Jesteś tutaj:Strona GłównaKSIĘGARNIA KsiążkiKulinarne

Kulinarne

Porównanie cen w KSIĘGARNIA, Książki oraz Kulinarne.

  • 100 najlepszych przepisów kuchni polskiej czerwona - Elżbiet...

    Po wielu latach poszukiwań smaków, w czasie, których niemałą inspirację stanowiły podróże, lubię wracać do korzeni.Ponieważ wszyscy wiedzą, że przysłowia są mądrością narodów, tak jak większość Polaków zetknęłam się z przysłowiem `cudze chwalicie, swego nie znacie, sami nie wiecie, co posiadacie`. W oczywisty sposób wynika z tego, że warto się zainteresować kuchnią polską. Nie można jej poznać w restauracjach, w których zwykle serwuje się potrawy `uniwersalne`, chociaż coraz częściej pojawiają się regionalne kartacze, kołduny czy kołaczki.Opiszę tutaj dania proste, takie jak krupnik, bigos czy pierogi, które niezależnie od wieku i upodobań biesiadników zawsze cieszą się powodzeniem. To właśnie śledź po polsku, zrazy zawijane, buraczki i mazurki stanowią o tym, że nasza kuchnia zasługuje na uwagę.Jak pisał klasyk naszej kuchni narodowej Stanisław Czerniecki: Tak mi się bowiem zdało, żebyś wprzód skosztował staropolskich potraw, w których jeżeli swojemu nie znajdzie apetytowi ukontentowania, do dalszych i specjalniejszych cię odsyłam.Elżbieta Adamska

    0 Ocen produktu

    od 14.78 zł Zobacz oferty w 1 sklepie

  • Grzyby - Praca zbiorowa

    Duży wybór praktycznych przepisów na pyszne potrawy, których najważniejszym składnikiem są grzyby. Zupy, gulasz, krokiety, ryż, makaron... Smacznego!

    0 Ocen produktu

    od 14.78 zł Zobacz oferty w 1 sklepie

  • Zamknąć lato w słoiku. Domowa spiżarka - Praca zbiorowa

    Późna wiosna i lato to czas, w którym stragany aż uginają się od darów natury - przede wszystkim warzyw, ale także wspaniałych owoców: truskawek, malin, porzeczek. Najlepsze są oczywiście świeże, jednak istnieje sposób, by cieszyć się ich smakiem przez cały rok. Wystarczy zapas słoików, dobre chęci i nasza książka - będziesz zdumiona, jak szybko półki w piwnicy lub spiżarni zapełnią się smacznymi przetworami. Rodzina też błyskawicznie je pokocha.

    0 Ocen produktu

    od 14.86 zł Zobacz oferty w 1 sklepie

  • Polskie owoce i warzywa. Domowa spiżarka - Praca zbiorowa

    Cudze chwalicie, swego nie jecie! Podzieliliśmy niniejszą książkę na dwa działy, w których prezentujemy różnorodne sposoby wykorzystania w kuchni owoców z polskich sadów i ogrodów oraz warzyw z rodzimych upraw. Pomysłów jest wiele - np. prozaiczne jabłka podasz w wersji fit jako smoothie z dodatkiem imbiru, na słodko w formie szarlotki, na święta - jako nadzienie do kaczki lub w środku zimy - kiszone w słoiku. Oprócz przepisów służymy też radą - jak i kiedy kupować, w jaki sposób przechowywać, czym różnią się poszczególne odmiany. Całość będzie nieocenioną pomocą dla początkujących, a i bardziej doświadczeni znajdą także coś dla siebie.

    0 Ocen produktu

    od 14.86 zł Zobacz oferty w 1 sklepie

  • Dżemy, konfitury i soki. Domowa spiżarka - Praca zbiorowa

    Prezentujemy receptury na przyrządzenie rozmaitych dżemów i konfitur nie tylko z rodzimych owoców (jak powidła śliwkowe czy konfitura malinowa), ale także tych bardziej egzotycznych, jak choćby cytrusy czy mango. Ponadto zachęcamy do zmierzenia się z nieco zapomnianymi sokami, syropami i kompotami - zdecydowanie zdrowszymi od napojów dostępnych w sklepach. Nasze porady przeprowadzą Cię przez wszystkie etapy przygotowywania domowych przetworów - od momentu zakupu surowca po niuanse pasteryzowania czy przechowywania.

    0 Ocen produktu

    od 14.86 zł Zobacz oferty w 1 sklepie

  • Grzyby i owoce leśne. Domowa spiżarka - Praca zbiorowa

    Późnym latem i jesienią lasy pełne są zapalonych grzybiarzy, a także amatorów dzikich owoców w rodzaju malin, jagód lub jeżyn. Jeżeli nie potrafisz odróżniać gatunków grzybów, zwyczajnie nie masz chęci na bieganie po lesie lub Twoje sprawdzone miejsca zostały już dawno ogołocone - zajrzyj do zaprzyjaźnionego sklepu. Po powrocie do domu koniecznie przygotuj na obiad udka kaczki z grzybami, a resztę ukiś lub zamarynuj. Dzięki naszej książce wyczarujesz także desery, wypieki i zdrowe sałatki z dodatkiem owoców leśnych.

    0 Ocen produktu

    od 14.86 zł Zobacz oferty w 1 sklepie

  • Receptury z domowej spiżarni. Domowa spiżarka - Praca zbioro...

    Późna wiosna i lato to czas, w którym stragany aż uginają się od darów natury - przede wszystkim warzyw, ale także wspaniałych owoców: truskawek, malin, porzeczek. Najlepsze są oczywiście świeże, jednak istnieje sposób, by cieszyć się ich smakiem przez cały rok. Wystarczy zapas słoików, dobre chęci i nasza książka - będziesz zdumiona, jak szybko półki w piwnicy lub spiżarni zapełnią się smacznymi przetworami. Rodzina też błyskawicznie je pokocha.

    0 Ocen produktu

    od 14.86 zł Zobacz oferty w 1 sklepie

  • Domowa spiżarka. Marynowanie i kiszenie - Praca zbiorowa

    Wiecznie zabiegane nie mamy już czasu, by wzorem naszych babć kisić i marynować a to duży błąd. Przygotowywane w ten sposób potrawy są cenne dla zdrowia i niezwykle bogate w witaminę C. Łącząc tradycję z trendem zdrowego odżywiania przygotowaliśmy książkę pełną kulinarnych inspiracji. Oprócz typowo polskich przepisów proponujemy podróż po obcych kuchniach i smakach w formie relishy, chutneyów i ajvarów wrażeń z pewnością nie zabraknie.

    0 Ocen produktu

    od 14.86 zł Zobacz oferty w 1 sklepie

  • Domowa spiżarka. Domowe piwo - Kufel - Praca zbiorowa

    Warzenie piwa w domu? Czemu nie - to wbrew pozorom wcale nie jest trudne. Prezentujemy kompendium wiedzy niezbędnej do tego, by zacząć przygodę z domowym piwem. Dzięki tej książce poznasz nie tylko takie aspekty techniczne wyrobu domowego piwa, jak potrzebny sprzęt i sam proces warzenia. Znajdziesz tu też informacje o rodzajach wykorzystywanych słodów oraz gatunkach chmielu i drożdży piwowarskich, dowiesz się też, jakich błędów unikać, w jaki sposób serwować piwo i jak uwarzyć kilkanaście najpopularniejszych gatunków tego wspaniałego trunku.

    0 Ocen produktu

    od 14.86 zł Zobacz oferty w 1 sklepie

  • Polska kuchnia regionalna. Kuchnia podlaska - Praca zbiorowa

    Mówi się o niej "tygiel smaków". Kulinarne gusta i obyczaje wielu nacji przenikały się przez wieki, tworząc mieszankę potraw prostych, ale niezwykle różnorodnych, a nierzadko także wykwintnych. Podlasie to region porośnięty przez puszcze, stąd tyle tu dań z grzybami, dziczyzną i dzikim ptactwem. Jadano też wiele ryb łowionych w Bugu, Biebrzy, Narwi. Znano kilkanaście rodzajów ciast, w które można włożyć nadzienie, i wiele sposobów ich przygotowywania; ich nazwy trudno spamiętać: kakory, kibiny, knysze, kartacze, uszka... Najsławniejszym deserem jest sękacz, wypiekany na specjalnym ruszcie, ale pieczono też baby drożdżowe, pierniki, makowce...

    0 Ocen produktu

    od 14.86 zł Zobacz oferty w 1 sklepie

  • Polska kuchnia regionalna. Kuchnia wielkopolska - Praca zbioro...

    Kuchnia Wielkopolski ma wiele odmian, to zasługa gospodarności mieszkańców regionu. Z jednej strony oszczędnie, z drugiej na bogato. Sławne pyry to podstawa wielu potraw: placków, klusek i zup. To charakterystyczne plyndze, szagówki czy ślepe ryby. Wiele potraw powstaje na bazie mleka, także koziego, pyszny gzik i sery twarde oraz topione. W bogatej Wielkopolsce jadano sporo potraw mięsnych: faszerowane schaby, zrazy, wołowe pieczenie oraz drób, głównie kaczki i gęsi pieczone z owocami. Najlepsze słodkości to szneki z glancem, a wizytówką regionu są rogale marcińskie.

    0 Ocen produktu

    od 14.86 zł Zobacz oferty w 1 sklepie

  • Polska kuchnia regionalna. Kuchnia kresowa - Praca zbiorowa

    Kuchnia kresowa uchodzi za niezrównaną, smakuje każdemu, jest bogata i różnorodna. Łączy prostotę z domów chłopskich z niezwykle wykwintnymi daniami z najlepszych staropolskich tradycji kulinarnych, z licznych siedzib najmożniejszej magnaterii. Wśród zup na Kresach królował barszcz, którego znano wiele rodzajów, jadano także zrazy, żeberka, gołąbki oraz szaszłyki, szlachetne ryby słodkowodne i grzyby. Nazwy potraw mącznych i wytrawnych wypieków można by długo wyliczać: kulebiaki, bliny, kibiny, cepeliny, czebureki, pampuszki, pieremiacze, sasznie...

    0 Ocen produktu

    od 14.86 zł Zobacz oferty w 1 sklepie

  • Polska kuchnia regionalna. Kuchnia śląska - Praca zbiorowa

    Prosto i skromnie, solidnie i tłusto. Kuchnia śląska nie lubi nadmiaru finezji. Jest za to pożywna, zawsze musiała bowiem odpowiadać na potrzeby ciężko pracujących ludzi. Codzienne, skromniejsze posiłki to śledzie w rozmaitej postaci - od sałatek po kotlety. Mięsne rolady i zrazy z rozmaitymi farszami, sztufady, sztuki mięsa pieczone i duszone zdobiły świąteczne stoły, gdzie nie brakowało zup i deserów. Słynne kluski śląskie, karminadle, żury, kiełbasy serwowane na gorąco, gęste zupy - eintopfy i pyszne kołocze, to dania, których nie skosztujecie w innych regionach Polski.

    0 Ocen produktu

    od 14.86 zł Zobacz oferty w 1 sklepie

  • Polska kuchnia regionalna. Kuchnia Warmii i Mazur - Praca zbio...

    Kuchnia Warmii i Mazur jest prosta i skromna; opiera się głównie na tym, co oferuje natura regionu: lasy, łąki i jeziora. Jadano tu grzyby, zioła, owoce leśne, miód, a przede wszystkim ryby z mazurskich jezior. Smażone, pieczone, gotowane, marynowane, wędzone, dodawane do zup oraz farszy. Drogie mięso podawano rzadko, ale zachowane przepisy są zaskakująco oryginalne, jak na wykwintny korzenno-śliwkowy schab po mazursku, duszony w czerwonym winie, czy pieczone gęsi i kaczki, faszerowane grzybami, owocami, kaszą, przyprawiane korzeniami.

    0 Ocen produktu

    od 14.86 zł Zobacz oferty w 1 sklepie

  • Polska kuchnia regionalna. Kuchnia Warszawy i Mazowsza - Praca...

    Na mazowieckich dworach królowała kuchnia staropolska - dziczyzna, ryby, drób, z owocami, orzechami, grzybami, delikatne pierożki ze szlachetnym nadzieniem. Do ulubionych potraw mazowieckiej wsi należą: rejbak, czyli babka ziemniaczana, zupa grzybowa, bigos z jabłkami, pyzy, ciasteczka z miodem - fafernuchy, mazurki. W warszawskich barach i gospodach można było zjeść m.in. sławne flaki po warszawsku, a przedtem wypić kieliszek wódki, zakąszając galaretą z nóżek. W kawiarniach jadano wuzetki, pączki z różaną konfiturą, a na straganie można było dostać rarytas, zwany pańską skórką, którego receptura jest pilnie strzeżona do dziś...

    0 Ocen produktu

    od 14.86 zł Zobacz oferty w 1 sklepie

  • Polska kuchnia regionalna. Kuchnia góralska - Praca zbiorowa

    Chociaż na góralskich stołach pojawiały się wciąż te same produkty: ziemniaki, kapusta, słonina, kasze, to jednak pomysłowe gospodynie potrafiły z nich wyczarować rozmaite kluski, podawane ze smalcem, boczkiem, kapustą, grzybami, ale także z miodem, makiem, owocami. Ciasta - pierniki, drożdżowe kołacze, bufty, bombolki - jadano głównie z okazji świąt. Do ulubionych góralskich "deserów" należą śliwowica i nalewki z ziół i owoców. Góralskie kiełbasy słyną z ostrego przyprawiania i wyrazistego smaku. I cała ta kuchnia jest taka - wyrazista, wcale nie jednostajna. Kojarzy się też ze znanymi w całej Europie owczymi serami: oscypek, gołka, bryndza, bundz...

    0 Ocen produktu

    od 14.86 zł Zobacz oferty w 1 sklepie

  • Nalewki i likiery na dobre zdrowie. Domowa spiżarka - Praca z...

    Doniosła sztuka wytwarzania nalewek ma w Polsce wielowiekową tradycję i rzesze zwolenników. Jeżeli w domowej biblioteczce nie zachowały się stare rodzinne przepisy, nic straconego - z pomocą przyjdzie niniejsza książka. Prezentujemy tylko najlepsze, wielokrotnie sprawdzone receptury na znakomite nalewki i likiery - głównie owocowe, ale także ziołowe czy kwiatowe. Oprócz niezaprzeczalnych walorów smakowych mają także zbawienny wpływ na zdrowie i dobre samopoczucie.

    0 Ocen produktu

    od 14.86 zł Zobacz oferty w 1 sklepie

  • Gotujemy razem. Makaron z owocami morza - Praca zbiorowa

    Wydanie 2009 oprawa twarda format 21,5 x 28 cm stron 96

    0 Ocen produktu

    od 14.86 zł Zobacz oferty w 1 sklepie

  • Gotujemy razem. Kuchnia chińska. - Praca zbiorowa

    Wydanie 2009 oprawa twarda format 21,5 x 28 cm stron 96

    0 Ocen produktu

    od 14.86 zł Zobacz oferty w 1 sklepie

  • Jajka. Kuchnia domowa - Małgorzata Caprari

    Od pradawnych czasów jajka należały do ulubionych produktów naszych przodków. Mają niezwykłe wartości odżywcze: zawierają witaminy, jest w nich dużo cynku, wapnia, fosforu i żelaza. Bezcenne jest białko jaja, ma bowiem idealny skład aminokwasów i jest niezastąpionym budulcem dla ludzkiego organizmu. Jajka mają też ten ogromny plus, że są niskokaloryczne. A jeśli dodamy do tego fakt, że jajka nie kosztują dużo, to warto przygotowywać je na wiele sposobów.W książce przedstawiono jajka w różnych odsłonach: faszerowane, sadzone, sałatki, omlety, frittaty, tortille, suflety, zapiekanki.

    0 Ocen produktu

    od 14.96 zł Zobacz oferty w 1 sklepie

  • Seria 100. Potrawy z rosołu - Praca zbiorowa

    W każdej książce przepisy na 100 potraw na bazie jednego półproduktu. Każdy, kto skorzysta z propozycji kulinarnych, zawartych w tych pięknie wydanych publikacjach przekona się, że naprawdę umie gotować! Jeśli wie na przykład, jak przyrządzić rosół - ugotowanie stu zup na jego bazie na pewno nie będzie problemem. Spróbujcie sami!

    0 Ocen produktu

    od 14.96 zł Zobacz oferty w 1 sklepie

  • Seria 100. Potrawy z mąki i jajek - Praca zbiorowa

    W każdej książce przepisy na 100 potraw na bazie jednego półproduktu. Każdy, kto skorzysta z propozycji kulinarnych, zawartych w tych pięknie wydanych publikacjach przekona się, że naprawdę umie gotować! Jeśli wie na przykład, jak przyrządzić rosół - ugotowanie stu zup na jego bazie na pewno nie będzie problemem. Spróbujcie sami!

    0 Ocen produktu

    od 14.96 zł Zobacz oferty w 1 sklepie

  • Seria 100. Potrawy z twarogu - Praca zbiorowa

    W każdej książce przepisy na 100 potraw na bazie jednego półproduktu. Każdy, kto skorzysta z propozycji kulinarnych, zawartych w tych pięknie wydanych publikacjach przekona się, że naprawdę umie gotować! Jeśli wie na przykład, jak przyrządzić rosół - ugotowanie stu zup na jego bazie na pewno nie będzie problemem. Spróbujcie sami!

    0 Ocen produktu

    od 14.96 zł Zobacz oferty w 1 sklepie

  • Wyśmienite sałatki - Praca zbiorowa

    Wyśmienite sałatki to pozycja wyjątkowa - przedstawione w tej książce potrawy są wymyślone i przetestowane przez czytelników miesięcznika "Przyślij przepis". Znajdziecie tu Państwo sprawdzone kompozycje zarówno na wytworna kolację jak i spotkanie z przyjaciółmi.

    0 Ocen produktu

    od 14.97 zł Zobacz oferty w 1 sklepie

  • Dom pełen smaku - Basia Ritz

    W naszej rodzinie jedzenie nie tylko cieszyło, ale i potrafiło koić najstraszniejsze smutki. Stoły zawsze były suto zastawione, a Babcie miały czarodziejskie szafy, z których wyciągały głęboko ukryte smakołyki - za dobre świadectwo albo wyrecytowany wierszyk, na otarcie łez, kiedy spadłam z roweru, za dzielność przy wyrywaniu mleczaka. A później nawet na złamane serce...Moja kulinarna podróż zaczęła się już w dzieciństwie, a potem rozwijała się w Kolonii i podczas wypraw w najbardziej odległe zakątki świata. W Domu pełnym smaku dzielę się klasycznymi przepisami na dania, które można przyrządzić w prosty sposób, ale i wystawnie, a przyprawiam je smakowitymi anegdotami. Opowiadam o moich kulinarnych mistrzach i mistrzyniach. O tym, dlaczego sernik Pani Tereski jest taki pyszny i jakie danie najlepiej leczy szaleństwa karnawału. Dowiesz się, co znaczy dla mnie Las Vegas, dlaczego obchodziliśmy dwie Wigilie i wybierzesz się za kulisy programu MasterChef.Książka zawiera 70 przepisów na moje ulubione dania - wytrawne i na słodko.

    0 Ocen produktu

    od 14.99 zł Zobacz oferty w 1 sklepie

  • Ugotowani - Praca zbiorowa

    Najciekawsze pomysły kulinarne oraz przepisy na udany wieczórbohaterów programu Ugotowani.Nie są powszechnie znani, ale na pewno gotują najlepiej w Polsce!Agata prezentuje oryginalny smak kuchni fusion. Halina zabierze cię w podróż w czasie,podczas której poznasz tajniki tradycyjnej kuchni szlacheckiej. Rafał zachwyci tajskimikokosowymi krewetkami z kurczakiem w zieleni. Łosoś Krzysztofa w połączeniuz włoskim pesto wprowadzi smakowity aromat toskańskiej fiesty.Kochająca styl pin-up Kasia zaprosi cię na niezapomniany bal na "Titanicu".Dzięki Ugotowanym w Twojej kuchni zawsze będzie kipiało od pomysłów.Bohaterowie programu pomogą ci przygotować niezapomniane kolacje!W książce odnajdziesz ponad sto przepisów kulinarnych oraz dziesiątki gotowychpomysłów na oryginalne towarzyskie spotkania.

    0 Ocen produktu

    od 14.99 zł Zobacz oferty w 1 sklepie

  • Skrzat gotuje bez laktozy - Barszcz Barbara, Barszcz Marta

    "Skrzat gotuje bez laktozy" jest pierwszą książką z serii Klub Kucharzy Wyjątkowych. Zawarte w niej przepisy skierowane są do wszystkich, szczególnie do osób, u których istnieje potrzeba ograniczenia lub eliminacji laktozy (cukru występującego w mleku). Okazuje się, że już ok. 70% ludności świata cierpi na różnego rodzaju dolegliwości, które są związane z tym zjawiskiem. W Polsce szacuje się, że problem ten dotyka ok. 1.5% dzieci i niemowląt oraz 25% dorosłych. Książka została podzielona na działy: ciasta i inne słodkości i dania główne i różne dodatki; zawiera łącznie 52 przepisy. Każdy przepis zawiera punkty: W czym możesz pomóc? (skierowany do dziecka); Proszę przygotować; Składniki; Przygotowanie (skierowane do osób dorosłych). Ponadto na każdej rozkładówce można znaleźć czas przygotowania, stopień trudności (w skali od 1 do 5) oraz liczbę porcji. Książka zawiera również przydatne miary gospodarcze oraz dodatki, których nie powinno zabraknąć w skrzaciej kuchni.

    0 Ocen produktu

    od 15.02 zł Zobacz oferty w 1 sklepie

  • Kuchnia polska. 1000 najlepszych przepisów. - Praca zbiorowa

    Wydanie 2012r.Oprawa broszurowa.Strony 400.Format 16,5x24,0cm.

    0 Ocen produktu

    od 15.12 zł Zobacz oferty w 1 sklepie

  • Wędzenie oraz domowy wyrób wędlin - Bernhard Gahm

    Oto poradnik, z którego dowiesz się jak uwędzić lub upiec mięso. Wieprzowina, wołowina, baranina, dziczyzna czy też drób - właściwe przygotowanie nie tylko konserwuje, ale i poprawia smak mięsa. W książce doświadczony masarz opisuje, jak solić, peklować, suszyć, wędzić i gotować szynki, boczek, żeberka, wędzonkę, schab, golonkę, łopatkę i wiele innych smakołyków.Ponad 100 zdjęć oraz:informacje na temat urządzeń i dodatków,dokładne wskazówki i rady profesjonalisty,wypróbowane przepisy oparte na naturalnych składnikach,porady pozwalające unikać błędów.Prezentacja na CD Domowy wyrób kiełbas.

    0 Ocen produktu

    od 15.14 zł Zobacz oferty w 1 sklepie

  • Ciasta serowe - Dr Oetker

    Nie ma nic lepszego niż tradycyjny sernik mamy. Warto jednak spróbować i chociaż raz przyrządzić jego inną wersję: pyszny sernik nowojorski czy o smaku toffi albo smakowitą tartę porzeczkowo-sernikową.W tej książce znajdziemy ponad 40 nowatorskich - niemieckich i amerykańskich - przepisów na to klasyczne ciasto.Sernik to już przeszłość, dzisiaj pieczemy cheesecake!

    0 Ocen produktu

    od 15.15 zł Zobacz oferty w 1 sklepie


Copyright © e-ceny.pl - najlepsza porównywarka cen, najlepsze e-centrum handlowe! Starcode Systems Wykonanie eBiznes.pl
Strona używa plików cookies, więcej informacji.