Kulinarne
Porównanie cen w KSIĘGARNIA, Książki oraz Kulinarne.
-
100 najlepszych przepisów kuchni polskiej czerwona - Elżbiet...
Po wielu latach poszukiwań smaków, w czasie, których niemałą inspirację stanowiły podróże, lubię wracać do korzeni.Ponieważ wszyscy wiedzą, że przysłowia są mądrością narodów, tak jak większość Polaków zetknęłam się z przysłowiem `cudze chwalicie, swego nie znacie, sami nie wiecie, co posiadacie`. W oczywisty sposób wynika z tego, że warto się zainteresować kuchnią polską. Nie można jej poznać w restauracjach, w których zwykle serwuje się potrawy `uniwersalne`, chociaż coraz częściej pojawiają się regionalne kartacze, kołduny czy kołaczki.Opiszę tutaj dania proste, takie jak krupnik, bigos czy pierogi, które niezależnie od wieku i upodobań biesiadników zawsze cieszą się powodzeniem. To właśnie śledź po polsku, zrazy zawijane, buraczki i mazurki stanowią o tym, że nasza kuchnia zasługuje na uwagę.Jak pisał klasyk naszej kuchni narodowej Stanisław Czerniecki: Tak mi się bowiem zdało, żebyś wprzód skosztował staropolskich potraw, w których jeżeli swojemu nie znajdzie apetytowi ukontentowania, do dalszych i specjalniejszych cię odsyłam.Elżbieta Adamska
od 14.78 zł Zobacz oferty w 1 sklepie
-
Grzyby - Praca zbiorowa
Duży wybór praktycznych przepisów na pyszne potrawy, których najważniejszym składnikiem są grzyby. Zupy, gulasz, krokiety, ryż, makaron... Smacznego!
od 14.78 zł Zobacz oferty w 1 sklepie
-
Zamknąć lato w słoiku. Domowa spiżarka - Praca zbiorowa
Późna wiosna i lato to czas, w którym stragany aż uginają się od darów natury - przede wszystkim warzyw, ale także wspaniałych owoców: truskawek, malin, porzeczek. Najlepsze są oczywiście świeże, jednak istnieje sposób, by cieszyć się ich smakiem przez cały rok. Wystarczy zapas słoików, dobre chęci i nasza książka - będziesz zdumiona, jak szybko półki w piwnicy lub spiżarni zapełnią się smacznymi przetworami. Rodzina też błyskawicznie je pokocha.
od 14.86 zł Zobacz oferty w 1 sklepie
-
Polskie owoce i warzywa. Domowa spiżarka - Praca zbiorowa
Cudze chwalicie, swego nie jecie! Podzieliliśmy niniejszą książkę na dwa działy, w których prezentujemy różnorodne sposoby wykorzystania w kuchni owoców z polskich sadów i ogrodów oraz warzyw z rodzimych upraw. Pomysłów jest wiele - np. prozaiczne jabłka podasz w wersji fit jako smoothie z dodatkiem imbiru, na słodko w formie szarlotki, na święta - jako nadzienie do kaczki lub w środku zimy - kiszone w słoiku. Oprócz przepisów służymy też radą - jak i kiedy kupować, w jaki sposób przechowywać, czym różnią się poszczególne odmiany. Całość będzie nieocenioną pomocą dla początkujących, a i bardziej doświadczeni znajdą także coś dla siebie.
od 14.86 zł Zobacz oferty w 1 sklepie
-
Dżemy, konfitury i soki. Domowa spiżarka - Praca zbiorowa
Prezentujemy receptury na przyrządzenie rozmaitych dżemów i konfitur nie tylko z rodzimych owoców (jak powidła śliwkowe czy konfitura malinowa), ale także tych bardziej egzotycznych, jak choćby cytrusy czy mango. Ponadto zachęcamy do zmierzenia się z nieco zapomnianymi sokami, syropami i kompotami - zdecydowanie zdrowszymi od napojów dostępnych w sklepach. Nasze porady przeprowadzą Cię przez wszystkie etapy przygotowywania domowych przetworów - od momentu zakupu surowca po niuanse pasteryzowania czy przechowywania.
od 14.86 zł Zobacz oferty w 1 sklepie
-
Grzyby i owoce leśne. Domowa spiżarka - Praca zbiorowa
Późnym latem i jesienią lasy pełne są zapalonych grzybiarzy, a także amatorów dzikich owoców w rodzaju malin, jagód lub jeżyn. Jeżeli nie potrafisz odróżniać gatunków grzybów, zwyczajnie nie masz chęci na bieganie po lesie lub Twoje sprawdzone miejsca zostały już dawno ogołocone - zajrzyj do zaprzyjaźnionego sklepu. Po powrocie do domu koniecznie przygotuj na obiad udka kaczki z grzybami, a resztę ukiś lub zamarynuj. Dzięki naszej książce wyczarujesz także desery, wypieki i zdrowe sałatki z dodatkiem owoców leśnych.
od 14.86 zł Zobacz oferty w 1 sklepie
-
Receptury z domowej spiżarni. Domowa spiżarka - Praca zbioro...
Późna wiosna i lato to czas, w którym stragany aż uginają się od darów natury - przede wszystkim warzyw, ale także wspaniałych owoców: truskawek, malin, porzeczek. Najlepsze są oczywiście świeże, jednak istnieje sposób, by cieszyć się ich smakiem przez cały rok. Wystarczy zapas słoików, dobre chęci i nasza książka - będziesz zdumiona, jak szybko półki w piwnicy lub spiżarni zapełnią się smacznymi przetworami. Rodzina też błyskawicznie je pokocha.
od 14.86 zł Zobacz oferty w 1 sklepie
-
Domowa spiżarka. Marynowanie i kiszenie - Praca zbiorowa
Wiecznie zabiegane nie mamy już czasu, by wzorem naszych babć kisić i marynować a to duży błąd. Przygotowywane w ten sposób potrawy są cenne dla zdrowia i niezwykle bogate w witaminę C. Łącząc tradycję z trendem zdrowego odżywiania przygotowaliśmy książkę pełną kulinarnych inspiracji. Oprócz typowo polskich przepisów proponujemy podróż po obcych kuchniach i smakach w formie relishy, chutneyów i ajvarów wrażeń z pewnością nie zabraknie.
od 14.86 zł Zobacz oferty w 1 sklepie
-
Domowa spiżarka. Domowe piwo - Kufel - Praca zbiorowa
Warzenie piwa w domu? Czemu nie - to wbrew pozorom wcale nie jest trudne. Prezentujemy kompendium wiedzy niezbędnej do tego, by zacząć przygodę z domowym piwem. Dzięki tej książce poznasz nie tylko takie aspekty techniczne wyrobu domowego piwa, jak potrzebny sprzęt i sam proces warzenia. Znajdziesz tu też informacje o rodzajach wykorzystywanych słodów oraz gatunkach chmielu i drożdży piwowarskich, dowiesz się też, jakich błędów unikać, w jaki sposób serwować piwo i jak uwarzyć kilkanaście najpopularniejszych gatunków tego wspaniałego trunku.
od 14.86 zł Zobacz oferty w 1 sklepie
-
Polska kuchnia regionalna. Kuchnia podlaska - Praca zbiorowa
Mówi się o niej "tygiel smaków". Kulinarne gusta i obyczaje wielu nacji przenikały się przez wieki, tworząc mieszankę potraw prostych, ale niezwykle różnorodnych, a nierzadko także wykwintnych. Podlasie to region porośnięty przez puszcze, stąd tyle tu dań z grzybami, dziczyzną i dzikim ptactwem. Jadano też wiele ryb łowionych w Bugu, Biebrzy, Narwi. Znano kilkanaście rodzajów ciast, w które można włożyć nadzienie, i wiele sposobów ich przygotowywania; ich nazwy trudno spamiętać: kakory, kibiny, knysze, kartacze, uszka... Najsławniejszym deserem jest sękacz, wypiekany na specjalnym ruszcie, ale pieczono też baby drożdżowe, pierniki, makowce...
od 14.86 zł Zobacz oferty w 1 sklepie
-
Polska kuchnia regionalna. Kuchnia wielkopolska - Praca zbioro...
Kuchnia Wielkopolski ma wiele odmian, to zasługa gospodarności mieszkańców regionu. Z jednej strony oszczędnie, z drugiej na bogato. Sławne pyry to podstawa wielu potraw: placków, klusek i zup. To charakterystyczne plyndze, szagówki czy ślepe ryby. Wiele potraw powstaje na bazie mleka, także koziego, pyszny gzik i sery twarde oraz topione. W bogatej Wielkopolsce jadano sporo potraw mięsnych: faszerowane schaby, zrazy, wołowe pieczenie oraz drób, głównie kaczki i gęsi pieczone z owocami. Najlepsze słodkości to szneki z glancem, a wizytówką regionu są rogale marcińskie.
od 14.86 zł Zobacz oferty w 1 sklepie
-
Polska kuchnia regionalna. Kuchnia kresowa - Praca zbiorowa
Kuchnia kresowa uchodzi za niezrównaną, smakuje każdemu, jest bogata i różnorodna. Łączy prostotę z domów chłopskich z niezwykle wykwintnymi daniami z najlepszych staropolskich tradycji kulinarnych, z licznych siedzib najmożniejszej magnaterii. Wśród zup na Kresach królował barszcz, którego znano wiele rodzajów, jadano także zrazy, żeberka, gołąbki oraz szaszłyki, szlachetne ryby słodkowodne i grzyby. Nazwy potraw mącznych i wytrawnych wypieków można by długo wyliczać: kulebiaki, bliny, kibiny, cepeliny, czebureki, pampuszki, pieremiacze, sasznie...
od 14.86 zł Zobacz oferty w 1 sklepie
-
Polska kuchnia regionalna. Kuchnia śląska - Praca zbiorowa
Prosto i skromnie, solidnie i tłusto. Kuchnia śląska nie lubi nadmiaru finezji. Jest za to pożywna, zawsze musiała bowiem odpowiadać na potrzeby ciężko pracujących ludzi. Codzienne, skromniejsze posiłki to śledzie w rozmaitej postaci - od sałatek po kotlety. Mięsne rolady i zrazy z rozmaitymi farszami, sztufady, sztuki mięsa pieczone i duszone zdobiły świąteczne stoły, gdzie nie brakowało zup i deserów. Słynne kluski śląskie, karminadle, żury, kiełbasy serwowane na gorąco, gęste zupy - eintopfy i pyszne kołocze, to dania, których nie skosztujecie w innych regionach Polski.
od 14.86 zł Zobacz oferty w 1 sklepie
-
Polska kuchnia regionalna. Kuchnia Warmii i Mazur - Praca zbio...
Kuchnia Warmii i Mazur jest prosta i skromna; opiera się głównie na tym, co oferuje natura regionu: lasy, łąki i jeziora. Jadano tu grzyby, zioła, owoce leśne, miód, a przede wszystkim ryby z mazurskich jezior. Smażone, pieczone, gotowane, marynowane, wędzone, dodawane do zup oraz farszy. Drogie mięso podawano rzadko, ale zachowane przepisy są zaskakująco oryginalne, jak na wykwintny korzenno-śliwkowy schab po mazursku, duszony w czerwonym winie, czy pieczone gęsi i kaczki, faszerowane grzybami, owocami, kaszą, przyprawiane korzeniami.
od 14.86 zł Zobacz oferty w 1 sklepie
-
Polska kuchnia regionalna. Kuchnia Warszawy i Mazowsza - Praca...
Na mazowieckich dworach królowała kuchnia staropolska - dziczyzna, ryby, drób, z owocami, orzechami, grzybami, delikatne pierożki ze szlachetnym nadzieniem. Do ulubionych potraw mazowieckiej wsi należą: rejbak, czyli babka ziemniaczana, zupa grzybowa, bigos z jabłkami, pyzy, ciasteczka z miodem - fafernuchy, mazurki. W warszawskich barach i gospodach można było zjeść m.in. sławne flaki po warszawsku, a przedtem wypić kieliszek wódki, zakąszając galaretą z nóżek. W kawiarniach jadano wuzetki, pączki z różaną konfiturą, a na straganie można było dostać rarytas, zwany pańską skórką, którego receptura jest pilnie strzeżona do dziś...
od 14.86 zł Zobacz oferty w 1 sklepie
-
Polska kuchnia regionalna. Kuchnia góralska - Praca zbiorowa
Chociaż na góralskich stołach pojawiały się wciąż te same produkty: ziemniaki, kapusta, słonina, kasze, to jednak pomysłowe gospodynie potrafiły z nich wyczarować rozmaite kluski, podawane ze smalcem, boczkiem, kapustą, grzybami, ale także z miodem, makiem, owocami. Ciasta - pierniki, drożdżowe kołacze, bufty, bombolki - jadano głównie z okazji świąt. Do ulubionych góralskich "deserów" należą śliwowica i nalewki z ziół i owoców. Góralskie kiełbasy słyną z ostrego przyprawiania i wyrazistego smaku. I cała ta kuchnia jest taka - wyrazista, wcale nie jednostajna. Kojarzy się też ze znanymi w całej Europie owczymi serami: oscypek, gołka, bryndza, bundz...
od 14.86 zł Zobacz oferty w 1 sklepie
-
Nalewki i likiery na dobre zdrowie. Domowa spiżarka - Praca z...
Doniosła sztuka wytwarzania nalewek ma w Polsce wielowiekową tradycję i rzesze zwolenników. Jeżeli w domowej biblioteczce nie zachowały się stare rodzinne przepisy, nic straconego - z pomocą przyjdzie niniejsza książka. Prezentujemy tylko najlepsze, wielokrotnie sprawdzone receptury na znakomite nalewki i likiery - głównie owocowe, ale także ziołowe czy kwiatowe. Oprócz niezaprzeczalnych walorów smakowych mają także zbawienny wpływ na zdrowie i dobre samopoczucie.
od 14.86 zł Zobacz oferty w 1 sklepie
-
Gotujemy razem. Makaron z owocami morza - Praca zbiorowa
Wydanie 2009 oprawa twarda format 21,5 x 28 cm stron 96
od 14.86 zł Zobacz oferty w 1 sklepie
-
Gotujemy razem. Kuchnia chińska. - Praca zbiorowa
Wydanie 2009 oprawa twarda format 21,5 x 28 cm stron 96
od 14.86 zł Zobacz oferty w 1 sklepie
-
Jajka. Kuchnia domowa - Małgorzata Caprari
Od pradawnych czasów jajka należały do ulubionych produktów naszych przodków. Mają niezwykłe wartości odżywcze: zawierają witaminy, jest w nich dużo cynku, wapnia, fosforu i żelaza. Bezcenne jest białko jaja, ma bowiem idealny skład aminokwasów i jest niezastąpionym budulcem dla ludzkiego organizmu. Jajka mają też ten ogromny plus, że są niskokaloryczne. A jeśli dodamy do tego fakt, że jajka nie kosztują dużo, to warto przygotowywać je na wiele sposobów.W książce przedstawiono jajka w różnych odsłonach: faszerowane, sadzone, sałatki, omlety, frittaty, tortille, suflety, zapiekanki.
od 14.96 zł Zobacz oferty w 1 sklepie
-
Seria 100. Potrawy z rosołu - Praca zbiorowa
W każdej książce przepisy na 100 potraw na bazie jednego półproduktu. Każdy, kto skorzysta z propozycji kulinarnych, zawartych w tych pięknie wydanych publikacjach przekona się, że naprawdę umie gotować! Jeśli wie na przykład, jak przyrządzić rosół - ugotowanie stu zup na jego bazie na pewno nie będzie problemem. Spróbujcie sami!
od 14.96 zł Zobacz oferty w 1 sklepie
-
Seria 100. Potrawy z mąki i jajek - Praca zbiorowa
W każdej książce przepisy na 100 potraw na bazie jednego półproduktu. Każdy, kto skorzysta z propozycji kulinarnych, zawartych w tych pięknie wydanych publikacjach przekona się, że naprawdę umie gotować! Jeśli wie na przykład, jak przyrządzić rosół - ugotowanie stu zup na jego bazie na pewno nie będzie problemem. Spróbujcie sami!
od 14.96 zł Zobacz oferty w 1 sklepie
-
Seria 100. Potrawy z twarogu - Praca zbiorowa
W każdej książce przepisy na 100 potraw na bazie jednego półproduktu. Każdy, kto skorzysta z propozycji kulinarnych, zawartych w tych pięknie wydanych publikacjach przekona się, że naprawdę umie gotować! Jeśli wie na przykład, jak przyrządzić rosół - ugotowanie stu zup na jego bazie na pewno nie będzie problemem. Spróbujcie sami!
od 14.96 zł Zobacz oferty w 1 sklepie
-
Wyśmienite sałatki - Praca zbiorowa
Wyśmienite sałatki to pozycja wyjątkowa - przedstawione w tej książce potrawy są wymyślone i przetestowane przez czytelników miesięcznika "Przyślij przepis". Znajdziecie tu Państwo sprawdzone kompozycje zarówno na wytworna kolację jak i spotkanie z przyjaciółmi.
od 14.97 zł Zobacz oferty w 1 sklepie
-
Dom pełen smaku - Basia Ritz
W naszej rodzinie jedzenie nie tylko cieszyło, ale i potrafiło koić najstraszniejsze smutki. Stoły zawsze były suto zastawione, a Babcie miały czarodziejskie szafy, z których wyciągały głęboko ukryte smakołyki - za dobre świadectwo albo wyrecytowany wierszyk, na otarcie łez, kiedy spadłam z roweru, za dzielność przy wyrywaniu mleczaka. A później nawet na złamane serce...Moja kulinarna podróż zaczęła się już w dzieciństwie, a potem rozwijała się w Kolonii i podczas wypraw w najbardziej odległe zakątki świata. W Domu pełnym smaku dzielę się klasycznymi przepisami na dania, które można przyrządzić w prosty sposób, ale i wystawnie, a przyprawiam je smakowitymi anegdotami. Opowiadam o moich kulinarnych mistrzach i mistrzyniach. O tym, dlaczego sernik Pani Tereski jest taki pyszny i jakie danie najlepiej leczy szaleństwa karnawału. Dowiesz się, co znaczy dla mnie Las Vegas, dlaczego obchodziliśmy dwie Wigilie i wybierzesz się za kulisy programu MasterChef.Książka zawiera 70 przepisów na moje ulubione dania - wytrawne i na słodko.
od 14.99 zł Zobacz oferty w 1 sklepie
-
Ugotowani - Praca zbiorowa
Najciekawsze pomysły kulinarne oraz przepisy na udany wieczórbohaterów programu Ugotowani.Nie są powszechnie znani, ale na pewno gotują najlepiej w Polsce!Agata prezentuje oryginalny smak kuchni fusion. Halina zabierze cię w podróż w czasie,podczas której poznasz tajniki tradycyjnej kuchni szlacheckiej. Rafał zachwyci tajskimikokosowymi krewetkami z kurczakiem w zieleni. Łosoś Krzysztofa w połączeniuz włoskim pesto wprowadzi smakowity aromat toskańskiej fiesty.Kochająca styl pin-up Kasia zaprosi cię na niezapomniany bal na "Titanicu".Dzięki Ugotowanym w Twojej kuchni zawsze będzie kipiało od pomysłów.Bohaterowie programu pomogą ci przygotować niezapomniane kolacje!W książce odnajdziesz ponad sto przepisów kulinarnych oraz dziesiątki gotowychpomysłów na oryginalne towarzyskie spotkania.
od 14.99 zł Zobacz oferty w 1 sklepie
-
Skrzat gotuje bez laktozy - Barszcz Barbara, Barszcz Marta
"Skrzat gotuje bez laktozy" jest pierwszą książką z serii Klub Kucharzy Wyjątkowych. Zawarte w niej przepisy skierowane są do wszystkich, szczególnie do osób, u których istnieje potrzeba ograniczenia lub eliminacji laktozy (cukru występującego w mleku). Okazuje się, że już ok. 70% ludności świata cierpi na różnego rodzaju dolegliwości, które są związane z tym zjawiskiem. W Polsce szacuje się, że problem ten dotyka ok. 1.5% dzieci i niemowląt oraz 25% dorosłych. Książka została podzielona na działy: ciasta i inne słodkości i dania główne i różne dodatki; zawiera łącznie 52 przepisy. Każdy przepis zawiera punkty: W czym możesz pomóc? (skierowany do dziecka); Proszę przygotować; Składniki; Przygotowanie (skierowane do osób dorosłych). Ponadto na każdej rozkładówce można znaleźć czas przygotowania, stopień trudności (w skali od 1 do 5) oraz liczbę porcji. Książka zawiera również przydatne miary gospodarcze oraz dodatki, których nie powinno zabraknąć w skrzaciej kuchni.
od 15.02 zł Zobacz oferty w 1 sklepie
-
Kuchnia polska. 1000 najlepszych przepisów. - Praca zbiorowa
Wydanie 2012r.Oprawa broszurowa.Strony 400.Format 16,5x24,0cm.
od 15.12 zł Zobacz oferty w 1 sklepie
-
Wędzenie oraz domowy wyrób wędlin - Bernhard Gahm
Oto poradnik, z którego dowiesz się jak uwędzić lub upiec mięso. Wieprzowina, wołowina, baranina, dziczyzna czy też drób - właściwe przygotowanie nie tylko konserwuje, ale i poprawia smak mięsa. W książce doświadczony masarz opisuje, jak solić, peklować, suszyć, wędzić i gotować szynki, boczek, żeberka, wędzonkę, schab, golonkę, łopatkę i wiele innych smakołyków.Ponad 100 zdjęć oraz:informacje na temat urządzeń i dodatków,dokładne wskazówki i rady profesjonalisty,wypróbowane przepisy oparte na naturalnych składnikach,porady pozwalające unikać błędów.Prezentacja na CD Domowy wyrób kiełbas.
od 15.14 zł Zobacz oferty w 1 sklepie
-
Ciasta serowe - Dr Oetker
Nie ma nic lepszego niż tradycyjny sernik mamy. Warto jednak spróbować i chociaż raz przyrządzić jego inną wersję: pyszny sernik nowojorski czy o smaku toffi albo smakowitą tartę porzeczkowo-sernikową.W tej książce znajdziemy ponad 40 nowatorskich - niemieckich i amerykańskich - przepisów na to klasyczne ciasto.Sernik to już przeszłość, dzisiaj pieczemy cheesecake!
od 15.15 zł Zobacz oferty w 1 sklepie