spowite białą, księżycową aureolą. Jajko to nie tylko wytworny produkt żywnościowy. Jest ono także genialne, a zarazem urzekające swoją prostotą. Odżywcze, niedrogie, idealne na łatwe i szybkie danie. A przy tym smaczne, różnorodne i lekkostrawne.Smażone, gotowane na twardo i miękko, w postaci jajecznicy i pieczone w piekarniku. Przyrządzane `w koszulkach`, w skorupce lub miseczce - jajka można przygotować na rozmaite sposoby. Nadają się zarówno na szybki posiłek, jak i wystawne przyjęcie, i należą do podstawowych produktów wchodzących w skład niezliczonej ilości potraw, jak m.in. makarony, placki, tarty warzywne, omlety, naleśniki czy suflety. Są niezbędnym składnikiem sosów, dressingów i majonezu. Przyrządzamy z nich bezy, creme patissiere, zabajone, lody, musy i bezy. To Rzymianie wprowadzili do kuchni jajka, początkowo pawie, które mają smak nieco słodszy od innych.[...] Podobnie w obecnych czasach każdy ambitny szef kuchni chętnie włącza jajka do swojego menu, nie tylko ze względu na ich `domowe` konotacje, ale także jako niewyczerpane źródło kreatywności.

    0 Ocen produktu

    od 21.15 zł Zobacz oferty w 1 sklepie

  • U malucha na talerzu. Zdrowa dieta dla niemowląt. - Jas-Baran...

    Wydanie 2012r.Oprawa broszurowa.Strony 232.Format 17,0x24,5cm.

    0 Ocen produktu

    od 21.14 zł Zobacz oferty w 1 sklepie

  • Kuchnia wegetariańska. Polskie przepisy - Katarzyna Rozmysło...

    W tej niepowtarzalnej książce znajdziesz oryginalne i urozmaicone przepisy ujęte w piękną szatę graficzną. To także fotograficzna opowieść o domu położonym w urokliwym zakątku Bieszczad i o jego mieszkańcach, wzbogacona fragmentami obrazów Autorki.Książka z całą pewnością zainspiruje, oczaruje i umili gotowanie.

    0 Ocen produktu

    od 21.09 zł Zobacz oferty w 1 sklepie

  • 5-minutowe ciasta z kubka - Jennifer Lee

    Z książką "5-minutowe ciasta z kubka":?błyskawicznie przygotujesz pyszne ciasto w domu, pracy, na wakacjach?nie przejesz się słodyczami, zadbasz o linię?docenisz prostotę takiego pieczenia, nawet sprzątanie jest sprowadzone do minimum?unikniesz chemii dodawanej do gotowych, sklepowych produktów ?nie znudzisz się, ponieważ z wielu przepisówKsiążka zawiera niemal 100 przepisów podzielonych na rozdziały m.in: niskokaloryczne ciasta z kubka (każde poniżej 299 kcal), bezglutenowe ciasta z kubka, czy ciasta z maksymalnie czterech składników. Urocze zdjęcia zachęcają do wypróbowania przepisów. Na początku książki znajduje się tematyczny spis treści ułatwiający wyszukiwanie przepisów.Jennifel Lee - autorka słynnego angielskojęzycznego bloga. Jej przepisy pojawiły się w wielu uznanych mediach (m.in. Huffington Post, czy telewizji Fox News).

    0 Ocen produktu

    od 21.09 zł Zobacz oferty w 1 sklepie


Copyright © e-ceny.pl - najlepsza porównywarka cen, najlepsze e-centrum handlowe! Starcode Systems Wykonanie eBiznes.pl
Strona używa plików cookies, więcej informacji.