Jesteś tutaj:Strona GłównaKSIĘGARNIA KsiążkiKulinarne

Kulinarne

Porównanie cen w KSIĘGARNIA, Książki oraz Kulinarne.

  • Kucharz & Gastronom Vademecum - Praca zbiorowa

    NOWE ZAKTUALIZOWANE WYDANIEPozycja obejmuje wszystkie dziedziny świata kulinarnego: od towaroznawstwapo praktyczne przepisy kulinarne.Książka została opracowana w części teoretycznej przez najwybitniejszychspecjalistów-naukowców, a w dziale przepisów kulinarnych przez znakomitych praktyków (szefów kuchni).KUCHARZ & GASTRONOM to kompendium wiedzy niezbędne dla uczniów i studentów szkółgastronomicznych, dla nauczycieli i wszystkich miłośników sztuki kulinarnej.TREŚCI PREZENTOWANE W KSIĄŻCE SĄ ZGODNE Z AKTUALNYMSTANEM WIEDZY I OBOWIĄZUJĄCYMI PRZEPISAMI PRAWA.

    0 Ocen produktu

    od 105.80 zł Zobacz oferty w 1 sklepie

  • Wykwintna kuchnia polska Wszystkie smaki roku - Jerzy Bralczyk

    Pozycja wyjątkowa w tegorocznej ofercie wydawnictwa, powstała pod patronatem Anny Komorowskiej, Małżonki Prezydenta RP. W pięknej, bogato ilustrowanej, albumowej książce znalazły się propozycje wykwintnych dań, przygotowanych przez uznanych szefów kuchni, takich jak Wojciech Modest Amaro, Karol Okrasa, Paweł Oszczyk, Marek Widomski czy Dariusz Struciński. Mistrzowie skomponowali menu zgodne z porami roku, wykorzystując tradycyjne polskie produkty w nowych daniach i smakach. Swoje propozycje przedstawiła także pani Anna Komorowska. Bardzo oryginalne potrawy zostały wspaniale zaaranżowane, dzięki czemu towarzyszące przepisom zdjęcia są w istocie artystycznymi kulinarnymi obrazami. Dodatkową atrakcją są fotografie wykonane w Belwederze, siedzibie Prezydenta RP. Wstępem tę niepowtarzalną i niezwykłą książkę kucharską opatrzyli - w wersji polskiej - prof. Jerzy Bralczyk, który skupił się na językowo-smakowych doświadczeniach, a w wersji angielskiej Jan Łoziński, przedstawiający polską historię "od kuchni".

    0 Ocen produktu

    od 202.02 zł Zobacz oferty w 1 sklepie

  • Kuchnia Haute Couture. - Marta Grycan

    Wydanie 2012r.Oprawa twarda.Strony 286.Format 21x26,5cm.Kuchnia Haute Couture jest moją pierwszą książką otwierającą serię opowieści o życiu, kuchni, pasjach odkrywanych przy wspólnym stole z rodziną i przyjaciółmi. Jest opowieścią o szukaniu inspiracji, o wspaniałych smakach i więzi jaka buduje się podczas wspólnego biesiadowania.Mam nadzieje, że stanie się dla Państwa milą lekturą inspirującą do wspólnego gotowania i wniesie dużo radości w codzienność. Marta Grycan

    0 Ocen produktu

    od 24.07 zł Zobacz oferty w 1 sklepie

  • Nigellissima. Włoskie inspiracje - Nigella Lawson

    Nigellissima czerpie natchnienie z włoskiej kuchni, przenosząc jej ducha prosto na talerze - pronto! Celebracja świeżych, smacznych i prostych posiłków leży u podstaw włoskiego sposobu gotowania. Przepisy Nigelli Lawson odzwierciedlają tę naturę: łatwe i szybkie codzienne dania zmieniają w przygotowaną bez wysiłku ucztę. Włoskie jedzenie opanowało świat. Nigellissima podaje ponad 100 przykładów pysznych włoskich dań - od makaronu z sycylijskim pesto po mięsną pizzę bez ciasta, od sardyńskiego kuskusu po weneckie owoce morza, od penne po pappardelle, rag? i risotto, od włoskiego placka z jabłkami i lodów po pannacottę i anyżkowe ciasteczka. To kulinarna podróż po Italii, której punktem kulminacyjnym jest rozdział z przepisami na święta i przyjęcia, z apetyczną ucztą bożonarodzeniową na czele. Tradycyjne i mniej znane dania poruszą nasze kubeczki smakowe i wyobraźnię, nie szarpiąc nerwów gotującym.

    0 Ocen produktu

    od 52.00 zł Zobacz oferty w 1 sklepie

  • Nalewki staropolskie. - Piotr Adamczyk

    Wydanie 2012r.Oprawa twarda.Strony 128.Format 17,5x24,5cm.Warto sięgnąć do skarbczyka pomysłów naszych przodków. Onegdaj bywało, że każdą niemiłą przypadłość zdrowotną można było uśmierzyć trunkiem odpowiedniego rodzaju i jakości. Nalewki, likwory, likiery, krupniki, rosolisy, miody pitne wydają się być miksturami pełnymi tajemniczych składników. Tymczasem są to często łatwe do wykonania, znakomite trunki. Wymagają jedynie wcześniejszego zgromadzenia surowców i odrobiny cierpliwości. Dawne wyroby mogą być dla nas zbyt esencjonalne (ratafia, nalewka śliwkowa, miodówka, zapalanka), można zatem dodać mniej przypraw. Wiele nalewek ziołowych (bernardynka, kminkówka, żubrówka) jest wartych szczególnego polecenia, gdyż medycyna potwierdziła skuteczność ich działania.Trzeba pamiętać, cytując dawnych lekarzy, że lek od trucizny różni wyłącznie dawka. Zatem, zachowując umiar, delektujmy się wyrafinowanymi smakami słodkich i wytrawnych nalewek.

    0 Ocen produktu

    od 27.01 zł Zobacz oferty w 1 sklepie

  • Kulinarne wyprawy Jamiego. - Jamie Oliver

    Wydanie 2012r.Oprawa twarda.Strony 360.Format 19,5x25,5cm.Kulinarne wyprawy Jamiego to przygodowa książka kucharska, z mnóstwem przepisów na dania, których przygotowanie sprawi ci dużo frajdy i pozwoli przenieść się na chwilę do sześciu wspaniałych krajów, które niedawno odwiedziłem. Znajdziesz tu zarówno największe przeboje tamtejszych kuchni, jak i zupełnie nowe potrawy, które stworzyłem zainspirowany moimi wyprawami. Teraz łatwo odtworzysz u siebie w domu hiszpańskie paelle, marokańskie tażiny, włoskie risotta... Dziś czasem taniej jest polecieć na weekend za granicę niż pojechać pociągiem do jakiegoś miejsca we własnym kraju. Nie twierdzę, że trzeba to robić co chwilę, ale od czasu do czasu warto odważyć się na ucieczkę od rutyny i poznać inną kulturę. Po prostu wybierz się gdzieś i odkryj fantastyczne smaki, ludzi i miejsca, oddalone od drzwi twojego domu zaledwie o kilka godzin podróży. Jeśli od dawna zamierzasz odwiedzić jakieś konkretne miejsce, ale ciągle jeszcze nie zarezerwowałeś biletu, radzę ci - zrób to! Wrócisz naładowany optymizmem, z głową pełną pięknych wspomnień - nie mówiąc już o pomysłach na niesamowite dania! Tymczasem pozwól, że zapoznam cię z fantastycznymi przepisami pełnymi smaków, które ostatnio odkryłem. A może nauczę cię przyrządzać potrawy, które poznałeś i polubiłeś podczas własnych wakacji, ale nie wiedziałeś, jak je przygotować?Jamie Oliver

    0 Ocen produktu

    od 52.00 zł Zobacz oferty w 1 sklepie

  • Kuchnia w stylu wolnym - Annabel Langbein

    Annabel Langbein to gwiazda międzynarodowego programu telewizyjnego (w Polsce jest nadawany na kanale Kuchnia+).Jej podejście do gotowania jest zarówno praktyczne, jak i inspirujące. Pokazuje, jak w łatwy, naturalny sposób przyrządzić rewelacyjne dania z najświeższych produktów sezonowych.Annabel z wycieczek po przydomowym ogrodzie czerpie pomysły na potrawy, niewymagające dużego wysiłku. Wydała 19 książek kucharskich, które zdobyły wiele międzynarodowych nagród, w tym najważniejsze trofeum w świecie publikacji kulinarnych - Gourmand Word Cookbook Award, za książkę Naturalne gotowanie. Jej książki zostały przetłumaczone na wiele języków i sprzedały się w liczbie ponad dwóch milionów egzemplarzy w całej Europie, Ameryce Północnej i Australii.

    0 Ocen produktu

    od 35.25 zł Zobacz oferty w 1 sklepie

  • Kuchnia domowa - gotowanie krok po kroku - Birgitta Rasmusson

    Oprawa TwardaStron 752Format: 170 x 240Niezwykły poradnik zawierający 1500 przepisów na potrawy z kasz, ziemniaków, ryżu i makaronu, warzyw i grzybów, owoców morza i ryb, mięsa i podrobów, na dania główne, zupy, desery, sałatki, sosy, napoje zimne i gorące...Wśród nich przepisy na potrawy szybkie i łatwe oraz takie, którym trzeba poświęcić więcej czasu i uwagi. Obszerne wprowadzenie omawiające podstawy zdrowego gotowania oraz liczne porady dotyczące doboru odpowiedniego sprzętu kuchennego, sposobu sprawiania ryb, dzielenia drobiu i tusz zwierzęcych czy grillowania w woku.Zaletę stanowią liczne zdjęcia objaśniające kolejne czynności krok po kroku.

    0 Ocen produktu

    od 37.55 zł Zobacz oferty w 1 sklepie

  • Zupy i przystawki. Klasztorna Kuchnia Świętej Hildegardy - S...

    W niniejszej książce (oraz w całej serii, którą ona rozpoczyna) zaprezentowano przepisy przygotowane zgodnie z medycznymi zaleceniami św. Hildegardy z Bingen - dostosowane do wymogów współczesnej kuchni. Za podstawę tej wyjątkowej publikacji posłużyły księgi Hildegardy z Bingen, gruntownie zbadane przez doktora nauk medycznych Gottfrieda Hertzkę, który potwierdził trafność i zadziwiającą zgodność zaleceń świętej z odkryciami współczesnej wiedzy medycznej - i z powodzeniem jej rady stosował w praktyce lekarskiej.W tej niezwykłej książce kucharskiej znajdziemy przepisy na wspaniałe zupy i przystawki przygotowane zgodnie ze wskazówkami św. Hildegardy dotyczącymi medycyny i zdrowego trybu życia.

    0 Ocen produktu

    od 23.03 zł Zobacz oferty w 1 sklepie

  • Kuchnia polska Hanny Szymanderskiej. - Hanna Szymanderska

    Wydanie 2012r.Oprawa broszurowa.Strony 648.Format 16,5x23,5cm.Kuchnia polska Hanny Szymanderskiej zawiera wiedzę o naszej wspaniałej kuchni: dawnej i współczesnej, "oficjalnej" i regionalnej, środkowopolskiej oraz kresowej, a treść przepisów urozmaicają ciekawostki z historii polskiej sztuki kulinarnej.Składa się na nią unikalny zbiór około 1600 przystępnie podanych przepisów, które pobudzają wyobraźnię i inspirują do śmiałych działań w kuchni zarówno osoby początkujące, jak i doświadczonych miłośników sztuki gotowania.Niniejsze wydanie podzielone jest na 15 rozdziałów, wśród których znajdują się między innymi: Zimny bufet, Potrawy z jaj i serów, Potrawy z kasz i ryżu, Mięsa, Ryby i raki, Drób, Dziczyzna, Ciasta.

    0 Ocen produktu

    od 10.87 zł Zobacz oferty w 1 sklepie

  • 100 przypraw - Zilliken Monika, Gay Jutta

    To ozdobne pudełko stanowi fascynujący przewodnik po świecie przypraw, idealny dla każdego, kto chce odkryć tajniki dobrej kuchni.Znajdziecie tu aż 50 kart, zawierających wspaniałe kolorowe zdjęcia 100 najpopularniejszych przypraw wraz z ciekawymi informacjami na ich temat. Poznacie ich pochodzenie, historię, smak i najważniejsze cechy. Odkryjcie pełną gamę niezastąpionych przypraw kuchennych, które urozmaicą wasze potrawy!W serii również: 100 ziół

    0 Ocen produktu

    od 12.88 zł Zobacz oferty w 1 sklepie

  • Ziołowe gotowanie. - Stefania Korżawska

    Wydanie 2012r.Oprawa broszurowa.Strony 140.Format 14,5x20,5cm.Książka "Ziołowe gotowanie" to kolejna dieta opracowana w gabinecie dietetyka, ale prawdziwe odżywienie, które opiera się na wielowiekowej, polskiej tradycji.

    0 Ocen produktu

    od 21.55 zł Zobacz oferty w 1 sklepie

  • Makaron - Zestaw - Praca zbiorowa

    wyd. Olesiejuk Sp. z o.o.

    0 Ocen produktu

    od 23.41 zł Zobacz oferty w 1 sklepie

  • Makaron. Zestaw z akcesoriami - Praca zbiorowa

    Zestaw zawiera książkę z przepisami, tarkę do serów oraz szczypce do spaghetti oraz porcelanowy talerzyk. To wspaniały prezent dla miłośników makaronu.Różnorodne, łatwe do wykonania i pięknie zilustrowane przepisy będą z pewnością inspiracją dla wszystkich, którzy lubią gotować, a dołączone przybory pozwolą profesjonalnie zaserwować przygotowane samodzielnie dania

    0 Ocen produktu

    od 25.26 zł Zobacz oferty w 1 sklepie

  • Sałatki. Zestaw z akcesoriami - Praca zbiorowa

    Dzięki temu praktycznemu zestawowi, zawierającemu książkę z przepisami oraz zestaw plastikowy do mieszania i nakładania sałatek przygotujesz wyśmienite sałatki.Wśród zamieszczonych propozycji każdy znajdzie coś dla siebie: przepisy na ostre zielone sałatki, z dresingami, rybami, owocami morza, mięsem i warzywami; lekkie lub sycące. Wszystkie wskazówki zostały pięknie zilustrowane zdjęciami

    0 Ocen produktu

    od 23.41 zł Zobacz oferty w 1 sklepie

  • Ziemniaki. 50 łatwych przepisów - Mario Grazia (przepisy), M...

    Z wyglądu raczej korpulentny, czasami nieco garbaty, a niemal zawsze niezgrabny i pokraczny, kolorem wahający się pomiędzy odcieniami żółci, czerwieni i fioletu, ziemniak jest jednak istotnym brylantem wśród warzyw. Łatwa w uprawie i przechowaniu, obdarzona niepowtarzalnym smakiem i otwarta na wszelkie kulinarne fantazje bulwa jest rośliną o tysiącu twarzy, a każda z nich jest równie wyśmienita i ceniona w sztuce kulinarnej na całym świecie. Sposoby przygotowania są niemal nieograniczone: ziemniaki można podawać gorące lub na zimno, obrane lub w mundurkach, w całości lub w kawałkach, doprawione lub zupełnie bez przypraw. Można gotować je w wodzie i na parze, piec w piekarniku, bądź smażyć na patelni lub w głębokim tłuszczu. Można jeść je same, jak również w towarzystwie licznych dodatków - stanowią bowiem godną oprawę dla każdego kulinarnego arcydzieła.Academia Barilla, czyli międzynarodowy ośrodek starający się o spopularyzowanie kuchni włoskiej, wyselekcjonował 50 przepisów zawierających ziemniaki. Niektóre z nich to klasyczne potrawy z `Bel Paese`: gatto di patate (tort ziemniaczany), właściwy dla regionów Kampanii i Kalabrii, trenette z sosem pesto, typowe dla Genui ziemniaki z zielonym groszkiem, czy charakterystyczne dla Frulli-Wenecji Euganejskiej ziemniaczane fricos. Pozostałe receptury powstały poprzez kompozycję walorów niezwykłej bulwy z innymi klasycznymi składnikami kuchni trzech barw: serami w rodzaju montasio i parmezanu, przetworami mięsnymi, jak boczek lub kiełbaski cotechino, a także z orzechami włoskimi, prawdziwkami oraz baccalą. Niektóre dania, jak wywodzące się z Rosji bliny lub szwajcarskie rosti, nie są częścią kulinarnej historii Włoch. Mimo to Academia Barilla wybrała je przez wzgląd na ich najważniejsze założenia: umiłowanie dla podstawowych składników, elegancję zrodzoną z prostoty, wyjątkowe możliwości, a przede wszystkim radość z dzielenia się nimi.

    0 Ocen produktu

    od 19.60 zł Zobacz oferty w 1 sklepie

  • Pomidory. 50 łatwych przepisów - Mario Grazia (przepisy), Ma...

    Pomidor - czerwone słońce. Pulchny, mięsisty i aromatyczny. Można go jeść na surowo, bez dodatków, lub z odrobiną oliwy z oliwek i szczyptą soli. Zimą zaś można się nim delektować, w postaci przetworów: To wspomnienie lata zamknięte w puszcze wzbogaci smak każdego dania makaronowego oraz szerokiej gamy innych potraw. To doprawdy `pomo d`oro`, czyli `złote jabłko`. Odkąd `tomatl` - bo tak brzmi jego pierwotna, aztecka nazwa - przybył w XVI wielu z Ameryki Środkowej do Europy, zawojował kuchnię wielu krajów. Początkowo uważano, iż pomidory są trujące, dlatego traktowano je wyłącznie jako roślinę ozdobną. Z czasem zaczęto przypisywać im tajemnicze właściwości afrodyzjaku, wykorzystując je do sporządzania magicznych napojów i ofiarowując damom jako symbol miłości. Wreszcie doceniono ich słodki, lecz lekko kwaskowaty smak. Co przyczyniło się do ich rozpowszechnienia w całym regionie śródziemnomorskim. Dojrzewając w klimacie sprzyjającym ich uprawie, pomidory weszły na stałe do tradycji kulinarnej wielu krajów europejskich.Obok pszenicy i oliwy z oliwek, pomidory stanowią jeden z głównych składników `diety śródziemnomorskiej`, która niedawno została uznana przez UNESCO za niematerialne dziedzictwo kulturowe ludzkości. Pomidory - surowe, przetarte, suszone, smażone, pieczone, faszerowane, grillowane, zapiekane, kandyzowane, w postaci sorbetów lub chutneyów - są głęboko zakorzenione w tradycjach kulinarnych takich krajów, jak Hiszpania, Francja, Włochy czy Grecja. Mając to na uwadze, Academia Barilla, jako międzynarodowy promotor włoskiej kuchni na świecie, wybrała spośród nich pięćdziesiąt receptur. W niektórych pomidory bezsprzecznie odgrywają główną rolę, na przykład w tradycyjnym przepisie na makaron z sosem pomidorowym - proste, lecz wyśmienite danie. W innych z kolei schodzą na drugi plan, niemniej ich smak i barwa są tak istotne, że bez nich potrawa straciłaby swój niepowtarzalny charakter. Czymże byłaby sałatka caprese, gdyby zabrakło w niej plasterków soczystych, czerwonych pomidorów?

    0 Ocen produktu

    od 19.60 zł Zobacz oferty w 1 sklepie

  • Czekolada - zestaw - Praca zbiorowa

    wyd. Olesiejuk Sp. z o.o.

    0 Ocen produktu

    od 15.78 zł Zobacz oferty w 1 sklepie

  • Kuchnia polska. Wielka księga sprawdzonych przepisów. - Ewa ...

    Sprawdzone przepisy tradycyjnej i nowoczesnej kuchni polskiej:Przekąski (zimne i gorące) oraz sosy Zupy (kremy, staropolskie, codzienne)Jarzyny (zasmażane, z wody, na surowo)Dania główne (mięsa, drób, ryby, bezmięsne)Ciasta, desery, napoje i przetworyW tej wspaniałej WIELKIEJ KSIĘDZE PRZEPISÓW znajdziesz:* 500 przepisów* 500 kolorowych fotografii* praktyczne informacje: - stopień trudności - ilość porcji - czas przygotowania - kaloryczność potraw - koszt wykonania

    0 Ocen produktu

    od 48.00 zł Zobacz oferty w 1 sklepie

  • Jeść by żyć zdrowo! - Joel Fuhrman

    Aby cieszyć się dobrym zdrowiem i prawidłową wagą, należy spożywać tylko takie produkty, których zagregowana wartość odżywcza zdecydowanie przewyższa ich wartość kaloryczną. Niestety wielu lekarzy i dietetyków nie zna najnowszych badań w tej dziedzinie i nie stosuje w praktyce swego poradnictwa skali ANDI, która informuje o całkowitej wartości odżywczej pokarmów pod kątem tego, ile zawierają one ważnych dla zdrowia i życia substancji jak: wapń, karotenoidy (beta-karoten, alfa-karoten, luteina, zeaksantyna i likopen), błonnik, kwas foliowy, glukozynolaty, żelazo, magnez, niacyna, selen, witamina B1 (tiamina), witamina B2 (ryboflawina), witamina B6, witamina B12, witamina C, witamina E, cynk oraz inne. Pokazuje ona także, jaką ilość antyoksydantów zawiera dany pokarm i jaką ma on zdolność do absorbowania wolnych rodników.Ta książka pomoże ci:- całkowicie zredukować nadmiar masy ciała- pozbyć się przewlekłych, groźnych schorzeń- dobrze spać- czuć się lepiej zarówno fizycznie, jak i psychicznie- mieć więcej energii.Dowiesz się z niej także:- czy picie mleka jest zdrowe- czy nabiał chroni przed osteoporozą- dlaczego klasyczna piramida żywieniowa jest de facto grobowcem dla naszego zdrowia.Jeśli więc nie chcesz wykopać sobie grobu nożem i widelcem, poznaj:- `parszywą dwunastkę`, czyli najbardziej toksyczne produkty wśród tych najzdrowszych- filozofię jedzenia niedożywionych grubasów- ciemną stronę białek zwierzęcych.

    0 Ocen produktu

    od 27.43 zł Zobacz oferty w 1 sklepie

  • Kuchnia staropolska. - Piotr Adamczyk

    Wydanie 2012r.Oprawa twarda.Strony 320.Format 16x23,5cm.Celem tej publikacji jest przypomnienie dawnych sposobów przygotowywania wielu popularnych do dzisiaj dań, wskrzeszenie dań zapomnianych, które nadal mogą być obecne na współczesnych stołach, zachęta do poszukiwań starych przepisów. Wszystkie przepisy zaprezentowane w naszej książce są możliwe do wykonania współcześnie, niektóre zostały nieco zmodyfikowane i odrobinę unowocześnione. Można tu zapoznać się z nowymi sposobami przygotowania znanych potraw oraz poznać przepisy całkowicie zapomniane. Dla bardziej wnikliwych i lubiących poszukiwania czytelników został zamieszczony słowniczek, który może pomóc w lekturze i odtwarzaniu dawnych, często zagadkowych potraw. Kto dzisiaj wie, jak się robi arkas, figatel czy potaź, albo co to jest kumpia, o której pisał Adam Mickiewicz?Z jedzeniem i obyczajem biesiadowania związanych jest wiele ciekawych anegdot, które, mam nadzieję, zaciekawią i ucieszą czytelników.

    0 Ocen produktu

    od 20.21 zł Zobacz oferty w 1 sklepie

  • Kuchnia Palikota. - Janusz Palikot

    Wydanie 2012r.Oprawa broszurowa.Strony 156.Format 19,5x25,5cm.Kilkanaście dań, każde nowe, każde zaskakujące, każde pobudzające wyobraźnię i przyjęte szczerym aplauzem - jak wygrane gemy wybitnego tenisisty. Dania są tak przygotowane, aby widz tego unikalnego widowiska ani na chwilę nie odczuł przesytu i miał apetyt na więcej. A ich ilość wydaje się nigdy nie kończyć. Rozkosz jakości, wielości i różnorodności. Przyrządzone własnoręcznie, z miłością i wielką frajdą. Kuchnia włoska? Polska? Francuska? Nie. To kuchnia Palikota, w której on sam oddaje cząstkę siebie. A do tego dochodzi wielka pasja. Nie do samego gotowania, ale dzielenia się tą radością z innymi. To kuchnia filozoficzna, bo rozkoszując się nią, chce się i cmokać, i gadać, i słuchać. A mówić Palikot potrafi tak samo smacznie, jak gotuje. Jem już niemal pół wieku, smakowałem niemal wszystkiego i na wszystkich kontynentach, a jednak nigdy nie zapomnę tej lubelskiej kolacji. I tych win. I tych wszystkich historii, jakie towarzyszyły wszystkim potrawom oraz winom. Janusz Palikot kocha dobry teatr - jako kucharz dba o dramaturgię, niczym wytrawny reżyser czy aktor! Jacek Poniedziałek

    0 Ocen produktu

    od 11.68 zł Zobacz oferty w 1 sklepie

  • Leksykon win - Sławomir Chrzczonowicz

    Leksykon win to przewodnik po krajach i regionach winiarskich. Opisuje najciekawsze wina i ich producentów. Nie ma przy tym ambicji zastępowania klasycznych przewodników i punktowych rankingów. Jest to przewodnik subiektywny, pokazujący świat win taki, jakim widzi go autor.Podobno pierwszym plantatorem winorośli był Noe. Uprawiając winne krzewy na zboczach Kaukazu, gdzie znalazł się, uratowany z potopu, przypadkiem odkrył odurzające właściwości sfermentowanego soku z winogron. I musi być ziarno prawdy w starej opowieści, ponieważ właśnie w Gruzji znaleziono, jak dotąd najstarsze, pochodzące z siódmego tysiąclecia przed Chrystusem, świadectwa wytwarzania wina. Zaś co do samego słowa "wino", do dziś trwają spory o jego etymologię. Część ekspertów wywodzi je z sanskrytu, od słowa vena, którym określano odurzający napój, przygotowany z soku nieznanej rośliny. Inni badacze skłonni są autorstwo przyznać Hetytom, którzy klinowym pismem zapisali na glinianych tabliczkach nazwę wee-an.Jakkolwiek było, do zastanowienia zmusza fakt, że nazwa tego trunku brzmi niemal jednakowo we wszystkich językach europejskich. Poczynając od polskiego wino, poprzez łacińskie winum, greckie woinos, hiszpańskie i włoskie vino, niemieckie wein, angielskie wine i oczywiście francuskie vin, wszystkie te określenia niezbicie dowodzą wspólnego pochodzenia. Świadczą też o tym jak ważną rolę pełniło wino w kulturze, religii i cywilizacji. (fragm..

    0 Ocen produktu

    od 23.41 zł Zobacz oferty w 1 sklepie

  • Smaki Biblii. Przepisy kulinarne dla każdego - Andrea Ciucci,...

    Książka ta prezentuje niezwykle rzadki sposób zgłębiania Pisma Świętego. Na jej kartach znajdziemy sześćdziesiąt przepisów ukazujących tradycję kulinarną przekazaną nam w Biblii, a także informacje dotyczące świętego tekstu oraz kultury, która istniała u zarania naszej historii. Przyrządzając według podanych przepisów potrawy, możemy doświadczyć smaków czasów biblijnych i poczuć ich klimat.

    0 Ocen produktu

    od 26.03 zł Zobacz oferty w 1 sklepie

  • 189 przepisów siostry Marii. - Goretti M.

    Wydanie 2012r.Oprawa twarda.Strony 336.Format 15,0x21,0cm.

    0 Ocen produktu

    od 22.06 zł Zobacz oferty w 1 sklepie

  • Party - Bridget Jones

    Jak zaplanować udane przyjęcie - ponad 120 przepisów na specjalne okazje!

    0 Ocen produktu

    od 27.39 zł Zobacz oferty w 1 sklepie

  • Kuchnia Haute Couture - Marta Grycan

    Kuchnia Haute Couture jest moją pierwszą książką otwierającą serię opowieści o życiu, kuchni, pasjach odkrywanych przy wspólnym stole z rodziną i przyjaciółmi. Jest opowieścią o szukaniu inspiracji, o wspaniałych smakach i więzi jaka buduje się podczas wspólnego biesiadowania.Mam nadzieje, że stanie się dla Państwa milą lekturą inspirującą do wspólnego gotowania i wniesie dużo radości w codzienność. Marta Grycan

    0 Ocen produktu

    od 27.37 zł Zobacz oferty w 1 sklepie

  • Wielka encyklopedia kuchni polskiej. - Bąk Jolanta, Czarkowsk...

    Wydanie 2012r.Oprawa twarda.Strony 608.Format 24,5x33,5cm.

    0 Ocen produktu

    od 64.01 zł Zobacz oferty w 1 sklepie

  • Anielskie babeczki/Dania na piątki. Pakiet - Paweł Loroch, s...

    Komplet dwóch książek za niższą cenę. W prezencie łyżka! Sprawdzone przepisy na tradycyjne i nowatorskie ciasta, desery, muffinki, tarty, likiery, sorbety i lody oraz podróż po daniach na piątki - klasyczne i szalone propozycje na zdrowe, bezmięsne, rozmaite posiłki zgodne z założeniami postu.

    0 Ocen produktu

    od 41.53 zł Zobacz oferty w 1 sklepie

  • Drób. Kuchnia domowa. - Małgorzata Capriari

    Wydanie 2012r.Oprawa twarda.Strony 256.Format 16,5x24,0cm.Małgorzata Capriari po raz kolejny udowadnia, że nawet najprostsze potrawy można przyrządzić w sposób wyjątkowy i smaczny. Książka odkrywa na nowo możliwości serwowania różnorodnych dań z drobiu.

    0 Ocen produktu

    od 17.10 zł Zobacz oferty w 1 sklepie


Copyright © e-ceny.pl - najlepsza porównywarka cen, najlepsze e-centrum handlowe! Starcode Systems Wykonanie eBiznes.pl
Strona używa plików cookies, więcej informacji.