Kulinarne
Porównanie cen w KSIĘGARNIA, Książki oraz Kulinarne.
-
Metoda systemowego, zdrowego i mądrego odchudzania, - Bieniok...
KSIĄŻKA PRZEZNACZONA JEST PRZEDE WSZYSTKIM DLA OSÓB Z NADWAGĄ I OTYŁOŚCIĄ, KTÓRYM " MIMO WYSIŁKÓW " NIE UDAŁO SIĘ UZYSKAĆ NALEŻNEJ WAGI CIAŁA. Jest to publikacja, w której kompleksowo i systemowo podchodzi się do walki z otyłością. Do tej pory nie ma na polskim rynku wydawniczym takiej, całościowej metody odchudzania. Autor daje gwarancję, że ten kto ją " krok po kroku " zastosuje, osiągnie sukces w odchudzaniu.Autor, prof. zw. dr hab. Henryk Bieniok, jest uznanym specjalistą z zakresu zarządzania, w tym zarządzania samym sobą, a zwłaszcza zarządzania własnym zdrowiem. Ma w swoim dorobku około 500 publikacji, w tym także książki z zakresu zdrowia i profilaktyki. Ostatnia jego książka ? Wielka Księga Zdrowia, cieszy się na rynku dużym powodzeniem. Z wielką pasją i zaangażowaniem prowadzi wykłady z tego zakresu na Uniwersytecie Ekonomicznym w Katowicach, w Górnośląskiej Wyższej Szkole Handlowej w Katowicach oraz na kilku uniwersytetach III wieku. Tematyką zarządzania i samoleczenia, a także medycyną naturalną zajmuje się od kilkudziesięciu lat. Sam prowadzi z powodzeniem poradnictwo w tym zakresie.
od 25.08 zł Zobacz oferty w 1 sklepie
-
Soki i koktajle świata - Beata Pawlikowska
To była miłość od pierwszego wejrzenia! Wysoka szklanka pełna soku przyrządzonego z dojrzałych, świeżych owoców mango i pomarańczy. Natychmiast po powrocie z pierwszej wyprawy do Ameryki Południowej kupiłam porządny szklany mikser.A potem poznawałam następne cudowne smaki - w Kolumbii, Brazylii, Wenezueli, w Indiach, Tajlandii, Meksyku, na Sri Lance, na Kubie, w Tanzanii i w innych zakątkach świata.Szybko odkryłam, że polskie owoce i warzywa wspaniale nadają się do przyrządzania soków.Witaminy w najprostszej i najbardziej smacznej postaci!W tej książce znajdziesz ponad 70 różnych soków i koktajl - to moje własne ulubione przepisy oraz przepisy inspirowane tradycjami egotycznych krajów
od 25.05 zł Zobacz oferty w 1 sklepie
-
Domowa kuchnia polska - wersja portugalska - Praca zbiorowa
Współczesna kuchnia polska to wynik wielowiekowej tradycji kulinarnej, na którą wpływ miało wiele czynników.Jednym z nich było położenie i wynikający z tego zasób dostępnych, w tej szerokości geograficznej, surowców. Liczne lasy od wieków dostarczały grzybów, jagód, malin i miodu, a żyzne ziemie płodów rolnych, takich jak: zboża, groch, kasze, mięso i mleko. Te i inne dostępne surowce przetwarzane były w kuchni na różne sposoby, a podniebienie dawnych Polaków decydowało o wyborze z dostępnego asortymentu ulubionych dań.Drugim czynnikiem była religia, która w czasach pogańskich nadawała rytualnych znaczeń potrawom. Pierogi, przypominające słońce z jego promieniami, wiążą się z praktykami solarnymi, które praktykowane były na terenach dzisiejszej Polski, np. na górze Ślęży. Jajko, jako zalążek nowego życia, stało się symbolem odradzania się i początku świata, a mak, posiadający mnogość nasion, uważany był za symbol płodności.W czasach chrześcijańskich część pogańskich wierzeń została zaadoptowana do praktyk nowej wiary. Pierogi np. podawano pierwotnie jedynie w czasie świąt, a jajko jako symbol zmartwychwstania Chrystusa podawano w czasie świąt Wielkanocnych...
od 25.04 zł Zobacz oferty w 1 sklepie
-
Domowa kuchnia polska - wersja niemiecka - Praca zbiorowa
Współczesna kuchnia polska to wynik wielowiekowej tradycji kulinarnej, na którą wpływ miało wiele czynników.Jednym z nich było położenie i wynikający z tego zasób dostępnych, w tej szerokości geograficznej, surowców. Liczne lasy od wieków dostarczały grzybów, jagód, malin i miodu, a żyzne ziemie płodów rolnych, takich jak: zboża, groch, kasze, mięso i mleko. Te i inne dostępne surowce przetwarzane były w kuchni na różne sposoby, a podniebienie dawnych Polaków decydowało o wyborze z dostępnego asortymentu ulubionych dań.Drugim czynnikiem była religia, która w czasach pogańskich nadawała rytualnych znaczeń potrawom. Pierogi, przypominające słońce z jego promieniami, wiążą się z praktykami solarnymi, które praktykowane były na terenach dzisiejszej Polski, np. na górze Ślęży. Jajko, jako zalążek nowego życia, stało się symbolem odradzania się i początku świata, a mak, posiadający mnogość nasion, uważany był za symbol płodności.W czasach chrześcijańskich część pogańskich wierzeń została zaadoptowana do praktyk nowej wiary. Pierogi np. podawano pierwotnie jedynie w czasie świąt, a jajko jako symbol zmartwychwstania Chrystusa podawano w czasie świąt Wielkanocnych...
od 25.04 zł Zobacz oferty w 1 sklepie
-
Wygraj z rakiem - Barnard Neal D., Reilly Jennifer K.
To, co jesz, czyni wielką różnicę!Dieta ma ogromny wpływ na rozwój i zanik choroby nowotworowej, jak również na długość i jakość życia ludzi cierpiących na nowotwory. Naukowcy badają wpływ codziennych wyborów żywieniowych na zapobieganie nowotworom oraz rolę właściwego odżywania w zwiększeniu szans przeżycia ze zdiagnozowaną chorobą.To więcej niż książka kucharska!Książka Wygraj z rakiem, napisana przez lekarza medycyny Neala Barnarda i dietetyczkę Jennifer Reilly, zawiera kompletny zestaw wskazówek, które możesz od razu wprowadzić w życie. Autorzy nie tylko przedstawiają naukowe fakty, ale krok po kroku objaśniają, jak w warunkach domowych przeprowadzić konieczne zmiany.
od 25.02 zł Zobacz oferty w 1 sklepie
-
Serwuj, aby wygrać. Plan 14 dni bez glutenu, dzięki któremu...
Czołowy tenisista świata zdradza plan diety bezglutenowej, dzięki któremu osiągnął szczytową formę i z bombardowanego Belgradu dotarł na sam szczyt rankingu ATP. Djoković przekonuje, że w ciągu zaledwie 14 dni można poprawić kondycję fizyczną i psychiczną, stosując się do sprawdzonych przez niego sposobów na odżywianie, szczupłą sylwetkę i dobre samopoczucie. Autorem wstępu jest William Davis, autor bestsellerowej książki Dieta bez pszenicy.
od 24.96 zł Zobacz oferty w 1 sklepie
-
Domowa Apteka Siostry Marii - Goretti Guziak Maria
Domowa apteka Siostry Marii to książka inna niż wszystkie. Zawiera wiele sprawdzonych sposobów na łagodzenie i leczenie różnych dolegliwości i chorób, a także szereg porad kosmetycznych.Wszystkie przepisy zawierają tylko naturalne składniki i wykorzystują leczniczą moc ziół, warzyw i owoców.To prawdziwa skarbnica wiedzy o leczeniu naturalnymi sposobami przekazywana z pokolenia na pokolenie.
od 24.96 zł Zobacz oferty w 1 sklepie
-
Księga chleba - Kunda Maria, Fiedoruk Andrzej, Zarzycki Andrz...
"Księga chleba" to coś więcej niż przepisy i odrobina historii. To pachnące opowieści o pięknym, choć trudnym zawodzie piekarza. To również historia i życie codzienne ludzi, którzy do dnia dzisiejszego tradycyjnie wypiekają chleb dla całej swojej rodziny, to wspomnienia, w których chleb kojarzy się z dzieciństwem i drogą do domu. To księga zapachów, pięknych opowieści, wycieczek w dawne czasy. Zbiór najciekawszych informacji o chlebie podany w lekkiej, bogato ilustrowanej formie.
od 24.89 zł Zobacz oferty w 1 sklepie
-
Dania na piątki - Paweł Loroch - Paweł Loroch
Bez względu na wszelkie okoliczności jedzenie może i powinno być pyszne. Nawet najprostsze kompozycje mogą stać się spektakularnym daniem przywołującym najmilsze wspomnienia. Szczególnie w piątki - postne dni - zdarza nam się redukować do minimum plany kulinarne, bo po całym tygodniu nie chce nam się wysilać. Jednak nie warto rezygnować w piątki z dobrego smaku.Z prawdziwą radością zapraszamy Czytelników w podróż po daniach na piątki - klasycznych i szalonych propozycjach na zdrowe, bezmięsne, rozmaite posiłki zgodne z założeniami postu. Zasadnicza większość z nich jest zupełnie łatwa i nie wymaga żadnych szczególnych umiejętności. Wystarczą dobre chęci i chwila czasu. Nie bójmy się kuchni, możemy w niej tworzyć prawdziwe arcydzieła. Czy quiche z kalafiorem, tort rurkowy, sezamowe tofu, łosoś teriyaki, lasagne z bakłażanem, zupa truskawkowa z waniliową manną nie brzmią smakowicie?
od 24.83 zł Zobacz oferty w 1 sklepie
-
Dobre życie Superżywność dla wszystkich + Poradnik żywien...
Właściwe odżywianie i szeroko rozumiana profilaktyka zdrowotna to podstawa zdrowego stylu życia. Niezwykle ważnym jego elementem jest dieta oparta o odpowiednie składniki odżywcze, witaminy, fitozwiązki i inne substancje naturalne, które składają się na superżywność (ang. superfoods). Książka zawiera wiele niezwykle przydatnych zaleceń, wskazówek zdrowotnych i dietetycznych, które mają za zadanie przyczynić się do poprawy zdrowia i komfortu psychicznego człowieka.Do książki Dobre życie, superżywność dla wszytkich dołączony jest niezwykle przydatny poradnik żywieniowy o tłuszczach trans i indeksie glikemicznym.
od 24.80 zł Zobacz oferty w 1 sklepie
-
Kuchnia roślinna - Praca zbiorowa
Co zrobić z marchewki? Jak przygotować buraka? Czy gruszka dobrze smakuje z serem? Ta książka to prawdziwa kopalnia przepisów z warzyw, owoców, ziół i kwiatów. Przepisów na pyszne, odżywcze i pełnowartościowe dania oraz podpowiedzi, które pomogą ci rozpocząć przygodę z kuchnią roślinną. Proponujemy dania na pasztety warzywne, potrawki, zupy oraz warzywa faszerowane. Oczywiście w takiej książce nie może zabraknąć sałatek. To jest duży i pyszny dział. Dla wielbicieli słodkości przygotowaliśmy specjalnie desery skomponowane z warzyw lub owoców. Autorzy polecają dania na śniadania, obiady i kolacje. Każdy przepis ma podaną wartość kaloryczną, liczbę porcji oraz zawartość cholesterolu, białka i tłuszczu.
od 24.80 zł Zobacz oferty w 1 sklepie
-
Klasztorna Kuchnia Św Hildegardy. Ryby i dania postne. Kuchni...
Czy przepisy znane od wieków mają szansę zagościć we współczesnej kuchni? Oczywiście, ważne tylko, by spośród wielu dań, jakimi raczono się w dawnych wiekach wybrać te właściwe, czyli zdrowe i pożywne. Nie zapraszamy na biesiadę, podczas której półmiski uginały się od ciężaru tłustego mięsiwa, lecz do kuchni świętej Hildegardy, opartej na zasadach zdrowego żywienia, do kuchni, w której królują ryby i znakomite potrawy z warzyw. Klarowna zupa rybna, kluseczki ze szczupakiem, filet z ryby ze świeżym serem i ziołami, ryba z dynią, jajka z pokrzywą, marchewka duszona czy makaron orkiszowy z warzywami z patelni - receptury sprawdzone i potwierdzone przez współczesną medycynę.
od 24.78 zł Zobacz oferty w 1 sklepie
-
Marynaty. Słodkie, kwaśne i pikantne. - Prommer Colette, Gro...
Wydanie 2011r.Oprawa broszurowa.Strony 96.Format 16,5x23,5cm.Chcemy, by nasze potrawy były wyśmienite i długo zachowywały swój smak. Marynowanie jako sposób przedłużania trwałości produktów spożywczych znowu staje się popularne. Wypróbuj nasze niecodzienne przepisy na marynowane owoce, warzywa, grzyby, ryby, orzechy, zioła i jajka. Produkty te konserwujemy w oleju, occie, cukrze, soli i alkoholu. Podpowiemy Ci, jak zrobić pesto nie tylko pomidorowe, lecz także makowe, borowikowe i z pestek dyni. Nauczymy Cię, jak zamarynować kapary i ślimaki. Doradzimy, co zrobić, by marynowane ogórki miały niepowtarzalny smak. Dzięki nam dowiesz się, jak zamarynować w alkoholu owoce egzotyczne i grzyby. W książce znajdziesz: najważniejsze zasady konserwowania potraw, szczegółowy kalendarz marynowania produktów, liczne przepisy: łatwe, tradycyjne, nietypowe i ekstrawaganckie.
od 24.78 zł Zobacz oferty w 1 sklepie
-
W mojej francuskiej kuchni - Loomis Susan Herrmann
Miedziane rondle wiszą nad kuchnią, tymianek i rozmaryn rozsiewają swój zapach w ogrodzie, a boulangerie jest otwarta każdego dnia w tygodniu. I jak tu nie kochać francuskiej prowincji i francuskiego jedzenia? Dwadzieścia lat temu Amerykanka Susan Loomis dała się temu uwieść i zamieszkała wraz z rodziną w niewielkiej miejscowości Louviers w Normandii. Opowiadając o swoich sąsiadach i przyjaciołach, ich tradycjach i zwyczajach, odziedziczonych po przodkach i pięknie kultywowanych przez młode pokolenia, Susan ukazuje wyjątkowość francuskiego posiłku, który w 2010 roku trafił na listę dziedzictwa kulturowego UNESCO, opowiada o wrodzonej Francuzom sztuce doboru najlepszych składników na obiad czy kolację, fenomenie sałaty w codziennym menu, bezgranicznej miłości do sera i wina, o czystej, a nie grzesznej (!), przyjemności, jaką daje zjedzenie deseru, doskonałości francuskiego pieczywa i niemarnowaniu resztek, niezbędnym wyposażeniu francuskiej kuchni, a także niewzruszonym sentymencie do smaków dzieciństwa. Uzupełnieniem tej pełnej ciepła opowieści o francuskim stylu życia w aspekcie kulinarnym są objaśnienia 12 podstawowych technik gotowania i pieczenia oraz kilkadziesiąt prostych a smakowitych przepisów na francuskie dania zaczerpniętych prosto od sąsiadów. Spróbujcie tylko pot-au-feu według przepisu miejscowego rzeźnika, albo czekoladowo-malinowej tarty Baptiste`a Bourdona, dostawcy warzyw na lokalny targ. I nie krępujcie się poprosić o dokładkę! To uwodzicielskie połączenie przepisów, opowieści i porad, którymi Susan dzieli się z nami w swej pełnej słońca kuchni. Niewiele osób rozumie francuską kuchnię tak dobrze jak ona, i jeśli naprawdę chcecie dowiedzieć się, na czym polega uczciwe francuskie gotowanie - bez dużego wysiłku, a ze wspaniałymi efektami - znajdziecie w tej książce doskonały przewodnik po tym świecie. David Lebovitz
od 24.78 zł Zobacz oferty w 1 sklepie
-
Klasztorna Kuchnia Św Hildegardy. Ciasta. Kuchnia która lecz...
Strucle, ciasta, torty - przyjemności, przed którymi przestrzegają dietetycy i lekarze w serii "Kuchnia, która leczy"? W czym tkwi sekret prezentowanych przepisów? Odpowiedź jest zaskakująco prosta - w mądrości św. Hildegardy. Wszystkie przepisy zostały zmienione zgodnie z jej zaleceniami. W składzie smakowitych słodkości znajdziemy tylko zdrowe produkty, pozostałe zastąpiono lub usunięto. Powstały znakomite wypieki na bazie mąki orkiszowej, surowego cukru trzcinowego czy świeżych owoców. Można się skusić na ciasto bożonarodzeniowe z serem i bakaliami, plastry pomarańczowe z nadzieniem i tort Sachera - w sam raz na świąteczne uczty! W książce znalazły się też porady dotyczące kuchni orkiszowej oraz jedenaście reguł wprowadzania orkiszu do codziennej diety.
od 24.78 zł Zobacz oferty w 1 sklepie
-
Sushi i sashimi. - Gioffre Rosalba, Keisuke Kuroda
Wydanie 2012r.Oprawa broszurowa.Strony 96.Format 22,0x24,0cm.W książce tej przybliżono historię sushi: podano informacje o mistrzach, przyrządzaniu tych potraw i o powstawaniu barów sushi. Omówiono wszystkie główne składniki, przyprawy i przybory kuchenne niezbędne do przygotowania tych dań.
od 24.74 zł Zobacz oferty w 1 sklepie
-
Zupy siostry Marii - Maria Goretti
Zupy Siostry Marii to znakomita książka, w której znajduje się wiele sprawdzonych przepisów na doskonałe, pożywne zupy z warzyw, owoców i ryb. Większość z nich może stanowić samodzielny, bardzo wartościowy posiłek. Dzięki dokładnym opisom i wskazówkom, a także pięknym zdjęciom, wszystkie zupy zawsze się udadzą.To prawdziwa skarbnica wiedzy kulinarnej przekazywanej z pokolenia na pokolenie
od 24.72 zł Zobacz oferty w 1 sklepie
-
Zioła siostry Marii - Siostra Maria
Zioła Siostry Marii to wyjątkowa pozycja, która jest połączeniem zielnika z książką kucharską.Znajdują się w niej nie tylko pięknie ilustrowane opisy ziół, ale również sprawdzone przepisy na różnego rodzaju domowe kuracje ziołowe i pyszne dania z wykorzystaniem ziół.To prawdziwa skarbnica wiedzy przekazywanej z pokolenia na pokolenie.
od 24.72 zł Zobacz oferty w 1 sklepie
-
Pierogi i dania mączne siostry Marii - Maria Goretti
Pierogi i dania mączne Siostry Marii to znakomita książka, w której znajduje się wiele sprawdzonych przepisów na doskonałe pierogi, kluski, placki i naleśniki. Większość z nich może stanowić samodzielny, bardzo wartościowy posiłek.Dzięki dokładnym opisom i wskazówkom, a także pięknym zdjęciom, wszystkie potrawy zawsze się udadzą. To prawdziwa skarbnica wiedzy kulinarnej przekazywanej z pokolenia na pokolenie.
od 24.72 zł Zobacz oferty w 1 sklepie
-
Pieczywo siostry Marii - Maria Goretti
Pieczywo Siostry Marii to książka, w której znajduje się wiele przepisów na doskonałe bułki, bułeczki i chleby. Dodatkowo zamieszczone są w niej przepisy na pieczywo bezglutenowe. Dzięki dokładnym opisom i wskazówkom, a także pięknym zdjęciom, wszystkie wypieki zawsze się udadzą. To prawdziwa skarbnica wiedzy kulinarnej przekazywanej z pokolenia na pokolenie.
od 24.72 zł Zobacz oferty w 1 sklepie
-
Dania i potrawy z grilla Siostry Marii - Maria Goretti
Dania i potrawy z grilla Siostry Marii" to znakomita książka,w której znajduje się wiele sprawdzonych przepisów na pyszne dania z grilla
od 24.72 zł Zobacz oferty w 1 sklepie
-
Dieta South Beach turbo - Arthur Agatston, Joseph Signorile
Wydanie 2009 stron 368 format 15 x 22,5 cm oprawa miękka W 2003 roku przełomowy bestseller doktora Agatstona pt. Dieta South Beach zmienił sposób odżywiania się Amerykanów. Od tamtej pory niezliczone badania naukowe potwierdziły, że dyskusje, która z diet ? niskotłuszczowa czy niskowęglowodanowa ? jest lepsza, nie mają sensu. Obecnie eksperci są zgodni, że najlepszym sposobem, by uzyskać trwały spadek masy ciała i optymalne zdrowie jest spożywanie węglowodanów bogatych w błonnik i wartościowe składniki pokarmowe, dobrych tłuszczów nienasyconych, chudego białka i niskotłuszczowego nabiału, co jest zgodne ze sprawdzonymi zasadami żywienia diety South Beach.
od 24.68 zł Zobacz oferty w 1 sklepie
-
Gastrobanda - Milszewski Jakub, Sadkowski Ka
Jak wygląda prawdziwe życie za kuchennymi drzwiami? Co ukrywają przed nami restauratorzy? Do tej pory wiedziała o tym jedynie garstka wtajemniczonych, ale już czas, by odkryła to cała Polska. W dobie niezliczonych programów kulinarnych, charyzmatycznych szefów kuchni, niegasnącej mody na gotowanie i celebrowanie posiłków każdy bywalec restauracji i wielbiciel dobrej kuchni chciałby zadać pewne pytania, ale nie ma ku temu okazji. Co łączy gastronomię z mafią? Jak uczy się przyszłych kucharzy? Dlaczego praktykantów wysyła się po korzeń Adama? Jak oszukuje się niedoświadczonego klienta przy zamawianiu ryby? Kim jest prawdziwy szef kuchni? Czy prowadzenie restauracji jest opłacalne? Jak rozpoznać, czy jedzenie było mrożone? Dlaczego między kuchnią a obsługą toczy się wojna? Gastrobanda to pierwsza polska książka, której autorzy rozprawiają się z kuchennymi mitami. Odpowiadając na każde, nawet niewygodne pytanie w bezkompromisowy sposób, odsłaniają nieznany laikom barwny świat gastronomii - od trudnych początków, przez opowieści o wojnie z dostawcami, przedstawienie psychologicznych umiejętności barmanów i kelnerów, aż po klasyfikację gości. Każdą historię tworzy inna osoba z kuchennej hierarchii: czy jest to pomocnik kucharza, "runner", "królewna na zmywaku", barman i kelner, czy kucharz, szef kuchni, a nawet właściciel restauracji - wszyscy mówią szczerze i bez ogródek. W tej książce znajdziecie Państwo zapis zmieniającej się z prędkością francuskiego Concorda świadomości kulinarnej Polaków. Robert Makłowicz
od 24.65 zł Zobacz oferty w 1 sklepie
-
Smok pod Beszamelem - Małgorzata Staszczak-Ciałowicz
Smoka wawelskiego znamy: smakosz i wiecznie głodny żarłok, gustujący szczególnie w królewnach. Beszamel również: sos, smaki, gotowanie, kuchnia. Krótko: Smok pod beszamelem to rzecz o jedzeniu w Krakowie.
od 24.63 zł Zobacz oferty w 1 sklepie
-
Polska kuchnia regionalna - Maja Bartczak
Każdy zakątek Polski jest inny. Dotyczy to także kuchni, która w zależności od regionu oferuje charakterystyczne potrawy. W książce zebrano najciekawsze przepisy na smaczne regionalne dania. Dzięki nim nie tylko wzbogacimy domowy jadłospis, ale także przekonamy się, jak bogata jest nasza tradycja kulinarna.Książka zaprasza w kulinarną podróż po Polsce:* na POMORZU zjemy zupę z żółtej brukwi, miodny kuch czy karbonadę po kociewsku* WARMIA i MAZURY pochwalą się zupą warmińską, farszynkami i dzyndzałkami biskupa* kartaczy, kiszki ziemniaczanej i sękacza spróbujemy na PODLASIU i SUWALSZCZYŹNIE* pyry z gzikiem, kluchy na łachu czy szare kluchy odnajdziemy w WIELKOPOLSCE* sztufady wołowej, flaczków po warszawsku i galarety z nóżek skosztujemy na MAZOWSZU* na LUBELSZCZYŹNIE i POLESIU dowiemy się, jak przygotować płucka z warzywami, kulebiaczki czy nalewkę z żurawiny* smak "śląskiego nieba", germuszki, modrej kapusty i szpajzy cytrynowej poznamy na ŚLĄSKU* maczanką po krakowsku, bajglami czy kluskami scykanymi uraczymy się w MAŁOPOLSCEAlfabetyczny indeks potraw ułatwia odnalezienie interesujących dań.Szczegółowe wskazówki i kolorowe fotografie pomagają w realizacji kulinarnych pasji.Praktyczna i inspirująca książka kucharska!
od 24.57 zł Zobacz oferty w 1 sklepie
-
Potrawy i zwyczaje wielkanocne - Praca zbiorowa
Wielkanoc to dla chrześcijan najważniejsze święto w roku. Za oknami wiosna, przyroda budzi się do życia, a w nas wstępuje radość i nadzieja. Przygotujmy święta tak, by oddawały nastrój tego wyjątkowego czasu.Zwyczaje wielkanocne- opis zarówno religijnych, jak i ludowych obyczajów, przekazywanych z pokolenia na pokolenie,- wyjaśnienie znaczenia symboli.
od 24.57 zł Zobacz oferty w 1 sklepie
-
Potrawy, które leczą! - Chojnacka Romana, Przytuła Jolanta
Wydanie 2011r.Oprawa twarda.Strony 128.Format 17,0x24,0cm.
od 24.57 zł Zobacz oferty w 1 sklepie
-
Polska kuchnia myśliwska. - Ewa Aszkiewicz
Wydanie 2012r.Oprawa twarda.Strony 138.Format 16,5x24cm.Jeszcze w połowie XX wieku mięso zwierzyny łownej często gościło na stołach, także w Polsce; później zainteresowanie nim -z wielu powodów -zmalało. Po latach przerwy wraca do łask. Bardzo dobrze, bo odpowiednio przyrządzone, uważane jest za wykwintny przysmak.Jakkolwiek poszukiwanie składników i przygotowanie dań z dziczyzny będzie wymagało nieco więcej wysiłku, warto go podjąć. Autorka sięgnęła do rodzinnych zapisków kulinarnych i proponuje sprawdzone przepisy kuchni myśliwskiej, zachęcając do odkrywania na nowo różnorodnych, niebanalnych smaków.Książka dostarczy wielu pomysłów na pyszne potrawy. Sięgając do tradycji, zaskoczymy naszych najbliższych, podając np. pieczeń z sarny w śmietanie, bażanta w wiśniowym sosie, kuropatwy duszone w czerwonej kapuście, bigos hultajski czy pasztet z zająca. Do opisanych dań idealnie pasować będą zaproponowane przez Ewę Aszkiewicz sosy (gorące i zimne), nalewki oraz konfitury.
od 24.57 zł Zobacz oferty w 1 sklepie
-
Rewolucja zielonych koktajli. - Victoria Boutenko
Wydanie 2010r.Oprawa broszurowa.Strony 162.Format 15,0x23,0cm."Od momentu odkrycia zielonego koktajlu piję jego odmiany codziennie i dzielę się nimi z innymi. Tak bardzo przepadam za zielonymi koktajlami, że z radością będę je piła aż do ostatnich dni życia. Pokochali je gorąco wszyscy członkowie mojej rodziny i wielu naszych przyjaciół. Gdziekolwiek nie pojadę, otrzymuję nowe wieści od miłośników zielonych koktajli z całego świata. Dzięki codziennemu miksowaniu, badaniom naukowym i listom od naszych czytelników zebraliśmy w tej nowej książce najlepsze przepisy i podstawowe zasady tworzenia i spożywania zielonych koktajli.Mam nadzieję, że Wy także z radością odkryjecie świat zielonych koktajli i znajdziecie ulubione przepisy pozwalające się cieszyć najlepszym zdrowiem. Szczęśliwego miksowania!"VICTORIA BOUTENKO, Przedmowa
od 24.55 zł Zobacz oferty w 1 sklepie
-
Pomidory. 180 wyjątkowych przepisów. - Praca zbiorowa
Wydanie 2012r.Oprawa broszurowa.Strony 264.Format 16,5x22,0cm.Ponad 180 przepisów na zupy, sałatki, potrawki, pizze, salsy, sosy i różne przysmaki, zaprezentowanych krok po kroku na ponad 850 znakomitych fotografiach.Apetyczny wybór przepisów z całego świata uwzględnia przystawki, sałatki, pieczywo i dania główne, takie jak wolno zapiekane pomidory; ketchup przyrządzony domowym sposobem; lodowa zupa pomidorowa, chrupiąca turecka sałatka pomidorowa z fetą; soczyste nadziewane pomidory i pikantne salsy chilli.
od 24.53 zł Zobacz oferty w 1 sklepie